Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Musí být instalace Windows 10 na disk první?  (Přečteno 6012 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #25 kdy: 19 Leden 2018, 19:45:33 »
BIOS je   Inside Bios H2.  v.1.04

Notebook - ACER Aspire 3810T

Nedozvěděl jsem se, jak rozeznám ten UEFI BIOS  od Legacy BIOS ?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #26 kdy: 19 Leden 2018, 20:06:15 »
Mám  Inside BIOS. H2  v. 1.04.

Notebook ACER Aspire. 3810T

Nedozvěděl jsem se jak poznám UEFI od Legacy.
Jsou tři varianty:
1. Máš klasický BIOS
2. Máš UEFI
3. UEFI lze přepnout na Legacy = emulace klasického Biosu.
Na stránkách výrobce jsem zjistil, že máš klasický BIOS
https://www.acer.com/ac/en/GB/content/support-product/1148?b=1
Ale nějaký zastaralý... (v 1.04)
--------------------------
Co ten internet, leze to z tebe jak z chlupaté deky.....
« Poslední změna: 19 Leden 2018, 20:08:51 od juwa2 »

WeltRaum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +22/-2
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #27 kdy: 19 Leden 2018, 20:39:36 »
Toto je ako telenovela  ;D  Bez základných informácií sa k riešeniu nedopracujete.
@járajarda - ak je to možné, tak nabootuj Live systém s Ubuntu alebo s iným distrom a postni sem aspoň to najnutnejšie info z výpisov v terminále:
1. ako je rozdelený disk a aká je na ňom tabuľka oddielov
Kód: [Vybrat]
sudo parted --list2. či sa používa BIOS alebo UEFI
Kód: [Vybrat]
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo BIOS
Linux Mint 18.3 Cinnamon

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #28 kdy: 19 Leden 2018, 20:56:31 »
Toto je ako telenovela  ;D  Bez základných informácií sa k riešeniu nedopracujete.
@járajarda - ak je to možné, tak nabootuj Live systém s Ubuntu alebo s iným distrom a postni sem aspoň to najnutnejšie info z výpisov v terminále:
1. ako je rozdelený disk a aká je na ňom tabuľka oddielov
Kód: [Vybrat]
sudo parted --list2. či sa používa BIOS alebo UEFI
Kód: [Vybrat]
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo BIOS
Nemusí bootovat live distro - má na disku plně funkční instalaci Ubuntu
Disk je 100%ně MBR
Není schopen zprovoznit internet po LAN
Dle informací z webu výrobce jeho NTB má klasický BIOS - i když starší verzi.....

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #29 kdy: 19 Leden 2018, 21:27:29 »
BIOS je   Inside Bios H2.  v.1.04

Notebook - ACER Aspire 3810T

Nedozvěděl jsem se, jak rozeznám ten UEFI BIOS  od Legacy BIOS ?
BIOS vypadá takto
http://tinyurl.com/y7rqsa4y
a UEFI takto
http://tinyurl.com/y98u8hla

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #30 kdy: 19 Leden 2018, 21:39:41 »
Notebook jsem koupil v roce 2010 tak že nejspíš
má BIOS.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #31 kdy: 19 Leden 2018, 21:57:09 »
Notebook jsem koupil v roce 2010 tak že nejspíš
má BIOS.
Ano, souhlas, má. Výrobce to uvádí rovněž..

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #32 kdy: 19 Leden 2018, 22:05:46 »
A co to teda znamená?  Mění se tím něco? Lidí co mají
na počítači BIOS jsou snad desetitisíce !!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #33 kdy: 19 Leden 2018, 22:14:29 »
A co to teda znamená?  Mění se tím něco? Lidí co mají
na počítači BIOS jsou snad desetitisíce !!
Já mám taky BIOS a MBR disk
A dualboot Win+ Ubuntu provozuju normálně, kdykoli můžu oboje reinstalovat.
Protože to zkrátka umím...
--------------------------------------------------------------
Problém je v tom, že ty nejsi ty lidi..
Ještě jsi nevysvětlil ten tvůj podivný internet. Zprovozni si to.
Bez toho se nepohneš nikam.. :-\
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve tvém případě je postup vedoucí k cíli tento:
Ze zakoupeného DVD W10 si vytvoříš  *.iso  (nebo si  *.iso stáhneš z internetu, to už je jedno).
Pomocí Rufus vytvoříš z tohoto  *.iso  bootflešku pro BIOS a MBR disk.
Tuto flešku nabootuješ (F12) a nainstaluješ W10 běžným způsobem.
To je celé...
« Poslední změna: 19 Leden 2018, 22:34:20 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #34 kdy: 19 Leden 2018, 23:04:24 »
Není mi jasné čeho dosáhnu tím, že si z bootovacího DVD udělám bootovací flashku.
Budu mít snad jiné možnosti ?
Taky se mi nedstalo odpovědi na to, jakým jiným - levnějším způsobem jsem měl získat W 10.
« Poslední změna: 19 Leden 2018, 23:06:55 od járajarda »

