Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu  (Přečteno 13787 krát)

Hornetak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« kdy: 01 Říjen 2007, 22:36:02 »
Takže jako jediné k tomu, abych definitivne presel na Kubuntu mi schází zprovoznit účetní program Pohoda od spol. Stormware. Ten je však jen pod Win. Nainstaloval jsem tedy Wine a uspesne potom i onen soft Pohoda. Došlo to tak daleko, že to ten program Pohoda i spusti, ale potom se to zasekne na Win hlášce v samotném programu Pohoda. Ona hláška je: "Nepodařilo se otevřít databázi firem. Pokud se jedná o databázi ve formátu Accsess 2000, pravděpodobně nemáte na tomto počítači nainstalovány podpůrné knihovny dle instrukcí výrobce"

Co s tím?
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 13:03:45 od Anna Taliánová »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4934
  • Karma: +347/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 01 Říjen 2007, 22:57:16 »
Mozna Vas zklamu, ale co se Pohody a Wine tyce, asi to neni vhodne reseni, bojoval jsem s tim nekolikrat a vzdy, kdyz "uz to chodilo" jsem narazil na nejakou behovou chybu (spise se jednalo o neplatne instrukce atd.) o trochu vice zanorenou - napr. tisk sestav je neuveritelna tragedie. Celkove to mrzlo a podobalo se to velmi nestabilni beta verzi.

Stormware se od toho distancuje s tim, ze delaji jen a pouze pro Windows a zadny jiny OS nepodporuji. Dokonce i kdyz jsem uvazoval jen o ulozisti dat na linuxovem serveru pripojeno pres sambu (trochu problem s oplock, ale jinak velmi ok), byl jsem odkazan jen a pouze na MS Windows.
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 12:58:23 od Anna Taliánová »
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Martin - ViPEr*CZ*

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 3047
  • Karma: +145/-18
    • Zobrazit profil
    • http://vipersoftware.net
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 01 Říjen 2007, 23:00:12 »
Pokud to půjde (co se licencí týče) a bude to nutné, tak ještě VirtualBox a na něm Windows.  ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Gas-O

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 01 Říjen 2007, 23:11:50 »
Co treba nechat nekde bezet PC s winama a pripojovat se k nemu pres vzdalenou plochu ??? Tak jsem to vyresil ja, akorat to chce bohuzel toho kompa. Vyhodou je, ze clovek pomyslne usetri za multilicenci ...
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 12:58:55 od Anna Taliánová »

Hornetak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 01 Říjen 2007, 23:31:06 »
Pokud to půjde (co se licencí týče) a bude to nutné, tak ještě VirtualBox a na něm Windows.  ;)
To se mi jeví jako asi jediné možné řešení. Myslím, že ani žádnou licenci nikomu neporuším, protože mám k tomu počítači XP legálně.

Hornetak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 01 Říjen 2007, 23:32:34 »
Co treba nechat nekde bezet pc s winama a pripojovat se k nemu pres vzdalenou plochu ??? Tak jsem to vyresil ja, akorad to chce bohuzel toho kompa. Vyhodou je, ze clovek pomyslne usetri za multilicenci ...
To by myslím fungovalo, ale postrádá to smysl. Chtěl jsem to na počítači a využívat výhody lin
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 12:59:23 od Anna Taliánová »

Hornetak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 01 Říjen 2007, 23:34:34 »
Mozna Vas zklamu, ale co se Pohody a wine tyce, asi to neni vhodne reseni, bojoval jsem s tim nekolikrat a vzdy, kdyz "uz to chodilo" jsem narazil na nejakou behovou chybu (spise se jednalo o neplatne instrukce atd.) o trochu vice zanorenou - napr. tisk sestav je neuveritelna tragedie. Celkove to mrzlo a podobalo se to velmi nestabilni beta verzi.

Stormware se od toho distancuje s tim, ze delaji jen a pouze pro windows a zadny jiny OS nepodporuji. Dokonce i kdyz jsem uvazoval jen o ulozisti dat na linuxovem serveru pripojeno pres sambu (trochu problem s oplock, ale jinak velmi ok), byl jsem odkazan jen a pouze na MS Windows.
"vstřícný" postoj Stormware k cemukoliv jinemu nez je WIN je mi dobre znam....oni jsou vůbec "vstřícní"...ale to je jiná diskuse.....

