Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?  (Přečteno 1252 krát)

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« kdy: 05 Duben 2017, 20:06:43 »
Vypalil jsem DVD z vcera stazeneho 'ubuntu-mate-14.04.2-LTS-desktop-i386.iso'. Md5sum je OK, odpovida udaji na webu.
Zkusil jsem to dnes spustit na srotu (kde je jeste Ubuntu-10.04) s AMD-athlon XP1500+ a 500MB RAM !
Live spusteni ma unity zrejme 3d a v informaci o systemu udava spusteni Ubuntu-14.04.04 !
Zase link na stazeni z webu Xubuntu pri stahovani xubuntu-14.04 stahl 'xubuntu-16.04-desktop-i386.iso' !
To je normalni ?

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5693
  • Karma: +423/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #1 kdy: 05 Duben 2017, 20:23:21 »
Ubuntu 14.04 je zaklad, to cislo za tym(momentalne 4) oznacuje z akej doby su v tom iso aktualizacie.
Co sa tyka xubuntu tak daj stranku odkial si tahal tu 14.04. 16.04 je odporucana LTS verzia. Potom je na stranke este najnovsia verzia 16.10.

Mozes skusit stiahnut odtialto
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/
« Poslední změna: 05 Duben 2017, 20:26:15 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #2 kdy: 06 Duben 2017, 11:43:04 »
ubuntu-mate-14.04.2.. jsem stahoval z https://ubuntu-mate.org/trusty/ .
Xubuntu jsem hledal na http://www.xubuntu.cz/ziskejte , pozdeji jsem nasel 14.04 verzi na
http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/

Tato moje akce, hledani pouzitelne distribuce pro strare PC, je pokracovanim viz.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=77057.0 . Mam obavu, ze verze MATE 16.04 na tomto PC
jiz nebudou nepouzitelna.  Po neuspesnych pokusech odlehcit chod Ubuntu-14.04 pres 'unity-control-center'
se mi nakonec povedlo preorat tuto instalaci na MATE-14.04 pres informace z
http://askubuntu.com/questions/441360/will-i-be-able-to-get-an-interface-that-is-like-gnome-classic-in-ubuntu-14-04
Ted jiz vypada toto stare PC pouzitelne, ale zatim se mi zde objevuji ruzne pady aplikaci,
ktere se pokousim resit preinstalaci baliku indikovanych pri padech pres Synaptic.
Nevim zda je to takto dobre. Naposledy mi vcera spadlo spusteni SW-centra. To jsem jeste nezkousel nejak opravit.

Tyto problemy by mohly souviset s tim, ze puvodni instalace tohoto Ubuntu vcetne pridanych aplikaci
byla delana na jinem-rychlejsim PC a pres Acronis byla pretazena na tento starsi PATA disk.
Puvodne  jsem zkousel vytvorit image oddilu s touto instalaci pres Diskovy-nastroj ale skoncil jsem na chybe
'Chyba pri vytvareni obrazu disku Chyba pri vyhrazovani mista pro soubor s obrazem disku,
   Nepripustny argument (g-io-error-quark, 13) '.
 Umite mi nekdo vysvetlit o co jde ? Na webu se mi nic konkretniho dohledat nepovedlo.

Zajimalo by mne, zda nekdo nema zkusenost, s uzitim verze 16.04 MATE oproti 14.04, zda nezvysuje naroky na HW PC?

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5693
  • Karma: +423/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #3 kdy: 06 Duben 2017, 12:06:04 »
Ja pouzivam ubuntu mate 16.04 a som spokojny, ovsem ja mam na to HW. Na tych 0.5GB RAM co pises ze mas ty je vela vsetko co si skusal. Hlavne ak by si chcel ist na net. Tam by to chcelo este odlahcenejsie prostredia ako LXDE(lubuntu). Ale tie uz si vyzaduju znalosti okolo linuxu.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

vxmery

Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #4 kdy: 06 Duben 2017, 15:17:18 »
Citace
AMD-athlon XP1500+ a 500MB RAM
500MB RAM je dnes trápenie zvierat. Linux síce naštartuješ ale Internet ti ho zabije.
Potrebuješ aspoň 1GB.
Je distribúcia určená pre staršie stroje, volá sa Linux MX16, postavené na Debian Stable, skús. Prostredie má Xfce, kernel 3.16. Sťahovať môžeš odtialto samozrejme 32bit verziu. Ak dáš cez Torrent, bude to zrejme rýchlejšie.
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #5 kdy: 06 Duben 2017, 23:23:04 »
No a pak si jeste projed zdejsi forum a forum Mintu na vyraz SSE2, at se pak nedivis, ze nejdou spoustet urcite aplikace (napr. Firefox) a aby jsi vedel co s tim.

