Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Změna výkonu wifi  (Přečteno 3768 krát)

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Změna výkonu wifi
« kdy: 25 Červen 2010, 13:54:31 »
Na notebooku mám 8.04 LTS a wifi mi notebook chytá o cca 30 - 50 % hůř než jiné ntb na stejném místě. Když naněm spustím novější Ubuntu, třeba 10.04, chytá signál zase naopak o cca 30 % lépe než jiné počítače na stejném místě, což si myslím, že také není dobře. Anténa (ve víku displeje) se velmi silně zahřívá, musí to zbytečně moc žrát energii atd...
Je nějak možné v 8.04 zvýšit výkon nebo v 10.04 snížit, aby to bylo tak nějak v normálu?

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1628
  • Karma: +514/-549
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #1 kdy: 25 Červen 2010, 14:10:23 »
Anténa se (podle mě) zahřívat činností wifi nemůže....

Ale zkus jiný ovladač. Ovladač STA mi funguje lépe.

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #2 kdy: 25 Červen 2010, 15:02:54 »
Děkuji za odpověď. Ale nevím, jak to mám udělat. Když kliknu na vlastnosti aktivního spojení, tak mi píše, že používám ovladač "ath_pci".
Když otevřu Systém - Správa  - Ovladače hardwaru, mám tam jen Atheros Hardware Acces Layer (HAL) a Support for Atheros 802.11 wireless LAN cards. Oba jsou povolené a používané.
Kde mohu najít ten "STA"?

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1628
  • Karma: +514/-549
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #3 kdy: 25 Červen 2010, 15:04:34 »
A U10.04 na tom samém železe používá jaký?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #4 kdy: 25 Červen 2010, 15:23:21 »
Zjistím to. Zatím jsem možná zjistil název té karty.

Kód: [Vybrat]
Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1628
  • Karma: +514/-549
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #5 kdy: 25 Červen 2010, 15:25:16 »
Ovladač bude asi v pořádku, ale že U8.04 chytá slabší signál je znatelné? Nebo pouze "ukazuje" slabší signál?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #6 kdy: 25 Červen 2010, 15:31:17 »
Právě, že to je znatelné. V místě, kde jiné PC ukazují 40 %, já mám třeba 10 a už to vypadává. Kde jiné PC mají 30, vůbec se nepřipojím.
Pod 10.04 tyto problémy nejsou (zkoušel jsem jen liveCD). Tam chytá naopak lépe než jiné. Ale je to fakt až moc a za webkamerou na víku je pak po delší době úplně horký.

EDIT: V 10.04 tam v informacích o spojení mám ovladač ath5k
« Poslední změna: 25 Červen 2010, 15:34:15 od nerval2 »

UfoNet

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 559
  • Karma: +22/-7
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #7 kdy: 25 Červen 2010, 18:41:18 »
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #8 kdy: 25 Červen 2010, 19:20:38 »
Ano, o to mi asi jde. Ale terminál mi napíše, že operace není podporovaná  :(
Ale nějak to jít musí, když v 8.04 je výkon příliš nízký a v 10.04 příliš vysoký...

UfoNet

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 559
  • Karma: +22/-7
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #9 kdy: 25 Červen 2010, 20:07:02 »
V tomhle se moc nevyznám. Mám kartu Awus051NH na USB a txpower mě podporuje jen v distribuci Back Track. Nevím, tady neporadím, může to být jedině problém v ovladači...
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

vojtam

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #10 kdy: 25 Červen 2010, 22:48:45 »
Ahoj používal jsem taky tx-power na pár zařízeních ale občas se mi stalo, že jsem musel zařízení vypnout (ifconfig (wlan0|ath0) down a pak nastavit iwconfig (wlan0|ath0) txpower 10 nebo ho zapnout ifconfig (wlan0|ath0) up a zkusit nastavit txpower až potom, někdy se stalo že i když vím, že karta umí taky psala že to nepodporuje :)
Není boží spravedlnosti, jedinou spravedlností, jsou fyzikální zákony řízené statistyckym principem, a 10% z nás má více štěstí než ostatní.
(Že by to bylo zhruba těch 10% co používá linux ??)

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #11 kdy: 26 Červen 2010, 10:23:51 »
Děkuji za odpověď, ale bohužel také nic. Zkoušel jsem příkaz sudo iwconfig ath0 txpower off, protože na down mi to psalo "invalid argument down" a někde jsem to našel s tím off. Ale i na to mi to píše, že operace není podporovaná.

UfoNet

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 559
  • Karma: +22/-7
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #12 kdy: 26 Červen 2010, 10:40:07 »
Hale, jestli máš možnost stáhni si BackTrack linux- je to distro na hacking
http://www.backtrack-linux.org/

zkus vypálit na DVD a spusť jako live, vyzkoušej a napiš.
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

nerval2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #13 kdy: 27 Červen 2010, 11:36:14 »
Děkuji za další radu, vyzkouším a napíšu. Ale bude to až tak cca za 14 dní...

parolua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 78
  • Karma: +5/-2
    • Zobrazit profil
    • LinuxLex tym
Re: Změna výkonu wifi
« Odpověď #14 kdy: 27 Červen 2010, 13:51:14 »
Na notebooku mám 8.04 LTS a wifi mi notebook chytá o cca 30 - 50 % hůř než jiné ntb na stejném místě. Když naněm spustím novější Ubuntu, třeba 10.04, chytá signál zase naopak o cca 30 % lépe než jiné počítače na stejném místě, což si myslím, že také není dobře. Anténa (ve víku displeje) se velmi silně zahřívá, musí to zbytečně moc žrát energii atd...
Je nějak možné v 8.04 zvýšit výkon nebo v 10.04 snížit, aby to bylo tak nějak v normálu?

Na jednom notebooku jsem měl stejný problém. Já osobně jsem to vyřešil nainstalováním 10.04 a vše bylo 100% v pohodě. Souhlasím s ostatními...prostě to chce nové ovladače. Pokud ti to předtím šlo a teď ne, předpokládám, že jsi udělal nějakou aktualizaci, která zrovna nějak na tvůj notebook nesedla ;) No stává se i horší. Moje rada zní tak, že stojí za to si již 10.04 LTS nainstalovat, už jen pro další podporu. S tím zahříváním antény je to poněkud divné, ta by se zahřívat vůbec neměla. Pokud by ti to přetrvávalo, napiš mi na jakýkoli kontakt na stránkách http://linuxlex.cz a pošli konfiguraci svého počítače, kolega by se na to mrknul.
LinuxLex OS 10.6 Stable a Ubuntu 11.04 Alpha