Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 11817 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #150 kdy: 02 Březen 2018, 13:00:39 »
To je všechno pěkný, Wiki, Wiki.

Jenže ty věci které se tam popisují třeba už zase neplatí, ač musím říct že se od doby před 6 lety hodně zlepšili, chyby tam pořád jsou.

Když ve Wiki narazíš po skákání z odkazu na odkaz na nějakou takovou věc už po třetí, která už není pravda, řekneš si - že bych se na to nevy....!

Jen pro ilustraci - můžeš si ověřit.
Například se tam o přidání na panel dočteš toto:
levý Alt + pravý klik na panel → Přidat na panel     a ejhle ono to nefunguje! ( v Ubuntu 12.04 LTS )

Nojo oni už to změnili na: tl.s oknem + levý Alt + pravý klik na panel, tak to nemůže fungovat,
ale ve Wiki je to stále po starém.

=p%C5%99id%C3%A1n%C3%AD&s[]=panelu]http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/pracovn%C3%AD_prost%C5%99ed%C3%AD/gnome_panel?s[]=p%C5%99id%C3%A1n%C3%AD&s[]=panelu

Zajímalo by mě jak je to tady:  https://wiki.ubuntu.com/

(Chvíli jsem pátral po nějakém popisu, ale nenašel jsem nic. Před 6 lety tam wiki - popis posledních vydání, pochopitelně v Angličtině byl/byly. Asi už se v tom množství distribucí taky ztrácejí).

« Poslední změna: 02 Březen 2018, 15:00:20 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #151 kdy: 02 Březen 2018, 13:52:25 »
Wiki vytvářejí dobrovolníci zdarma. Tak se zapoj a pomoz to zlepšit...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #152 kdy: 02 Březen 2018, 14:48:05 »
V 60 letech jo? To už jsem tady v minulosti slyšel i od jiných. Mládí má zelenou!

Ubuntu-Unity, Ubuntu-Gnome, Ubuntu-Mate, Lubuntu, Kubuntu a možná ještě další...   je toho moc!
A každého půl roku může být to či ono v dané distribuci zase jinak. Přijde mi to jako džungle.

Třeba Ubuntu-Mate před 6 lety ještě neexistovalo.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #153 kdy: 02 Březen 2018, 14:55:09 »
Nejspíš vedeme zajímavou konverzaci. Přečteno 2863 krát

To by nám měli dát nějakou medaili a nebo alespoň koupit kulatý sušenky.
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 14:56:51 od járajarda »

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 508
  • Karma: +37/-1
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #154 kdy: 02 Březen 2018, 15:33:22 »
Citace
To by nám měli dát nějakou medaili
No juwa2 si určite medailu za trpezlivosť zaslúži  8)
Z tejto vašej debaty už by bola knižka.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #155 kdy: 02 Březen 2018, 16:02:48 »
Juwa byl se mnou opravdu trpělivý a vstřícný. Všechna čest! To musím ocenit! Co vlastně juwa dělá? Je ajťák?
« Poslední změna: 02 Březen 2018, 16:05:01 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #156 kdy: 03 Březen 2018, 15:08:06 »
Jsem na dobré Wi-Fi síti a spustil jsem ten terminálový příkaz který jsi mi doporučil:  sudo apt-get install gnome-session-flashback

Asi minutu to hrabalo, stahovalo, balíčkovalo, instalovalo (odhadem asi 40 balíčků) a předběžně můžu prohlásit že jsem nejspíš u cíle -  spokojený.  Mám tam Gnome prostředí....

Mám to jako v Ubuntu 12.04 LTS   Zvolím si co chci  (UNITY nebo Gnome a mám to).

V čem by se to lišilo kdybych si nainstaloval "plnokrevné" Ubuntu-Gnome 16.04 ?
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 15:10:10 od járajarda »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5954
  • Karma: +437/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #157 kdy: 03 Březen 2018, 15:54:58 »
Ubuntu Gnome obsahuje gnome 3 co je teraz uplne ine prostredie ako gnome 2. Ako pisal juwa2 pozri si tie obrazky/videa na nete. Ak chces gnome 2 tak sa pozri na ubuntu mate. Mate je pokracovatel gnome 2.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #158 kdy: 03 Březen 2018, 16:26:48 »
Jsem na dobré Wi-Fi síti a spustil jsem ten terminálový příkaz který jsi mi doporučil:  sudo apt-get install gnome-session-flashback

Asi minutu to hrabalo, stahovalo, balíčkovalo, instalovalo (odhadem asi 40 balíčků) a předběžně můžu prohlásit že jsem nejspíš u cíle -  spokojený.  Mám tam Gnome prostředí....

Mám to jako v Ubuntu 12.04 LTS   Zvolím si co chci  (UNITY nebo Gnome a mám to).

