Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: QT Creator [VYŘEŠENO]  (Přečteno 1737 krát)

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
QT Creator [VYŘEŠENO]
« kdy: 14 Červenec 2016, 18:15:12 »
Ahoj začínám programovat v qt.
Mám nainstalovaný ze zdrojů -  Qt Creator 3.5.1 Založeno na Qt 5.5.1 (Gcc 5.2.1 20151129, 64 bit)
Potřebuju inkludovat knihovnu
Kód: [Vybrat]
#include <QSerialPort>Napíše chybu že není.
Ale když se kouknu na disk tam tam je.


« Poslední změna: 16 Červenec 2016, 06:37:59 od Cendas »

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1654
  • Karma: +158/-9
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:QT Creator
« Odpověď #1 kdy: 15 Červenec 2016, 12:00:58 »
V souboru .pro máš tento řádek?
Kód: [Vybrat]
QT       += serialport
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re:QT Creator
« Odpověď #2 kdy: 15 Červenec 2016, 16:55:21 »
Ano ten tam mám.

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
  • Karma: +75/-4
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:QT Creator
« Odpověď #3 kdy: 15 Červenec 2016, 17:32:34 »
A máš to nainstalované v systému?
Kód: [Vybrat]
$ apt-cache search qt serial port
cutecom - Graphical serial terminal, like minicom
libqt5extserialport-dbg - interface to serial ports for Qt-based applications, debug info
libqt5extserialport-dev - interface to serial ports for Qt-based applications
libqt5extserialport1 - interface to serial ports for Qt-based apps - development files
libqt5serialport5 - Qt 5 serial port support
libqt5serialport5-dev - Qt 5 serial port development files
libqtsolutions-soap-2.7-1 - Basic web service support - SOAP protocol
python-pyqt5.qtserialport - Python 2 bindings for QtSerialPort module
python-pyqt5.qtserialport-dbg - Python 2 bindings for QtSerialPort module (debug extension)
python3-pyqt5.qtserialport - Python 3 bindings for QtSerialPort module
python3-pyqt5.qtserialport-dbg - Python 3 bindings for QtSerialPort module (debug extension)
qtserialport5-dbg - Qt 5 serial port library debugging symbols
qtserialport5-doc - Qt 5 serial port documentation
qtserialport5-doc-html - Qt 5 serial port HTML documentation
=>
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install libqt5serialport5{,-dev}
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re:QT Creator
« Odpověď #4 kdy: 15 Červenec 2016, 17:37:43 »
Ano mám.
Kód: [Vybrat]
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Načítají se stavové informace… Hotovo
libqt5serialport5 je již nejnovější verze (5.5.1-2build1).
libqt5serialport5 nastaven jako instalovaný ručně.
libqt5serialport5-dev je již nejnovější verze (5.5.1-2build1).

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1654
  • Karma: +158/-9
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:QT Creator
« Odpověď #5 kdy: 15 Červenec 2016, 18:16:28 »
Já raději nepoužívám Qt ze systému, ale instaluji vhodné z těchto stránek: https://www.qt.io/download-open-source/#section-2
Nejrozumnější je ho nainstalovat pod rootem, např.
Kód: [Vybrat]
sudo ./qt-opensource-linux-x64-5.7.0.runnezapomeň že souboru musíš dát práva pro spuštění. A ta registrace co po tobě na začátku chtějí se může přeskočit, pokud chvilku hledáš jak :D .
Při výběru co mám instalovat, obvykle zadávám vše.
Tam QSerialPort funguje spolehlivě, mám to odzkoušeno.
Nezapomeň, že komunikační rychlost a ostatní parametry se zadávají až po otevření sériového portu.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re:QT Creator
« Odpověď #6 kdy: 15 Červenec 2016, 18:21:24 »
To už jsem zkoušel taky, jen jsem to neinstaloval jako root.
Taky my to tam nechodí. :'(

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re:QT Creator
« Odpověď #7 kdy: 15 Červenec 2016, 19:19:30 »
Zkusil jsem to nainstalovat jak píšeš do systemu pod virtualboxem a tam to funguje.

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1654
  • Karma: +158/-9
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:QT Creator
« Odpověď #8 kdy: 15 Červenec 2016, 21:07:21 »
Tak to máš něco špatně v systému. Jinak si to neumím vysvětlit a vůbec nevím co.
Dal jsi to instalovat vše (včetně zdrojových textů)?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1654
  • Karma: +158/-9
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:QT Creator
« Odpověď #9 kdy: 15 Červenec 2016, 21:13:19 »
Ještě jaký máš systém.
A co máš v Qt Creatoru v Tools - Options - Build & Run - Qt Version?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Cendas

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 571
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re:QT Creator
« Odpověď #10 kdy: 16 Červenec 2016, 06:37:11 »
Tak už se mi to povedlo. Stačilo vymazat v .Config QtProject.conf a QtProject.
Creator si vytvořil nový a už to jde.  :)