Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-( [vyřešeno]  (Přečteno 13354 krát)

xevil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Dobrý den,
Nedavno jsem si nainstaloval na svuj ntbook asus X51L-AP083 Ubuntu 9.04 k XPéckám s tim ze si jako budu uzivat vizualnich efektu linuxu .... kdyz jsem ale vlezl do efektu a chtel povolit efekty (typicke) tak mi to vyhodilo okno "desktop effect could not be enabled"...kdyz se mi podarilo zprovoznit wifinu tak 1. co me napadlo nastahovat aktualizace, nepomohlo :-( ...tak jsem si nainstaloval Compiz ae porad to same, googloval jsem, prochazel tohle forum, nekde i resili tento problem ae viditelne nevyresili  :'( , tohle forum je tedy moje asi posledni nadeje, budu vdecny za kazdou radu...
« Poslední změna: 27 Duben 2009, 04:27:15 od kiklhorn »

Ender Wiggin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 645
  • Karma: +41/-13
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #1 kdy: 24 Duben 2009, 08:50:41 »
Na 90% vlastníš kartu (edit: mohl jsem napsat 100%) , kterou dali na blacklist, jako já (X3100 nebo X3000). Taky je nezapnu. Prý kvůli tomu, že při zapnutém compizu padá video.
Celkem mě to štve, je to jediné, co mi na jaunty vadí, ale za to pořádně. Dokonce se mi zhoršila funkčnost grafiky i třeba ve hrách nebo na ploše (BEZ EFEKTŮ). V tomhle ohledu je to veliké zklamání. V nějaký poznámkách k vydání na ubuntu.cz se píše, že v 8.10 byly s grafikami intel problémy a jaunty je všechny bohužel neřeší. Jak je vidět, je to ještě horší.

Ještě doplním pro ty, jež by nutně  efekty chtěli nebo prostě pro doplnění: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1129102
« Poslední změna: 24 Duben 2009, 09:32:12 od Ender Wiggin »
Xubuntu 12.04

chrasty

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 227
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #2 kdy: 24 Duben 2009, 14:21:21 »
Ještě doplním pro ty, jež by nutně  efekty chtěli nebo prostě pro doplnění: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1129102

Nebo stačí doinstalovat a spustit fusion-icon, obejde to blacklist...
« Poslední změna: 24 Duben 2009, 14:46:14 od chrasty »

Ender Wiggin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 645
  • Karma: +41/-13
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #3 kdy: 24 Duben 2009, 14:41:44 »
Ještě doplním pro ty, jež by nutně  efekty chtěli nebo prostě pro doplnění: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1129102

Nebo stačí doistalovat a spustit fusion-icon, obejde to blacklist...
To mohu potvrdit, ale chová se to nestandartně. Například nějaká nastavení comizu se po restartu Xek smažou, ikona ukazuje compiz i když (samozřejmě) sám nenastartoval apod. Ale jde to no, jenže komu by tohle stačil? :D
Xubuntu 12.04

xevil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #4 kdy: 25 Duben 2009, 18:21:57 »
Děkuji za rekci na moje tema :-) :-) ... stal se "zazrak" ... z niceho nic se mi efekty po neustalem klikani zaply....bohuzel ale system je zpomaleny,obcas zasekany a hlavne kdyz jsem nemel zapnute efekty tak sem mohl prez wine hrat Dune 2000(strategie 1998), nyni kdyz se mi hra spusti tak zvlastne problikava a nemuzu se v ni "pohybovat" ...zkousel jsem i hru OpenArena, ta take problikava, dale jsem zkusil Stronghold Crusader, ta je jiz nainstalovana ve windows tak jsem jen spustil Stronghold Crusader.exe ...hra neproblikava ale je zasekana....vzhledem k tomu ze se mi efekty zaply tak ubuntu si necham, mozna bych si ho nechal i kdyby efekty nesli protoze k windows zacinam chovat cimdal vetsi odpor, mam je uz jen na cod2.