V čem by se to lišilo kdybych si nainstaloval "plnokrevné" Ubuntu-Gnome 16.04 ?

Teď máš v podstatě gnome 2.  Pokud bys nainstaloval  "plnokrevné" Ubuntu-Gnome 16.04 , měl bys gnome 3
gnome 3 je takový hybrid, spíš se to blíží unity. Mě osobně gnome 3 nevyhovuje...
----------
Pokud bys chtěl nějaké distro které má v základu něco jako gnome 2, použij Ubuntu-Mate
Obrázky jak vypadá ubuntu-gnome a ubuntu-mate jsem ti poslal 1. Března 2018, 22:54:33...
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 16:33:20 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #159 kdy: 03 Březen 2018, 16:52:14 »
A v čem se liší Ubuntu-Gnome od Ubuntu-Mate?
 
V tomhle co mám mi chybí Zdroje software pro ubuntu. Bývalo to v menu Aplikace vždycky úplně dole. Určitě jsem si žádnej seznam zdrojů (od píky) nikdy nedělal,  jak psal juwa. Spíš jsem tam časem něco dodával nebo zakazoval. Ale vždycky od samého začátku tam něco bylo. Dokonce v tom UNITY to něco takového nabízelo. Teď ne!
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 16:54:41 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #160 kdy: 03 Březen 2018, 17:40:15 »
A v čem se liší Ubuntu-Gnome od Ubuntu-Mate?
 
V tomhle co mám mi chybí Zdroje software pro ubuntu. Bývalo to v menu Aplikace vždycky úplně dole. Určitě jsem si žádnej seznam zdrojů (od píky) nikdy nedělal,  jak psal juwa. Spíš jsem tam časem něco dodával nebo zakazoval. Ale vždycky od samého začátku tam něco bylo. Dokonce v tom UNITY to něco takového nabízelo. Teď ne!
Jedno má gnome 3  a druhé má gnome 2 podívej se na ty obrázky, už to píšu potřetí...
gnome 3       https://goo.gl/QBZx6g
gnome 2       https://goo.gl/t95Zu1
mate              https://goo.gl/T5xHPJ
---------------------------------
Zdroje software (jejich nastavení) jsou dostupné třemi způsoby.
1. Z hlavního nastavení systému
2. Z Centra software pro ubuntu
3. Příkazem z Terminálu:
Kód: [Vybrat]
software-properties-gtk
A ano, občas nějaký program nevytvoří spouštěč v menu "Aplikace".
Není nic světoborného si ho tam (nebo na Plochu či do lišty) ručně přidat...
Ve Windows si taky určitě umíš vytvořit zástupce do nabidky Start.
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 18:11:43 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #161 kdy: 03 Březen 2018, 18:42:02 »
No ... to co je na tom druhým snapshootu dole. To je to co tam nemám a postrádám to!!!  Vím že tam byla například možnost si stáhnout Gimp, Audiacity, Inkscape a stovky dalších..   Audiacity to je bomba!!!   Zrovna tak Open Shoot!
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 18:43:44 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #162 kdy: 03 Březen 2018, 19:12:16 »
No ... to co je na tom druhým snapshootu dole. To je to co tam nemám a postrádám to!!!  Vím že tam byla například možnost si stáhnout Gimp, Audiacity, Inkscape a stovky dalších..   Audiacity to je bomba!!!   Zrovna tak Open Shoot!

Ano, to tam opravdu není - jedná se o software-center (staré dobré centrum SW). Bylo nahrazeno novým gnome-software které je otřesné....



Nicméně staré centrum SW si můžeš stále doinstalovat příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install software-center
pak ho spustíš buď spouštěčem který by se měl objevit v menu "Aplikace"
nebo zkrátka příkazem z Terminálu
Kód: [Vybrat]
software-center
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak samozřejmě je lepší spravovat/instalovat balíky přes Synaptic, případně balíky .deb přes Gdebi (pohlídá/stáhne si závislosti).
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install synaptic gdebi
http://wiki.ubuntu.cz/instalace_program%C5%AF/synaptic
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 19:42:27 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #163 kdy: 03 Březen 2018, 20:13:17 »
Z terminálu to příkazem spustit jde, ale v Aplikacích to jako nová položka nepřibylo.., ač jsem počítač restartoval...
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 20:31:13 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #164 kdy: 03 Březen 2018, 20:37:43 »
Ještě nějaká podivnost tu je... Spustím například Mozillu a na panelech ji mám 4x a nejenom Mozillu, každou aplikaci...
viz obr.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #165 kdy: 03 Březen 2018, 20:38:44 »
Z terminálu to příkazem spustit jde, ale v Aplikacích to jako nová položka nepřibylo.., ač jsem počítač restartoval...