Miko10

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 642
  • Karma: +27/-5
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 02 Říjen 2007, 08:11:56 »
Rozbehanie Pohody bol moj prvy kamen urazu pri prechode na Linux. Co sa tyka StormWaru, tak ich postoj je k tomu taky ako pisete, ale ze by boli celkovo nejaky nepristupny, alebo odmerany.... to nemozem povedat. Mozno mate v Cechach nejakeho blbeho cloveka co ma na starosti riesenie tychto problemov. U nas mame jednu milu pani, ktora odpoveda na problemy do 24hod. a pekne vsetko povysvetluje co a ako spravit. Teda az na spojazdnenie pod Linuxom :D
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 13:00:03 od Anna Taliánová »
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Martin - ViPEr*CZ*

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 3047
  • Karma: +145/-18
    • Zobrazit profil
    • http://vipersoftware.net
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 02 Říjen 2007, 09:06:42 »
Pokud to půjde (co se licencí týče) a bude to nutné, tak ještě VirtualBox a na něm Windows.  ;)
To se mi jeví jako asi jediné možné řešení. Myslím, že ani žádnou licenci nikomu neporuším, protože mám k tomu počítači XP legálně.
Pokud máte licenci na Windows, tak je to v pořádku. VirtualBox je free a nachází se v repozitářích Ubuntu ;)
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 13:00:25 od Anna Taliánová »
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4934
  • Karma: +347/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 02 Říjen 2007, 09:44:21 »
Pokud mate moznost, vyuzijte sluzeb virtualboxu, ono Vam bohuzel asi nic jineho nezbude :(

Stormware ma sidlo primo tady v Brne a mluvil jsem pokazde primo s technikem nebo i programatorem, ale bohuzel ... kdyz nechteji, tak nechteji a clovek s tim neudela nic :(
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

tomubuntu

  • Host
Re: Rozběhání Pohoda pod Kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 02 Říjen 2007, 16:35:25 »
Jaké máte zkušenosti z Money2000, S3 apod.? Doporučte účetní SW pro Ubuntu. Dík.
« Poslední změna: 17 Říjen 2007, 13:04:42 od Anna Taliánová »

fioler4

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 30 Leden 2008, 13:42:53 »
Stormware evidentně blokuje linux, na můj dotaz mi odpověděli, že nejenže mi nedoporučují linux, ale že pokud jej přesto použiju, tak mi nebudou moci poskytovat podporu a nezaručí správnost fungování programu. Přitom ve wine instalace jede docela O.K., ale zamrzne to při registraci produktu. Opravdu nezbylo než použít virtualbox - současná komerční verze je téměř bezproblémová a stroj běží pomalu rychleji než XP samotné.

Program se dá stáhnout přidáním zdroje: deb http://www.virtualbox.org/debian gutsy non-free a přiřazením klíče ze stránky http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads uložením souboru a příkazem: sudo apt-key add innotek.asc Případně lze zadat: wget -q http://www.virtualbox.org/debian/innotek.asc -O- | sudo apt-key add - Z oficiální repozitáře se dá stáhnout jen oss verze.

V poslední době jsem na Pohodu zvyklý, ovšem do budoucna uvažuji o přechodu an nějaké linux účto - ovšem doposud jsem nenalezl adekvátní český produkt.

qUAKER

  • Host
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 30 Leden 2008, 13:45:54 »
Jaký rozdíl ve funkčnosti je mezi OSS verzí a obyčejnou verzí?

derk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 27
  • Karma: +0/-1
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #13 kdy: 29 Září 2008, 22:02:22 »
Došlo to tak daleko, že to ten program Pohoda i spusti, ale potom se to zasekne na Win hlášce v samotném programu Pohoda. Ona hláška je: "Nepodařilo se otevřít databázi firem. Pokud se jedná o databázi ve formátu Accsess 2000, pravděpodobně nemáte na tomto počítači nainstalovány podpůrné knihovny dle instrukcí výrobce"

Jde o starý thread, ale pro záznam doplním:

pravděpodobně je třeba nainstalovat Jet40SP8_9xNT.exe

Nexus

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 168
  • Karma: +11/-4
    • Zobrazit profil
[ubuntu]: Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #14 kdy: 29 Září 2008, 22:55:20 »
Rad by som pridal aj ja nieco ...

