Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: PHP editor  (Přečteno 11947 krát)

mates99

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
PHP editor
« kdy: 15 Červenec 2008, 11:29:43 »
Ahoj, nezna nekdo nejakej dobrej php editor pro ubuntu? Mam tu Bluefish editor a gPHP edit, ale chyby mi u nich prohledavani celych slozek.
AMD Phenom 9950, 8 GB RAM, HDD 4x 400GB raid 0, 2x GeForce 8800GT 1024MB

svestka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #1 kdy: 15 Červenec 2008, 13:41:06 »
neviem co myslis prehladavanim celych zloziek ale pre mna je najlepsi jednoznacne eclipse http://www.eclipse.org/pdt/

Tomáš Jančík

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1179
  • Karma: +77/-15
    • Zobrazit profil
    • TomášJančík.net
Re: PHP editor
« Odpověď #2 kdy: 15 Červenec 2008, 16:14:57 »
taky nevím co přesně myslíš, ale bluefish je dobrý, poslední dobou taky používám geany

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
  • Karma: +9/-1
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: PHP editor
« Odpověď #3 kdy: 16 Červenec 2008, 07:15:37 »
Já používám NetBeans Early Access for PHP a nemůžu si stěžovat.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

Rawen

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +18/-10
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #4 kdy: 16 Červenec 2008, 19:01:40 »
jestli můžeš tak jdi do Eclipse PDT, je to zadarmo a je to paráda...
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

jaho

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 86
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
    • Tvorba internetových stránek a fotografování
Re: PHP editor
« Odpověď #5 kdy: 17 Červenec 2008, 00:21:09 »
Já jsem s Bluefish spokojený. Také existuje např. Quanta Plus.
PC1: AMD FX-6100 x6 (3,3GHz); 8GB RAM 1600MHz; HDD: 4.5TB + 240GB SSD; Gigabyte Nvidia GT 440 - 1GB;  Ubuntu 13.04 - 64 bit
PC2: AMD FX-6100 x6 (3,3GHz); 8GB RAM 1600MHz; HDD: 2TB + 480GB SSD; Ati HD 6570 - 2GB;  Ubuntu 13.04 - 64 bit
....ono se neříká nadarmo, že ty nejlepší věci jsou zadarmo....

pxjava

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Horejsek.com
Re: PHP editor
« Odpověď #6 kdy: 17 Červenec 2008, 16:07:09 »
neim co myslis tim prohledavani celych slozek, ale ja mam nejradeji gedit, tam delam vsechno.. vpravo se da zapnout (nastaveni > zasuvne moduly) panel prohlizeni souboru, jestli to je ono, co hledas (jeste si ten panel zapni, bud zobrazit > postrani panel nebo F9 ;)) v geditu mi nic nechybi, snad jen soubory ktery mam otevreny aby byli otevreny i pri pristim spusteni a nemusel si to opet otvirat..
Ubuntu 9.10
Asus P5Q; Intel Core 2 Duo E8500; 2x 2048MB DDR2; GeForce 9600GT 512MB; SBA 7.1; Samsung SyncMaster 205bw; Logitech Wave; 2x WESTERN DIGITAL Caviar Green 1.5T a Seagate 500G
Osobni web www.horejsek.com

mates99

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #7 kdy: 20 Červenec 2008, 00:50:45 »
No prohledáváním celých složek jsem myslel to, že můžu hledat řetězce v celých složkách. Dělám pro pár lidí úpravy e-shopů, které jsou většinou rozjetý na freeware obchodě OsCommerce a když potřebuju nahradit nějakej kus kódu kterej se vyskytuje třeba v 500 souborech.
AMD Phenom 9950, 8 GB RAM, HDD 4x 400GB raid 0, 2x GeForce 8800GT 1024MB

Rawen

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +18/-10
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #8 kdy: 21 Listopad 2008, 23:39:42 »
ještě dodám že s příchodem NetBeans 6.5 jsem přešel z Eclipse PDT právě na NB, PHP se na tom vyvíjí rychle, elegantně, a nemusí se nic moc velice nastavovat - umí to xdebug, code completion, snippets, ftp, regular expressions (musíte si nainstalit plugin), subversion a všechno možné včetně podpory JS, HTML, CSS - a hlavně je to tak 5x rychlejší než Eclipse, prostě moc příjemný přechod :)
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 795
  • Karma: +58/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Re: PHP editor
« Odpověď #9 kdy: 22 Listopad 2008, 00:04:22 »
... ale ja mam nejradeji gedit, tam delam vsechno..