No tak si to tam přidej, ale to už jsem psal, že zdaleka ne všechny aplikace tam ten spouštěč samy vytvoří......

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #166 kdy: 03 Březen 2018, 20:42:18 »
Ještě nějaká podivnost tu je... Spustím například Mozillu a na panelech ji mám 4x a nejenom Mozillu, každou aplikaci...
viz obr.

To vypadá, že sis na ten panel (proč na horní?) přidal položku "Seznam oken" 4x . Takže když tři odebereš, bude tam už jenom jedna. (položky lze na panely přidávat, odebírat, přesouvat atd.)
https://goo.gl/yayKmG
« Poslední změna: 03 Březen 2018, 21:13:37 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #167 kdy: 03 Březen 2018, 21:45:04 »
Vyházel jsem z panelu co se dalo... je to pořád stejný

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #168 kdy: 03 Březen 2018, 22:04:56 »
Na dolním panelu už to máš dobře, tak to ještě 2x odeber z horního. Víš doufám jak se to dělá?

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #169 kdy: 04 Březen 2018, 09:25:17 »
Naopak je to stále horší. Za chvíli budu mít panely plné ikon . Věděl jsem že když  to Gnome prostředí udělám touhle rychlou metodou tak že nastanou problémy tohoto typu. Ale protože to je míň riskantní a pracné, zkusil jsem to, co kdyby...
« Poslední změna: 04 Březen 2018, 09:31:05 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #170 kdy: 04 Březen 2018, 09:43:42 »
Citace
A ano, občas nějaký program nevytvoří spouštěč v menu "Aplikace".
Není nic světoborného si ho tam (nebo na Plochu či do lišty) ručně přidat...
Ve Windows si taky určitě umíš vytvořit [/b]zástupce do nabidky Start.

Jo už to umím! Akorát mi není jasné, jestli tomu můžu přidělit nějakou jinou ikonu, nebo jestli je jen jedna kterou nese aplikace a přidělí se automaticky.

Akorát mě trápí ty ikony. Nedělá to jenom Mozilla. Dělá to spuštění každé aplikace. Udělá to ikon třeba 5. Všechny jsou ktivní - když na kteroukoliv kliknu  tak se aplikace spustí.

Jinak by to Gnome celkem šlo. Co je to volba Gnome metacity/compiz?
« Poslední změna: 04 Březen 2018, 10:13:09 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1806
  • Karma: +125/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #171 kdy: 04 Březen 2018, 11:15:32 »
Pokud se spouštěč vytvoří automaticky, přiřadí se automaticky i vhodná ikona.
Ikonu ale můžeš změnit za jinou, nebo při vytvoření vlastního spouštěče použít jakoukoli jinou (téměř).
----------------------------------------
Compiz na rozdíl od metacity je náročnější na grafiku, na druhé straně přináší grafické efekty (plynulé otevírání/zavírání oken atd.) Je to podobné jako ve Windows Aero.
----------------------------------------
Z té horní lišty to podle mě stále vyházené nemáš...
Můžeš zkusit celou horní lištu odstranit, pak ji znova vytvořit a znovu si tam potřebné věci přidat.
Hlavně tam nepřidávej to přepínání oken, to tam nemá co dělat, to patří pouze na spodní lištu...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #172 kdy: 04 Březen 2018, 11:23:13 »
Vždyť už tam žádný přidávání dávno nemám! Z čeho tak usuzuješ? Ten panel odeberu a pak ho tam zase přidám, jestli to pomůže.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #173 kdy: 04 Březen 2018, 11:46:10 »
Tak jsem ten horní panel zrušil. Nahlásilo mi to Ubuntu Internal error, tak jsem to zrestartoval a zase tam ten panel dal a už to vypadá že je to v pořádku. (nechci být ukvapený a zakřiknout to).

Akorát mi bylo divné, že ten spodní panel po zrušení horního panelu sice byl, ale to co na něm předtím bylo, (v pravé dolní části 4 pracovní plochy), tak i to zmizelo. Ale to neva, zase to tam dám. Koš 4 prac. plochy atd.
« Poslední změna: 04 Březen 2018, 13:09:02 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #174 kdy: 04 Březen 2018, 16:10:04 »
Konečně jsem zvítězil. Ale bylo to nekonečné. Děkuju za trpělivost hlavně juwovi  i dalším zůčastněným.
Teď už jenom datově nenáročné aktualizace. (Týká se hlavně Ubuntu) a koupit ten router 4G LTE.

https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051600060000003BJV&Search=4G%20LTE%20router&SearchType=1

Na jednom disku v počítači teď mám 64bit Ubuntu s Gnome 16.04   i  64 bit Windows 10.
« Poslední změna: 04 Březen 2018, 16:22:41 od járajarda »