Osobne bych doporucoval tam ani xfce necpat, pokud nezvednes RAM na min. 1GB. Bud Lubuntu ci LXLE, nebo rovnou TahrPup a odpadnou trable se spoustenim aplikaci ...
« Poslední změna: 06 Duben 2017, 23:25:40 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #6 kdy: 09 Duben 2017, 13:47:11 »
Od posledniho meho prispevku, jsem bohuzel vcas nereagoval na odpoved Tibora.
Diky tomu jeho prispevek svedl nasledne reakce mimo mnou reseny problem.

Tyto 'low' distribuce zkousim kvuli pokusum zpristupnit PC
*(AMD 2600+ s frekvenci 1.15GHz s video Radeon9550-PCI a 2GB ram, RAID1 XP SP2) po siti
k PC s Ubuntu-16 a nejak zpristupnit externi HDD(GPT) 3TB pro synchronizaci zaloh z tohoto stareho PC.
Jsem na nem stale jeste aktivni nebot nektere projekty (vyuzivajici specificke HW periferie,
ktere nemaji podporu na novych systemech) nejsem schopen prevest na jine systemy.
Instalaci Ubuntu zde zkousim na dalsim pripojenem HDD(PATA).

Vracim se k moji posledni zkusenosti s upravou Ubuntu-14 na MATE dle webu na PC *().
Aktualizace problemy nevyresily. System se nepouzitelne zpomalil. Prejit na
verzi bez Unity jsem nedokazal ! Konfiguraci site na oboustranne sdileni
souboru se mi nepovedlo vyresit. Zprovoznil jsem pouze sdileni z Ubuntu-16 na Ubunu-MATE.
Pristup do RAID1-systemu i Firefox byly sice pomale ale funkcni.

Toto nelze rici o dalsich pokusech instalaci z 'live-DVD' s Lubuntu a Xubuntu !

Vyzkousel jsem instalace od Lubuntu-14.04, 16.04.2, Xubuntu-14.04.2 i Ubuntu-mate-16.04.2.
V zadne instalaci nemam funkcni Firefox. Pri spusteni z 'live', pred instalaci
funkcni je, ale po istalaci at jiz s aktualizacemi nebo bez nich nelze spustit !
(jen pro info z posledni instalace: hrouti se balik 'ubuntu-mate-welcome 16.04.9.1').
Rovnez neni funkcni pristup k RAID1, jsou videt jen 2 disky !

Z nove instalacie MATE mi zmizela nabidka instalce sw, kterou jsem tam videl,
nevim kdy, mozna pri 'live' spusteni.

Sdileni dat (i pri nezkusenosti 'soku' pri prvnich spustenich) s Xubuntu a Lubuntu
jsem zprovoznil bez problemu. O sitich moc nevim, presto ze jsem pred nekolika roky jsem rozbehal
sdileni mezi notebookem s Vistami a stolnim Ubuntu-10.04 pres nejake starsi WiFi routery urcene pro ADSL.
Na nove MATE instalaci jsem to zatim sdileni nerozbehl, presto ze
mezi dvema Ubuntu-16 ji mam zprovoznenu (az diky poslednim prispevkum
z http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=46685.0 !)
Nejak nechapu proc nekdo neaktualizuje help v aplikaci, ktera je na Ubuntu-16
jako "Nastaveni sdileni osobnich souboru" a popisy ve wiki navodech .

Budu vdecen za rady okolo problemu s Firefox a zejmena za info k instalaci ovladacu k RAID1
do Ubuntu.
Mirek

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #7 kdy: 09 Duben 2017, 17:04:50 »
A o co tedy jde, ze mluvis o svedeni od problemu?

 Vsichni jsme to myslim pochopili tak, ze se snazis rozbehat totalni plecku tim, ze na nic cpes neprimerene systemy.  Je celkem jedno, k jakym ucelum to chces, dokud tam nepojede spolehlive OS. Pak se teprv muze resit zviditelneni raid ( zrovna se ted resilo v jinem vlakne) ci sdileni po siti.

A k tomu zakladu se te tu pokousime navest. Takze jestli tedy muzes vysvetlit o co presne kraci, jestli se mylim a pro jistou si precist posledni 3 prispevky pred tvym poslednim od Tibora, VXMery a ode mne. To byl totiz pokus sdeleni, proc aplikace padaji, ci jsou neumerne pomale atp ...

