Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Clonezilla - z většího na menší  (Přečteno 1108 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Clonezilla - z většího na menší
« kdy: 15 Prosinec 2017, 12:21:32 »
Opravdu to Clonezilla neumí, jak se píše v mnoha příspěvcích na internetu?

ám jsem zkoušel několik variant a vždy hlášení, že nelze.

V návodech na netu se uvádí, ať si člověk nejdřív zmenší zdrojový oddíl s daty pod velikost cílové jednotky/oddílu v GParted.

To by byl pak clonezilla skoro zbytečný program - to si rovnou ty data můžu překopírovat v GParted a pak jen nainstalovat zavaděč, což je min. 2x rychlejší, než se proklikat všema volbama v clonezille a čekání tam ne detekci zařízení apod.

Případně prosím poraďte jinou bezplatnou aplikaci, kterou můžu nabootovat live a umí pracovat s velikostmi (proporčně/ručně) a umí GPT a ext3,4.

Díky ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2033
  • Karma: +144/-34
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #1 kdy: 15 Prosinec 2017, 13:56:53 »
1. Clonezillu s paramerem "-icds"  jsi zkoušel ??
2. Můžeš použít boot medium Acronis. Funguje spolehlivě. Existují i brandované zdarmaverze, jeden z disků musí být WD nebo Seagate.
http://dl2.acronis.com/s/AcronisTrueImage2016_6569.iso
3. Další možností je boot medium Aomei (zdarma). http://www2.aomeisoftware.com/download/adb/amlnx.iso



« Poslední změna: 15 Prosinec 2017, 14:24:01 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #2 kdy: 15 Prosinec 2017, 16:56:56 »
Ten parametr jsem zkoušel - proběhl jen výpočet bitmapy a pak opět zamezení v pokračování.

Zkoušel jsem nějaký z novějších Seagate DiscWizard z uloz.to , ale ten již nejde nabootovat z Grub2 - končí to kernel panic a doporučuje to append parametr init= No a tu hodnotu nevím, kde si vycucat ... Je to nějak jinak koncipovaný ...

Ten Acronis koukám taky - není to klasika, takže kdyby náhodou někdo věděl, jak tohle najet via grub2, tak super ....

Zkusím ta média z linků - díky a dám vědět.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2033
  • Karma: +144/-34
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #3 kdy: 16 Prosinec 2017, 10:46:36 »
Acronis .iso dávám na multiboot flešku pomocí Yumi. Je třeba vybrat možnost "Try unlisted .iso (Grub from ram)"
a .iso načíst.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #4 kdy: 16 Prosinec 2017, 11:11:11 »
Delas to klasickym Yumi (syslinux) nebo EFI Yumi (grub2) ?

Muzes mi sem do kodu hodit konfiguracni zapis zavadece, ktery vytvoril ten Yumi pro spusteni Acronisu?

Dik.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2033
  • Karma: +144/-34
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #5 kdy: 16 Prosinec 2017, 11:27:44 »
Delas to klasickym Yumi (syslinux) nebo EFI Yumi (grub2) ?

Muzes mi sem do kodu hodit konfiguracni zapis zavadece, ktery vytvoril ten Yumi pro spusteni Acronisu?

Dik.
Dělám to klasickým Yumi neboť nic pod uefi nebootuju. Ten soubor už nemám. Ale pokud se na tu flešku podívám, je tam to .iso nakopírované "vcelku". Takže po bootu z flešky se akorát natáhne do ramky a pak běží z ní -  to je celé...
-------------------------------------
Ještě k tomu Aomei. Existují dvě bootovací média. Jedno na bázi linuxu a druhé na bázi WinPE.
A to druhé se na žádnou multiboot flešku nechytá, musí být zásadně na samostatné flešce, která je navíc ještě naformátovaná na NTFS...
-----------------------------------
Jinak nedávno jsem klonoval Acronisem disk 1TB na kterém je W7, W10, a ještě 2x linux (ext4 a btrfs).
Proběhlo to v pořádku, ale nabootoval pouze Win, grub nemohl najít linuxové oddíly. Přitom data na disku očividně
byla. Po bližším prozkoumání jsem zjistil, že klonováním se změnilo uuid všech oddílů. Winům je to jedno, ale u linuxů to nesedělo se zápisem v fstab.
Takže nabootovat live, uvést do souladu hodnoty v fstab s novými uuid a už to běželo.
--------------------------------
Příště jsem to samé zkusil klonovat pomocí Clonezilly a ta uuid oddílů zachovala....

« Poslední změna: 16 Prosinec 2017, 11:46:18 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosinec 2017, 00:04:01 »
Tak jsem to dal do kupy ...

