Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Problem slozka Home pri Instalaci  (Přečteno 890 krát)

lukysyn

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem slozka Home pri Instalaci
« kdy: 15 Leden 2018, 00:35:42 »
Zdravim Lidičky
Dnes jsem přecházel z Ubuntu 14.04 na 16, stahl jsem si iso pak na Flashku....a při volbě jsem dal neco jiné..disk jsem měl rozdělěný dle návodu tzn. 1 odíl na system (14.04),te jsem odfafknul na format, pak swap a zbytek home ty bez formatovani,...bohužel pří najetí 16tek složka home z předchozího 14.04 prazdna, jen odkaz na Access-Your-Private-Data a readme.txt,,reinstal 14tek jsem v minulosti dělal a vše v poho složka i data zůstala,dokonce i ted takže mam v home ted 3 složky (dle předchozích názvů...jedna aktuální,jedna práízdná jen se dvěma odkazama viz hore ta je z těch 14tek a z minulé reinstalace 14 na 14ky tam data pořád jsou ,.....přitom mi vychází dle velikosti disku že ty data někde jsou....
jediné co jsem nejspíše udělal špatně bylo že při volbě oddílů jsem nezadal k té s daty cestu home.....to jsem poté udělal při druhé instalaci postup jinak stejný.....ale vše stejné......
zde výpis disků:
Model: ATA WDC WD5000LPVX-2 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Tabulka oddílů: msdos
Disk Flags:

Číslo  Začátek  Konec   Velikost  Typ       Systém souborů  Přepínače
 1     1048kB   27,9GB  27,9GB    extended                  boot
 5     1049kB   23,1GB  23,1GB    logical   ext4
 6     23,1GB   27,9GB  4769MB    logical   linux-swap(v1)
 2     27,9GB   500GB   472GB     primary   ext4


Model: Linux device-mapper (crypt) (dm)
Disk /dev/mapper/cryptswap1: 4768MB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Tabulka oddílů: loop
Disk Flags:

Číslo  Začátek  Konec   Velikost  Systém souborů  Přepínače
 1     0,00B    4768MB  4768MB    linux-swap(v1)
...nevíte jestli ty data jsou někde vyštourat?
díky za radu:-)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2043
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #1 kdy: 15 Leden 2018, 03:45:11 »
Tak si to ještě zopakuj a k oddílu s daty zadej přípojný bod /home  A samozř. tento oddíl NEFORMÁTOVAT.

lukysyn

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #2 kdy: 15 Leden 2018, 09:53:59 »
no to jsem už udělal samozřejmě bez formátovaní .....zkusil jsem i ubuntu live ale to je stejné nikam se nedostanu.....nebo nevim jak se kam dostat ...mě je jenom divný že složka home z reinstalace předchozí pořád zůstala nedotčená i s daty a tahle poslední je prázdná jen s těma dvouma souborama  Access-Your-Private-Data a readme.txt......přitom podle místa na disku by nejspíše někde měli být

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6009
  • Karma: +439/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #3 kdy: 15 Leden 2018, 15:18:33 »
Nezafajkol si sifrovat domovsku zlozku? Co je v tom textovom subore?
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2043
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #4 kdy: 15 Leden 2018, 15:41:49 »
no to jsem už udělal samozřejmě bez formátovaní .....zkusil jsem i ubuntu live ale to je stejné nikam se nedostanu.....nebo nevim jak se kam dostat ...mě je jenom divný že složka home z reinstalace předchozí pořád zůstala nedotčená i s daty a tahle poslední je prázdná jen s těma dvouma souborama  Access-Your-Private-Data a readme.txt......přitom podle místa na disku by nejspíše někde měli být
Nemůžeš mít dvě složky /home
Pokud máš původní a vytvořila se ti nějaká nová, nepostupovals při instalaci správně - protože pokud původní oddíl home řádně připojíš, žádný nový se nevytvoří - není proč.
Musíš v tom mít řádný guláš, nechtěl bych to vidět...

lukysyn

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #5 kdy: 16 Leden 2018, 17:30:52 »
no v tom textovym souboru je :THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.

From the graphical desktop, click on:
 "Access Your Private Data"

or

From the command line, run:
 ecryptfs-mount-private

,když kliknu na  "Access Your Private Data"...chvilku se zobrazí v levé liště ikona otazníku...a zachvíli zmizne

To Juwa2: při každý instalaci zadávám názem kompu....pokaždý něco jinýho,podle toho pak máš ve složce home další podsložky a v tom jsou data z předchozí instalace..tzn-dokumenty,stažené,obrázky...atd....takže ted když kliknu na počitač/home/tak tam mam 3 složky které se jmenují po předchozích pojmenování počítače...jedna aktuální ,jedna jen s těma kodovanýma souborama či co, a třetí s předešlé reinstalace s daty viz obr....

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2043
  • Karma: +145/-34
    • Zobrazit profil
Re:Problem slozka Home pri Instalaci
« Odpověď #6 kdy: 16 Leden 2018, 18:07:13 »
no v tom textovym souboru je :THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.

From the graphical desktop, click on:
 "Access Your Private Data"

or

From the command line, run:
 ecryptfs-mount-private

,když kliknu na  "Access Your Private Data"...chvilku se zobrazí v levé liště ikona otazníku...a zachvíli zmizne

To Juwa2: při každý instalaci zadávám názem kompu....pokaždý něco jinýho,podle toho pak máš ve složce home další podsložky a v tom jsou data z předchozí instalace..tzn-dokumenty,stažené,obrázky...atd....takže ted když kliknu na počitač/home/tak tam mam 3 složky které se jmenují po předchozích pojmenování počítače...jedna aktuální ,jedna jen s těma kodovanýma souborama či co, a třetí s předešlé reinstalace s daty viz obr....
No jo, ale to je chyba - pokud chceš zachovat funkční složku /home, musíš při reinstalaci zadávat stejné jméno uživatele a stejné heslo. Protože v opačném případě se ta "stará" složka /home chová jako "cizí" a pochopitelně se do ní (bez převzetí vlastnictví) nedostaneš...  Dalším předpokladem je, že domovskou složku nešifruješ.
-----------------------------
Takže, jak už jsem napsal výše, instaluj znova a tentokrát správně... ;)