WeltRaum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +22/-2
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #35 kdy: 20 Leden 2018, 10:12:26 »
V podstate je úplne jedno z čoho sa bootuje, či z DVD alebo z USB. Aj pri boote z USB môže niečo zlyhať, už sa mi to stalo. Tu je dôležitá otázka, kam resp. na aký oddiel sa ide Win inštalovať a ako je tento oddiel pripravený, prípadne, či nie je chybná tabuľka oddielov. Tých možností, prečo niečo nejde sa vždy nájde  :) Preto aj ten výpis z rozdelenia HDD by nebolo zlé vidieť.

V tomto vlákne som sa trochu stratil, lebo už nie je jasné, čo platí a čo nie. V tom NB je pôvodný HDD alebo ten spomínaný nový? Ak nový, ako bol naformátovaný? Čo je teraz na ňom?

No zdá sa, že aj taká triviálna inštalácia Win, môže byť pre niekoho zložitá.  ;)
Linux Mint 18.3 Cinnamon

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #36 kdy: 20 Leden 2018, 14:19:51 »
Do notebooku jsem v rámci uspíšení dal docela nový disk 500 GB. Mám koupené Windows 10 které nejsem schopný na ten disk nainstalovat, ač jsem vyzkoušel asi 10 rozdělení disku stále mi to vyhazuje nějaké chyby a instalace zdechne...

Bylo mi tu poraděno, že si mám prý udělat bootovací flashku, což nechápu, když mám originál DVD s product key od Microsoft za který jsem dal skoro 3000 kč. !!!
 
Mělo by to probíhat (za těchto podmínek) zcela samochodně - automaticky.
Jen tam vrazit DVD Enter a už je to hotový.
Ale to jsou Windows, stále se na něco ptají...

Myslel jsem si, že instalaci za takovýchto podmínek musí zvládnout i ten největší lempl, ale zdá se
že jsem ještě větší lempl než jsem si myslel.

WeltRaum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
  • Karma: +22/-2
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #37 kdy: 20 Leden 2018, 14:55:41 »
Už niekoľkokrát odznela požiadavka, aby si postol z Live systému Ubuntu  výpis zo
Kód: [Vybrat]
sudo parted --list
a
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk --listalebo si ich sprav aspoň pre seba a pozri, čo terminál vypíše. Ak je HDD pripravený a naformátovaný ako má byť, ja nevidím najmenší dôvod, prečo by sa Win nedal nainštalovať.
Linux Mint 18.3 Cinnamon

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #38 kdy: 20 Leden 2018, 17:35:03 »
Prioritní je teď nainstalovat W 10. Ubuntu až později.
Momentálně mám u přítelkyně přístup na rychlý net.

Chci udělat bootovací flash, (i když nevím jestli se instalace nebude chovat zrovna tak, jako ta z DVD
obávám se že ano) !!!

Nejraději bych ji nějakým způsobem udělal z toho DVD co mám protože předpokládám že jeho product key který jsem setřel na obalu je nějak vázaný na SW onoho DVD.


V krajní nouzi bych chtěl stáhnout .ISO odsud, a flashku vytvořit z tohoto zdroje: https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10

Je tam jakýsi nástroj (Media ... Center) ale nikde jsem se nedočetl co vlastně onen SW dělá? Stáhne nějaký další SW či .ISO?

