Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Musí být instalace Windows 10 na disk první?  (Přečteno 3662 krát)

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #50 kdy: 26 Leden 2018, 00:16:27 »
Myslel jsem si že když má počítač 64 bitovou datovou sběrnici, tak že to znamená že je to základní deska která splňuje
požadavky na Windows 10, prostě ještě ne tak starý stroj. Prostě jsem si tuhle variantu vůbec nepřipouštěl. Ubuntu 16.04 běhá k naprosté spokojenosti.

Na stařičkém Aceru 3690 jsem reinstaloval XP , postahoval ovladače a chodí mi tak, jak mi snad nikdy nechodil, včetně
Internetu. Asi 5 driverů jsem do něj nainstaloval. Asi teprve teď jsou dokonalé. Jinak to snad nelze vysvětlit.
Jo a Service pack 3. Akorát mi nejde do hlavy proč to pořád stahuje aktualizace, když podpora XP dávno skončila!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1419
  • Karma: +100/-27
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #51 kdy: 26 Leden 2018, 02:09:35 »
Myslel jsem si že když má počítač 64 bitovou datovou sběrnici, tak že to znamená že je to základní deska která splňuje
požadavky na Windows 10, prostě ještě ne tak starý stroj. Prostě jsem si tuhle variantu vůbec nepřipouštěl. Ubuntu 16.04 běhá k naprosté spokojenosti.

Na stařičkém Aceru 3690 jsem reinstaloval XP , postahoval ovladače a chodí mi tak, jak mi snad nikdy nechodil, včetně
Internetu. Asi 5 driverů jsem do něj nainstaloval. Asi teprve teď jsou dokonalé. Jinak to snad nelze vysvětlit.
Jo a Service pack 3. Akorát mi nejde do hlavy proč to pořád stahuje aktualizace, když podpora XP dávno skončila!
Domnívám se, že na vině není HW ale bios. Dokonce i drivery existují..
http://www.driverscape.com/manufacturers/acer/laptops-desktops/aspire-3810t/3161
« Poslední změna: 26 Leden 2018, 02:17:46 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1223
  • Karma: +38/-11
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #52 kdy: 26 Leden 2018, 10:02:55 »
Ano - základní deska ty podmínky splňuje, alespoň v základech splňuje. Ale na ní je použit nestandardní a velmi neobvyklý prvek - s jistotou víme o procesoru - a možná i více prvků. A v nových OS se odřezává podpora starého a nerozšířeného HW. Dělá to stejně tak i Canonical v Ubuntu.

To by ale v případě periférních komponentů MB nekončilo pádem instalace nýbrž jen nefunkčností čehosi. Třeba sběrnice PCI - to už se mi v případě W10 stalo. Možná se ale mýlím - třeba novější buildy už to mají ošetřeno tak, že to dál nepustí při jakékoliv nekompatibilitě.

Nedávalo by to však logiku, protože MS chce, aby W10 aspoň nějak běželi na všech možných a nemožných zařízení, a tak je nejpravděpodobnější, že W10 prostě nemá drivery na ten CPU - což je zásadní. Upozorňoval jsem na ten CPU a v servisu pak sdělili korelující názor.

Tak tam prostě dej do dual bootu W7, který je stejně lepší než přesofistikovaný pos..ný W10 s kterýma se nedá normálně v klidu pracovat a ušetři si je na nějakej vysokovýkonový stolní komp, kde se ta zhůvěřilost částečně zakryje ...

PS. I když logiku za počiny Microsoftu, Canonicalu a rozhodnutích managmentu těchto a dalších dinosaurů už nehledám - zbláznil bych se ještě víc ...

« Poslední změna: 26 Leden 2018, 10:07:03 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #53 kdy: 26 Leden 2018, 20:34:54 »
Pro juwa2

Po přečtení odkazu který jsi mi poslal jsem docela koukal..!
Vidím že situace na bojišti se mění každou půlhodinu.