Sešívaný

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 667
  • Karma: +107/-14
    • Zobrazit profil
    • Osobní stránky
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #5 kdy: 25 Duben 2009, 21:17:22 »
Zkuste si přečíst tento článek: http://www.linuxexpres.cz/distro/recenze-ubuntu-9-04-jaunty-jackalope
Tam máte popsané, jak výkon karet od Intelu zvýšit.

xevil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #6 kdy: 26 Duben 2009, 13:27:07 »
Tak jsem si clanek precet, stahnul balik jadra 2.6.29, ale ted nevim co dal, pise se tam: .....Nový X server a ovladače získáte z toho repozitáře:

deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu jaunty main

Jsem v ubuntu teprve 4 dny tak nevim kam tyto prikazy mam zadat, v terminalu mi to napise command not found a v mozille mi to nic nenajde, prosim o radu pro zacatecnika :-) dik

Sešívaný

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 667
  • Karma: +107/-14
    • Zobrazit profil
    • Osobní stránky
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #7 kdy: 26 Duben 2009, 16:38:49 »
Mrkni sem:
http://wiki.ubuntu.cz/Přidávání%20zdrojů
Na kartě Software třetí strany, klikneš na Přidat a vložíš první řádek, pak uděláš to samé i s druhým.

xevil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Mobile Intel 965 express chipset family - nejdou zapnout efekty :-(
« Odpověď #8 kdy: 26 Duben 2009, 17:52:04 »
DĚKUJI MOCCC...po pridani karet mi to sice hodilo nakej error, pak to po me chtelo restart pc tak sem to restartoval a po restartu je vse mnohem rychlejsi, firefox se mi uz neseka,animace mi jdou a celkove se system zrychlil asi o tak 60%...este jednou dekuji :-)

aloisam

  • Host
ahoj
tak mně nový jádro nepomohlo, xgears pořád ukazovaly něco kolem 200 fps (na interpidovi tak 1000..) a grafika i viditelně nestíhala, po downgrade ovladače podle článku mám teď kolem 800. tzn. dík k+

El_Diabl0

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 157
  • Karma: +8/-5
    • Zobrazit profil
    • gfx
Tenhle krok jsem nejak nepobral, na stary verzi to prakticky vsem v fglrx ovladacema, ktery maj radove vyssi vykon nez  open source, sralo ( blikalo padalo video pri compizu ).. a jak to soudruzi vyresili ? Dali to na black list, takze to nejde vubec :-D ... resp. video neblika a efekty nejsou zadny ..

Moje karta na blacklistu neni ( nevim proc, dela stejny bordel jako intel ), vykon je uplne absurdni, video blika s compizem ... samozrejme chyba je spis na strane ati nez linuxu ... bohuzel, to spoustu lidi ( vcetne me ) absolutne odrazuje a jak vyjdou WIN 7, minimalne je vyzkousim ..

protoze aby mi sekaly flash videa, komp nestihal skrolovat facebook a nemohl sem hrat ani blbej poker ve flashi, musel sem pri kazdym videu vypinat efekty a pak je zase zapinat .. to me vazne nebavi
HP 6735s - 9.04 64bit (eyecandy) / XP Profi (performance)
&
AMD 6000+, ATI 4850, 4GB ram, 22 LCD, 1 TB space ... Windows XP Profi

JohnyN

  • Host
Dik za tip na článok LE, čítal som nedávno, ale tú radu o inteláckych kartách som si nevšimol.. Už idem hodiť starý 2.4 ovládač z 8.10.

Rixx

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1162
  • Karma: +72/-3
  • Bude ako bude...
    • Zobrazit profil
    • biology.kx.cz
Zdárek. K týmto problémom a k tejto karte. Ide Vám normálne prehrávanie videa? Ja som skúsil podľa toho návodu nové jadro aj nové ovládače avšak video stále blikalo. XV a overlay na adaptéri 1 spôsobia zamrznutie. Skúsil som aj tie staršie ovládače a výsledok bol podobný.

Aké sú vaše skúsenosti s tou ktorou verziou. Vopred dík za odpovede.

A tému ohľadom inteláckych ovládačov by možno bolo dobré pripnúť niekde na vrch, kde by sa to všetko zhrnulo. Väčšina ľudí má asi túto kartu a bolo by dobré nech je to na očiach.
« Poslední změna: 27 Duben 2009, 20:27:45 od Rixx »
Notebook: Toshiba L300, Intel Dual Core @ 1,73GHz, 2GB RAM, Intel X3100, Arch, only linux
PC:AMD Athlon 64bit 3000+, 3x256DDR, Ati Radeon HD3650 1GB, Ubuntu 10.04, only linux
PC2:AMD Athlon 2800+, 512MB RAM, ATI 9600, Debian, only linux  Problém je vec, ktorá má riešenie... BOINC: hellsing.tym.sk archlinux.cz/forum linux registr

