Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Musí být instalace Windows 10 na disk první?  (Přečteno 6009 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« kdy: 16 Leden 2018, 18:22:57 »
Nevím jestli už někdo podobný dotaz nevznesl, pak - li že se ten můj dotaz kryje se skoro stejným z dřívějška, pak mi prosím pošlete odkaz na něj. (V tomto případě děkuju administrátorům tohoto fóra za shovívavost.)

Oč jde: Na Disku mám Ubuntu a Windows Vista. Jedno nebo druhé si po startu počítače volím v boot tabulce GRUB 2. Nyní jsem si chtěl nainstalovat Windows 10 a narazil jsem. Předpokládal jsem že mi to nabídne přeinstalaci Vist. Instalace mi však oznámila: Systém Windows nelze nainstalovat na tento disk. Vybraný disk má tabulku oddílů MBR. V systémech EFI lze systém Windows instalovat pouze na disky GPT.

Jak z toho? Visty můžu oželet. Ubuntu ne. Nechtěl bych vše instalovat znova od píky a tak se zkouším dotázat zde, protože vím že jsou tu chtří lidé kteří to mají v malíčku.
A ještě dotaz s tím souvisící: Lze v GRUB2 odstranit třebas ty Visty aby nezabíraly na disku místo?

Děkuju za odpovědi.
« Poslední změna: 16 Leden 2018, 18:32:52 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #1 kdy: 16 Leden 2018, 18:50:14 »
Disk má tabulku MBR. Proto na něm nemůžou být více jak 4 primární oddíly. Převedení disku na GPT by znamenalo o všechno přijít.
Můžeš však některé oddíly převést na logické, těch může být na MBR disku více.
Ano, oddíly s Vistou můžeš odstranit. Vyhodit položky z grubu už je pak to nejmenší.
K manipulaci s oddíly nabootuj live Ubuntu a použij nástroj GParted.
Pokud máš UEFI bios, přepni ho na LEGACY.
Instalace W10 být první nemusí, ale po jejím dokončení se nedostaneš do Ubuntu, protože bude instalací přepsán zavaděč (grub) který budeš muset opravit (z boot media) https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
------------------------------------
Tolik v kostce..
« Poslední změna: 16 Leden 2018, 18:53:28 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #2 kdy: 16 Leden 2018, 19:20:08 »
Rozdělení disku dle instalátoru W10 jen pro informaci.

UEFI bios bohužel nemám.
Citace
Vyhodit položky z grubu už je pak to nejmenší.
Ale odstraní se tak i veškerá fyzická data, tak aby zbytečně nezabíraly na disku místo?
« Poslední změna: 16 Leden 2018, 19:27:24 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #3 kdy: 16 Leden 2018, 19:46:07 »
Musíš napřed odstranit oddíly 1 a 2
Pak zkus spustit instalaci. Pokud to nepůjde, musíš převést oddíly 3 a 4 na logické, ale to už jsem psal...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #4 kdy: 16 Leden 2018, 21:19:24 »
GParted to vidí takhle:

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #5 kdy: 17 Leden 2018, 00:07:22 »
No, tím líp - jelikož máš ubuntu na logických oddílech, můžeš pouze odstranit /dev/sda1 a /dev/sda2
(odstranění udělej v GParted)
Pak nabootuj instalačku Win. a do vzniklého místa nainstaluj nový W10.
A až Win. poběží, už jenom opravíš grub a dualboot bude fungovat jako dřív.
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 00:13:19 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #6 kdy: 17 Leden 2018, 01:03:14 »
Linuxové značení disků mi dělá trochu problémy, ale podívám se do Wiki. Je už to asi 6 let co jsem tenhle dual boot dělal.

Když jsem tam měl ten GParted tak jsem v USB HUBu měl asi 2 flashky...  Sorry.

Ještě taková podotázka. Proč je tam /dev/sda1 ,  /dev/sda2  ... sda5 ... sda6   a sda4 chybí?

