Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Problémový hardware  (Přečteno 14302 krát)

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5147
  • Karma: +302/-77
    • Zobrazit profil
Problémový hardware
« kdy: 12 Duben 2012, 23:33:20 »
Sem prosím pište (běžný) hardware, který je pod Linuxem velmi težké/nemožné řádně provozovat.

V příspěvku prosím uveďte:
1) prodejní název hw
2) co nefunguje
3) odkaz na diskuzi, kde se to (ne)vyřešilo

Proč to píšu? Kvůli n-té diskuzi okolo Idiotpadů (IdeaPad) od lenova...
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=62396.0
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=58693.0
...

« Poslední změna: 13 Duben 2012, 07:54:29 od Pavel Hrnčíř »
Mint 17 MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Valec

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB
« Odpověď #1 kdy: 03 Září 2012, 07:10:02 »
Zdravím, tak asi první v topic.

NTB Acer Aspire 3820TG - Timeline X, I5 - 460M, 4GB DDR3

1. NTB vybaven dual grafikou, první integrovaná, druhá ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB
2. Nefunguje správně se svobodnými ani nesvobodnými ovladači, nelze ATI Catalyst - chyba, něco že ovladače nepasují. Standardně lze na widlích grafiky mezi sebou přepínat, kvůli úspoře energie v rámci provozu na aku. Nefunguje nastavení jasu, display stále podsvícen "naplno", tímpádem snížení výdrže aku. Nelze nic nastavit.
3. Snaha o nesvobodné ovladače všemi způsoby z wiki ubuntu.

Díky za info, potřebné dodám dle požadavku.

Válec

Citrisin

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 138
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #2 kdy: 23 Září 2012, 15:23:32 »
Lenovo Y580.
Od začátku nefunkční Lan a bluetooth (Lan se mi povedlo podle návodu rozchodit). A klasický problém s přepínáním grafik, četl jsem že na tomto modelu nefunguje korektně. Sám jsem ale ještě neodzkoušel.

Nejedná se tak úplně o problém kompatibility s Linuxem jako spíše upozornění na možné problémy které jeho instalace může u notebooku přinést.
Notebook je dodáván s Windows 7 HP. Má ssd i hd. Nějaká ulitka od lenova spojuje prostor obou disků do jednoho. Dohromady je na obou diskách 6 oddílů ale v systému vidíte jen 2. Kvůli tomu je asi upraven i bootloader. Výsledkem je že Win se po instalaci Ubuntu odmítne načíst a nabídne vám opravu loaderu. Tu když odkliknete (jako já), smaže se celý loader. Grub není poté schopen systém ani najít. Aktuálně mi nakonec funguje pouze linux, protože když jsem se pokusil přeinstalovat Windows přes klasické dvd, požadoval mě instalátor o naformátování jednotky a dále odmítl systém zapsat. Nemohu tam tedy Windows dostat. Pokud jste na něm závislí stejně jako já kvůli hrám, vyvarujte se úpravám rozdělení disků a Linux instalujte na externí disk (nebo na disk v rámečku na dvd mechaniku).
Je možné že se týká většiny notebooků s dvěma disky od lenova.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

MCMichal1

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #3 kdy: 13 Říjen 2012, 09:19:11 »
Acer TravelMate 4070
1) Grafika... Intel už pro GMA 900 nevydává ovladače a co vidím, pro linux nic není... Dělá mi to problém na monitoru (používám externí)

iMac 2011 27"
1) Někdy nenajde HDD a nechce nabootovat

marci70

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #4 kdy: 23 Prosinec 2012, 10:32:01 »
zakladna doska
Gigabyte GA-PH67A-UD3-B3
nefunguje mi zvuk, nenasiel som ziadny funkcny navod. mam nahodene Kubuntu 12.10
zvuk nesiel ani na Ubuntu 12.10 a ani na inych distrach

apop

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 42
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #5 kdy: 29 Prosinec 2012, 12:51:54 »
Lenovo ideapad g580.
Wifi karta od Broadcomu Broadcom BCM4313 [14e4:4727] (rev 01).
Strašne ťažké rozbehať ak áno tak pomalé a nestabilné pripojenie.

Ken

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #6 kdy: 25 Únor 2013, 18:14:48 »
Lenovo ideapad g580.
Wifi karta od Broadcomu Broadcom BCM4313 [14e4:4727] (rev 01).
Strašne ťažké rozbehať ak áno tak pomalé a nestabilné pripojenie.

Mám přesně tuto wifi kartu v ntb HP ProBook 6560b a běhá super a stabilně na ubuntu 12.4. 64 bit... problém je ovšem při připojení LAN kabelu... pokud se tak stane wifi se odpojí. Pro mě je to dost problém. Podle různých fór je to problém čipu... zajímavostí je, že než jsem před dávnou dobou aktualizoval systém, tak fungovaly síťovky zároveň. Kdyby někoho něco napadlo, byl bych rád za každou informaci. (instalace všech druhů driverů jsem zkoušel... ještě jsem netestoval nějakou prehistorickou verzi jádra...)

