Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Síť dhcp > static  (Přečteno 399 krát)

cabryk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Síť dhcp > static
« kdy: 30 Leden 2017, 10:12:33 »
Ahoj, učím se síťe v linuxu.
Zkouším ping mezi různými zařízeními.
dělám:
ping win 10 na winserver OK
ping ubuntu na winserver OK

změním v sudo vim /etc/network/interfaces  z výchozího
auto eth0
iface eth0 inet dhcp


na
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.1


ping win 10 na winserver OK - není důvod, proč by tu měla vzniknout chyba, ale
ping ubuntu na winserver: CRITICAL - Network Unreachable

--------------------------------------------------------------
|                                                            |
|   ----------------------             -------------------   |
|   |                    |             |                 |   |
|   |   win 10           |------------>|   win server    |   |
|   |   hyper V          |             |   192.168.0.2   |   |
|   |                    |             |                 |   |
|   |  ----------------  |             |                 |   |
|   |  |              |  |             |                 |   |
|   |  | ubuntu       |  |             |                 |   |
|   |  | 192.168.0.1  |--------------->|                 |   |
|   |  |              |  |             |                 |   |
|   |  |              |  |             |                 |   |
|   |  ----------------  |             |                 |   |
|   ----------------------             -------------------   |
|                                                            |
--------------------------------------------------------------

musím vytvořit nějaký eth1 ?
a jak by to bylo když změním ubuntu na 172.x.x.x?
« Poslední změna: 30 Leden 2017, 13:02:58 od cabryk »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4929
  • Karma: +347/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re:Síť dhcp > static
« Odpověď #1 kdy: 30 Leden 2017, 16:50:55 »
Jaká byla předtím IP adresa toho ubuntu?
A co maska sítě? To je také dost "nepodstatná" věc.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

cabryk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síť dhcp > static
« Odpověď #2 kdy: 31 Leden 2017, 07:37:01 »
adresy střídám 172.x.x.x a 192.x.x.x
maska pro 192 je 255.255.255.0
maska pro 172 je 172.17.18.19

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2500
  • Karma: +236/-32
    • Zobrazit profil
Re:Síť dhcp > static
« Odpověď #3 kdy: 31 Leden 2017, 07:52:35 »
to se nedá...
nejprve dejte nějaký čas teorii a nepoužívejte veřejné adresy pokud vám nebyly přiděleny ani ve své síti (mohly by vám z toho vzniknout nečekané komplikace...)

http://svetsiti.cz/rubrika.asp?rid=17&tid=1

http://www.faqs.org/rfcs/rfc1918.html

cabryk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síť dhcp > static
« Odpověď #4 kdy: 31 Leden 2017, 12:28:44 »
Dík za linky.
nebyl jsem psaivní, dospěl jsem zatím k jedné možnosti - přemostění.. zkusím