spartas
Návštěvník
|
 |
« kdy: 28 Září 2008, 18:47:40 » |
|
Ahoj, chtěl bych mým prarodičům na jejich PC nainstalovat Xubuntu. Avšak nevím jak se pak připojím k internetu. Samozřejmě jsem se díval na wiki.ubuntu, ale stejně přesně nevím co dělat. Jejich poskytovatel netu je fortech - www.fortech.cz (Nevím totiž co to je za typ připojení), tak pokud má někdo zkušenost a poradil, co kde budu muset nakonfigurovat po instalaci, byl bych mu moc vděčný.
|
|
|
|
« Poslední změna: 06 Říjen 2008, 21:18:55 od Petr Merlin Vaněček »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01 Říjen 2008, 19:52:05 » |
|
Nikdo neví? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
truhlik
Závislák

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01 Říjen 2008, 22:19:46 » |
|
Koukal jsem na to jen hodne rychle, ale vsiml jsem to je ADSL s beznymi ethernet/wifi modemy s temito tipy by nemel byt problem, dokonce je tam i navod pro linux, coz me velice prijemne prekvapilo. http://www.bezdrat.net/dokumentace/wadsl.htmlMuzete sam nastudovat. Ale pokud je to standartni modem s DHCP, pripojeny prez ethernet do sitove karty ve vasem pocitaci tak by mel internet bezet hned.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 02 Říjen 2008, 14:27:04 » |
|
Ježiš a já otravuju, když je to tam napsaný. Díky moc. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 04 Říjen 2008, 15:54:38 » |
|
Tak dneska jsem to Xubuntu nainstaloval, ale internet nefunguje. Trochu mě zarazilo, že ta konfigurace je anglicky, takže bych potřeboval trochu help. Na papíru od internetu jsou tyto informace: IP Adresa, Maska sítě, výchozí brána, jméno počítače (úmistění) a typ připojení-to je Ethernet (TP). Dále pak Nastavení DNS s dvěma (číslama). Dále je tu zmíněno, že toto připojení je ADSL3. Mohl by mi pls někdo přesně říct, co kde vyplnit? Případně co ještě doinstalovat.  Moc díky Jedna vděčná lamka.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Poky74
Člen

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04 Říjen 2008, 18:30:45 » |
|
Xubuntu jsem tedy nikdy neviděl, vyfoť kde se co má nastavit a já ti to nadiktuju  Ve většině systému *ubutnu je to stejné, nějak to pořešíme 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04 Říjen 2008, 18:47:58 » |
|
No já se k němu teď nedostanu, nejsem totiž u prarodičů, ale doma. Pokud by se nikdo jinej, kdo to ví nenašel, tak to ale určitě dodám. Rád bych tam totiž přišel s řešením.  Btw vypadalo to nějak takto http://wiki.ubuntu.cz/Internet%20Expres%20O2, akorát jsem měl v Xubuntu vše anglicky  Btw2 U prarodičů žádnej modem nevidím. Tam prostě neleží žádná "krabice"
|
|
|
|
« Poslední změna: 04 Říjen 2008, 19:40:11 od spartas »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04 Říjen 2008, 21:04:29 » |
|
Tak konkrétně je to wADSL 256/64 FUP 2,2 GB. ADSL 3. generace.Tak jestli to nějak pomůže. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
romciiik
Člen

Pohlaví: 
raz budem admin, raz :(
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 04 Říjen 2008, 21:08:21 » |
|
co ti vlastne nejde? nevies kam mas zadat tie udaje od providera? ja mam xubuntu a net mi fpoho fachci ako ma..
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
http://romiix.org/objednavka/Slováci a Češi, objednajte si Ubuntu a podporte vývoj, komunitu, slovenskú lokalizáciu a ... # # # # # # # # # # Ubuntu 8.04 pcu: AMD athlon 1700+ hdd: 60 GB sound card: V8237 display: acer al2216W resolution: 1680 x 1050 @ 50.0 network: RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI vga card: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04 Říjen 2008, 21:29:17 » |
|
Ano přesně tak. Nevím kam zadat ty data a zda to ještě potřebuje něco jiného, teba doinstalovat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
romciiik
Člen

