Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD  (Přečteno 92120 krát)

petrakis

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 519
  • Karma: +144/-1
    • Zobrazit profil
Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« kdy: 11 Prosinec 2009, 19:59:06 »
Tenhle navod je urcen z duvodu stale vice mnozicich se problemu s GRUB 2 . Stava se to hlavne po nasledne instalaci Windowsu, ktere nam GRUB 2 rozbijou. Na Wiki je navod: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD, to co budu popisovat , je temer identicky, zda se mi to vsak vice srozumitelny pro nezkusene uzivatele .

Tenhle zpusob se tyka jenom distribuci co jsou zalozeny na GRUB 2 (Karmic, Lucid a všechny další verze Ubuntu)

1.) nabootujeme se za pomoci Live CD
2.) otevreme terminal a zadame prikaz za pomoci kteryho zjistime kde mame nainstalovanej system
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
v tyhle ukazce mam system nainstalovanej na sda1 (koukni screenshot)

3.)nasledne si tenhle oddil primountujeme
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sda1 jako vidite je ten oddil co jsme videli u predchoziho bodu ( u vas to klidne muze byt sda4, sda5 ...)

4.)ted pristoupime k instalaci u tohletoho bodu POZOR !!

Kód: [Vybrat]
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda
DULEZITE : jako vidite instalaci jsme provedli na sda a ne na sda1 jak jsme celou dobu zjistovali. Je to z duvodu ze GRUB 2 instalujeme do MBR na pozadovanem HARD DISKU a sda1 byl oddil s Linuxem, kdezto Hard Disk je sda

5.) poslednim krokem je update nasi instalace

nejdriv restartujeme pocitac a po zpusteni zadame
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub

Screenshot s postupem + pouzity zdroje:



anglicka verze: http://www.webupd8.org/2009/12/how-to-recover-grub2-linux.html
original : http://mundogeek.net/archivos/2009/12/08/recuperar-grub-2/
« Poslední změna: 15 Únor 2013, 23:23:50 od Martin "sachy" Šácha »
Znalosti ⇛ Linux: Pokročilý ┃ Programování: Pokročilý ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 10.04 32-bit (en_US.utf8)
Specifikace⇛ Intel Core 2 E8400 3.00GHz │ RAM 3072 MiB │ DG31PR INTEL - Intel DG31PR Grafické karty: nVidia NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] [10DE:161] Sítě: Ethernet: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10EC:8168]

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4032
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosinec 2009, 20:08:38 »
Dobrý, bez chrootu je to určitě jednodušší...

Máš tam ale 2 chyby:
klidne muze bit sda4, sda5
být

sudo grub-install -–root-directory=/mnt/ /dev/sda
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda (pomlčka u root-directory)

+ instalujeme zavaděč do MBR, ne na celý hard disk sda, ale to už jsem asi moc puntičkář...  :)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

petrakis

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 519
  • Karma: +144/-1
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosinec 2009, 20:13:34 »
zmeny jsem udelal, tu pomlcku tam mam ale BB Code na foru to takhle rozbije, zmenil jsem to a snad to bude OK
« Poslední změna: 11 Prosinec 2009, 20:16:34 od petrakis »
Znalosti ⇛ Linux: Pokročilý ┃ Programování: Pokročilý ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 10.04 32-bit (en_US.utf8)
Specifikace⇛ Intel Core 2 E8400 3.00GHz │ RAM 3072 MiB │ DG31PR INTEL - Intel DG31PR Grafické karty: nVidia NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] [10DE:161] Sítě: Ethernet: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10EC:8168]

Slámič

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #3 kdy: 27 Prosinec 2009, 20:00:29 »
.Ve woknech mi selhal soft na SMART kontrolu disku a pri restartu mi grub hlasi chybu 22...zkusil se proverenej postup s grub - find /boot/grub/stage2 i postup s  chrootem a nakonec i vyse zminenej postup...bohuzel se mi nezadarilo...pouzivam Ubuntu 9.10 v dualbootu s W7.
Vypis konzole prikladam nize...nevite jak tohle vyresit?