Sehnal jsem DVD Windows 7 a pokouším se je nainstalovat. Dojde to skoro až na konec instalace, ale pak to nějak zvlčí. (Nebyl jsem u toho, nechal jsem instalaci běžet protože se to na nic neptalo a to asi byla chyba). Nějak se to ukončilo ale nastartovat - nabootovat to nechtělo. Tak to dělám podruhé.

Když se mi podaří ty Windows 7 nainstalovat tak potom upgreaduju BIOS na verzi 1.28.
A potom zase zkusím instalaci Windows 10
« Poslední změna: 26 Leden 2018, 20:54:54 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1419
  • Karma: +100/-27
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #54 kdy: 26 Leden 2018, 21:25:07 »
Pro juwa2

Po přečtení odkazu který jsi mi poslal jsem docela koukal..!
Vidím že situace na bojišti se mění každou půlhodinu.

Sehnal jsem DVD Windows 7 a pokouším se je nainstalovat. Dojde to skoro až na konec instalace, ale pak to nějak zvlčí. (Nebyl jsem u toho, nechal jsem instalaci běžet protože se to na nic neptalo a to asi byla chyba). Nějak se to ukončilo ale nastartovat - nabootovat to nechtělo. Tak to dělám podruhé.

Když se mi podaří ty Windows 7 nainstalovat tak potom upgreaduju BIOS na verzi 1.28.
A potom zase zkusím instalaci Windows 10
1. Seš si vědom, že nepovedený upgrade biosu končívá mrtvým PC (deska)?
2. Pokud chceš ještě ty W10 zkoušet, tak jediná šance je spustit to jako upgrade.
Tj. přímo z nainstalovaných (běžících) W7  pomocí setup.exe
Ale i tak si myslím, že se ti to nepodaří a ještě budeš vděčný za ty sedmičky...

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #55 kdy: 27 Leden 2018, 12:34:07 »
Citace
1. Seš si vědom, že nepovedený upgrade biosu končívá mrtvým PC (deska)?

Jsem si toho vědom!
Upgreade BIOSu jsem už jednou kdysi dávno dělal. Ještě na stolním počítači. Vždycky se k tomu dodává nějaká utilita .exe která starý obsah BIOSU uchová a nový tam nasype. Tato utilita se ani nemusí spustit pod Windows stačí stařičký DOS 6.22

Tenkrát se mi tímto úkonem na pentiové desce zprovoznilo USB (předtím vůbec nefungovala komunikace po něm!!! a mohl jsem tam pak dát jakýkoliv DIMM modul, aniž bych je musel vybírat - podle shodného časování).
Teď je zcela jedno co tam dám. Snesou se všechny. Otázka je na kolik to zpomaluje počítač.

(Nebylo mi jasné, jak výrobce desky ji může vyhodit na trh, aniž by USB bylo funkční! Tenkrát ale teprv začínala éra USB zařízení, bylo to v roce asi 1999).

Windows 7 jsem včera večer instaloval asi 3x. Z počátku to vypadalo nadějně, ale protože jsem se hodinu nechtěl dívat na nudné naskakující a mizející tečky (co se momentálně provádí) tak jsem šel dělat něco jiného. Občas jsem na to koukl a když se to na nic neptalo šel jsem si po svých. Přišel jsem k tomu až když to trčelo v černé obrazovce. Došlo to vždycky tak do 3/4 a pak instalace zdechla.

Dnes to ještě zkusím a budu u toho.
« Poslední změna: 27 Leden 2018, 12:35:45 od járajarda »

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #56 kdy: 27 Leden 2018, 17:35:20 »
Tak se mi konečně, (na 4. pokus) podařilo na ten můj notebook
Acer Aspire 3810T nainstalovat Windows 7.
A kupodivu chodí! Ale zdá se mi že to leze asi stejně rychle jako ty Visty co jsem tam měl.

Jenom by mě zajímalo, jestli když bych je chtěl obratem upgreadovat na Windows 10 (od kterých leální product key mám), jestli potřebuju k těm Windows 7 nějaký product key, či zda se to obejde bez něho. (Zatím jsem počítač nepřipojil k internetu).

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #57 kdy: 27 Leden 2018, 18:24:56 »
Dokonce jsem našel toto: Servisní manuál k notebooku - zdarma věc nebývalou?