Zůstane mi Ubuntu? Chci na jednom disku s dual bootem mít Windows 10 a Ubuntu. Vist se chci zbavit.
Ještě tohle by mohlo být k něčemu: viz foto

Díky moc za inspiraci.
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 01:45:54 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #7 kdy: 17 Leden 2018, 01:46:08 »
Linuxové značení disků mi dělá trochu problémy, ale podívám se do Wiki. Je už to asi 6 let co jsem tenhle dual boot dělal.

Ještě taková podotázka. Proč je tam /dev/sda1 ,  /dev/sda2  ... sda5 ... sda6   a sda4 chybí?

Zůstane mi Ubuntu? Chci na jednom disku s dual bootem mít Windows 10 a Ubuntu. Vist se chci zbavit.
Ještě tohle by mohlo být k něčemu: viz foto

Díky moc za inspiraci.

sda neřeš.  Pro tebe je podstatné, že ty Visty máš na /dev/sda1  a  /dev/sda2
Tyto oddíly odstraň. Ano, Ubu ti zůstane. A pak nainstaluj W10. Nakonec opravíš grub.
Počtvrté už to psát nebudu...
Nebuď z toho tak vybobený.  ;)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #8 kdy: 17 Leden 2018, 14:01:34 »
Udělám to tak, akorát si stáhnu na USB disk nějaké soubory z Dokumentů a všechno co jsem postahoval z internetu abych o to nepřišel.

Visty jsem používal jenom teď z nouze, když jsem nemohl používat Ubuntu, (protože momentálně nemám Wi - Fi síť). Provider internetu totiž přešel na 4G/LTE  a ten bývalý Wi - Fi router který uměl zpracovat 3G/CDMA z USB modemu Celot K-300 už je mi nanic.

Čili:  /dev/sda1 a /dev/sda2 pouze odstranit (ne zformátovat) a file system ntfss ponechat a na jeho místo pak vleze instalace Win 10.

Ještě u toho oddílu ACER je uveden flag boot, ale to je asi ta věc, že až se mi nainstalují W10 tak Ubuntu nepůjde spustit,(jen W10) protože budu muset upravit GRUB.
Ten oddíl PQSERVICE bude nejspíš instalace Vist. Byly totiž koupené s notebookem na jeho disku. Asi 2x jsem Visty obnovoval.

Ještě malý dotaz:
Jak v GParted lze přidělit flag, má to nějaké účinky a nebo je to něco podobného jako LABEL,
jen jakási popiska?

Děkuju za trpělivost. (Jsem starší a uvážlivý typ. Než se do něčeho pustím musím si to trochu srovnat v palici.)
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 14:04:20 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #9 kdy: 17 Leden 2018, 14:42:02 »
Když odstraníš  /dev/sda1  a /dev/sda2
tak tam nebude nic - pouze jeden nepřiřazený prostor (unallocated). Tak to má být. Nic nevytvářej, nic neformátuj. Ani při instalaci W10. Jako cíl instalace vyber tento nepřiřazený prostor.
(jen pro informaci - /dev/sda1 je servisní (PQ neboli recovery) oddíl Vista - slouží k obnově Vista do tov. nastavení.
/dev/sda2 je oddíl s nainst. Vista)

-----------------------------------------------------------------------
Boot flag (příznak) oddílu signalizuje, že je oddíl bootovací.  O boot flagy se nestarej, nic nepřiděluj, to si ošetří instalátor sám...
Ano, label je štítek (popiska), ten naopak používat můžeš - usnadní orientaci v oddílech (spolu s  jejich velikostmi).
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 14:57:26 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #10 kdy: 17 Leden 2018, 21:17:42 »
Tak jsem to udělal podle návodu.Vznikla unallocated 165,47 GiB ale W10 tento prostor odmítají. Ubuntu lze spustit jako
dřiv,Visty podle očekávání nejdou. Nemám internet, píšu z mobilu.

W10 mi nabizejí tvorbu oddílu X - 169443 MB zkoušel jsem různé velikosti oddílu  ale vždycky to ohlasí chybu
a skončí to absolutně stejnou hláškou jako je na fotce vÿše. Prostě ten prostor se instalátoru W10 nelíbí.
 
