Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Linux pro IBM Thinkpad 760XL  (Přečteno 8246 krát)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1147
  • Karma: +84/-25
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #50 kdy: 27 Duben 2017, 23:42:44 »
No ano, to bych ho toho pana kolegu poprosil-samozřejmě zaplatím já jsem si sice kvůli tomu koupil externí FDD mechaniku do USB- že ji  ten plop FD vytvořím, ale opravdu nevím jak, že proč to někteří vývojáři neudělají třeba aj za peníze že by to šlo někde stáhnout a nahrát to na disketu. No ono to nikdo nechce takové krámy že? tak nač by to bylo, každý nabootuje hned s CD- to jenom já jsem tak blbý že mám takové krámy
Pokud není možno instalovat z usb flash ani z DVD
Pak místo blbnutí s disketama a plopem
si vytvoř na stávajícím interním disku oddíl cca 2GB naformátuj na FAT32
a na něm si vytvoř instalaci ubuntu stejným postupem jako by to byla fleška
pak z toho oddílu nabootuj PC a instaluj běžným způsobem
po dokončení instalace ten oddíl odstraň

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1147
  • Karma: +84/-25
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #51 kdy: 27 Duben 2017, 23:47:05 »
No ano, to bych ho toho pana kolegu poprosil-samozřejmě zaplatím já jsem si sice kvůli tomu koupil externí FDD mechaniku do USB- že ji  ten plop FD vytvořím, ale opravdu nevím jak, že proč to někteří vývojáři neudělají třeba aj za peníze že by to šlo někde stáhnout a nahrát to na disketu. No ono to nikdo nechce takové krámy že? tak nač by to bylo, každý nabootuje hned s CD- to jenom já jsem tak blbý že mám takové krámy
Pokud z nějakého důvodu není instalace z usb flešky ani DVD možná
tak namísto blbnutí s disketama a plopem
vytvoř na stávajícím HDD oddíl cca 2GB FAT32
a vytvoř na něm instalaci ubuntu stejně jako by to byla fleška
pak z tohoto oddílu nabootuj PC a nainstaluj ubuntu běžným způsobem
po dokončení instalace oddíl odstraň

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #52 kdy: 28 Duben 2017, 02:42:22 »
No ano, to bych ho toho pana kolegu poprosil-samozřejmě zaplatím já jsem si sice kvůli tomu koupil externí FDD mechaniku do USB- že ji  ten plop FD vytvořím, ale opravdu nevím jak, že proč to někteří vývojáři neudělají třeba aj za peníze že by to šlo někde stáhnout a nahrát to na disketu. No ono to nikdo nechce takové krámy že? tak nač by to bylo, každý nabootuje hned s CD- to jenom já jsem tak blbý že mám takové krámy
Pokud z nějakého důvodu není instalace z usb flešky ani DVD možná
tak namísto blbnutí s disketama a plopem
vytvoř na stávajícím HDD oddíl cca 2GB FAT32
a vytvoř na něm instalaci ubuntu stejně jako by to byla fleška
pak z tohoto oddílu nabootuj PC a nainstaluj ubuntu běžným způsobem
po dokončení instalace oddíl odstraň
a vytvoř na něm instalaci ubuntu stejně jako by to byla fleška
To jsem taky nikdy nedělal- já bych radši poprosil toho kolegu aby mě vytvořil bootovací disketu
A to by musela být každá jiná? že se tak hloupě ptám i jiná teda na ubuntu a jiná na puppy linux?



Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #53 kdy: 01 Květen 2017, 18:44:37 »
Rufus je program pro Windows, ktery tvori boot flash usb - to ti je pendrek platny, dle toho co pises.

Je mi opravdu divne, ze to neumi bootovat z cd mechaniky. Jestli opravdu, tak nezbyva nez vytvorit bootovaci fd. A bud pouzijes plop, ktery ti radil kolega nebo udelas disketu s nejakym jinym zavadecem z ktereho prikazem predas na mechaniku.

Podle toho, jak se v tom placas, tak bych rekl, ze bude nejlepsi, kdyz tady kolegu poprosis, at ti posle plop fd postou...
Prosím Ventero, kterého kolegu jsi prosím myslel, ať mě napíše SZ-určitě se vyrovnáme,pokud by mě to udělal- stačilo by mě kdyby tu disketu vytvořil někde, a já bych si ji stáhnula já bych si to překopíroval přes FDD mechaniku na disketu- slibuji finanční vyrovnání
 děkuji