Jinak takoveto stroje ode me putuji rovnou k recyklaci, nebot jen tak muze jejich uzitek prekonat trapeni s chodem a funkcnosti. Za 300 nabidnu osazenou desku, mozna i s dvoujadrem, kde ty problemy mit nebudes :) ...
« Poslední změna: 09 Duben 2017, 17:12:13 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #8 kdy: 09 Duben 2017, 19:10:21 »
- Je mi jasne ze problemy s funkcnosti jsou na prvnim miste pred resenim dalsiho.
- Mam jeste tri rychlejsi pocitace s dvoujadrem kde provozuji Ubuntu-16 bez problemu.
(Do konce letosniho roku jsem na jednom z nich provozoval Ubuntu-14.
Po nefunkcnosti U14 (MB ASRock), ktere mi zacalo padat loni napodzim po aktualizacich,
mne zde ve foru take presvedcovali, ze nema smysl na tomto HW dale neco delat.
Nakonec jsem problem vyresil doplneni o video kartu a preinstalaci na U16.
I na U16 jsem se setkal  napriklad s problemem neufunkcnosti a padanim CodeBlock-13
 po zmenach nastavoveni v setting. Tato verze byla nabidnuta z SW centra.
 Jeho instalace byla delana na nove instalovanem systemu ! Po instalaci CodeBlock-16
 problemy zmizely !). Obcas nekdo na forech svymi zkusenostmi pomuze.

- Moji motivaci pro tuto akci jsem se pokousel popsat v odstavci "Tyto 'low' distribuce zkousim kvuli ..."
v predchoziho prispevku. Prevest tuto instalaci XP bez problemu na jiny, rychlejsi stroj OK nejde !
To jsem nekolikrat zkousel. (Nektere instalace aplikaci zde jsou vazany na tento HW !
 Zrejme neuzivate PC pro programovani a diagnostiku jineho externiho HW kde byva problem po case prejit s pouzivanymi prostredky jinam.)


Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #9 kdy: 09 Duben 2017, 20:01:25 »
Ze by aplikace byly vazany na urcity hw je pro me prekvapeni. Jakakoliv aplikace se da na stejnem OS instalovat na jakemkoliv stroji, ktery ten OS utahne. Vyjimka je jiz mnou zminena absence podpory instrukcnich sad stran CPU. To se pak ta aplkace nemusi spustit nebo nefungovat spravne. A to je treba konkretne tvuj pripad, kdy Athlon 1500 (a mozna se to tyka i toho 2600) nepodporuje instrukcni sadu SSE2, kterou spousta aplikaci jiz vyuziva. Mimo jine Firefox, Chrome, Chromium od urcitych verzi ... A u tohoto je stejne jedna-li se o Windows ci Lubuntu ...

Jina vec je minimalni hw konfigurace - to se vsak tyka prechodu na slabsi stroj a ne na silnejsi.

Dalsi vec je pak lovit uzivatelska data k prenasene aplikaci. Asi bychom se museli bavit vic konkretne, protoze mi porad neco unika takhle na dalku :-)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #10 kdy: 10 Duben 2017, 11:11:18 »
- Vazba licence SW byva ve win na HW PC nikoli na procesor nebo HDD. Asi nejznamejsi jsou OEM lincence viz. XP od SP3. 
Mam overeno ze instalaci IDE pro STM32 'AtolicTrueStudio' preneseny na jiny HW nespustim (instalovano v 2011 z www-instalatoru).
Podobne zkusenosti mam s CAD 'Eagle'. atd.....

- Tento stary PC ma MB z roku 2004. Vzhledem k vyznamu, ktery pro mne ma, jsem po zkusenostech s poruchami MB,
jiz nekolikrat zkousel tuto instalci XP prenest na jiny MB. Castecne se mi to i povedlo.

- Vcera mi to nedalo a zkusil jsem dat HDD s touto instalci MATE do jednoho dvoujadra. Tam po startu
se rozbehlo okno s 'uvitaci casti' a dokoncila se zrejme nedokoncena instalace ! Na doujadru jsem
jeste tedy doinstaloval ruzne aplikace z nabizeneho SW pro MATE i z Ubuntu centra, ktere mne zajimaly.
Po vraceni HDD do stareho PC se zda cca vse funkcni.  Rychlost se nyni od XP a U10.04 se nelisi.
Tato zkusenost potvrzuje Vas nazor, ze nektere baliky, zejmena v instalacni casti, jiz nejsou se starym HW kompatibilni.
Skoda ze nove casti SW v instalacnich padech  nevyhodi chybovou zpravu.  Ty se objevuji az pri chodu aplikaci.