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 21:25:41 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #11 kdy: 17 Leden 2018, 22:04:44 »
Pokud stále hlásí, že disk je MBR, ale v EFI lze instalovat pouze na disk GPT (což je pravda), tak jsi nemluvil pravdu.
V tom, že nemáš UEFI, ale že máš klasický BIOS. Z toho vychází, že máš UEFI....
----------------------------------------------------------------------------
Takže podle toho co to hází za chybu musíš mít UEFI. V tom případě běž do BIOSu a přepni ho z UEFI na Legacy.
Vypni Secure boot.
Nebo, což je pravděpodobnější, máš chybně připravenou instalační flešku W10.
Stáhni si .iso W10 a bootflešku připrav pomocí nástroje https://rufus.akeo.ie/   Zvol správně schéma oddílu a typ cílového systému (stejně jako je to na obrázku).
Pak spusti instalaci znova.
-----------------------------------------------------------------
Nelze mít jeden OS (Ubuntu) nainstalovaný pod (v režimu) UEFI a jiný OS (WIN) se pokoušet instalovat v režimu Legacy bios nebo naopak...
A vždy platí dvojice:
UEFI >> disk musí být GPT (a jak WIN, tak Ubuntu musí být nainstalované v režimu UEFI)
LEGACY (=klasický BIOS) >> disk musí být MBR (a jak Win, tak Ubuntu musí být nainstalované v režimu Legacy (bios).
Nelze to míchat a kombinovat dohromady.
-------------------------------------------------------------------
Pro přehlednost to ještě shrnu - současný stav:
Bios = Legacy
Disk = MBR
Na disku je nainstalováno Ubuntu + je tam vytvořen prostor pro instalaci W10
Instalace W10 se nedaří
Příčina = chybně připravená bootfleška (místo BIOS (LEGACY)+MBR tak pro UEFI+GPT) >>
>> nutno připravit bootflešku znova (pro BIOS (LEGACY)+MBR) pomocí Rufus
nabootovat >> instalovat - cíl=nepřidělený prostor.
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 22:58:01 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #12 kdy: 17 Leden 2018, 23:10:02 »
Je to bída z toho telefonu. Něco jsem v Biosu našel ale to to není.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #13 kdy: 17 Leden 2018, 23:24:42 »
Bootuju instalaci W10 z DVD!
Žádné takové volby v BIOSU  nemám.
Jen Quiet boot D/E. a Boot sequence 7 možností.
Ale Boot manager F12 se chová nějak zvláštně. Dává mi vybrat
pořád jen HDD.


Je to jak píšeš v tom shrnutí.
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 23:31:21 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #14 kdy: 17 Leden 2018, 23:40:37 »
Bootuju instalaci W10 z DVD!
Žádné takové volby v BIOSU  nemám.
Jen Quiet boot D/E. a Boot sequence 7 možností.
Ale Boot manager F12 se chová nějak zvláštně. Dává mi vybrat
pořád jen HDD.


Je to jak píšeš v tom shrnutí.
Tak máš chybně připravené to DVD (udělal jsi kontrolu po vypálení???).
To znamená na DVD se vyprdni a připrav si bootflešku. Postup máš výše.
Musíš to udělat ovšem na funkčním PC s Win......
------------------------------------------------------------
A není možné s takovou základní věcí takto zápasit = obrovské mrhání časem...
« Poslední změna: 17 Leden 2018, 23:44:16 od juwa2 »

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 501
  • Karma: +37/-1
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #15 kdy: 18 Leden 2018, 09:34:57 »
Citace
Bootuju instalaci W10 z DVD
To už je dnes so strojmi s UEFI anachronizmus. Ak nemá vypáleé hybridné ISO tak ti to UEFI nemusí spoznať. Rovnako ak si prepnutý do Legacy.
Citace
Na Disku mám Ubuntu
Akú verziu? Aký máš vlastne stroj? CPU,RAM ?
Zatie tri dni si si mohol prečítať x návodov, zazálohovať data z Ubuntu, urobiť čistú inštaláciu W10 a potom k tomu doinštalovať vhodnú verziu *buntu podľa návodov na dualboot.
BTW - na tvojom mieste by som poslal juwa2 flašku Whisky že ti píše rovnaké veci dokola  ::)
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #16 kdy: 18 Leden 2018, 14:03:07 »
To DVD mám koupený. Je to originál od Microsoftu s product key.
Windows 10  Home. Pochybuju že z něj udělám nějaké jiné nebo flashku.