(...)
Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdh1   *           1        9729    78148161    7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdi: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xf2947101

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdi1   *           1       13054   104856223+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdi2           13055       14593    12362017+   5  Extended
/dev/sdi5           13055       14522    11791678+  83  Linux
/dev/sdi6           14523       14593      570276   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdj: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x34865b20

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdj1   *           1       24321   195358401    7  HPFS/NTFS

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sdi5 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdi
grub-probe: error: Cannot open `/boot/grub/device.map'
[: 494: =: unexpected operator
The file /mnt//boot/grub/stage1 not read correctly.
ubuntu@ubuntu:~$


petrakis

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 519
  • Karma: +144/-1
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #4 kdy: 29 Prosinec 2009, 12:43:25 »
Dnes jsem objevil na reckem foru (pochazi to vsak puvodne z oficialnich zdroju ) nasledujici zpusob, v pripade ze se uplne znici GRUB2 a je pouzito vice systemu (dual,trial boot).

Nasledujici je neovereno, testeri muzou zacit  :)

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install --reinstall libdebian-installer4
sudo os-prober
sudo update-grub
Znalosti ⇛ Linux: Pokročilý ┃ Programování: Pokročilý ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 10.04 32-bit (en_US.utf8)
Specifikace⇛ Intel Core 2 E8400 3.00GHz │ RAM 3072 MiB │ DG31PR INTEL - Intel DG31PR Grafické karty: nVidia NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] [10DE:161] Sítě: Ethernet: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10EC:8168]

Jan Skořepa

Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #5 kdy: 01 Leden 2010, 22:27:18 »
Dobrý den,

dneska jsem podle výše zmíněného návodu zkoušel obnovit GRUB2. Nabootoval jsem LiveCD, v terminálu zjistil rozdělení disků (systém mám na /dev/sda3), připojil oddíl (sudo mount /dev/sda3 /mnt) a dal instalovat GRUB (sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda). Bohužel mi to ale vypsalo tuto chybovou hlášku:

grub-probe: error: Cannot find a GRUB drive for /dev/sda3.  Check your device.map.
Auto-detection of a filesystem module failed.
Please specify the module with the option `--modules' explicitly.

Nevíte prosím někdo, co se tím myslí? Proč to selhalo a jak to můžu vyřešit?

Díky moc za pomoc.
ASUS P5KPL/EPU - Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 2048 MB DDR2 - GIGABYTE GeForce 8400 GS - Debian Stable (32bit)

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 713
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #6 kdy: 15 Leden 2010, 11:48:41 »
protože je v návodu drobná chybička
za mnt nemá být lomítko, čili:
Kód: [Vybrat]
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
HP Pavilion a6165.it, 2GB ram, Core2duo E4400 nVidia GeForce 8400GS. Ubuntu 12.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 713
  • Karma: +51/-9
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #7 kdy: 15 Leden 2010, 11:57:22 »
Dnes jsem objevil na reckem foru (pochazi to vsak puvodne z oficialnich zdroju ) nasledujici zpusob, v pripade ze se uplne znici GRUB2 a je pouzito vice systemu (dual,trial boot).

Nasledujici je neovereno, testeri muzou zacit  :)

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install --reinstall libdebian-installer4
sudo os-prober
sudo update-grub
Zkusil jsem, ale nefunguje.
Měl jsem potíž, že po instalaci Debianu sid mi zkolaboval grub2, a to proto, že debian načítal disky v jiném pořadí než ubuntu (což nechápu, snad mi to někdo vysvětlí), takže mi přepsal zaváděcí oddíly. Pomohlo až ruční oprava souboru grub.cfg. Po nabootování do ubuntu jsem dal update-grub a ono mi to přidalo debianí jádra i do voleb ubuntu, takže jsem jich tam měl šest. 2xubuntí kernel (normal + recovery) 2x debianí kernel s ubuntu (n+r), a 2x debian (n+r).
HP Pavilion a6165.it, 2GB ram, Core2duo E4400 nVidia GeForce 8400GS. Ubuntu 12.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Stiwy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +5/-0
  • Človek má byť dnes múdrejší ako včera.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #8 kdy: 30 Leden 2010, 15:52:26 »
Cawko, zkusil som tvoj navod, ale z nejakeho dovodu mi nefungoval...
Pomohol mi vsak jeden velmi podobny, tak ho tu postnem:

