Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: 14.04.5  (Přečteno 861 krát)

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
14.04.5
« kdy: 10 Březen 2017, 22:55:06 »
Ahoj,
zkusil jsem přejít z 12.04 na 14.04.5
Po restartu systém nenaběhl, musel jsem obnovit GRUB, viz
http://wiki.ubuntu.cz/grub2?redirect=1
Alternativní postup
Potom jsem se dostal k přihlašovací obrazovce, ale po zadání hesla se objeví znovu
Tento problém mělo více uživatelů, řešení však nikde nevidím.
Přihlásit do konzole se lze.
Zkoušel jsem postupovat podle
http://askubuntu.com/questions/223501/ubuntu-gets-stuck-in-a-login-loop
pomohlo až toto:

sudo apt-get -y install lxdm

This will show a DOS-like dialog after a bit. If lxdm is not selected, select it by using the UP and DOWN arrow keys, and press ENTER to accept that selection. Then reboot using the same command as before (sudo reboot).

ale musel jsem vybrat lightdm
Potom musím na přihlašovací obrazovce zvolit LXDE
Toto prostředí funguje, ale to není to, co jsem chtěl.  Asi bude nějaká chyba v Unity. Nevíte někdo co s tím? Nefunguje ani Gnome.
Notebook HP 255

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 745
  • Karma: +58/-17
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #1 kdy: 10 Březen 2017, 23:55:39 »
Udělej čistou instalaci - žádné povýšení. (Oddíl /home můžeš zachovat, pokud ho máš).
Pokud máš nainstalovaných více programů, je výhodné k jejich záloze/obnově do nového systému použít Aptik - instalace se značně usnadní  a zrychlí...

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5652
  • Karma: +420/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #2 kdy: 11 Březen 2017, 09:15:59 »
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1.
Prihlas sa a
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install mc
mc
Tam sa preklikaj k ~/.config/dconf/ a zmaz subor user. Potom sa preklikaj na ~/.config/compiz-1 a cely ho zmaz a rovnako aj ~/.compiz. Ak by niektore mazanie malo problem s pravami tak to mc spusti cez sudo mc ovsem potom pozor lebo budes moct mazat aj systemove subory.
V mc sa maze cez F8.
Ked to budes mat tak daj
Kód: [Vybrat]
logoutctrl+alt+F7 a restartuj.

Este doplnim ze toto odstrani nastavenia pre unity a compiz. Pri novom spusteni by si mal vytvorit nove s default nastavenim.
Tiez ak vies mazat cez prikazovy riadok mozes namiesto mc pouzit aj to.
« Poslední změna: 11 Březen 2017, 09:18:40 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #3 kdy: 11 Březen 2017, 18:35:35 »
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1

To znamená vrátit se k 12.04 provést uvedené a spustit povýšení na 14.04.5?

Abychom si rozuměli, mám tam teď LXDE (tedy Lubuntu) a chtěl bych mít Unity, pokud by to šlo nějak opravit.

Notebook jsem kupoval s Ubuntu 12.04, instaluje se to z sda1
Rozdělení disku:
/dev/sda1            2048    20973567    10485760   1c  Skrytá W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda2   *    20973568   973412351   476219392   83  Linux
/dev/sda3       973412352   976771071     1679360   82  Linux swap/Solaris

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5652
  • Karma: +420/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #4 kdy: 11 Březen 2017, 18:50:26 »
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1

To znamená vrátit se k 12.04 provést uvedené a spustit povýšení na 14.04.5?
Nie.
Abychom si rozuměli, mám tam teď LXDE (tedy Lubuntu) a chtěl bych mít Unity, pokud by to šlo nějak opravit.
Podla toho co pises mas ubuntu 14.04.5 s doinstalovanim lxde. Ak je to tak, tak sa mozes v prihlasovacej obrazovke prepnut do unity ktore momentalne nenabehne. Ak to spravne chapem.
juwa2 ti pisal aby si to preinstaloval. Ja som myslel este pred tou preinstalaciou vyskusat ten moj postup.
Cize ak tam este mas to ubuntu 14.04.5 tak vyskusaj ten postup. Ak ti nepomoze tak to preinstaluj ako pise juwa2.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #5 kdy: 12 Březen 2017, 13:46:09 »
Tak jsem to zkusil a nic se nezměnilo. Předpokládám, že místo ~/.compiz má být ~/.compiz-1. ~/.compiz tam není.
Pokud mám dělat čistou instalaci z DVD nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #6 kdy: 12 Březen 2017, 15:10:19 »
nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?
Za mě jednoznačně 16.04. Uvolněné je už dost dlouho a většina chyb je opravena. Také má delší podporu a lepší hardwarovou kompatibilitu.
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 931
  • Karma: +29/-10
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #7 kdy: 12 Březen 2017, 16:43:13 »
nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?
Za mě jednoznačně 16.04. Uvolněné je už dost dlouho a většina chyb je opravena. Také má delší podporu a lepší hardwarovou kompatibilitu.