Jdu koupit nový disk a tenhle pak zprovozním.    PROSŤE SE NEPOVEDLO !
Teď potřebuju mít rychle internet.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #17 kdy: 18 Leden 2018, 17:30:01 »
To DVD mám koupený. Je to originál od Microsoftu s product key.
Windows 10  Home. Pochybuju že z něj udělám nějaké jiné nebo flashku.

Jdu koupit nový disk a tenhle pak zprovozním.    PROSŤE SE NEPOVEDLO !
Teď potřebuju mít rychle internet.
Přestaň trojčit. Nový disk kupuješ naprosto zbytečně:
1. Product key není vázaný na konkrétní DVD (instalačku), ale pouze na edici WIN.
2. Instalačku si můžeš kdykoli zadarmo stáhnout a vytvořit z ní bootflešku.
3. Také ze tvého stávajícího DVD lze jednoduše vytvořit bootfleška.
« Poslední změna: 18 Leden 2018, 18:29:00 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #18 kdy: 18 Leden 2018, 22:02:53 »
Koupil jsem si DVD s Windows 10 za 3 litry
a ted ještě budu stahovat 4,3 GB, notabene když nemám internet  ??? !!!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #19 kdy: 18 Leden 2018, 22:48:19 »
Koupil jsem si DVD s Windows 10 za 3 litry
a ted ještě budu stahovat 4,3 GB, notabene když nemám internet  ??? !!!
Ty 3 litry jsi vyhodil úplně zbytečně. Tolik škody...
Internet přece máš, Ubuntu ti funguje ne??
Nebo ty se snad z Ubuntu nedostaneš na internet? Proč? Laskavě si to napřed zprovozni, bez netu nemá smysl nic dělat..
Stránka MS na stažení W10:
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO/
Vygenerovaný link na stažení (platný do 19.1. 2018  23:00):
https://software-download.microsoft.com/pr/Win10_1709_Czech_x64.iso?t=86b1331f-9241-4d07-b6cd-0ad91a114679&e=1516398581&h=d3617ec342c5bc1696ebe86f3f2c330f
« Poslední změna: 19 Leden 2018, 06:40:37 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #20 kdy: 19 Leden 2018, 17:30:24 »
Můj problém je nyní následující.
Mám nový, úplně čistý disk a instalačku Windows 10 Home a ty nejsem schopný nainstalovat !!!

Je tam v úvodu nějaká volba oddílů a formátování těch vytvořených oddílů, ale ať tam oddíly měním jakkoliv, tak to dál nepokračuje a instalace skončí chybou, spustí se modrá roleta, na ní chybové hlášení a konec.
Taky mi to tam někdy psalo, že to bylo zformátováno nějakým nestandartním formátem ntfs, což teda absolutně nechápu, protože to všechno dělám jen v tom W10 instalalátoru. To mi není jasný jak tohle může zvládnout laik ???

Mám sice USB modem D-Link DWM-222 a ten jde jen pod  Windows a Wi - Fi síť mi už několik dní taky nejde, tak že je to zabetonovaný!!!

(Ubuntu mi pak už také nešlo spustit. Ze začátku ano, ale pak ho asi nabouraly ty mý pokusy o instalaci  W 10).
Proto jsem koupil nový disk, abych měl alespoň nějaký OS
s internetem protože můj USB modem funguje jen pod Windows.
Nojo, jenže já mám problém i s tím, nainstalovat  W 10 z origo. Microsoft DVD disku!!!

