Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04  (Přečteno 2567 krát)

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« kdy: 19 Březen 2016, 13:47:21 »
Ahoj, uvažuju nad koupí SSD disku, ale nejsem si jistý jestli je úplně vhodná tato kombinace (SSD/HDD-Systém/Data) pro použití s dual bootem Ubuntu a Windows. Pak jsem se dočetl že Ubuntu 14.04 moc nepodporuje SSD disky.

Uvažuji nad tímto SSD : http://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo-250gb-basic/164760/produkt
a nad tímto HDD : http://www.czc.cz/wd-blue-ex-1tb/110330/produkt

Sám se nepovažuji za úplného amatéra, ale celkově s Linuxem na desktopu mám minimum zkušeností a SSD jsem nikdy nepoužíval ani na Windowsu.

Má otázka tedy zní, jestli mám SSD koupit nebo zůstat jen u HDD(HDD budu určitě kupovat nové, staré SATA 2 400 GB už mi nedostačuje), a pokud koupit tak jestli by mohl někdo postnout ověřený návod na instalaci. (četl jsem o přidělení /root a / na SSD, /home a swap na HDD, ale spousta lidí se v názorech liší).

Na PC používám primárně Linux, Windows jen pro specifické aplikace.

Díky. Přeji pěkný den.

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 912
  • Karma: +69/-19
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #1 kdy: 19 Březen 2016, 15:08:25 »
SSD si kup.  Minimálně Win/systém  ti na něm poběží vždy.  A Ubuntu můžeš v případě potíží mít na klasickém disku..

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #2 kdy: 19 Březen 2016, 19:16:30 »
Nechápu co pořád řešíte s SSD a kde se berou ty řeči o nefunkčnosti pod ubuntu. Já jich už nainstaloval desítky a vždy bez potíží.

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #3 kdy: 19 Březen 2016, 20:53:51 »
Nechápu co pořád řešíte s SSD a kde se berou ty řeči o nefunkčnosti pod ubuntu. Já jich už nainstaloval desítky a vždy bez potíží.
Prosímtě, jak jsi postupoval při instalaci? Co nastavit, aby byla data na HDD a systém na SSD?
Samozřejmě na internetu je návodů spousta, ale každý tvrdí něco jiného.
Díky

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5704
  • Karma: +423/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #4 kdy: 20 Březen 2016, 10:31:45 »
Spustis instalaciu pri vybere disku zvolis nieco ine. SSD vyberies ako ext4 a vyuzitie / (system). Potom vyberies particiu na HDD oznacis ju ako ext4 a vyuzitie /home ak chces aj dalsiu particiu na data tak ju vyber oznac ako ext4 a vyuzitie napr. /media/data. Tej poslednej budes musiet este po spusteni nainstalovaneho systemu pridelit prava vytvoreneho uzivatela.
Particie si mozes vytvorit este pred instalaciou v gparted.

P.s SSD odporucam, je to neuveritelna rychlost aj ked casom si zvyknes a bude sa ti to zdat lenive, ale po prechode na iny pc s HDD sa ti bude zdat ze je pc pokazeny. :D
« Poslední změna: 20 Březen 2016, 10:35:16 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #5 kdy: 20 Březen 2016, 10:34:29 »
Jednoduše přečti si vše i odkazy z
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66891.0
ať se dostaneš do problematiky.....
Ale to je jen omáčka, nakonec zjistíš, že se ti vše zarovná a nastaví samo a to si jen ověříš
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -I /dev/sdX kde za X dáš svůj SSD podle toho kde se ti ukáže buď
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -lnebo
Kód: [Vybrat]
sudo parted -lTady zjistíš jestli ho systém správně identifikuje jako SSD, to je v řádku
Citace
Nominal Media Rotation Rate:
můžeš si ten řádek grepnout
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -I /dev/sdX | grep RatePak si ještě zjisti jestli je podporovaný TRIM
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -I /dev/sdX | grep TRIMInstalaci udělej jednoduše
/ na SSD - stačí 20GB
swap na SSD, pokud máš SSD menší jako já tak ho dej na HDD
/home na HDD