JohnyN

  • Host
Tak na koniec som sa vrátil k starému ovládaču 2.4 z 8.10 a je to oveľa lepšie.
https://wiki.ubuntu.com/ReinhardTartler/X/RevertingIntelDriverTo2.4

jan@jan-laptop:~$ uname -a
Linux jan-laptop 2.6.29-02062901-generic #02062901 SMP Fri Apr 3 14:17:44 UTC 2009 i686 GNU/Linux

jcxaver

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
    • http://cvrk.com
glxgears kolik?
Mě zatím 630 bez této úpravy, efekty jdou,  zatím čekám, zda nebude něco oficielnějšího.
jc
--
Lenovo ThinkPad X220 i5-2520M/8GB RAM/320GB-7200, mSata Renice 120GB;Asus N501JW i7-4720HQ/16GB RAM Samsung SSD 512GB kernel  posledni, unity, ano, unity a vlevo

kotz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 68
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Mohl by mě někdo nakopnout, jak přidat klíč PPA, nejlépe step by step. Na anglický návody koukám jako tele na nový vrata.

Rixx

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1162
  • Karma: +72/-3
  • Bude ako bude...
    • Zobrazit profil
    • biology.kx.cz
Ja s jadrom 2.6.29 a tými staršími ovládačmi glxgears okolo 450. :-(
Notebook: Toshiba L300, Intel Dual Core @ 1,73GHz, 2GB RAM, Intel X3100, Arch, only linux
PC:AMD Athlon 64bit 3000+, 3x256DDR, Ati Radeon HD3650 1GB, Ubuntu 10.04, only linux
PC2:AMD Athlon 2800+, 512MB RAM, ATI 9600, Debian, only linux  Problém je vec, ktorá má riešenie... BOINC: hellsing.tym.sk archlinux.cz/forum linux registr

jcxaver

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
    • http://cvrk.com
použil jsem zatím pouze

odstranění Intel GM 965 z blacklistu compizu

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /usr/bin/compiz

zakomentoval jsem: T="$T 8086:2a02 " # Intel GM965

takto : # T="$T 8086:2a02 " # Intel GM965

jinak jsem nechal standard distribuce
jc
--
Lenovo ThinkPad X220 i5-2520M/8GB RAM/320GB-7200, mSata Renice 120GB;Asus N501JW i7-4720HQ/16GB RAM Samsung SSD 512GB kernel  posledni, unity, ano, unity a vlevo

Ender Wiggin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 645
  • Karma: +41/-13
    • Zobrazit profil
No, zkusil jsem udělat všecko (o efekty mi nejde) podle návodů a nikdy to nevedlo k zlepšení výkonu grafické karty a na první pohled bylo vždy zřejmé, že to je fakt výkon žalostný. Ani na jádře 2.6.29 ani na 2.6.30 (rc3), s novými ovladači a xserverem...
Xubuntu 12.04

WaHad

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +1/-2
    • Zobrazit profil
Bez jakýkoliv úprav mi hází glxgears 750fps, mam x3100...Nezamrzá, vše šlape jak má, jen nemůžu spustit compiz. Zkusim novější jádro a starší ovladač, nebo to nějak zkombinovat.
Kdysi jsem z Ubuntu 8.04 jsem přešel na Mandrivu 2009.0 (glxgers 720fps), kde to šlo daleko líp, byl jsem spokojen, ovšem poněkud pomalé starty(verze 2009.0 byla tím známá). Těšil jsem se na novou jarní mandrivu, ale ta mě zklamala. U intel. grafik zamrzá xorg, u her s menším rozlišením se zobrazují černé okraje na bocích (to i v jaunty, je to novým xorgem). Kamarád mě překecal ať zkusim ubuntu 9.04. Krása, vše šlape, Wifi mi v ubuntu funguje vůbec poprvé bez zásahu... Compiz mě ale opravdu naštval, hry nejdou, vše co má společného s grafikou jde na půl. Zítra se s tím ještě poperu.
Pokud chcete, aby Váš operační systém pracoval rychleji, můžete mu nadávat. Athlon X2, Radeon 5450.. Do prosince 2012 Mandriva 2010.1, teď Ubuntu 12.4.. Jo a taky Win XP a 7