Jeste budu zrejme chvili zkouset. Zkusim se prokousat ulozenymi logy atd.

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #11 kdy: 10 Duben 2017, 17:33:02 »
Vazba licence vetsinou byva na licencni cislo, verzi programu ci OS a na aktivni instanci. Prima vazba licence na HW se zacala vyuzivat pro Windows 10 - o drivejsich vyuzitich nevim. OEM vyuziva primou vazbu na certifikat a vazba na HW byla toliko v licencnim ujednani - funkcne nikoliv - a tak se toto prave zneuzivalo.

U OS to nejakou, byt zvracenou, logiku dava. U funkcnich aplikaci by byla neprenosnost na jiny HW a OS (v pripade zachovane kompatibility) naprosty nesmysl ...

Ale treba nevim uplne vse.
« Poslední změna: 10 Duben 2017, 17:35:30 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #12 kdy: 11 Duben 2017, 23:15:23 »
Prave jsem doresil v Ubuntu-mate pristup na HDD-RAID1.
Nakonec jsem zatim pres Synaptic pridal vse co souvisi s RAID.
I pres kosmeticke drobnosti je to funkcni.
(V Caja atd... se mi nabizi mimo RAID i jednotlive disky pole.
Vsude to neni zretelne co je pole RAID a co dilci disk pole.)

Konstatuji, ze po cca ctyrdenni zkusenosti se mi Ubuntu-mate libi v nekterych
aplikacich lepe nez Ubuntu. Rychlost je pro tento stary HW vyhovujici.

Tim jsem vyresil vse co jsem potreboval.
Sdilim data pres sit (s FreeFileSync), Firefox, aktualizace i zalohy pres Aptic atd.,
vse vypada chodici.

O selekci baliku okolo RAID zkusim pokracovat na http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=77057.0 

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #13 kdy: 12 Duben 2017, 09:29:46 »
Tak to je dobre,ze po takovem trapeni to uz alespon dostatecne funguje. Usili a pile se muzou i vyplatit - klobouk dolu.

Bylo by moc fajn, kdyby jsi sem dopsal, jak se Ti podarilo zprovoznit ten RAID a ty ostatni dilci veci, ktere jsi resil. Je to dobre pro ostatni hledajici, kteri by v budoucnu resili podobne veci ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #14 kdy: 23 Duben 2017, 11:03:58 »
V reakci na posledni diskuzi s Ventero jsem se rozhodl moje sepsane poznatky s problemy,
   na ktere jsem pri zprovozneni Ubuntu-mate-16.04 na starsim PC s (AMD ..) narazil publikovat zde.
   Sice nepredpokladam, ze by dnes jiz nekdo resil stejnou situaci, ale snad se nektere moje
   zkusenosti mohou nekomu hodit.

- Jestlize na pocitaci jede cca OK spusteni live-DVD tak po instalaci system nemusi byt funkcni !
   Toto je moje zkusenost je s instalaci Lubuntu, Xubuntu i Ubuntu-mate na starsich PC viz. predesle casti teto diskuze.
   Po vyzkouseni techto odnozi linuxu na starych PC mne jiz dale zajima pouze Ubuntu-mate !
 
- Instalace Ubuntu-mate-16.04 realizovana na starsim PC se nedokonci pro nefunkcnost baliku vytvarejici
   uvodni okno 'Welcome' !!  Moje zkusenost je, ze po umisteni HDD s takto 'neukoncenou' instalaci
   na vykonnejsi PC-dvoujadro se instalace dokonci. Nutno dalsi aktivaci 'Welcome' po startu systemu zakazat !
   Po te lze jiz Ubuntu-mate-16.04 i na starsim PC celkem normalne provozovat.
   (Vhledem k tomu, ze se mi stalo, ze pri testovani a premistovani HDD mezi ruznymi PC obcas znovu
   po startu aktivovala, tak jsem ji  pres Synaptic odinstaloval !)

- Dlasi nechodici aplikaci na starych PC je QupZilla. Dle me zkusenosti na dvoujadre je funkcni !
   U Firefox byl problem az na PC s pameti 1GB a procesorem AMD cca 1300MHz, kde na
   'www.seznam.cz' se nezobrazily jednotlive obrazky ve webu.   

- U reseni sdileni po siti jsem narazil na problem, ze mi nesel nastavit adresar pro sdileni.
   Pozdeji jsem zjistil, ze lze provest pouze edici v 'caja' ale  musi byt nainstalovan balik 'caja-share',
   ktery mi tam po instalaci chybel !