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1107
  • Karma: +36/-11
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #54 kdy: 02 Květen 2017, 20:10:22 »
No tak si projed prispevky zpet a najdi si, kdo ten plop radil a tomu napis SZ s prosbou ty  :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #55 kdy: 03 Květen 2017, 23:35:34 »
Pan mě sice poradil, ale jak to člověk neumí, proč to někdo ty diskety fakt nevytvoří samozřejmě za peníze, nechápu- no nic- můžu se ještě zeptat- proč mě to nejde zapsat na tu FDD disketu přes ten Windows32? viz obr. přitom disketovou jednotku mám připojenou, to snad není možné

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 548
  • Karma: +52/-2
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #56 kdy: 04 Květen 2017, 04:37:01 »
FDD má na PC už jen sběratel a posílat si mechaniku poštou, je přece zbytečné.
Je ta disketa v té extérrní mechanice otevřená pro zápis (manuální přepínač)? Ta druhá mechanika A:\ nefunguje, kdyby tu extérní windows nebral jako FDD?

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #57 kdy: 04 Květen 2017, 10:18:27 »
Promiňte tu disketu mám normálně otevřenou- no otevřenou jako ryska nebo jak to potvoru nazvat ta západka je při přepisování zavřená a když nechci přepisovat tak ji otevřu, když ji dám v notebooku  sformátovat tak to sformátuje, ale když ji dám přes ten Win32 tak už ji nevidí- device- žádné
« Poslední změna: 04 Květen 2017, 10:20:15 od Radovan-kocour »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1107
  • Karma: +36/-11
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #58 kdy: 04 Květen 2017, 10:48:28 »
Ne mechaniku - jen tu disketu s boot managerem  :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #59 kdy: 04 Květen 2017, 11:09:22 »
Jakou prosím disketu s boot managerem, já mám prázdné diskety,však já žádnou nemám, musím ji nějak vytvořit, ale když to sv.a nejde nijak vytvořit

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 548
  • Karma: +52/-2
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #60 kdy: 04 Květen 2017, 13:09:00 »
Aha, to jsem netušil, že ten Win32 Disk Imager u tebe tu mechaniku A:\ nevidí. Zkus tenhle DiskWrite (stažení).


Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #61 kdy: 04 Květen 2017, 14:43:05 »
Děkuji Vám, už jsem tam něco na tu disketu nahrál, prosím je to ono? Já teď tu ten nootebook nemám poslal jsem ho na renovaci baterie chtěli celý notebook aby mohli tu baterii zrenovovat - tak jestli je to ono- viz obr.


Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #62 kdy: 17 Červenec 2017, 23:26:16 »
Dobrý večer, po delší odmlce, dovolím se Vás zase zeptat zase pokračuju jak dostat do toho notebooku ten puppy linux pčes CD rom

Takže mám ten plop manager na FDD disketě spustím botování s FDD mechaniky- objeví se mě toto
v levém rohu:
Floppy
CDROM
USB
a pod tím
Setup
Aaout
Shutdown

Mám v CD mechanice ten Puppy Linux a když dám ener, tak to nic nedělá, když najedu na CD Rom

tak to napíše vpravo Loading CD Rom Driver

CD-46E
NO Media IN DRIVE
A při tom mám v CD mechanice to CD s tím Puppy linuxem

Jak mám prosím postupovat dál, abych tam ten Puppy linux do toho notebooku nainstaloval. Děkuji Moc
« Poslední změna: 17 Červenec 2017, 23:32:18 od Radovan-kocour »

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #63 kdy: 02 Srpen 2017, 22:15:59 »
Hezký večer prosím tak už jsem zase pokročil- mám tu spouštěcí disketu spustím instalaci pak zvolím  boot z CD začne to načítat a pak start vslinux.................
a poté černá obrazovka a za chvíli to napíše tuto hlášku:

Loading drivers needed to access disk drivers..     done
Searching for Puppy files.......puppy_wary_5.3.sfs not found.Dropping out to initial
-ramdisk console


Mám CD vypálené jako ISO
« Poslední změna: 02 Srpen 2017, 22:24:00 od Radovan-kocour »

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #64 kdy: 02 Srpen 2017, 22:24:45 »
Víc fotek tu nejde dát tak musím nadvakrát

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #65 kdy: 04 Září 2017, 19:54:09 »

Tak se mě konečně podařilo po dlouhé době spustit puppy linux na tomto notebooku, vyzkoušel jsem puppy linux od verze 2.0 až po 4.0- 4.0 jde ještě spustit, ale 4,1 a vyšší už to nevezme ten notebook.

Jen se prosím zeptám nevíte prosím někdo zda v té verzi puppy linuxu 4.0, by šlo někde aspoň částečně spustit češtinu? Je to pouze v angličtině, nevím jakým způsobem mám ten systém převést na HDD a připojit k internetu. Děkuji moc moc všem. Radovan

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1107
  • Karma: +36/-11
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #66 kdy: 07 Září 2017, 23:54:24 »
A mas tu verzi Puppy Wary?

