Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: eth0 eth1  (Přečteno 671 krát)

nomi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
eth0 eth1
« kdy: 19 Duben 2017, 01:15:53 »
Ahojte všichni.
Poprosil bych o radu zkušené linuxáky.
Provozuji linuxcnc na Ubuntu 8.04 na notebooku. Ale odešla mi integrovaná síťovka.
Přec PCI kartu mám druhou - funkční. ALE....

Po startu systému je jako default eth0. Když zvolím eth1 tak mi síť funguje.
Jak ale docílit toho aby se jako výchozí použila eth1?
V "interfaces" mám:

auto lo
iface lo inet loopback

Zkoušel jsem:

Auto eth1
Iface eth1 inet dhcp ( i static - se všemi údaji)

Zkusil jsem i eth0 vypnout pomocí ifdown

Ale vždy docilím jen toho že mi pak síť nejede a ani nemám možnost zvolit eth1.

Zkusíte mi poradit?

Díky Michal

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4930
  • Karma: +347/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re:eth0 eth1
« Odpověď #1 kdy: 20 Duben 2017, 06:30:26 »
A co vypnout tu vadnou síťovku v BIOSu?
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nomi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #2 kdy: 20 Duben 2017, 07:30:58 »
Bohužel. X let starý noťas ... V biosu ta možnost není - to mě napadlo jako první. Dokonce jsem noťas i rozdělal jestli síťovka není ve slotu, že bych ji fyzicky odpojil - není....

Takže problém trvá :-(

Ale dík.
Michal

theadoua

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 127
  • Karma: +20/-1
  • The quieter you become the more you are able to ..
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #3 kdy: 20 Duben 2017, 10:47:16 »
Asi hlupa rada ale - neskusal si to nastavit normalne cez network manager? vymazat eth0 profil, teda vsetky ktore nejdu?
« Poslední změna: 20 Duben 2017, 10:48:51 od theadoua »

nomi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #4 kdy: 20 Duben 2017, 13:22:13 »
Tak bohužel, tudy cesta nevede.... nejde do odstranit :-(

Michal
« Poslední změna: 20 Duben 2017, 16:31:52 od nomi »

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 200
  • Karma: +9/-2
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #5 kdy: 21 Duben 2017, 10:42:00 »
V network manageru bych nastavil drátové připojení na mac adresu eth1.

Nebo něco takového:

Kód: [Vybrat]
ip link set eth0 down
ip route delete 192.168.1.0/24 dev eth0
ip addr add 192.168.1.2/24 broadcast 192.168.0.255 dev eth1
ip route add 192.168.1.0/24 dev eth1
ip route add default via 192.168.1.1

samozřejmě si ty ip adresy upravit podle aktuální sítě, nebo to jde nabouchat určitě i do toho network manageru.

nomi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #6 kdy: 21 Duben 2017, 21:09:03 »
dík, zkusím to.

Michal

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4930
  • Karma: +347/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re:eth0 eth1
« Odpověď #7 kdy: 22 Duben 2017, 18:49:22 »
Pokud ty síťovky využívají každá jiný modul, hodil bych blacklist právě na ten, který ovládá tu nemocnou síťovku.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nomi

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:eth0 eth1
« Odpověď #8 kdy: 24 Duben 2017, 17:48:01 »
Děkuji všem za snahu pomoci, ale bohužel nic nepomohlo :-(
Protože jsem už neměl nervy na další laborování tak jsem noťas otevřel a přerušil (fyzicky) napájení čipu té "nemocné" síťovky....
Tím pádem vlastně neexistuje a vše běhá jak jsem si představoval.

Hezký den všem.

Michal