METODA 2: Zkopirovanie suborov GRUB 2 z nainstalovanej particie:

1. Nabootujeme LiveCD Desktop(Ubuntu 9.10 alebo neskorsi)
2. Namountujeme particiu kde mame nainstalovane Ubuntu
        a.  Z menu PLACES(MÍSTA) klikneme na particiu obsahujucu nasu instalaciu
             Ubuntu a namountujeme ju

            
3. Spustime TERMINAL
4. otvorime disk s pouzitim file browsera, klikneme na ceruzku vlavo pri lokacii
    a zkopirujeme adresu:
    
5.  Nasledne vlozime do terminalu tento prikaz, pricom XXXX nahradime UUID namountovanej particie(UUID je ta splet cisiel a pismen, ktory sme zkopirovali v predchadzajucom kroku):
    
Kód: [Vybrat]
sudo grub-setup -d /media/XXXX/boot/grub /dev/sda
    Na ukazku ako by to malo zhruba vyzerat(samozrejme UUID a harddisk
     budu ine, podla toho ake mate vy):

    sudo grub-setup -d /media/7848138a-41a0-4eba-8aed-d1b625ac8759/boot/grub /dev/sda

    sudo grub-setup -d /media/7848138a-41a0-4eba-8aed-d1b625ac8759/boot/grub /dev/hd0
    
6. Pokial dostanete v terminali vypis nieco ako: "error: Cannot open /boot/grub/device.map" vlozte prepinac -m a cestu k "device.map" do prikazu a to nasledovne:
Kód: [Vybrat]
sudo grub-setup -d /media/XXXXX/boot/grub -m /media/XXXXX/boot/grub/device.map /dev/sda
UKAZKA:
sudo grub-setup -d /media/7848138a-41a0-4eba-8aed-d1b625ac8759/boot/grub -m /media/7848138a-41a0-4eba-8aed-d1b625ac8759/boot/grub/device.map /dev/sda

7. Nasledne rebootujeme PC
8. Po nabootovani uz naseho nainstalovaneho systemu zadame do terminalu tento prikaz:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub9. Hotowo :-)

Dufam, ze niekomu tento navod pomoze rovnako ako mne, tento navod bohuzial nema 100 percentnu funkcnost a niekomu fungovat nemusi, moze sa stat, ze dostanete viac krat error message ohladne device.map - vtedy by mal pomoct reboot, ale nestalo sa mi to, tak si niesom isty.
 Je to dost podobny ako navod na zaciatku topicu, ktory mi vsak nefungoval a zabral az tento.

Taktiez na zistenie aky mate disk, pripadne kde mate nainstalovany system sa riadte navodom na zaciatku topicu.

Pouzity zdroj v anglictine:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD
Su tam 3 metody na preinstalovanie
- prva je ta, ktoru spomenul autor tohto topicu
- druha, ktoru som spomenul ja
- a tretia s pouzitim chmod
Mne osobne fungovala len ta prostredna metoda.
Enjoy
« Poslední změna: 25 Únor 2010, 08:48:35 od Stiwy »
Ubuntu Linux 11.04 64bit / Debian Squeeze 64bit / ARCH Linux 64bit / win 7 64b
Acer Aspire 6935G - 944G32BN
Intel Core 2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2) 4096 DDR3-1066 (2x 2048) 320 (WD Scorpio Blue WD3200BEVT, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache) 16" TFT, FullHD (1920 x 1080), nVIDIA GeForce 9600M GT 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB/e-SATA, 3x USB, 1x D-Sub, 1x HDMI, 1x Express Card/54 Blu-ray

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5588
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #9 kdy: 30 Leden 2010, 16:13:14 »
Co dělá ten update-grub, když je to vlastně už opraveno?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Stiwy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +5/-0
  • Človek má byť dnes múdrejší ako včera.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #10 kdy: 30 Leden 2010, 21:01:01 »
Updatne ti menu v grube>
resp, napriklad po instalacii Windowsu ti to po prikaze update-grub prida do grub menu polozku windows XP.