Koupit Windows 10 pro mě byla jediná možnost.
Těżko bych asi mohl se stařičkými Vistami něco upgradeovat!

« Poslední změna: 19 Leden 2018, 18:54:41 od járajarda »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5914
  • Karma: +436/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #21 kdy: 19 Leden 2018, 18:38:28 »
Mas ten disk v GPT?
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #22 kdy: 19 Leden 2018, 18:49:38 »
Můj problém je nyní následující.
Mám nový úplně čistý disk a instalačku Windows 10 Home a nejsem schopný je nainstalovat !!! Je tam v úvodu
nějaká volba oddílů a formátování těch vytvořených oddílů, ale ať tam oddíly měním jakkoliv tak to dál nepokračuje a instalace skončí chybou, spustí se modrá roleta na ní chybové hlášení a konec.
Taky mi to tam píše, že to bylo zformátováno nějakým nestandartním formátem ntfs, což teda absolutně nechápu, protože to všechno dělám jen v tom instalalátoru. To mi není jasný jak tohle může zvládnout laik ???

Mám USB modem D-Link DWM-222 a ten jde jen pod  Windows.

Ubuntu mi pak už také nešlo spustit. Ze začátku ano, ale pak ho asi nabouraly ty mý pokusy o instalaci  W 10.
Proto jsem koupil nový disk abych měl alespoň nějaký OS
s internetem. Nojo jenže mám problém i s tím.

Koupit Windows 10 pro mě byla jediná možnost,
těżko bych mohl se stařičkými Vista něco upgradeovat!
1. Za 1000 Kč bych ti ty W10 osobně dovezl + nainstaloval i na druhý konec republiky!
2. Proč spoléháš na nějaký USB modem?  Připoj PC kabelem.
3. Stále u mě sílí podezdření, že na PC nemáš klasický BIOS ale UEFI. Nebo něco špatně nastavené v BIOSU
4. A pokud opravdu ne, je možné, že tvůj HW není s W10 kompatibilní. V tom případě bych tam dal W7.
5. Abys mohl něco smysluplného dělat, potřebuješ zprovoznit internet (aspoň na Ubuntu). Připoj PC kabelem.
6. Náhodou z Brna nejsi?

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #23 kdy: 19 Leden 2018, 19:17:31 »
Z Brna teda fakt nejsem, Jsem z Jablonce nad Nisou. To je trochu z ruky.

UEFI... Tímhle termínem se to v těch chybových hlášeních instalátoru W10 taky občas oháňelo.

Nechce se mi věřit, že na notebook za 12600 kč se nedají nainstalovat W10.

Jak poznám jaký BIOS mám. UEFI pojmem se tam nikde neoperuje ???
Internet po kabelu nemám. Jen bezdrát 4G/LTE a před tím 3G/CDMA s modemem Celot K-300
a vždycky mi bohatě stačil.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #24 kdy: 19 Leden 2018, 19:33:34 »
Z Brna teda fakt nejsem, Jsem z Jablonce nad Nisou. To je trochu z ruky.

UEFI... Tímhle termínem se to v těch chybových hlášeních instalátoru W10 taky občas oháňelo.

Nechce se mi věřit, že na notebook za 12600 kč se nedají nainstalovat W10.

Jak poznám jaký BIOS mám. UEFI pojmem se tam nikde neoperuje ???
Internet po kabelu nemám. Jen bezdrát 4G/LTE a před tím 3G/CDMA s modemem Celot K-300
a vždycky mi bohatě stačil.
Musíš mít doma nějaký modem/router a ten má přece klasické LAN porty ke kterým připojíš PC kabelem.
wi-fi je vždycky jenom nouzovka...
Je třeba, aby ses konečně vymáčkl, jestli máš bios nebo uefi
https://www.howtogeek.com/56958/htg-explains-how-uefi-will-replace-the-bios/
http://tinyurl.com/y7rqsa4y
http://tinyurl.com/y98u8hla
Co máš vlastně za desku?
« Poslední změna: 19 Leden 2018, 19:43:47 od juwa2 »