Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Beta  (Přečteno 8860 krát)

František Zatloukal

  • Správce fóra
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 1802
  • Karma: +162/-40
    • Zobrazit profil
    • frantisek.zatloukalu.eu
Beta
« kdy: 27 Září 2013, 09:15:22 »
Bylo oznámeno vydání finální beta verze Ubuntu 13.10. FInální verze je naplánována na 17.10.
Novinky jsou vypsány zde: http://www.linuxexpres.cz/software/co-nas-ceka-v-ubuntu-13-10

Tato verze již používá XMir ve výchozím nastavení. Instalací nesvobodných ovladačů grafiky dojde k jeho deaktivaci.
Podle všeho již Mir neovlivňuje výkon, takže by ani změna neměla být poznat.

Stáhnout Ubuntu 13.10 Beta lze zde: http://releases.ubuntu.com/13.10/
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 6547
  • Karma: +464/-89
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re:Beta
« Odpověď #1 kdy: 27 Září 2013, 09:36:38 »
Nějaká zkušenost ATI versus MIR?
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

František Zatloukal

  • Správce fóra
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 1802
  • Karma: +162/-40
    • Zobrazit profil
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:Beta
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2013, 11:01:49 »
Když jsem testoval Mob. Radeon HD 4570 na Miru na začátku září tak byl šíleně pomalý text input, jinak vše OK. Bohužel ten notebook před cca týdnem umřel, takže teď mám k dispozici desktop, kde běží proprietární driver (CGN) a netbook s Intel iGPU, kde jede Mir bez problémů aktuálně.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 6547
  • Karma: +464/-89
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re:Beta
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2013, 14:05:47 »
Jen sem dodám ještě odkaz na oficiální oznámení https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2013-September/000176.html
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #4 kdy: 27 Září 2013, 18:24:33 »
Mám nový noťas s haswellem, kde je grafika od Intelu 4400 + nVidia 750M. Předchozí beta (ubuntu-gnome-13.10.iso) ani tahle mi vůbec nenajede, stále černá obrazovka.

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

František Zatloukal

  • Správce fóra
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 1802
  • Karma: +162/-40
    • Zobrazit profil
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:Beta
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2013, 19:57:43 »
Ano, po dnešním updatu se mi na Intelu rozbil LightDM, čili je možné, že k tomu došlo i v betě. Prozatím jsem to vyřešil takto:
Přepnout do konzole (Ctrl + Alt + F1) a takto:
Kód: [Vybrat]
sudo service lightdm stop
sudo apt-get install kdm
sudo service kdm start
(kdm lze nahradit za gdm např.)
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #6 kdy: 27 Září 2013, 20:43:35 »
Slyším bubínky, jak to naskočí do systému (pouze přes legacy boot, při UEFI to nenajede), ale vůbec nic nevidím ani pomocí Ctrl+Alt+F1 (a naslepo stopnout lightdm).
Mě nenajede ani Fedora 19. Jediné co mi funguje, je Kali linux, což mi zatím stačí, protože sem tam potřebuju využít reaver. Sice ani ten korektně nevypíná a nefunguje podsvícení + bluetooth. 

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 432
  • Karma: +20/-19
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #7 kdy: 27 Září 2013, 21:39:17 »
Tak jsem vyzkoušel Kubuntu beta2 a je to zcela nepoužitelné. Po nabootování live vše rozpadlé a při pokusu nainstalovat systém se dá dostat k rozdělení disků ale tam jsou okna a dialogy tak rozpadlé, že se nedá instalace provést. Je to beta2 jak to vůbec mohou vydat k testování? >:( Grafika je běžná GF 7600GT. I Ubuntu 13.10 b2 na ní jede po instalaci nesvobodných ovladačů. Nejhorší je, že si na tento problém podle Google nikdo nestěžuje. Nedělám něco špatně?

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2013, 18:03:49 »

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 432
  • Karma: +20/-19
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2013, 18:30:44 »
No Ubuntu pokud nainstaluju nesvobodné ovladače Nvidia funguje. Před jejich instalací všude duhové barvy, podle mě to je ve výchozím stavu skoro nepoužitelné s mojí gf 7600gt.
 Mnohem horší je to s Kubuntu kde pokud nabootujete finální betu tak nejde vůbec nainstalovat. Nejde vybrat jazyk ani rozdělit disk! Pomůže při bootování z cd zadat parametr jádra nomodeset. Potom jde systém normálně nainstalovat v základním rozlišení, ale nesvobodné ovladače nvidie nejdou nainstalovat kvůli nesplněným závislostem. Dnešní dailly build umožňuje spustit jockey-kde vybrat ovladač zadat heslo a dále se nic neděje >:(
 Jsem jenom bfu, ale myslím že Kubuntu bude mít problém. Asi moc lidí na něm nedělá a kvůli xmiru nepůjde jenom upravovat Ubuntu, ale ty zásahy budou muset být mnohem větší než v minulých verzích. Kubuntu se rozhodlo podporovat Wayland a tak se musí odstranit xmir a asi další věci. Ale proč se vydala oficiálně ve stejnou dobu s Ubuntu beta2 když je to zcela nepoužitelné je mi záhadou. Mohli ji klidně přeskočit a nechat jenom dailly build.