Pohlaví: 
raz budem admin, raz :(
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04 Říjen 2008, 22:40:03 » |
|
v pravom hornom rohu mas zprava -> "ukoncit" "hodiny" "manual network configuration" .. (a ine..) manual network configuration je taka ikonka s dvomi pocitacmi zasebou klines raz na ikonku a zobrazi sa ti "manual configuration", kliknes zobrazu sa ti nastavenie sietovky v paletke"connections" kliknes na "unlock" (vedla close), zadas root-ovske heslo nasledne vies kliknut na sietovku a properities tam zadas IP, masku atd. co mas od providera ked to mas, ulozis (OK) a vyberies si paletku DNS a tam pridas DNS adresy
dufam ze som pomohol:)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
http://romiix.org/objednavka/Slováci a Češi, objednajte si Ubuntu a podporte vývoj, komunitu, slovenskú lokalizáciu a ... # # # # # # # # # # Ubuntu 8.04 pcu: AMD athlon 1700+ hdd: 60 GB sound card: V8237 display: acer al2216W resolution: 1680 x 1050 @ 50.0 network: RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI vga card: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200]
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05 Říjen 2008, 08:14:24 » |
|
To jsem udělal.  Ale internet nefungoval, není možné že si musí udělat ještě něco? Na stránkách poskytovatele je toto: Linux Pro Linux platformu existuje několik implementací PPTP klienta. Například PPTP client, některé novější distribuce klienta PPTP protokolu již obsahují na instalačních CD. Poznámky: * soubor /etc/ppp/chap-secrets vyplňte takto: jmeno wADSL heslo * kde jmeno je Vaše přidělené přihlašovací jméno a heslo přidělené přihlašovací heslo. * v některých připadech je v nastavení PPP daemona nutné vypnout authentifikační protokol EAP v /etc/ppp/options pomocí volby refuse-eap. Ale je to jako kdyby mluvili portugalsky, k čemu je jakýsi PPTP klient? Kdyžtak dokumentace je tady http://www.bezdrat.net/dokumentace/wadsl.html
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 05 Říjen 2008, 09:22:31 » |
|
Všichni zákazníci s tarifem wADSL jsou virtualně připojeni do jediného agregačního bodu (wADSL server). To je realizováno pomoci virtuální privátní sítě (VPN = Virtual Private Network) - každý počítač je nastaven tak, že posílá a přijímá všechna data do/z agregačního bodu. Sí'tová karta počítače dostane přidělenu neveřejnou IP adresu, pomocí které se připojí k wADSL serveru. Nad tímto spojením se realizuje VPN tunel, který má přidělenu jednu veřejnou IP adresu. Přenosový protokol tunelu podporovaný našim serverem je PPTP (Point to Point Tunneling Protocol). No a to PPTP (nějakej klient) tam tedy zřejmě eště musím doinstalovat? Btw maj na svých stránkách takovou zajímavou službu. Adresa IP / Maska sítě: Ping/Trace Výchozí brána / Typ spojení: Ping/Trace Pokud dám u Výchozí brána / Typ spojení: . Ping i Trace, tak se to provede, pokud dám u Adresa IP / Maska sítě: , Ping tak to napíše selhalo, a Trace se provede. Značí to něco? 
|
|
|
|
« Poslední změna: 05 Říjen 2008, 09:31:21 od spartas »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05 Říjen 2008, 09:59:21 » |
|
Sorry za triple post, ale já vlastně pořád nevím co to je za připojení? Na wiki.ubuntu to podle nastavení vypadá jako jakási prazvláštní kombinace ADSL a bezdrátové sítě? Je to Ethernet, ale to co jsem nastavoval je ze sekce Místní síť - bezdrátová, kabelová apod. ? Já už jsem z toho jelen a opravdu vůbec netuším, co mám dělat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
spartas
Návštěvník