Nebo jsem tu úplně blbě?


juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #39 kdy: 20 Leden 2018, 18:52:56 »
1. Bootflešku si připrav.
2. Product key není nijak vázaný na konkrétní DVD nebo .iso
3. Bootflešku můžeš připravit pomocí toho jejich Mediacreationtool nebo utility Rufus.
Vyzkoušej obě varianty.
4. Zde máš nový vygenerovaný odkaz na přímé stažení .iso
https://software-download.microsoft.com/db/Win10_1709_Czech_x64.iso?t=43bbc135-1819-4349-918b-f75f57fd7076&e=1516556998&h=dd564666c99cec4deede024b90cf7b6b
5. Nebo si .iso můžeš vytvořit z toho tvého DVD např. pomocí aplikace Imgburn
6. Ještě bys mohl zkusit aktualizovat BIOS na nejnovější verzi
https://global-download.acer.com/GDFiles/BIOS/BIOS/BIOS_Acer_1.28_A_A.zip?acerid=634199401865859274&Step1=NOTEBOOK&Step2=ASPIRE&Step3=ASPIRE%203810T&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=EMEA_27
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uvědomuješ si, že na ten tvůj NTB neexistují oficiálně pro W10 ovladače?
Jak se o tom můžeš přesvědčit na stránkách výrobce  https://www.acer.com/ac/en/GB/content/support-product/1148?b=1
Proto počítej s variantou, že se W10 na tvůj NTB nepodaří nainstalovat - nemusí být prostě s W10 kompatibilní.
Proto bych doporučoval dát tam raději W7 protože jsou skoro stejné jako Visty a ovladače k dispozici jsou.
A pokud pokusy s bootfleškou a W10 nevyjdou, jiná možnost stejně nebude...
« Poslední změna: 20 Leden 2018, 19:16:53 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #40 kdy: 20 Leden 2018, 20:16:27 »
Tak jsem si pomocí nástroje MediaCreationTool vytvořil bootovatelnou flashku (trvalo to přes hodinu) a celá instalace je do puntíku stejná, jako když jsem to zkoušel asi 15 x z toho DVD. Skončí modrou plochou s hláškou kterou jsem vyfotil a dám ji sem.
Vše dopadlo přesně podle očekávání....!

Je to rozmazaný ... (fotka je ostrá).

Píše to:    Your PC ran into a problem and needs to restart. We'll restart for you.
« Poslední změna: 20 Leden 2018, 21:42:41 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #41 kdy: 20 Leden 2018, 20:23:05 »
Tak jsem si pomocí nástroje MediaCreationTool vytvořil bootovatelnou flashku (trvalo to přes hodinu) a celá instalace je do puntíku stejná, jako když jsem to zkoušel asi 15 x z toho DVD. Skončí modrou plochou s hláškou kterou jsem vyfotil a dám ji sem.
Vše dopadlo přesně podle očekávání....!
No tak postupuj dál, vytvoř bootflešku z .iso Rufusem  (výsledek může být stejný nebo nemusí - proto je třeba to zkusit)
A když to opět nepůjde, nainstaluj  tam sedmičky, protože stejně, viz výše, ovladače pro desítky nejsou...

h4ck1

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 184
  • Karma: +7/-2
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #42 kdy: 20 Leden 2018, 20:28:37 »
Bože, stáhni iso windows, hoď to přes rufus na flashku (použij volbu pro bootování mbr), nabootuj z flashky, dej opravit pc, zapni příkazovej řádek a přes diskpart smaž celý disk:
cmd:
Kód: [Vybrat]
diskpart
list disk
select disk x (x - číslo disku, na který chceš windows nainstalovat)
clean
Poté vlez znovu do instalátoru, vyber disk, kterej chceš a pokračuj v instalaci. Tohle musí jít.

Edit: Pokud nepůjde s Windows 10, stejný postup je pro Windows 7
Edit2: Nevkládej fotky do svých příspěvků dodatečně, kdo má celý téma procházet!
Řekl bych, že bsod nemá s gpt/mbr co dělat, takže s největší pravděpodobností jsi koupil Windows 10 k ničemu, protože prostě tvůj notebook není kompatibilní.
« Poslední změna: 20 Leden 2018, 22:39:07 od h4ck1 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #43 kdy: 21 Leden 2018, 09:00:26 »
Jaké je procento pravděpodobnosti že alespoň Windows 7 mi na notebooku poběží?
To neexistuje něco, co detekuje HW počítače a na základě toho to vydá result, jaká verze jakého OS na tom stroji pravděpodobně poběží či nepoběží ?
Na to ještě nikdo nepřišel že by měla existovat takováhle utilita?

A kde k Windows 7 seženu product key ?
« Poslední změna: 21 Leden 2018, 10:43:07 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #44 kdy: 21 Leden 2018, 11:23:33 »
1. Už jsi konečně vyzkoušel tu poslední možnost (stáhnout .iso > připravit bootflešku pomocí Rufus)???