Po instalacii cistych WinXP a Pohody, Pohoda aj tak nechcela fungovat. Poradili mi (slovenska pobocka Stormware) stiahnut subor MSXML4.ZIP z ich webu (mozem repastnut niekde na vyskusanie). Po doinstalovani tohoto komponentu uz Pohoda funguje OK.

Spravny poznatok, budu tam chybat kniznice a to nie zrovna jedna :(. Neskusal som ozivit Pohodu u seba, ale predpokladam, ze to bude chciet .NET2.0, kedze kniznice, ktore som neskor hladal som nasiel pri MS VisualStudiu (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3144b72b-b4f2-46da-b4b6-c5d7485f2b42&displaylang=en). Neviem, co vsetko z tohoto VisualStudia Pohoda prebera, ale snad to nebude cele prostredie :(. (co tiez nemusi byt daleko od pravdy :( ...)

Presne aj kvoli tomuto utekam pred produktami M$, lebo to nie je nic ine, len sustava kniznic, ktore na seba odkazuju :(. Pani z Redmondu urobia nejaku "drobnu upravu" v nepodstatnej kniznici a zrazu zistujem, ze programy, ktore mi pred rokom fungovali su mi teraz na nic, lebo to hadze hlasky, ktore vidim prvykrat v zivote :(.

Kto mate teda chut "maturovat", skuste si cez winetricks doinstalovat postupne jednotlive rozhrania (snad to VisualC++ nebude chciet). Zacal by som tym, ze by som vo Wine nastavil emulaciu pre Win2k, pripadne Win98.

Z vlastnej skusenosti: Uplne v pohode funguje uctovnictvo MRP (mam ozivene Jednoduche uctovnictvo). Jedinou podmienkou bolo doinstalovanie "Zaklad vizualneho systemu", co nie je nic ine, len podporne kniznice od Borlandu, ktore sa nachadzaju na instalacnom CD. V tomto uctovnictve funguje uplne vsetko, ani raz to nepadlo (pod WinXP som to z casu na cas musel "zostrelovat", kedze sa to so mnou nejak nechcelo bavit), tlac priamo na tlaciaren pripojenu k PC tiez nie je ziaden problem (kozmeticke rozdiely medzi dokladom vytlacenym priamo z WinXP a Lin je badat, lebo Lin nema originalne fonty z Win rovnakej proporcie , ale je to vazne len kozmeticke - rozdiely zistite az vtedy, ked si prilozite dva totozne doklady vedla seba). Zaloha samozrejme iba na disky, ktore maju priradene pismenko vo Wine (nic nove, vsetky programy pre Win to pozaduju). Co sa tyka HotLine, nikdy som z technickeho hladiska nemal potrebu tam volat, lebo vsetko fungovalo tak, ako ma (t.j. riesil som iba problemy, co a ako dosiahnut v tom uctovnictve, kedze nie som prave ekonomickeho zamerania). V pripade zaujmu mozem temu rozviest ...

fioler2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
Máte starší verzi Pohody a nechce se vám kupovat upgrade?
« Odpověď #15 kdy: 05 Duben 2009, 18:59:05 »
Nevadí, nevěšte hlavu. Řešení je velice primitivní.
1) Uložte si data ze starší verze.
2) Rozbalte soubor zip a přejmenujte ho na NovakPU
3) Nainstalujte si zkušební verzi Pohody pro dané období zde: http://www.stormware.cz/pohoda/start.aspx
4) Otevřete: START - TENTO POČÍTAČ - C: - PROGRAM FILES - STORWARE - POHODA - DATA
5) Zkopírujte soubor do tohoto adresáře - přepsat ano.
6) Otevřete POHODU a dejte založit novou firmu
7) Zvolte variantu - firma Novák se vzorovými příklady
8) A máte data v nové verzi. Omezení počtu záznamů pominulo. Ale pozor - můžete dělat jen změny, ale nepřidáte již žádný záznam. Po vypnutí nelze zálohovat a navíc firmu již znovu neotevřete, ale nevadí. Můžete si znovu založit novou firmu Novák a záležitost zopakovat. Doporučuji však veškeré úpravy a změny dělat ve starší verzi.

Hodně štěstí.