Kód: [Vybrat]
ken@localhost:~$ lspci -vnn |grep -i 14e4
24:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)


Při zapojeném kabelu LAN:

Kód: [Vybrat]
ken@localhost:~$ sudo rfkill list all

0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: brcmwl-0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yes
3: hp-wifi: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no

Při odpojeném kabelu LAN:

Kód: [Vybrat]
ken@localhost:~$ sudo rfkill list all

0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: brcmwl-0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
3: hp-wifi: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no

EDIT:Tadeáš Pařík → Dávejte ty výpisy do code, prosím!
« Poslední změna: 25 Únor 2013, 19:00:04 od Tadeáš Pařík »
Pokud máte problém s počítačem, tak jsou dvě možnosti řešení
1) vyhodíte počítač z okna
2) vyhodíte okna z počítače

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5147
  • Karma: +302/-77
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #7 kdy: 16 Duben 2013, 16:57:41 »
Libovolné chipsety Broadcom dělají problémy, BMC4313 se připojí pouze na určité routery (pravděpodobně pouze na jiný broadcom). Tento cip se nám v rámci testování NEpodařilo zprovoznit.
Mint 17 MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

scheescha

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #8 kdy: 09 Červenec 2013, 22:27:42 »
Dobrý den.
Omlouvám se pokud se to někde řešilo.
Koupil jsem si notebook Lenovo G580 verze 20150 bez systému.
A pokoušel jsem se nainstalovat Mandrivu a povedlo se, ale nerozchodil jsem wi-fi kartu.
Poté jsem to tedy vzdal a pokoušel se nainstalovat Windows 7.Při instalaci jsem přeformátoval HDD a instalace proběhla korektně.
Zadal jsem údaje ale po restartu už systém nenaběhl a cyklicky se neustále notebook restartoval.
Tak jsem se rozhodl zkusit Ubuntu.Do mechaniky dal instalační médium a po startu notebooku zvolil instalaci systému.Po chvíli displej zhasl ale mechanika pracovala dál.
Po čase mechanika přestala ale displej byl stále černý.Pokud jsem se na něj podíval pod určitým úhlem tak hodně matně bylo vidět obrysy instalační obrazovky.Nějak jsem instalaci zvládl a doufal, že systém naběhne.Leč nestalo se tak.Takže nyní mám nový notebook který je nepoužitelný pokud si do něj legálně nekoupím Windows 8.Máte prosím nějakou radu??
Díky.
P.S.Upozorňuji, že jsem Linuxový neználek.Chvilku jsem měl na svém stolním PC Ubuntu ale pak se vrátil k Windows.

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2530
  • Karma: +207/-15
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #9 kdy: 10 Červenec 2013, 00:06:59 »

staarmann

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #10 kdy: 04 Duben 2014, 08:28:11 »
Laserová tiskárna Canon i-Sensys LBP 7018C a podle všeho i jiné modely - nefunkční v ubuntu.

(NE)vyřešeno zde:

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70954.0

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #11 kdy: 14 Duben 2014, 19:14:16 »
Taky si přihodím polínko.

Deska Asus M2N32 WS Professional - má sekundární sata řadič Marvell 88SE6141, který nepodporuje ovladač mv.

Kód: [Vybrat]
08:00.0 SATA controller: Marvell Technology Group Ltd. 88SE614x SATA II PCI-E controller (rev 01) (prog-if 81)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 81d6
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0 (2000ns min), Cache Line Size: 32 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 7
Region 0: I/O ports at 9c00 [size=8]
Region 1: I/O ports at 9800 [size=4]
Region 2: I/O ports at 9400 [size=64]
Region 4: I/O ports at 9000 [size=32]
Region 5: Memory at fdeff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
Expansion ROM at fde80000 [disabled] [size=256K]
Capabilities: [48] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2- AuxCurrent=0mA PME(D0+,D1+,D2-,D3hot+,D3cold-)
Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=1 PME-
Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit-
Address: 00000000  Data: 0000
Capabilities: [e0] Express (v1) Legacy Endpoint, MSI 00
DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s unlimited, L1 unlimited
ExtTag- AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE- FLReset-
DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr+ NoSnoop-
MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-
LnkCap: Port #1, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s, Latency L0 <256ns, L1 unlimited
ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot-
LnkCtl: ASPM Disabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+
ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x1, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-
Capabilities: [100 v1] Advanced Error Reporting
UESta: DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq- ACSViol-
UEMsk: DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq- ACSViol-
UESvrt: DLP+ SDES- TLP- FCP+ CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP+ ECRC- UnsupReq- ACSViol-
CESta: RxErr+ BadTLP- BadDLLP- Rollover- Timeout- NonFatalErr-
CEMsk: RxErr- BadTLP- BadDLLP- Rollover- Timeout- NonFatalErr-
AERCap: First Error Pointer: 1f, GenCap- CGenEn- ChkCap- ChkEn-
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

PetrVod

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #12 kdy: 19 Duben 2014, 18:24:44 »
Nefunguje tiskárna od Canonu při snaze jí nainstalovat na Ubuntu 14.04, kterýn bzch rád nahradil WinXP, kde fungovala bez problémů...

