Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.  (Přečteno 588 krát)

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« kdy: 08 Březen 2017, 19:47:38 »
Nejde psat cestinou, ac nainstalovane a zvolene rozhrani CZ je [live verze].

WeltRaum

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 43
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #1 kdy: 08 Březen 2017, 20:14:11 »
Ak ide o Live, tak to je normálne. Pokiaľ viem, tak je jedno, čo sa v live nastaví, klávesnica bude východzia - teda anglická a aj jazykový preklad systému bude neúplný. Po inštalácii systému sa to zmení.
 Live slúži predovšetkým na otestovanie systému, či všetko ide tak, ako má.  ;)

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #2 kdy: 08 Březen 2017, 21:44:05 »
Nelze presto nejak zmenit i u live?

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 757
  • Karma: +58/-17
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #3 kdy: 09 Březen 2017, 00:29:42 »
Nelze presto nejak zmenit i u live?
A proč by to nešlo? V nastavení klávesnice si přidej cz layout a je to...

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #4 kdy: 09 Březen 2017, 08:10:26 »
Ono to prave moc nejde, alespon tedy u me. Zmeny jsou nastaveny vsude na cestinu. Dle prispevku z prvu, bude asi treba vychozi nastaveni [tovarni] upravit v prikazovem radku. Nemohu nainstalovat, protoze mam problem z HD. Teoreticky je mozna instalace na Linuxu na vymene medium?

theadoua

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +20/-0
  • The quieter you become the more you are able to ..
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #5 kdy: 09 Březen 2017, 08:47:04 »
Takyto typ problemu s live verzi naozaj nema cenu riesit. Vid WeltRaum koment.

Jop, ked mi odisiel HDD fical som na instalacii linuxu na 16 gb usb :D zaplnilo sa to pomerne rychle ale urcite lepsie ako ficat live! :) este teraz ked najdem stare usb, na 100% je na nom nejaky linux tvl. dolezite je len poznat svoje disky, aj vymenne, aby si pri instalacii zvolil ten disk, ktory chces pouzit tzv vymenny. Good luck
« Poslední změna: 09 Březen 2017, 08:50:53 od theadoua »

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #6 kdy: 09 Březen 2017, 08:56:20 »
Ahoj, muzes mi poradit jak na tu instalaci na flash? Je mozna instalace na medium z ktereho se butuje live? Zkousel jsem to jednou, ale v nabidce nebyla zadna moznost vyberu particion [mel jsem zapojeny 3 vymenne media]. Upravuji, pri zapojeni dalsiho se jiz moznost instalace objevila.
« Poslední změna: 09 Březen 2017, 09:04:10 od AragonUK »

theadoua

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +20/-0
  • The quieter you become the more you are able to ..
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #7 kdy: 09 Březen 2017, 09:18:19 »
nope, musis to nainstalovat na inu flashku, nie tu, kde mas live verziu. Najlepsie urobis ked tu flasku, kde pojde nova instalacia, formatujes na nejaky ext4 alebo ntfs to uz je fuk. Nech to instalator chape ako disk, nie ako flashku. Aj ked teraz to uz asi nie je nevyhnutne, skus a uvidis. Snad sa vsetko podari :)

PS: musis ratat s tym, ze rychlost tvojho PC bude velmi obmedzena rychlostou flashky a usb portu. preto najlepsie urobis ak pouzijes najlepsie USB ake mas do usb3 portu + pouvazoval by som o instalacii niecoho mensieho.. kedze je to docasne a budes musiet setrit miestom.
« Poslední změna: 09 Březen 2017, 09:21:47 od theadoua »

WeltRaum

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 43
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #8 kdy: 09 Březen 2017, 10:00:51 »
Na Fash by som tiež navrhol niečo ľahšie, ako spomenul theadoua - napr. LinuxMint Mate alebo Xubuntu.

Ešte by som doplnil, že počas inštalácie je najlepšie ísť cez voľbu Niečo iné a v tu vybrať USB, na ktoré sa bude inštalovať.
Keďže sa bude inštalovať na USB, stačí vytvoriť iba systémový oddiel (súborový systém ext4 a prípojný bod /)
Treba si dať pozor aj na to, kam chce inštalátor nainštalovať zavádzač (Bootloader Device) - treba vybrať správny disk!

Alebo pre prehľadnosť je ešte možné napáliť  iso na DVD a to použiť ako Live, tým odpadne potreba dvoch USB a sprehľadní sa aj výber diskov v inštalátore.

theadoua

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 115
  • Karma: +20/-0
  • The quieter you become the more you are able to ..
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #9 kdy: 09 Březen 2017, 10:08:57 »
Citace
Treba si dať pozor aj na to, kam chce inštalátor nainštalovať zavádzač (Bootloader Device) - treba vybrať správny disk!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #10 kdy: 09 Březen 2017, 10:31:14 »
Dekuju za rady. Pouze jakou zvolit verzi 32 ci 64 bit pro tento typ instalace.