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4806
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #16 kdy: 06 Duben 2009, 05:52:50 »
Koukám na to resuscitované dlouho mrtvé téma a ...
V poslední době jsem na Pohodu zvyklý, ovšem do budoucna uvažuji o přechodu an nějaké linux účto - ovšem doposud jsem nenalezl adekvátní český produkt.
... a můžu alespoň přidat tři odkazy které mám schované v bookmarcích kdybych náhodou začal nějaké účetnictví potřebovat.
http://www.honeycalc.com/phpwcms/index.php
http://www.winstrom.cz/produkty/10/stazeni/
http://www.liberix.cz/rp_linkonto.php
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Ludek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #17 kdy: 30 Květen 2011, 11:51:44 »
Zdravím, podle data vidím, že jde o hodně starou diskuzi. Chtěl bych se ale zeptat, jestli není v tomto tématu něco nového, protože právě podobnou situaci řeším.
Jde člověka, který nemá žádný důvod zůstávat u win - jedině kvůli Pohodě, kterou ovšem nelze nahradit (účetní patří k nejkonzervativnějším uživatelům na světě vůbec.. :-)) Teoreticky jde ve wine rozběhnout spoustu věcí. Kdysi jsem to zkoušel a pokud člověk doplní správné knihovny a vše dobře nakonfiguruje tak funguje hodně věcí celkem dobře.. Pokud byste měl někdo novější informace, budu rád za zprávu. Děkuji!

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4806
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #18 kdy: 30 Květen 2011, 13:40:07 »
Jediné aktivně vyvíjené multiplatformní (WIN/LIN/MAC) účetnictví co znám je FlexiBee (bývalý winstrom). Z Pohody umí importovat data, viz odkaz.

Ať si účetnictví vyzkouší, třeba mu bude vyhovovat více než pohoda.

Snažit se rozcházet něco pod wine je sázka do loterie - i kdyby to fungovalo nyní tak třeba po aktualizacích účetního programu již nemusí a následný vynucený neplánovaný přechod by asi byl o hodně horší. A tyhle situace přicházejí v nejméně vhodný okamžik...
« Poslední změna: 30 Květen 2011, 14:13:56 od Martin Kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Ludek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #19 kdy: 30 Květen 2011, 13:42:20 »
Díky. Naprosto souhlasím. Tady je problém obvykle s účetními.. :-/ Uvidíme jak to dopadne :-)

Honza Bouma

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 265
  • Karma: +7/-7
    • Zobrazit profil
Re:Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #20 kdy: 13 Březen 2017, 18:47:32 »
Je to sice staré téma, ale s příchodem EET začíná být znovu aktuální. Pohoda totiž i ve verzi Zdarma podporuje EET. Máte někdo potuchy, jak budete EET řešit pod Ubuntu?
Díky

Ludek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #21 kdy: 13 Březen 2017, 22:49:18 »
Je to sice staré téma, ale s příchodem EET začíná být znovu aktuální. Pohoda totiž i ve verzi Zdarma podporuje EET. Máte někdo potuchy, jak budete EET řešit pod Ubuntu?
Díky
Zdravím, Flexibee podporuje EET také, není třeba nic dalšího dokupovat, stačí mít pc online a tiskárnu pro tisk dokladu. Flexibee mohu za sebe doporučit, Pohoda za sebou táhne svou minulost a svázanost s platformou. Flexibee lze používat Mac/Lin/Win i vzdáleně (na serveru). Z hlediska IT bych neměnil s Pohodou ani za nic.

Janslav

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +0/-1
    • Zobrazit profil
Re:Rozběhání účetního programu "Pohoda" pod Kubuntu
« Odpověď #22 kdy: 17 Březen 2017, 11:02:49 »
Pohodu jsem také používal pod Windows  řadu let a byl jsem na ní zvyklý. S mým přechodem na Linux/Lubuntu jsem zkoušel nejrůznější způsoby, jak Pohodu rozchodit (souhlas viz výše), ale pochopitelně bez úspěchu.

Po delším hledání různých účetnictví jsem posléze přešel na free verzi FlexiBee a i když musím přiznat, že její ovládání je nepatrně horší z hlediska uživatelské přítulnosti a i tiskové formuláře např. faktur nejsou tak "hezké" jako u Pohody, lze si na to rychle zvyknout. Mohu proto vřele doporučit.