To bych fakt nerekl. HW kompatibilita jen pro nejnovejsi stroje a to dost s vyhradami a odladenost a doreseni chyb nevim, nevim ...

U starsich stroju kompatibilita spise problematicka - plna fora toho, co v 16.04 nejde a v 14.04 normalne bezelo ...

Myslim, ze zde bude vhodna 14.04 a priklanim se k zaloze a ciste instalaci. Paklize by to neslo, lze zkusit 16.04
« Poslední změna: 12 Březen 2017, 16:50:30 od Ventero »

BlueManCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #8 kdy: 12 Březen 2017, 20:55:18 »
To bych fakt nerekl. HW kompatibilita jen pro nejnovejsi stroje a to dost s vyhradami a odladenost a doreseni chyb nevim, nevim ...

U starsich stroju kompatibilita spise problematicka - plna fora toho, co v 16.04 nejde a v 14.04 normalne bezelo ...

Myslim, ze zde bude vhodna 14.04 a priklanim se k zaloze a ciste instalaci. Paklize by to neslo, lze zkusit 16.04

Hardware kompatibilita jen pro nejnovější stroje? Tak tohle tvrzení by muselo být něčím podloženo.
Ano, máte pravdu. Plná fóra toho jsou, protože hned po uvolnění 16.04 se všichni bezhlavě vrhli do release-upgradu a pak si stěžují, co jim teď nejde, ale předtím šlo. Ještě jsem nepotkal člověka, co by povýšil ze staré distribuce na novější bez problému.

Ubuntu 16.04 server jsem bez problémů rozjel na 20 let staré desce MS-6368 na CompactFlash 4GB kartě. Tak nějak si říkám, že už by to mohlo být označeno za starý stroj.

A co se týká Notebooku HP 255?  Vyzkoušel bych si Live, jestli funguje grafika, síť, zvuk, porty a až potom bych instaloval.
Pokud vyřešíte problém určitého vlákna, připište do předmětu prvního dotazu [VYŘEŠENO].

Počítač: GA-Z170-D3H / IC i5-6400 SkyLake / Intel HD Graphic 530 / HyperX Fury 8GB RAM / WD10EZEX (WD Blue 1TB) / ATX-400PNF / ML X801
Distribuce: Debian 9.0 (x86-64)

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 931
  • Karma: +29/-10
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #9 kdy: 12 Březen 2017, 21:29:32 »
Tak nevim, jestli se serverova verze da brat jako reference a srovnsvat s klasickou - tech periferii, co pod 16.04 ci Mintem 18.1 nejdou nebo jdou nekorektne je opravdu hodne i pri ciste instalaci ...

Souhlasim na tuti se zkouskou v live - tim by se melo vlastne zacinat ...

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #10 kdy: 17 Březen 2017, 09:11:44 »
Vyzkouším to o víkendu, ale raději bych nějak opravil Unity (případně odstranil a znovu nainstaloval). Gnome se však chová stejně, funguje jen LXDE.

david05

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #11 kdy: 17 Březen 2017, 09:41:03 »
ad juwa2: Aptik mě dost zklamal. Verze 1.6 s novější nejsou kompatibilní. Taky jsem si myslel, že ho v 16.04 použiji se zálohou z 14.04. Naštěstí verze 1.6 funguje i v 16.04.

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #12 kdy: 24 Březen 2017, 13:40:56 »
Podařilo se mi přihlásit do GNOME Flashback (Metacity), ale asi ne vše funguje, např. jas a zamykání, objeví se spouští se ...  a pak nic. Pokud bych zkoušel opravit Unity, co všechno je třeba znovu nainstalovat? Nevyznám se v tom, na Wiki je jenom, jak se Unity zbavit:
Jednoduše odstraňte balíky unity, unity-common, unity-lens-applications a unity-lens-files.

http://wiki.ubuntu.cz/unity?s[]=gnome

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #13 kdy: 31 Březen 2017, 09:25:24 »
V GNOME Flashback (Metacity) nefunguje nastavení.
Do GNOME Flashback (Compiz) se přihlásit nelze. Compiz bude asi dělat ten problém.

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 745
  • Karma: +58/-17
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #14 kdy: 31 Březen 2017, 17:27:03 »
Instaluj znova a načisto.
Gnome-flashback do 16.04 nedávej, funguje spolehlive pouze s 14.04
Pokud chceš gnome, nainstaluj raději ubuntu gnome nebo ubuntu mate.

messner

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 59
  • Karma: +1/-3
    • Zobrazit profil
Re:14.04.5
« Odpověď #15 kdy: 05 Duben 2017, 16:21:50 »
Já jsem gnome nechtěl, ale kromě LXDE to bylo to jediné, co fungovalo.
O víkendu jsem to nestihl, znamená to obnovit ze zálohy 12.04 (obnovit GRUB) a zálohovat svůj adresář, /usr, /etc, asi i historii příkazů a až potom udělat čistou instalaci. Nezapomněl jsem na něco?

Někdy mi po obnově funguje boot from EFI file, někdy AB.