František Zatloukal

  • Správce fóra
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 1802
  • Karma: +162/-40
    • Zobrazit profil
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:Beta
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2013, 20:50:22 »
Asi bude problém v tomhle http://diit.cz/clanek/intel-nebude-nadale-podporovat-xmir-v-ubuntu .
V tomto problém nebude, Canonical si tu podporu přidává sám.
Jsem jenom bfu
Tak používej LTS ;).
Nesvobodné ovladače byly vždy v testovacích verzích problém, pro testování je doporučeno používat ty svobodné, které jsou ovšem aktuálně v případě nvidie v žalostném stavu.
Každopádně by se měla situace kolem svobodných ovladačů pro Nvidii časem zlepšit. Sama Nvidia totiž oznámila spolupráci s vývojáři Nouveau(svobodný ovladač pro nvidii) - bude uvolňovat technickou dokumentaci ke grafikám(už začala), sledovat mailing listy a přímo pomáhat a vývojářům přes pro ně vyhrazený e-mail.
Odstranit XMir a přidat Wayland pro vývojáře Kubuntu zase není takový problém. Navíc je stále možné, že i deriváty budou XMir používat.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Walard

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 278
  • Karma: +24/-4
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #11 kdy: 28 Září 2013, 21:51:28 »
Dneska jsem si zrušil partion díky beta 2  :), ještě že jsem měl  zalohované dokumenty. To bylo poprvé. Mám hybridní bios legacy rom s uefi. Hledal jsem návod, jak zavést grub2 na gpt. Na konec jsem to obešel na úrovni biosu. Vytvořil jsem 2 uefi zavaděče, jeden pro lubuntu a druhý pro windows 7.   ;)

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 432
  • Karma: +20/-19
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2013, 23:53:44 »
Asi bude problém v tomhle http://diit.cz/clanek/intel-nebude-nadale-podporovat-xmir-v-ubuntu .
V tomto problém nebude, Canonical si tu podporu přidává sám.
Jsem jenom bfu
Tak používej LTS ;).
Nesvobodné ovladače byly vždy v testovacích verzích problém, pro testování je doporučeno používat ty svobodné, které jsou ovšem aktuálně v případě nvidie v žalostném stavu.
Každopádně by se měla situace kolem svobodných ovladačů pro Nvidii časem zlepšit. Sama Nvidia totiž oznámila spolupráci s vývojáři Nouveau(svobodný ovladač pro nvidii) - bude uvolňovat technickou dokumentaci ke grafikám(už začala), sledovat mailing listy a přímo pomáhat a vývojářům přes pro ně vyhrazený e-mail.
Odstranit XMir a přidat Wayland pro vývojáře Kubuntu zase není takový problém. Navíc je stále možné, že i deriváty budou XMir používat.

No Franto jenom jsem napsal zkušenost po která se zde někdo ptal s nabootováním live cd. To že v případě Kubuntu finální beta verze majitel nvidie uvidí to co já je opravdu žalostné. Navíc to Nouveau asi nebude, protože funguje dobře v několika minulých verzích. Pomalu za 14 dní má vyjít Kubuntu Saucy oficiálně a je sotva ve stavu A1. Přitom před několika lety byly alpha verze celkem použitelné. LTS nepoužívám od vydání Kubuntu 13.04 které je perfektní ;D

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #13 kdy: 29 Září 2013, 05:12:49 »
V tomto problém nebude, Canonical si tu podporu přidává sám.
A podle toho to také vypadá. Na jednom ze svých strojků mám Cedar Trail (GMA3650, PowerVR SGX545), kde mám poslední LTS a podpory jsem se (po víc jak roce) nedočkal a bojím se, že už ani nedočkám.

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

Luda76

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #14 kdy: 29 Září 2013, 21:29:02 »
APACHE 2.4
Zkoušel jste už někdo rozchodit LAMP pod UBUNTU 13.10?

Musím se přiznat že jsem to dnes po cca dvou hodinách vzdal. Pokud je prac. adresář /var/www vše jede jak po másle, při pokusu o nasměrování do jiného adresáře (jiný HDD) jsem selhal.
To co mi zabere pod 13.04 max 10minut, jsem pod 13.10 nevyřešil, končím nesmyslně na hlášce "Forbidden You don't have permission to access / on this server."  :'(
Celkem pozdě jsem našel tohle vlákno http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=64879.0 , že by řešení???