Moje slova. Gedit mi zatím stačil na vše. Na to, že to vypadá jako obyč. textový editor, mě dost překvapil. I syntaxi zvýrazňuje v pohodě. Jediný problém, co mám, je to, že php kombinuji s HTML (přirozeně, že) a tak se někdy zvýrazňování přehodí na html, takže to ručně musím přepnout (na to jsem ale moc líný). Jinak Bluefish jsem taky měl nějakou dobu, přišel mi dobrej, ale pro mě "trochu" robustní, stačí mi právě Gedit. Co se týče NetBeans, tak jsem ho ve škole používal na Javu, nebyl špatný, ale v té době pomalý. Novou verzi jsem neviděl, zatím nepotřebuji více, než mi nabízí Gedit.


No prohledáváním celých složek jsem myslel to, že můžu hledat řetězce v celých složkách. Dělám pro pár lidí úpravy e-shopů, které jsou většinou rozjetý na freeware obchodě OsCommerce a když potřebuju nahradit nějakej kus kódu kterej se vyskytuje třeba v 500 souborech.

Ono taky je dobrá věc to includovat, mít více funkcí v jednom souboru, pak se kód upravuje snadněji IMHO, ale to je asi dost subjektivní a záleží na programátorovi, jak si to rozvrhne. Pokud některou věc používám více jak 5x, udělám na to funkci, nebo to naincluduju (když se mi zrovna nechce dělat tu funkci nebo se to nehodí). Jinak ale taky občas potřebuju nahradit více stejných řetězců. Neví někdo?
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
  • Karma: +9/-1
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: PHP editor
« Odpověď #10 kdy: 22 Listopad 2008, 12:18:00 »
Zdravím, co se týče prohledávání složek - jestli tedy myslím, to co ty - tak NetBeans to umí - hojně to využívám. Stejně tak umí Regular expression.

ještě dodám že s příchodem NetBeans 6.5 jsem přešel z Eclipse PDT právě na NB, PHP se na tom vyvíjí rychle, elegantně, a nemusí se nic moc velice nastavovat - umí to xdebug, code completion, snippets, ftp, regular expressions (musíte si nainstalit plugin), subversion a všechno možné včetně podpory JS, HTML, CSS - a hlavně je to tak 5x rychlejší než Eclipse, prostě moc příjemný přechod :)

Můžeš mi poradit, jak jsi rozjel ten xdebug a Subversion? Já jsem s tím nějaký pátek bojoval a nakonec jsem to vzdal, protože jsem na to už opravdu neměl nervy.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

Rawen

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +18/-10
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #11 kdy: 22 Listopad 2008, 20:40:21 »
Zdravím, co se týče prohledávání složek - jestli tedy myslím, to co ty - tak NetBeans to umí - hojně to využívám. Stejně tak umí Regular expression.

ještě dodám že s příchodem NetBeans 6.5 jsem přešel z Eclipse PDT právě na NB, PHP se na tom vyvíjí rychle, elegantně, a nemusí se nic moc velice nastavovat - umí to xdebug, code completion, snippets, ftp, regular expressions (musíte si nainstalit plugin), subversion a všechno možné včetně podpory JS, HTML, CSS - a hlavně je to tak 5x rychlejší než Eclipse, prostě moc příjemný přechod :)

Můžeš mi poradit, jak jsi rozjel ten xdebug a Subversion? Já jsem s tím nějaký pátek bojoval a nakonec jsem to vzdal, protože jsem na to už opravdu neměl nervy.

zdarec,

xdebug:

sudo apt-get install php5-xdebug

+ do /etc/php5/apache2/php.ini vložit:
xdebug.remote_enable=on
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_host=localhost
xdebug.remote_port=9000

a smazat tam vše co souvisí se zend debuggerem, pokud byl někdy na compu nainstalován

po restartu:
sudo /etc/init.d/apache2 restart

by měl xdebug být nastaven (dobré je to zkontrolovat pomocí phpinfo())

no a v NetBeans už všechno šlapalo samo, nebylo nutné nic nastavovat (snad jen připomínka, aby bylo možné xdebug provozovat, je samozřejmě je nutné, aby byl debugovaný projekt spouštěn v rámci lokálního apache serveru - tedy někdo pod http://localhost/něconěco, na vzdáleném serveru nebo v nějakém normálním adresáři ti to samozřejmě nepůjde)

subversion:

jsem instaloval už dávno, takže asi takto:

postup jak nainstalit subversion je dobře napsaný tady: https://help.ubuntu.com/community/Subversion (i když já si vzpomínám, že jsem žádnou user group nastavovat nemusel, prostě jsem subversion nainstalil z repozitáře a pomocí svnadmin vytvořil repositář)

no a pokud se ti podaří do nějakého adresáře vytvořit repozitář, tak už by NetBeans měl se SVN fungovat dobře, zkus pravým kliknout na projekt a dát versioning/insert into subversion repository, on se tě jen zeptá na adresář, ve kterém ten repository je a už to fachčí jak má

pokud máš nějaké specifické problémy, klidně písni, třeba ti poradím já nebo někdo jiný

PS: jak píšeš "že jsi to zkoušel nějaký pátek" - předpokládám že nemáš NB 6.5 ale nějakou starší verzi - to co jsem psal platí pro NB 6.5
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