Napriklad dnes som to musel pouzit... Po nainstalovani Sabayon Linuxu na druhu particiu sa mi prepisal grub a musel som pouzit ten postup,
po obnoveni GRUBU z Ubuntu, som tam mal po restarte len klasicke polozky ubuntu,
Ubuntu 9.10 64bit
Ubuntu 9.10 64bit (recovery mode)
memory test
memory test, serial console

ale po prikaze update-grub som uz pri restarte mal v grube vsetko:
Ubuntu 9.10 64bit
Ubuntu 9.10 64bit (recovery mode)
memory test
memory test, serial console
Sabayon Linux 5
Sabayon Linux 5 (recovery mode)

Co sa mi na tejto moznosti paci je, ze to prida automaticky obe menu pre druhy linux, a to teda aj recovery mode :-)
Doteraz mi to detekovalo kazdy jeden linux aj windows bezproblemov
Ubuntu Linux 11.04 64bit / Debian Squeeze 64bit / ARCH Linux 64bit / win 7 64b
Acer Aspire 6935G - 944G32BN
Intel Core 2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2) 4096 DDR3-1066 (2x 2048) 320 (WD Scorpio Blue WD3200BEVT, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache) 16" TFT, FullHD (1920 x 1080), nVIDIA GeForce 9600M GT 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB/e-SATA, 3x USB, 1x D-Sub, 1x HDMI, 1x Express Card/54 Blu-ray

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5588
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #11 kdy: 30 Leden 2010, 22:24:44 »
To je bezva. Konec zanořených grubů, když se s tím člověk nechtěl párat  ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

ladarozan

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 837
  • Karma: +41/-6
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #12 kdy: 30 Leden 2010, 22:41:28 »
Tu záležitost po restartu lze vynechat, pokud se hned použije startupmanager. Ten projede všechny oddíly a připraví nový obsah pro grub, přičemž si nastavíme oddíl, který se při startu bude nabízet jako výchozí včetně windows.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Stiwy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +5/-0
  • Človek má byť dnes múdrejší ako včera.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #13 kdy: 31 Leden 2010, 02:15:54 »
JN, super aplikacia, tesim sa, az bude mat pre GRUB2 plnu podporu, lebo zatial jej toho dost chyba z moznosti nastaveni oproti GRUB.
resp. jej toho strasne vela chybalo asi tak pred 2 tyzdnami, neviem ako je to teraz.

to update-grub je skor na taku rychlu opravu grubu (aktualizaciu) pre uplnych zaciatocnikov.
Ubuntu Linux 11.04 64bit / Debian Squeeze 64bit / ARCH Linux 64bit / win 7 64b
Acer Aspire 6935G - 944G32BN
Intel Core 2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2) 4096 DDR3-1066 (2x 2048) 320 (WD Scorpio Blue WD3200BEVT, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache) 16" TFT, FullHD (1920 x 1080), nVIDIA GeForce 9600M GT 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB/e-SATA, 3x USB, 1x D-Sub, 1x HDMI, 1x Express Card/54 Blu-ray

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5644
  • Karma: +232/-36
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #14 kdy: 04 Únor 2010, 09:59:01 »
Téma od iX bylo dáno do nové diskuze na: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44032.0.html

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5588
  • Karma: +218/-47
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #15 kdy: 04 Únor 2010, 14:20:19 »
Téma od iX bylo dáno do nové diskuze na: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44032.0.html

Chybí nebo leží mimo můj přístup. K čemu, že se to vztahuje?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5644
  • Karma: +232/-36
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #16 kdy: 04 Únor 2010, 14:46:56 »
Téma od iX bylo dáno do nové diskuze na: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44032.0.html

Chybí nebo leží mimo můj přístup. K čemu, že se to vztahuje?