- Nejde mi v Ubuntu-mate spustit terminal v adresari-disku mimo partition, kde je Ubuntu spusteno. 

- Ohledne zprovozneni RAID1 v Ubuntu-mate, nakonec bylo vyreseno (na pro mne nedulezitejsim starem PC)
   az po instalaci vsech baliku vyhledanych v 'synaptic' pro klic 'raid'. Mozna ze neco je tam zbytecne,
   ale nad tim jsem zatim dale nebadal.
  Situace je zrejme slozitejsi, protoze jsem to zkousel jeste na druhem velmi podobnem PC s RAID VIA chip VT8237.
   Zde bohuzel Ubuntu-mate RAID1 nedetekovalo. Zrejme to muze souviset s chipovou sadou MB a biosem.
   Na obou PC kde jsem pristup na RAID1 zkousel je cca 'posledni bios' (z roku 2004).
  Dalsi podivnosti se mi deji ohledne pristupu na jednotliva partition na RAID poli.
   Naistalovane partition Ubuntu-mate jsem presunul pres Acronis na PATA SSD (ktere mi zbylo
   jako pomnicek neuspesneho pokusu nahradit jim odchazejici HDD na starem notebooku ThikPad)
.
   Zde vypada z hlediska pristupu na oddily RAID vse OK. Pritom stejna instalace na HDD ST38215a
   (odkud byla kopie partition Ubuntu-mate delana) zobrazuje v aplikacich (Caja, FreeSyncFile atd..)
   stejne 'labels' oddilu RAID 2x.(nevypadaji jako jenotlive HDD RAID, ty jsou videt v 'Places-Mista'
   s informacemi o typu HDD
! Na HDD ST38215a jsem pak resil pristup k spravnemu obrazu HDD
   pres otevreni pristupu v 'Places-Mista', ktery je pak pri vyberu disku v aplikaci videt.)


- Jeste bych se zminil o jedne zakernosti uzivani multi-boot s nekolika distribucemi. Na HDD ST38215a
   jsem testoval vsechny vyse zminene systemy. Posledni bylo preinstalovani Ubuntu-mate.
   Pri naslednem zkouseni Lubuntu mi jeho aktualizace prevrtaly master-boot !
   Obnoveni puvodniho je mozne jen pres live-CD/DVD. (GrubCustomizer upravuje pouze boot
   na aktualnim-sputenem partition !)
. Uzije-li se pro obnoveni live-CD/DVD jineho linuxu
   boot je funkcni, smerovan na spravny oddil, ale objevuji se v boot ruzna nezadouci chybova hlaseni !. 

miro_

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 48
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #15 kdy: 29 Duben 2017, 10:54:15 »
Vcera mi znamy pujcil 'raspberry pi 3'. Zkusil jsem tam instalovat 'ubuntu-mate-16.04.2-desktop-armhf-raspberry-pi'.
Vse zkousene OK i s 1GB RAM a na ARM-procesoru .

juwa2

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 879
  • Karma: +66/-19
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #16 kdy: 29 Duben 2017, 11:26:08 »
Vazba licence vetsinou byva na licencni cislo, verzi programu ci OS a na aktivni instanci. Prima vazba licence na HW se zacala vyuzivat pro Windows 10 - o drivejsich vyuzitich nevim. OEM vyuziva primou vazbu na certifikat a vazba na HW byla toliko v licencnim ujednani - funkcne nikoliv - a tak se toto prave zneuzivalo.

U OS to nejakou, byt zvracenou, logiku dava. U funkcnich aplikaci by byla neprenosnost na jiny HW a OS (v pripade zachovane kompatibility) naprosty nesmysl ...

Ale treba nevim uplne vse.
Licence (aktivace) placených aplikací bývá často vázaná právě na ID Hardwaru.
Důvod je zřejmý - aby nebylo možno používat jednu licenci na více PC, což je naopak v případě aktivace "pouhým" licenčním číslem možné....
Takže to není výhradně doména OS.

Ventero

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
  • Karma: +32/-11
    • Zobrazit profil
Re:ISO-image z oficielnich Ubuntu-mate/Xubuntu zdroju ?
« Odpověď #17 kdy: 29 Duben 2017, 18:48:47 »
Rozbije se za mesic PC a prijdes o licenci na aplikaci, ktera mnohdy stoji desetitisice? Nemyslim, ze by toto jakykoliv soud akceptoval jako legalni, at uz by zneni licencniho ujednani bylo jakekoliv. Takovy soudni spor bych si s chuti strihl ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...