Podívám se v jakém brouku je uložen BIOS a jestli je onen brouk v soklu či ne, pro případ že by se výměna BIOSu nepovedla a bylo by potřeba použít klasický programátor. Ale ona se povede. Pravděpodobnost že by zrovna v onen okamžik vypli proud je malá. Můžu dělat rasborku i sborku.

https://www.manualslib.com/manual/232515/Acer-Aspire-3810t-Series.html
« Poslední změna: 27 Leden 2018, 18:54:11 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1419
  • Karma: +100/-27
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #58 kdy: 27 Leden 2018, 20:42:23 »
Tak se mi konečně, (na 4. pokus) podařilo na ten můj notebook
Acer Aspire 3810T nainstalovat Windows 7.
A kupodivu chodí! Ale zdá se mi že to leze asi stejně rychle jako ty Visty co jsem tam měl.

Jenom by mě zajímalo, jestli když bych je chtěl obratem upgreadovat na Windows 10 (od kterých leální product key mám), jestli potřebuju k těm Windows 7 nějaký product key, či zda se to obejde bez něho. (Zatím jsem počítač nepřipojil k internetu).
Nepotřebuješ - z neaktivovaných W7 upgraduješ na W10 a zadáš ten tvůj draze zaplacený klíč.
Ovšem upgrade musíš spustit z běžícího systému (W7). Není ale vůbec jisté zda se upgrade povede. Nicméně zkus to.
A pokud ti W7 řádně neběží, vypadá to na HW problém. Upgradem na W10 (i když se povede) se to zřejmě nespraví....
Co takhle zkusit linux??  :)
« Poslední změna: 27 Leden 2018, 21:14:57 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1223
  • Karma: +38/-11
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #59 kdy: 27 Leden 2018, 21:19:35 »
... zaznelo na linuxovem foru po predlouhe debate o instalaci Windows  ;D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #60 kdy: 27 Leden 2018, 21:30:53 »
A co vlastně dělá v BIOSu volba D2D? Souvisí to prý nějak s obnovou systému z PQ-SERVICE.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1419
  • Karma: +100/-27
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #61 kdy: 27 Leden 2018, 21:44:56 »
Ano, souvisí  D2D = disc to disc. = obnova z OEM recovery oddílu. Ovšem to tě nyní zajímat nemusí. Oddíl PQ-service pokud ho tam máš, klidně odstraň. Je na něm ta stará Vista + crapware od OEM výrobce, navíc z roku raz-dva..
« Poslední změna: 27 Leden 2018, 21:49:16 od juwa2 »

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #62 kdy: 28 Leden 2018, 17:52:24 »
Ty Windows 7 mají jepičí život. Instaloval jsem je dnes opět znova.
Poprvé jsem v nich udělal pár běžných kroků a pak se zhroutily s hláškou podobnou této!

Instalace trvá skoro 2,5 hodiny, pořád si to něco osahává, šátrá šátrá, několikrát se to resetuje, nějak dojde do konce až zadávám jméno, heslo, jméno počítače, čas, (píše to) že si testuje parametry videa a když to má poprvé nabootovat z disku objeví se na černé obrazovce hlášení viz dole..

Pokaždé je ta instalace ale jiná ten průběh je jiný. Tentokrát jsem ale zvolil 64 bitovou mutaci. Nic to neohlásilo. Až toto:

Ani těm Windows 7 se ten notebook nějak nelíbí.
« Poslední změna: 28 Leden 2018, 17:57:00 od járajarda »

WeltRaum

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 170
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #63 kdy: 28 Leden 2018, 20:28:35 »
... zaznelo na linuxovem foru po predlouhe debate o instalaci Windows  ;D
Veď práve  :) Veľmi by ma zaujímalo, či by na windowsáckom fóre takto niekoľko dní radili pri problémoch s inštaláciou Ubuntu.

