Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.  (Přečteno 1064 krát)

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« kdy: 29 Březen 2018, 23:59:34 »
Dřív, ve verzi 12.04 po stisku F3 se Nautilus změnil v dvouokení souborový manager. Teď ve verzi 16.04 Ubuntu Gnome  už to tak nefunguje? Už je zase jen jednookení ?!!!!!
« Poslední změna: 30 Březen 2018, 00:22:43 od Dr Fuss »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1856
  • Karma: +128/-34
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #1 kdy: 30 Březen 2018, 11:47:55 »
Ano, nové verze jsou stále lepší, zbavují se postupně všech užitečných funkcí... :-[
Nainstaluj si Nemo (F3) nebo používej dvouokeňák Double commander.
« Poslední změna: 30 Březen 2018, 12:08:49 od juwa2 »

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #2 kdy: 30 Březen 2018, 14:15:36 »
Právě mě to tak už roky připadá že to tak skutečně je! Doufal jsem že se jen změnil stisk nějakého tlačítka nebo tlačítek a ono to  teda fakt je tak!

Vůbec ve mě ta nová vydání Ubuntu vzbuzují rozpaky až údiv. Přesně jak říkáš. Nejen že mizí věci nešťastně udělané, ale zrovna tak mizí i věci dobře udělané, ty které by mohly zůstat na věky.

Ale co naplat za půl roku zase musí být vydání nové, tak se tam prostě přece musí něco změnit, byť by to bylo ku neprospěchu.

A tak jsou jednou klikací tlačítka minimalizovat, maximalizovat, zavřít nahoře v jedné verzi vpravo, v té příští zade nahoře vlevo. Nebo jiná ikona Wi - Fi, Tvar oken, jednou jsou hranatá jindy oblá a a další jiná cinkrlátka..

Jsem rád že jsi se ozval právě ty juwo2
Jinak jsme tu ještě asi před měsícem převážně spolu řešili tu vleklou anabázi (Windows 10/Ubuntu 16.04 Acer Aspire 3810T). Obojí běhá svižně a spolehlivě. Až se divím že nejsou vážnější problémy.
Až třebas na to že v Ubuntu 16.04 nalézám docela jiné programy než které tam byly nainstalovány dříve se systémem.

Nenašel jsem heslo k tomu jménu járajarda ale kupodivu mi to obnovilo heslo k tomu starému jménu a tak jsem zase Dr Fuss. Ale jak jsem už jsem napsal výše. Ubuntu má takovéhle změny taky rádo!
« Poslední změna: 30 Březen 2018, 14:22:40 od Dr Fuss »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1856
  • Karma: +128/-34
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #3 kdy: 30 Březen 2018, 15:06:39 »
Právě mě to tak už roky připadá že to tak skutečně je! Doufal jsem že se jen změnil stisk nějakého tlačítka nebo tlačítek a ono to  teda fakt je tak!

Vůbec ve mě ta nová vydání Ubuntu vzbuzují rozpaky až údiv. Přesně jak říkáš. Nejen že mizí věci nešťastně udělané, ale zrovna tak mizí i věci dobře udělané, ty které by mohly zůstat na věky.

Ale co naplat za půl roku zase musí být vydání nové, tak se tam prostě přece musí něco změnit, byť by to bylo ku neprospěchu.

A tak jsou jednou klikací tlačítka minimalizovat, maximalizovat, zavřít nahoře v jedné verzi vpravo, v té příští zade nahoře vlevo. Nebo jiná ikona Wi - Fi, Tvar oken, jednou jsou hranatá jindy oblá a a další jiná cinkrlátka..

Jsem rád že jsi se ozval právě ty juwo2
Jinak jsme tu ještě asi před měsícem převážně spolu řešili tu vleklou anabázi (Windows 10/Ubuntu 16.04 Acer Aspire 3810T). Obojí běhá svižně a spolehlivě. Až se divím že nejsou vážnější problémy.
Až třebas na to že v Ubuntu 16.04 nalézám docela jiné programy než které tam byly nainstalovány dříve se systémem.

Nenašel jsem heslo k tomu jménu járajarda ale kupodivu mi to obnovilo heslo k tomu starému jménu a tak jsem zase Dr Fuss. Ale jak jsem už jsem napsal výše. Ubuntu má takovéhle změny taky rádo!

Jaké "jiné programy" nalézáš?   Přece co se bude instalovat/odebírat si řídíš ty sám, nebo se pletu?   :)

A všiml sis, že Nautilus neumí od jisté doby pořádně zobrazit datum u souborů?  Já používám speciální verzi která má různá vylepšení. Existuje ale pouze pro u14.04...
« Poslední změna: 30 Březen 2018, 15:09:14 od juwa2 »

Dr Fuss

  • Timrken
  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 668
  • Karma: +345/-219
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #4 kdy: 30 Březen 2018, 16:06:51 »
No právě že ne mnoho! Alespoň se mi to zdá. V liště aplikace v Gnome Ubuntu toho taky moc není.
Aplikace by měly být v /bin  a usr/bin (když tak mě oprav), ale taky jsem jich tam nenašel mnoho. Dřív byl myslím v každé distribuci KiCAD, Open Office, množství dalších šikovných prográmků a utilit, teď si nevzpomínám co ještě. Teď je tam zase pro změnu Libre Office. Ale celkově mi to přijde že je to na defaultní programy - nainstalované se systémem takové celkem chudé...

Ale zase je tam Sweet home 3D. Ten kupodivu existuje i pro Windows ale na Windows 10 ani na Windows XP nejde. (stahoval jsem ho 2x)
Na Windows 10 to zahlásí chybu okamžitě když se spustí, ve Windows XP tu samou chybu až když se natáhnou data. Překvapilo mě to, jak je ten Sweet hom 3D intuitivní program, že si ho za odpoledne osvojí kdekdo. Všechno mi přijde logické a přirozené. Takhle by se měl dělat SW.
Jediné co mu lze vytknout že je česko - anglický. Stejně jako je tam Postel tak je tam i Bed.
Myslím si že pro bytové projektanty je to parádní program. Na to že je to free toho umí mraky. Bohužel já ho moc nevyužiju, jen jsem si s ním asi den hrál.


« Poslední změna: 30 Březen 2018, 16:14:29 od Dr Fuss »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1856
  • Karma: +128/-34
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #5 kdy: 31 Březen 2018, 21:01:19 »
Je přeci logické, že těch defaultních programů nemůže být mnoho - jak velká by ta instalačka musela pak být?
12.04 se ještě vešlo do 700MB, tam toho bylo v základu ještě méně, teď je to dvojnásobek. Na druhou stranu existují distra která toho obsahují opravdu hodně (Knoppix).
Nic ti nebrání doinstalovat si co je libo. Můžeš využít jak oficiální ubuntu repozitáře, tak mnoho jiných PPA.

roj

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 249
  • Karma: +18/-41
    • Zobrazit profil
    • ipsace i tiskace
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #6 kdy: 10 Červen 2018, 21:57:53 »
Ano, nové verze jsou stále lepší, zbavují se postupně všech užitečných funkcí... :-[
Nainstaluj si Nemo (F3) nebo používej dvouokeňák Double commander.
Juwo, prosím, jak to nainstaluju (v konzoli)?
Xubuntu 16.4. Já z toho ty iXPéčka nakonec udělám! :)

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2571
  • Karma: +242/-32
    • Zobrazit profil
Re:Co musím zmáčknout aby byl Nautilus dvouokenní.
« Odpověď #7 kdy: 11 Červen 2018, 07:27:32 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt install doublecmd-common doublecmd-help-en doublecmd-plugins