1) tiskárna Canon LBP-7010C
2) tiskárnu se podařilo nainstalovat a v CUPS na  http://localhost:631/ je detekovaná, avšak nic netiskne (všechny úlohy čekají v řadě)
3) pro podobný typ se to NEvyřešilo zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70954.0

amrtin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #13 kdy: 26 Duben 2014, 22:40:55 »
WinFast PxDTV2300 H + Ubuntu 14.04 LTS 64bit. Dálkový ovladač sice PC zapne,ale tv tuner prostě nefunguje.

Marion

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #14 kdy: 30 Duben 2014, 00:25:39 »
Kdyby jste si někdo chtěl koupit "superflaskuproagenta007" aneb datatraveler locker + g2 viz. http://www.letemsvetemapplem.eu/2012/10/23/recenze-datatraveler-locker-g2-flash-disk-ktery-chrani-data-na-hardwarove-urovni/  Nedělejte to nemáte-li virutal box s widlema, pač vám to prostě fungovat na linuxu nebude, pokud se tedy nechcete rozčilovat s tím, jak stama dostat přiblblý prográmek od kingstonu... grr....
Cokoli si mysl umí představit, toho lze i dosáhnout!

ZynekCZ

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #15 kdy: 11 Červenec 2014, 16:40:44 »
Lenovo IdeaPad Y550 : CPU Intel Core 2 Duo 2.13 GHz, 4 GB RAM, 320 GB HDD, GPU nVidia GeForce GT240m 1 GB RAM

Potíže s ovladači pro grafickou kartu. Nefungují novější než verze 260. Funguje jen Ubuntu 10.04. Starší ovladače na Ubuntu 12.04 a 14.04 mi nejdou nainstalovat.

skala

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #16 kdy: 10 Srpen 2014, 14:51:03 »
Zdravím,
mám ASUS Eee Pc T91, Intel Atom 1,33 Ghz, 1Gb RAM, SSD 15 Gb.
Po totálním rozkladu XP jsem nainstaloval Ubuntu One - nefungovalo video, zvuk, LAN.
Ted mam Lubutu 14.04 ale system je nestabilní. Zamrzne hned po startu, nebo při spuštění videa (i reklamního). Vše ostatní funguje. Na SSD zůstal oddíl 700 Mb, kterého se mi nedaří nijak zbavit.
Děkuji za odpověď
Petr

zastrza4695

  • Host
Re:Problémový hardware
« Odpověď #17 kdy: 14 Říjen 2014, 21:31:21 »
1) hardware:
tiskárna Canon i-SENSYS LBP7010C
2)
NETISKNE (zařadí do tiskové fronty a nic)
 - řádně doinstalované balíky ze stránek Canonu (.deb) pro daný model tiskárny
 - rozhraní připojení USB
 - ubuntu verze 14.04 LTS
3)
- http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2135549
- http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70954.0

PORADÍ NĚKDO PLS?
« Poslední změna: 14 Říjen 2014, 21:57:37 od zastrza4695 »

jadd

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 977
  • Karma: +61/-26
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #18 kdy: 25 Prosinec 2014, 21:50:00 »
Canonum je lépe se vyhýbat všeobecně!

matlala

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 479
  • Karma: +18/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #19 kdy: 08 Leden 2015, 23:07:43 »
Integrovaná AMD 6310 + Kodi (Dřívě XBMC). Neustálý problémy s ovladači po každé aktualizaci mesa knihoven nebo fglrx (dočasně stabilně řešilo to ve zdrojích 14.04). Aktuálně kodi 14.0 + svobodné ovladače fungují, ale zase fe firefoxu nebo chromiu flash či HTML5 vide a to je peklo, jedině 720p, a dokud nejsou na celou obrazovku koušou se.
Kód: [Vybrat]
lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6310]

Takže kdo hledáte desku s nízkou spotřebou pro servřík, HTPC, NAS se 4 SATA porty a PCIe x4 tak se pohlédněte po něčem dražším od intelu bez integrované grafiky, protože AMD má neustálé problémy. Mě tenkrát těšila cena a že podle netu na tom s XBMC a ofiko ovladači běželo i 1080p, ale taktak. Měnit zatím nebudu, byla by to větší investice.
Jako náhradu bych vzal teď nějaký celeron nebo i3 s TDP 35W a integrovanou intel kartou, jejíž ovladače z oficiálního intel repozitáře jsou bez chyb.
Bohužel desek co splňují požadavky na mnoho SATA portů a navíc 6Gbit + PCIe  min x1 na intel síťovku ve formátu mini-ITX je jako šafránu.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

Iwo

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 378
  • Karma: +16/-4
    • Zobrazit profil
Re:Problémový hardware
« Odpověď #20 kdy: 01 Březen 2015, 14:53:35 »
Klávesnice Connect IT, konkrétně mi nešla Connect IT Sniper, ale v CZC mi technik říkal, že jim od týhle firmy vracelo klávesnici už víc lidí kvůli nefunkčnosti pod linuxem.