Pak si uprav fstab cache prohlížeče a máš hotovo.
https://blog.buchtic.net/jak-presunout-cache-weboveho-prohlizece-ramdisku/#.Vu5rYkKLe1E
Můj fstab
pro / mám parametry
Citace
noatime,discard,errors=remount-ro
pak přesun do RAM
Citace
# Move /tmp to RAM
tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=10G 0       0
tmpfs                                               /var/spool             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/tmp             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
tmpfs                                               /var/log             tmpfs   defaults,noatime,mode=0755           0
do řádku size=XYG zadáš kolik GB má systém rezervovat v RAM pro /tmp. Pozor pokud třeba vypaluješ dvouvrstvá DVD, tak pokud nebudeš mít rezervováno víc jako 8.5GB tak ti vypalování vždy spadne na chybu při vytváření obrazu. Jde to ještě třeba obejít tím, že si nastavíš ve vypalovacím programu jinou cestu pro vytváření obrazu disku.






whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #6 kdy: 22 Březen 2016, 09:31:45 »
Ok. A jak do tohoto všeho zakombinovat ten dual boot s Windows 8.1 ? Návody které jste napsali počítají jenom s Ubuntu.
Díky.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #7 kdy: 22 Březen 2016, 12:23:34 »
Dualboot neřeš, nainstaluj jako první Windows a pak ubuntu, grub se o vše postará.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1014
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #8 kdy: 22 Březen 2016, 13:42:32 »
Instalator Windows umi oddil zarovnat. Takze prvni bootni instalacku W, udelej di oddil pro nej a nainstaluj. Zbytek nech nealokovany. Pak najed instalator ubuntu a bud dej volbu nainstalovat vedle W nebo "neco jineho" a tam si polad oddily podle wiki a podle toho co ti tady psali chlapi ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #9 kdy: 25 Březen 2016, 13:28:07 »
Díky moc @Cuore , a všem kteří sem napsali. Dualboot už mi funguje včetně SSD.
Jenom poslední věc, když nastavuju ten cache ve firefoxu (potažmo Chromium),
tak jediné co jsem udělal bylo to co je napsáno na
https://blog.buchtic.net/jak-presunout-cache-weboveho-prohlizece-ramdisku/#.Vu5rYkKLe1E
. Stačí to? (about:config - nový řetězec, ...)

Dále už jsem to nepochopil.

Citace
pro / mám parametry
Citace

    noatime,discard,errors=remount-ro

pak přesun do RAM
Citace

    # Move /tmp to RAM
    tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=10G 0       0
    tmpfs                                               /var/spool             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
    tmpfs                                               /var/tmp             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
    tmpfs                                               /var/log             tmpfs   defaults,noatime,mode=0755           0

do řádku size=XYG zadáš kolik GB má systém rezervovat v RAM pro /tmp. Pozor pokud třeba vypaluješ dvouvrstvá DVD, tak pokud nebudeš mít rezervováno víc jako 8.5GB tak ti vypalování vždy spadne na chybu při vytváření obrazu. Jde to ještě třeba obejít tím, že si nastavíš ve vypalovacím programu jinou cestu pro vytváření obrazu disku.

Kde přesně se toto zadává a je to potřeba?
« Poslední změna: 25 Březen 2016, 13:30:29 od whitehandcz »

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 912
  • Karma: +69/-19
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #10 kdy: 25 Březen 2016, 13:52:35 »
Proč chceš dávat cache do RAM když máš rychlý SSD ?  Je to zbytečné.

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
  • Karma: +75/-4
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #11 kdy: 25 Březen 2016, 14:40:50 »
Třeba protože chce šetřit zbytečné zápisy.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #12 kdy: 25 Březen 2016, 17:05:23 »
Proč chceš dávat cache do RAM když máš rychlý SSD ?  Je to zbytečné.