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #11 kdy: 09 Březen 2017, 10:34:09 »
respektive pro Linux Mint MATE 18.1 Serena. Pochopil-li jsem spravne, je tato verze pro USB vhodnejsi.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5655
  • Karma: +420/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #12 kdy: 09 Březen 2017, 10:46:32 »
Este sa vratim k tomu liveusb. Tu cestinu si nastavoval az v spustenom live systeme alebo pred spustenim. Nezda sa mi ze by n live nemala ist ceska/slovenska klavesnica.
http://wiki.ubuntu.cz/instalace/pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD?redirect=1
Krok 1. Medzi prvym a druhym obrazkom sa vybera jazyk a tym aj klavesnica.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #13 kdy: 09 Březen 2017, 10:54:48 »
Pred spustenim, respektiev za pomoci TAB, jak jazyk tak klavesnici. Ta se mi zobrazila i na panelu a je nastavena. Nicmene, jak je ostatne vidno:], bez reakce [numericka rada zustava, neni diakritika]

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #14 kdy: 09 Březen 2017, 11:05:24 »
Jeste jeden dotaz, daji se zkopirovat soubory live verze na jiny disk a z nej poslez nacist? Respektive nejaka utilita? Predpokladam, ze pristup bude zamitnut, nebo "kopie" nebude fungovat.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5655
  • Karma: +420/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #15 kdy: 09 Březen 2017, 11:32:18 »
Zaujimave, skusal som to vo virtualboxe a diakritika mi isla.
To kopirovanie nechapem co chces. Ak myslis vytvorit presnu kopiu usb tak to sa da, napr. prikaz dd.
Ak myslis kopiu za behu sytemu tak to asi nie. Ak myslis iba osobne data/subory to ide bez problemu len je mozne ze budes potrebovat pravo sudo pretoze subory vytvorene v liveusb nebudu patrit tebe.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #16 kdy: 09 Březen 2017, 11:41:30 »
Dostal jsem se nyni do te faze a jedine moznosti, kdy bych mel udelat zapis obrazu disku Mint 64 bid na medium, kde mam live verzi Ubunbu 32. V nabidce to mozne je, nicmene bud instalace pujde [za smazani vsech dat] nebo se da nejak upravit oddil a ponechat tak live verzi. V nabidce je asi 30 moznosti. Da se nejak pridat particion pravdepodobne onen súborový systém ext4 a prípojný bod / , respektive lze ponechat live verzi a nainstalovat k ni Mint? Jinymi slovy, potreboval bych rozdelit disk [ktery je nyni uzivan live verzi XX] a nainstalovat na nej Mint.
« Poslední změna: 09 Březen 2017, 11:47:57 od AragonUK »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5655
  • Karma: +420/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #17 kdy: 09 Březen 2017, 12:45:58 »
Nie, za behu systemu to nepojde. Musis nabootovat z inej flash alebo z HDD. Tiez si treba uvedomit ze ak to aj rozdelis a nainstalujes k tomu ubuntu mint tak mint prepise zavadzac a ubuntu uz pravdepodobne nenabootujes.

P.s Ako to instalujes, kde mas tych 30 moznosti? Ak to mas normalnu instalaciu tak sa dalej ako na rozdelovanie disku pravdepodobne nedostanes pretoze pri nastaveni rozdelenia a instalacie sa instalator pokusi odpojit disky. No a kedze ty mas nabootovane z rovnakeho disku na aky instalujes tak to zlyha.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

AragonUK

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problem ceske klavesnice u 16.04 XX.
« Odpověď #18 kdy: 09 Březen 2017, 15:45:54 »
Díky ještě jednou za rady a komentáře.  Zaběhl jsem naproti do obchodu (ač v cizí zemi a téměř na vsi je ode mě 10 metrů PC shop) a zakoupil za nekřesťanské 2 eur rw disk a za pomoci jiného pc vypálil Mint.  Zjistil jsem mimochodem, že v life verzi Mintu s češtinou není problém. Mint vypadá dobře a je celkem rychlý, ač mi nešla spustit Mozilla. Tak jsem musel opět do life verze a stáhnou Operu. PS: kdybych nepotřeboval diakritiku k práci, tak bych se na to asi ... Je trochu komplikovaná ta naše řeč. Ještě jednou díky ubunťáci;)