JohnDoe

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 168
  • Karma: +7/-1
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #12 kdy: 22 Listopad 2008, 21:53:36 »
Podle nazoru nekterych guru je nejlepsi editor pspad. Je sice pouze pro windowsy, nicmene pres WINE pry funguje i na linuxu. Ja ho na winech pouzivam k vytvareni php, c a bash skriptu a nemuzu si ho vynachvalit, takze rozhodne doporucuji zprovoznit WINE a zkusit to s nim ;) Mam ho rad hlavne proto, ze umi ukladat i linuxovem formatu (CR a CRLF), podporuje mnoho ceskych kodovani, umi zobrazit zmeny ve dvou podobnych souborech, samozrejme zvyraznuje kod, proste super...
Omlouvam se za psani bez hacku a carek, ale s nimi bych to psal jeste zitra :(

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
  • Karma: +9/-1
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: PHP editor
« Odpověď #13 kdy: 23 Listopad 2008, 20:24:33 »
Rawen: Super, mockrát děkuji - hned jak bude chvilka, tak to vyzkouším. Jinak co se týče té verze, tak jsem to zkoušel na 6.5. - fakt nevím, co jsem dělal špatně..

JohnDoe: Já jsem v PSPadu dost dlouho programoval (na Woknech), ale jak jsem přešel na Linux, tak jsem začal dělat v NetBeans a od té doby se ho držím. PSPad teď využívám jen na Woknech a jen ke kódování - na to mi přijde ideální.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

pxjava

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Horejsek.com
Re: PHP editor
« Odpověď #14 kdy: 23 Listopad 2008, 20:46:15 »
Podle nazoru nekterych guru je nejlepsi editor pspad. Je sice pouze pro windowsy, nicmene pres WINE pry funguje i na linuxu. Ja ho na winech pouzivam k vytvareni php, c a bash skriptu a nemuzu si ho vynachvalit, takze rozhodne doporucuji zprovoznit WINE a zkusit to s nim ;) Mam ho rad hlavne proto, ze umi ukladat i linuxovem formatu (CR a CRLF), podporuje mnoho ceskych kodovani, umi zobrazit zmeny ve dvou podobnych souborech, samozrejme zvyraznuje kod, proste super...
nerikam ze PSPad je spatnej, sam sem v nem delal ve woknech a jeste delam, kdyz jdu na vylet do woken.. ale na linuxu programovat v necem pres wine se mi nezda jako nejlepsi moznost - je to pomaly a pres wine to ma windows vzhled
Ubuntu 9.10
Asus P5Q; Intel Core 2 Duo E8500; 2x 2048MB DDR2; GeForce 9600GT 512MB; SBA 7.1; Samsung SyncMaster 205bw; Logitech Wave; 2x WESTERN DIGITAL Caviar Green 1.5T a Seagate 500G
Osobni web www.horejsek.com

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: +139/-15
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: PHP editor
« Odpověď #15 kdy: 23 Listopad 2008, 20:50:28 »
Kdyz se tu nakous ten Xdebug... jakej je v porovnani s ZendDebuggerem? Funguje to podobne - tj. plugin do FF a debuguju si po kliku v browseru v IDE? Jak to funguje? Diky.
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Rawen

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +18/-10
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #16 kdy: 24 Listopad 2008, 10:41:03 »
ano, stačí jakýkoliv browser + krokově si ladíš v IDE
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: +139/-15
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: PHP editor
« Odpověď #17 kdy: 24 Listopad 2008, 13:08:24 »
Aha, diky. To je fajn. Podminenej watch to umi? (Nevim presne jak se tomu rika, ale jde v zasade o to: zastav beh a hod mi hlasku, pokud se zmeni ta a ta promena, nebo nabyde nejaky hodnoty) To mi v Zendu asi jako jediny chybi...
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

o5

  • Host
Re: PHP editor
« Odpověď #18 kdy: 03 Leden 2009, 17:18:16 »
...umí to xdebug, code completion, snippets, ftp, regular expressions (musíte si nainstalit plugin)...

jak ze se jmenuje ten plugin pro regular expressions?
davam Tools->Plugins->Available Plugins->Search = regular a nic to nenajde

Rawen

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +18/-10
    • Zobrazit profil
Re: PHP editor
« Odpověď #19 kdy: 03 Leden 2009, 19:13:55 »
...umí to xdebug, code completion, snippets, ftp, regular expressions (musíte si nainstalit plugin)...

jak ze se jmenuje ten plugin pro regular expressions?
davam Tools->Plugins->Available Plugins->Search = regular a nic to nenajde
¨

Kód: [Vybrat]
http://plugins.netbeans.org/PluginPortal/faces/PluginDetailPage.jsp?pluginid=5825
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

clod

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:PHP editor
« Odpověď #20 kdy: 21 Prosinec 2017, 14:16:04 »
Líbí se mi Codelobster IDE