@járajarda - odnes ten NB do servisu, evidentne nie je v poriadku. Podľa chyby, čo si vyfotil, tak buď je HDD zle zapojený, alebo nesprávne načítaný v BIOSE alebo je vadný. Spav si test HDD.
Linux Mint 18.2 Xfce

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1419
  • Karma: +100/-27
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #64 kdy: 29 Leden 2018, 04:04:43 »
Ty Windows 7 mají jepičí život. Instaloval jsem je dnes opět znova.
Poprvé jsem v nich udělal pár běžných kroků a pak se zhroutily s hláškou podobnou této!

Instalace trvá skoro 2,5 hodiny, pořád si to něco osahává, šátrá šátrá, několikrát se to resetuje, nějak dojde do konce až zadávám jméno, heslo, jméno počítače, čas, (píše to) že si testuje parametry videa a když to má poprvé nabootovat z disku objeví se na černé obrazovce hlášení viz dole..

Pokaždé je ta instalace ale jiná ten průběh je jiný. Tentokrát jsem ale zvolil 64 bitovou mutaci. Nic to neohlásilo. Až toto:

Ani těm Windows 7 se ten notebook nějak nelíbí.
Použil jsi instalačku W7 na kterou jsem ti dal odkaz??
Zjevně není v pořádku HW.  Takže bude potřeba důkladně otestovat veškerý HW. Použij diagnostický disk UBCD
http://www.ultimatebootcd.com/
Pokud není HW 100%ně v pořádku, nemají pokusy s instalací čehokoli smysl..
Ovšem nevylučuji, že máš třeba v biosu něco špatně nastaveno, nebo děláš nějakou jinou chybu. Ale protože zjevně nemáš znalosti a zkušenosti aby sis s tím sám poradil a takto na dálku to řešit nelze, vidím to dosti bledě...
« Poslední změna: 29 Leden 2018, 04:06:43 od juwa2 »

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #65 kdy: 29 Leden 2018, 21:31:57 »
Zvítězil jsem!

Upgreadoval jsem BIOS z verze 1.04 na 1.28 (latest version)

Podle tohodle návodu: http://kevincomputers.4fan.cz/?page_id=1527

Na bootovací klíčence jsem si na jiném počítači vytvořil adresář DATA kam jsem zkopíroval ony 3 soubory které se postarají o upgreade BIOSu. Na klíčence se vytvoří bootovatelné jádro DOS z kterého se to všechno spustí.

Potom už na onom notebooku Acer Aspire 3810T jsem se v DOSu přepnul na adresář DATA a spustil .BAT

Akorát mě zarazilo, že se mě to na nic neptalo a hned to BIOS vyměnilo. Asi jsem měl první spustit tu utilitu a ne ten dávkový soubor. Ale to se tam nikde nedočtete. I když možná...  Ne... díval jsem se tam. Readme je jen pro Windows verzi. O DOS verzi ani čárka... Hlavně že to dobře dopadlo!

1. dávkový soubor .BAT
2. Utilitu    .exe která se postará o nasypání obsahu BIOS do flash paměti na desce notebooku.
3. Vlastní obsah BIOSU soubor 2048 bajtů

A pak už šly Windows 10 bez problému nainstalovat.
« Poslední změna: 29 Leden 2018, 23:09:41 od járajarda »

járajarda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
  • Karma: +1/-4
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #66 kdy: 30 Leden 2018, 00:18:29 »
Aby mi bylo uvěřeno:   

A celá anabáze která trvala takřka 3 týdny zdá se být u konce.

Kdysi jsem v časopise z 30. let který odebíral děda s babičkou četl následující reklamu: Omlaďte svůj přijímač lampami PHILIPS.

A já k tomu teď trefně dodávám:  Omlaďte svůj počítač nejnovšjší verzí BIOSu. Určitě neprohloupíte!

Administrátory tohoto fóra prosím o shovívavost. Slibuju že nyní už bude řeč pouze o Ubuntu.

Děkuju.

« Poslední změna: 30 Leden 2018, 01:44:22 od járajarda »

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5649
  • Karma: +232/-36
    • Zobrazit profil
Re:Musí být instalace Windows 10 na disk první?
« Odpověď #67 kdy: 30 Leden 2018, 07:09:26 »
Zavírám tento svinčík! Pro instalaci Ubuntu si založte nové vlákno.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"