Kód: [Vybrat]
submenu "Acronis True Image 2016"{

set menu_color_highlight=yellow/black

menuentry "Acronis 32bit" {
search --set=root --file /acronis/dat2.dat
linux /acronis/dat2.dat lang=8 quiet force_modules=usbhid
initrd /acronis/dat3.dat /acronis/dat4.dat
}

menuentry "Acronis 32bit - System Report" {
search --set=root --file /acronis/dat6.dat
linux /acronis/dat6.dat product=system_report lang=8 quiet force_modules=usbhid
initrd /acronis/dat7.dat /acronis/dat8.dat
}

menuentry "Acronis 64bit" {
search --set=root --file /acronis/dat10.dat
linux /acronis/dat10.dat lang=8 quiet force_modules=usbhid
initrd /acronis/dat11.dat /acronis/dat12.dat
}

menuentry "Acronis 64bit - System Report" {
search --set=root --file /acronis/dat14.dat
linux /acronis/dat14.dat product=system_report lang=8 quiet force_modules=usbhid
initrd /acronis/dat15.dat /acronis/dat16.dat
}
}

Jenom jeste prijit na append parametr pro ceskou klavesnici ...  (lang=8 je jen ceske prostredi)
« Poslední změna: 18 Prosinec 2017, 00:07:29 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #7 kdy: 18 Prosinec 2017, 20:57:51 »
Tak prý by to ta Clonezilla ale umět měla - nevím, proč mě to nejde ...

Jinak, jak si se doklikal k tomu AOMEI médiu? - hledal jsem na stránkách, jestli třeba není novější verze, ale nikde nenašel vůbec žádnou možnost stáhnout médium ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6009
  • Karma: +439/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #8 kdy: 18 Prosinec 2017, 22:49:52 »
Ides na ich stranku-download-kliknes na verziu ktoru chces a dole na zelene tlacidlo download alebo learn more.
https://www.aomeitech.com/download.html
Ja som s tym bratovi migroval w8 na ssd.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2033
  • Karma: +144/-34
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #9 kdy: 18 Prosinec 2017, 23:20:43 »
Tak prý by to ta Clonezilla ale umět měla - nevím, proč mě to nejde ...

Jinak, jak si se doklikal k tomu AOMEI médiu? - hledal jsem na stránkách, jestli třeba není novější verze, ale nikde nenašel vůbec žádnou možnost stáhnout médium ...
Jak už jsem uvedl, toho média jsou dvě verze - Linux a WinPE.  Běžný způsob získání je jejich vytvoření z prostředí nainstalovaného programu. Nicméně komu se nechce/nemá možnost program kvůli tomu instalovat, může si linuxovou verzi stáhnout přímo ze stránek Aomei (odkaz jsem dal). A WinPE verzi si zase můžeš stáhnout od někoho kdo si ji vytvořil a dal k disp. ostatním. Nejnovější verze je 4.0.6 http://tinyurl.com/y8bpq2zd
« Poslední změna: 19 Prosinec 2017, 19:56:47 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #10 kdy: 19 Prosinec 2017, 14:13:28 »
Odkaz funguje a uz mam v konfiguraku zapis. A to je aktualni verze? Jen jsem chtel vedet, jak jsi ten obraz nasel - ja tam koukal a koukal a odkaz na linux ani na PE medium jsem nevidel ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #11 kdy: 20 Prosinec 2017, 20:42:35 »
To by mě fakt Juwa zajímalo, jak jsi se toho linku na to linux medium dopátral - hledal jsem na stránkách AOMEI asi hodinu a nikde nic. Ty máš nějakou věšteckou aplikaci na Ubuntu?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2033
  • Karma: +144/-34
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #12 kdy: 21 Prosinec 2017, 00:33:40 »
To by mě fakt Juwa zajímalo, jak jsi se toho linku na to linux medium dopátral - hledal jsem na stránkách AOMEI asi hodinu a nikde nic. Ty máš nějakou věšteckou aplikaci na Ubuntu?
Je to prosté - jednoduše jsem to vygooglil... :)
Do googlu jsem zadal "aomei bootable iso" a hned první výsledek vedl sem:
https://www.backup-utility.com/download-iso.html
Nevím, co pořád řešíš...
-----------------------------------------------------
Samozřejmě, je jasné, že výrobci to ke stažení dávají neradi, protože v jejich zájmu je, aby si uživatel jejich produkt
(i s případnými dárečky) nainstaloval...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1293
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Clonezilla - z většího na menší
« Odpověď #13 kdy: 21 Prosinec 2017, 23:32:37 »
Ten tvuj prvni odkaz vypada, jako primo ze serveru aomei - ten druhy uz tak moc ne  :)

Ja si prave driv pamatuji, ze na strankach freewaru byvavaly i odkazy na bootmedia ...

Jinak uz neresim nic - funguje to funguje ... Jeste jednou diky.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...