Už jsem ten řetězec z firefoxu smazal, protože když jsem spustil YouTube, a protože je ve Firefoxu asi nějaká chyba, tak místo toho aby se začal sekat jenom firefox jako předtím, tak se začal sekat celý systém. V okamžiku vypnutí panelu s YouTube videem se systém zase zrychlí.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #13 kdy: 26 Březen 2016, 10:03:57 »
nepochopil, tak to rozebereme detailně, protože všechny kroky jsou na sobě závislé. Upravíme si cache pro firefox. Takže podle návodu vytvoř řetězec
Citace
browser.cache.disk.parent_directory
a zedej mu hodnotu
Citace
/tmp
Tím si zajistíš, že se ti bude vytvářet cache v /tmp adresáři. Následně si otevři fstab
Kód: [Vybrat]
sudo -i
gedit /etc/fstab
a vlož tam na konec
Kód: [Vybrat]
    # Move /tmp to RAM
    tmpfs                                               /tmp                  tmpfs   defaults,nodev,nosuid,noatime,exec,mode=1777,size=10G 0       0
    tmpfs                                               /var/spool             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
    tmpfs                                               /var/tmp             tmpfs   defaults,noatime,mode=1777           0       0
    tmpfs                                               /var/log             tmpfs   defaults,noatime,mode=0755           0
tím si zajistíš přesun celého /tmp do RAM (první řádek). Ve volbě size= si uprav, kolik chceš rezervovat prostoru v RAM, já mám 10GB. Další řádky je přesun logovacích souborů apod. Tímto výrazně omezíš zápisy na SSD disk. Pak se podívej na řádek, kde máš specifikovaný root oddíl / který je na SSD a přidej si do parametrů
Citace
   noatime,discard,errors=remount-ro
Můj řádek v fstab vypadá takhle
Kód: [Vybrat]
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=0c2ee1e8-6e53-4638-b82c-fc83ee37f9f8           /                     ext4    noatime,discard,errors=remount-ro     0       1
Tvůj by si měl upravit podle tohoto vzoru. Pravděpodobně tam budeš mít jen tyto parametry
Kód: [Vybrat]
relatime,errors=remount-ro Pokud něco napiš.

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #14 kdy: 26 Březen 2016, 11:04:45 »
...
Pokud něco napiš.

Když mám 8 GB RAM, tak mám nastavit kolik do size? Dal jsem 6 GB.
A před úpravou jsem tam měl u "/" jenom
Citace
errors=remount-ro 0       1
, což se trošku liší od toho co jsi napsal ty, chybělo mi tam relatime. Je to v pořádku?

Jinak jsem to nastavil a uložil.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #15 kdy: 26 Březen 2016, 12:23:54 »
OK to je jedno co si tam měl přesně, to jsem jen tak plácnul  :) důležité je, aby si tam dal ty dva parametry co tam nemáš
Kód: [Vybrat]
noatime,discard. O rezervaci prostoru v RAM jsem psal tady
Citace
do řádku size=XYG zadáš kolik GB má systém rezervovat v RAM pro /tmp. Pozor pokud třeba vypaluješ dvouvrstvá DVD, tak pokud nebudeš mít rezervováno víc jako 8.5GB tak ti vypalování vždy spadne na chybu při vytváření obrazu. Jde to ještě třeba obejít tím, že si nastavíš ve vypalovacím programu jinou cestu pro vytváření obrazu disku.
Takže pokud vypaluješ bude 6GB problém, pokud ne, vystačíš si klidně s 2GB.

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #16 kdy: 27 Březen 2016, 19:22:29 »
Jo, to jsem pochopil, spíše mi šlo o to jestli můžu do toho RAM dát více než 8,5 GB, když fyzicky mám jenom 8 GB.
:) A omlouvám se za hloupý dotaz.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #17 kdy: 28 Březen 2016, 21:17:27 »
To opravdu ne pokud máš 8GB tak pokud vypaluješ tak si u dvouvrstvého DVD nahraný a musíš si přesunout image disku mimo tmp. Pokud jen jednovrstvé 6GB je dostatečné a pokud nevypaluješ stačí ti klidně 2GB.

whitehandcz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Poděkování
« Odpověď #18 kdy: 11 Březen 2017, 14:35:06 »
Omlouvám se že oživuju tohle už rok staré téma, jenom jsem chtěl takto dodatečně poděkovat uživateli Cuore,
jelikož jsem před tím rokem jaksi poděkovat zapomněl a potom už jsem nechtěl zbytečně spamovat fórum. Tento návod od té doby používám při každé nové instalaci nové distribuce.

Prosím tedy o zavření tohoto tématu  ;D

Doufám že nikomu tento můj opožděný příspěvek nebude moc vadit, ale jelikož už jsem opravdu použil tento postup mnohokrát, bylo mi hloupé nechávat toto téma takto neukončené.

Díky. Linuxu zdar.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1014
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:Koupě SSD - dual boot Windows 8.1 /Ubuntu 14.04
« Odpověď #19 kdy: 12 Březen 2017, 16:15:49 »
Kód: [Vybrat]
následuje pár příkazů v fdisku(pro nápovědu zadáme m) $ w, $ n, $ p, $ 1, $ a...
Tohle jsem v tom navodu nepochopil ...

Jinak ten navod se psal 2013 - to jeste nejspis nebyl 14.04 - chapu dobre reakci Cuore, ze od teto verze se to nemusi takto resit rucne, ze pri instalaci se oddily zarovnaji, jak maji byt a ze uz je podporovan TRIM?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...