Vlákno neexistuje. Při přesouvání tématu, nastala chyba na řádku č.103. Omluva byla již vyslovena. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Alpenmilch

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #17 kdy: 05 Březen 2010, 20:34:30 »
Vyzkoušel jsem první návod. Výsledek byl toto:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /mnt//boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.

Po restartu se děje totéž : tabulka Grub a za ní UUID jako error. Ale myslím, že v tom návodu by mohlo být řešení. Díky moc za radu.


Vojta7

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +9/-11
    • Zobrazit profil
    • PCTipy
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #18 kdy: 27 Březen 2010, 10:35:33 »
Grub mi u Kubuntu 9.10 nezavedl jádro. Co s tím?

hepet

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 235
  • Karma: +90/-25
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #19 kdy: 27 Březen 2010, 13:37:49 »
Tak jsem přišel na velmi rychlou obnovu grubu2. Stačí do souboru /etc/default/grub zkopírovat nebo jinak vložit záznamy dister, jak je chceme mít, uložit a restartovat. Samy se po restartu do /boot/grub/grub.cfg. natáhnou. 

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4032
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #20 kdy: 27 Březen 2010, 15:55:05 »
Tématem vlákna je obnova zavaděče Grubu, který je v MBR, ne obnova jeho konfiguračního souboru.  :)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Lucky

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #21 kdy: 12 Květen 2010, 07:22:47 »
To Petrakis: moc děkuji za návod. Zachránil mě po úpravě oddílu ve WinXP.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1500
  • Karma: +511/-548
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #22 kdy: 30 Červen 2010, 09:17:58 »
Snažil jsem se obnovit GRUB2 dle návodu (opraveného), ale restart vždy končí černou obrazovkou s

Citace
GRUB>

Snažil jsem se nainstalovat a použít GRUB1, ale také bez úspěchu. Nakonec jsem jako jediné řešení (byly už dvě v noci a ráno musel systém fungovat) vytvořil další oddíl a do něj komplet nainstalovat U10.04, který teď používám "pouze jako boot". To mi přijde umatlané. Nemáte někdo nápad, jako do U10.04 nainstalovat a nastavit libovolný GRUB? Nebude problém, že tam mezi tím přibyl jeden oddíl před oddílem s OS? Díky moc...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Moriarty_cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 51
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #23 kdy: 06 Červenec 2010, 23:23:19 »
Ahoj, tak jsem postupoval podle návodu od petrakis, ale zasekl jsem se hned na začátku:  :(
Kód: [Vybrat]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
Kód: [Vybrat]
ubuntu@ubuntu:~$ dmesg | tail
[  114.701146] b43-phy0 ERROR: You must go to http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43#devicefirmware and download the correct firmware for this driver version. Please carefully read all instructions on this website.
[  122.676037] eth0: no IPv6 routers present
[  135.672651] lp: driver loaded but no devices found
[  136.635468] ppdev: user-space parallel port driver
[ 3325.410158] EXT4-fs (sda1): ext4_check_descriptors: Checksum for group 642 failed (48250!=20859)
[ 3325.410167] EXT4-fs (sda1): group descriptors corrupted!
[ 3352.967153] EXT4-fs (sda1): ext4_check_descriptors: Checksum for group 642 failed (48250!=20859)
[ 3352.967162] EXT4-fs (sda1): group descriptors corrupted!
[ 3769.334569] EXT4-fs (sda1): ext4_check_descriptors: Checksum for group 642 failed (48250!=20859)
[ 3769.334578] EXT4-fs (sda1): group descriptors corrupted!
:-\
Prosím, o jakoukoli radu. Díky moc.
I have a bad feeling about this.

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4032
  • Karma: +473/-15
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Obnova GRUB 2 za pouziti Live CD
« Odpověď #24 kdy: 06 Červenec 2010, 23:44:58 »
Poškozený souborový systém. Pokus se o opravu z LiveCD, viz např. wiki - problémy při bootování, bod 2.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"