2.Ano, MS takovou utilitu v době oficiálního upgrade nabízel, ale to jsi pár let zaspal...
http://www.zdnet.com/article/will-your-pc-run-windows-10-use-this-well-hidden-compatibility-checker-to-find-out/
https://www.groovypost.com/howto/check-computer-runs-windows-10/

3. Je zvláštní, že tě vůbec nevzrušuje, že nejsou pro tvůj NTB na W10 k dispozici ovladače - už to tě mělo varovat.
Protože i kdyby se ti to povedlo nainstalovat, co pak? Kde chceš vzít ovladače?

4. Ale to by ani tak nevadilo, protože nejprve jsi mohl tu instalaci vyzkoušet (jestli vůbec půjde) a pokud ano, tak teprve pak kupovat licenci. Dělají to tak všichni. Tys to ale udělal z nepochopitelných důvodů přesně naopak.... ???
---------------------------------
5. Pravděpodobnost, že ti poběží W7 je vysoká (W7 a Visty se liší minimálně, W7 jsou ještě méně HW náročnější).
Ovladače pro tvůj NTB jsou oficiálně k dispozici na webu Aceru.
Můžeš sedmičky nainstalovat (postup je stejný = přes Rufus). Licenci budeš případně řešit později.
Instalačku W7 stahuj zde http://tinyurl.com/y793fk89  ;)
« Poslední změna: 21 Leden 2018, 11:37:40 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1251
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #45 kdy: 22 Leden 2018, 00:54:13 »
Licenci mas koupenou a v jejim dojednani je mozny downgrade - neni treba plasit. Akorat, ze oficialni postup je docela pruda. Soukrome ti pak muzu poradit alternativni postup.

Co se tyce ovladacu, tak W10 maji vetsinu ovl. pro starsi HW v sobe nativne, takze take neni jeste vse ztraceno. Pravdepodobne mozne nedostatky jsou v takovem pripade spise kosmetickeho charakteru, jako nefunkce fn klaves apod.

Kazdopadne zkuseny clovek se W10 vyhne, pokud to neni nutne ...

Pokud selzou vsechny pokusy o instalaci W10 primo, tak je mozne pokusit se o upgrade z W7, popr. starsi build ...

Jinak, jestli mas jiz vytvorenou boot flash, ktera bootuje, tak staci, kdyz tam vsechny soubory smazes a nakopirujes tam ty ze sveho DVD. A mas tu svou orig. instalacku na usb ...

Jinak s tim bojujes tak, ze bych to pomalu rad dostal do ruky a zkusil to osobne ...

Edit: Tak jsem se mrknum na spec. toho notase a zda se ze to bude nejaka OEM zhuverilost. Uz ten procik Core 2 Solo ci Duo znacenim SU neni uplne bezny seriovy model. Takze tam opravdu muze byt neco s cim uz W10 absolutne nepocita a tvuj postup koupeni licence a pak zkouseni byl opravdu opacny, jak psal tusim Juwa.

Doporucuji nainstalovat W7 a W10 si schovat pro jiny stroj, ktery jiste casem poridis. Banking, maily a dalsi citlive pristupy delat via Linux a ostatni muzes delat ve Win ...
« Poslední změna: 22 Leden 2018, 01:16:40 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #46 kdy: 22 Leden 2018, 14:53:29 »
Tak jsem to dal ze zoufalství do počitačové firmy.

Prvně v životě. Vždycky v minulosti jsem si všechno dělal sám,
byť po poradě s kýmsi. Bude mě to stát 600 kč prý ať se to povede či nikoliv!
Hodina práce ...  Aspoň kdyby ty W 10 rozchodil... Zítra uvidím!

Musím  tu poděkovat juwa2 a ostatním kteří mi v dobré víře chtěli pomoci,
leč zrnko nepadlo na úrodnou půdu.


« Poslední změna: 22 Leden 2018, 15:02:24 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #47 kdy: 25 Leden 2018, 13:28:17 »
Tak ani v počitačové firmě neuspěli...
Na vině je prý procesor, nekompatibilní s Windows 10.
Ale zaplatil jsem jen 250 kč za čas... Tak by to mělo být.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1657
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #48 kdy: 25 Leden 2018, 13:54:41 »
Tak ani v počitačové firmě neuspěli...
Na vině je prý procesor, nekompatibilní s Windows 10.
Ale zaplatil jsem jen 250 kč za čas... Tak by to mělo být.
To se dalo čekat...
Dej tam W7. Odkaz máš.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1251
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #49 kdy: 25 Leden 2018, 15:45:47 »
Take me to neprekvapuje - ten procik me hned prastil do oka ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...