Ta cestina nejspis neprojde ....
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #67 kdy: 08 Září 2017, 01:11:04 »
Děkuji za odpověď, :) :) nemám tu Wary- to nevezme už tu Wary, mám vypálené, 5,3,5.5 a nic, myslím ještě 5,2 a nic jenom tu puppy 4.00, už ani 4.2 to nevezme, víte kolik já tu mám vypálených CD- zkoušel jsem Ubuntu, Slackware, Slax, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Salix, Deli, OpenSuse mám tu asi 50 vypálených CD ISO Linuxů a nic.

Jenom puppy 4.00
a ještě se mě tam podařilo jaksi nainstalovat Ubuntu 5.10, ten je i v češtině- vyšší už vůbec se nechytají ale napsalo to instalace dokončena restart, no a stejně to nenabootuje-
napíše to při startu


Grub Loading Stage 1.5

Grub Loading please Wait

Error 18 a dál to nepokračuje

Ach jo jsem s toho fakt už na nervy :( :(

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2536
  • Karma: +240/-32
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #68 kdy: 08 Září 2017, 06:23:11 »
zkusil jsem kouknout co to je za notebook - je to opravdu ~20 let staré s Pentiem MMX a max 104 MB RAM?

pokud ano, tak dle mého mínění nemá cenu se tím vůbec zabývat (za vynaložené úsilí jste již mohl mít něco nového/novějšího a použitelného...)

vxmery

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 474
  • Karma: +34/-1
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #69 kdy: 08 Září 2017, 11:11:45 »
Citace
je to opravdu ~20 let staré s Pentiem MMX a max 104 MB RAM?
V prvom príspevku píše:
"Mám tam 64 Mb RAM
Procesor Intel Pentium 166Mzh
HDD 30GB SSD"
Ten notebook má už stránku vo Wikipedii  :D
Z moderných distier nepôjde zrejme nič, keď tak skúsiť 20 ročné dobové Mandrake
Prvý príspevok 20 Únor 2017, 22:19:07  ::)
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #70 kdy: 08 Září 2017, 14:08:26 »
Děkuji Vám, ano je to tak jak píšete akorát ta pamět je 2x 64 MB tedy 128 MB ale ve skutečnosti stejně ten notebook píše RAM jen 80 MB ten zbytek stejně asi nerozezná. Už to bylo kumšt tam zprovoznit ten SSD disk, vůbec ho nechtěl přijmout. Ale pak nějak se podařilo.

Dobře děkuji Vám :) :) moc zkusím vyhledat to Mandrake, to jsem ještě nezkoušel, vypálím zas pár verzí, a když tak tam musím dát ten PUPPY linux 4.00, ach jo kdyby aspoň trochu byl v češtině, nebo slovenštině, no ale tak to neovlivníme
« Poslední změna: 08 Září 2017, 14:13:11 od Radovan-kocour »

vxmery

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 474
  • Karma: +34/-1
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #71 kdy: 08 Září 2017, 14:17:56 »
Citace
zkusím vyhledat to Mandrake
Nemusíš nič vyhledávat, veď som ti poslal v predošlom príspevku LINK odkial si ho stiahneš
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #72 kdy: 08 Září 2017, 14:25:06 »
Děkuju, děkuju, rozumím :) :)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1107
  • Karma: +36/-11
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #73 kdy: 09 Září 2017, 01:53:01 »
Ty wary verze maji prave obsazene ovladace pro velmi stare masiny. Mozna starsi verze wary, aby tam slo vsechno - treba i zkusit pisnout vyvojari, jestli by neporadil ci neco nevyhrabal ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Radovan-kocour

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 39
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Linux pro IBM Thinkpad 760XL
« Odpověď #74 kdy: 09 Září 2017, 17:19:22 »
Tak jsem zkoušel znovu ten Puppy Wary 5.22 a 5.3 a nejde to černá obrazovka
Přece nemůžu obtěžovat pana Barryho Kaullera.
Dál jsem stáhnul  Mandrake 8, 8,2, 9,2- tyto jdou jaksi nainstalovat, ale zase rozlišení obrazovky neodpovídá, ani nejde nastavit, takže při nainstalování a následném restartu a nabootování je nečitelná obrazovka. Zkoušel jsem pak i Mandrake 10, a 10,1 tak to už vůbec ani nenačte.
Zkoušel jsem i ten Red Had 7,1 a taky to nejde spustit :( :(
Dál jsem ještě zkoušell fedoru 1- a to to samé nenačte to vůbec
« Poslední změna: 09 Září 2017, 17:21:06 od Radovan-kocour »