PS: NTB ASUS - Intel i3 - ATI HD5470, vše absolutně bez problému...

EDIT
po prostudování několika dalších článků se asi opravdu zaměřím na fstab. Pokud máte někdo nějaký nápad/zkušenost, budu Vám vděčný...


EDIT - Vyřešeno
symlink nic v takovém případě neřeší. Pokud nemá Apache oprávnění číst z daného adresáře, nemá podle mne cenu na něj odkazovat.
Stáhnul jsem daily build, přeinstaloval komplet celý systém a vše funguje tak jak má...
« Poslední změna: 01 Říjen 2013, 10:52:04 od Luda76 »

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #15 kdy: 29 Září 2013, 22:56:07 »
Já tohle řeším symlinkem a nemusím nikde nic měnit.

Edit: Dnes jsem testnul schválně i 32-bitovou verzi Daily Build http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ ze včerejška a ten stejný problém. Do systému se to dostane (slyším bubínky), ale nic nevidím.
Přitom ta grafika, která je v Haswellech jede na základu i915 (tak jako vzpomínaná GMA3650 na GMA500). Jenže s obojími je v Ubuntu problém. V Kali linuxu mám zaveden ovladač "i915,acer_wmi,nouveau", takže to jde. Proč to nefunguje v Ubuntu, je záhada.
« Poslední změna: 30 Září 2013, 10:37:29 od Standa99 »

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • Karma: +251/-175
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #16 kdy: 01 Říjen 2013, 15:49:49 »
Nainstaloval jsem kubuntu 13.10 beta 2 bez problémů. Problém mám ovšem se zdroji, v synapticu jsou pouze repa bez možnosti měnit mirror.

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 6547
  • Karma: +464/-89
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re:Beta
« Odpověď #17 kdy: 01 Říjen 2013, 15:54:17 »
Nainstaloval jsem kubuntu 13.10 beta 2 bez problémů. Problém mám ovšem se zdroji, v synapticu jsou pouze repa bez možnosti měnit mirror.

Čemuž se nemůžeme divit, protože většina repo se uvolní až po vydání stable verze (jsou i výjimky, ale není jich mnoho).
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • Karma: +251/-175
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #18 kdy: 01 Říjen 2013, 16:06:46 »
Souhlas, nemám problém ani se tomu nedivím. Co mi ale vadí je flashplugin. Stáhnul jsem tar.gz, nakopíroval libflashplayer. so do .mozilla/firefox/Plugins dle readme a nic. Asi to neumím, možná má být jiný adresář či chybí základní nastavení, nevím.

Parisée

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • Karma: +6/-0
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #19 kdy: 01 Říjen 2013, 16:45:15 »
Souhlas, nemám problém ani se tomu nedivím. Co mi ale vadí je flashplugin. Stáhnul jsem tar.gz, nakopíroval libflashplayer. so do .mozilla/firefox/Plugins dle readme a nic. Asi to neumím, možná má být jiný adresář či chybí základní nastavení, nevím.
Jedu na Xubuntu 13.10, po téhle operaci se flash sice rozjede, nicméně systém jako by to neregistroval a neustále mi vyskakuje hláška, že se flash nepodařilo stáhnout a nainstalovat.
Packard Bell dot s, Intel Atom 1,66 GHz dualcore, 2 GB RAM - Ubuntu 14.04 LTS

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 535
  • Karma: +49/-2
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #20 kdy: 02 Říjen 2013, 15:38:52 »
Tak XMir prej nebude jako výchozí grafický server.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQ3NDQ

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

Radix

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 629
  • Karma: +31/-3
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #21 kdy: 03 Říjen 2013, 15:47:20 »
Citace
Co mi ale vadí je flashplugin. Stáhnul jsem tar.gz, nakopíroval libflashplayer. so do .mozilla/firefox/Plugins dle readme a nic. Asi to neumím, možná má být jiný adresář či chybí základní nastavení, nevím.
Podívej se, jestli máš nastavený hlavní nebo český server. Z českého se mně flash nestáhnul.

min25

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 432
  • Karma: +20/-19
    • Zobrazit profil
Re:Beta
« Odpověď #22 kdy: 12 Říjen 2013, 21:16:25 »
Doufám, že mě někdo nezjebe když nyní vlákno patří TT ;D Problém který jsem uváděl výše jsem vyřešil klávesovou zkratkou Alt-Shift-F12. Pokud ji použiji před instalací vše se zobrazuje normálně. Pro vyzkoušení live cd to musím dělat pokaždé. V Kubuntu 13.04 toho není třeba. Je to tedy chyba v SS, nebo úmysl?