Fórum Ubuntu.cz

LTS vydání 18.04, 16.04, 14.04 => Internet a sítě => Téma založeno: nettezzaumana 11 Říjen 2007, 16:25:57

Název: Síťování
Přispěvatel: nettezzaumana 11 Říjen 2007, 16:25:57
protoze se zde stale resi jedny a ty same veci ohledne sitovani v ubuntu, dovoluji si napsat nasledujici prispevek:

1) mate-li problem se siti, bude dobre, kdyz minimalne do overeni funkcnosti vasi "networking-facility" vypnete network-managera, protoze o nem jest znamo, ze mu casto strasi ve vezi a vubec, je to autoritativni aplikace..
-- zakladni funkcionalitu site vyzkousite prikazem ping, nastavovani site se dela prikazy ifconfig, route, ip a iptables ..
-- diagnostiku lze provest jako $(hwinfo --network --netcard --wlan)

2) sitovani se v zakladu nastavuje v /etc/network/interfaces
http://www.fifi.org/cgi-bin/man2html/usr/share/man/man5/interfaces.5.gz
http://david.decotigny.free.fr/libre/ibook2-debian/etc/network/interfaces
v na debianu zalozenych distribucich je sluzba zvana 'networking', jejiz hlavni konfiguracni soubor jsou prave interfaces a kterou restartujete volanim $(/etc/init.d/networking restart) a nebo jednotliva rozhrani prikazy ifup a ifdown $(ifdown eth0 && ifup eth0)..
zde je par uzitecnych odkazu na tuto problematiku:
http://pluto.pslib.cz/kerslage/manuals/linux/network/index.phtml  # vynikajici dokument
http://www.yolinux.com/TUTORIALS/LinuxTutorialNetworking.html
http://tldp.org/HOWTO/Networking-Overview-HOWTO.html

3) v pripade ze potrebujeme nektere specificke funkce routeru, je vhodne vyuzit iptables:
http://www.root.cz/serialy/stavime-firewall/
http://www.root.cz/serialy/linux-jako-internetova-gateway/
http://www.root.cz/serialy/vse-o-iptables/
Vyse uvedene odkazy jsou na serialy na root.cz, ktere jsou naprosto vycerpavajici a dokonale.
Pridavam sem svuj 100% funkcni template na fw+routing skript. Je v nem vse povoleno a jedine co se doplni jsou iptables rules.
eth1 je ip do internetu a eth0 je ip do LAN, na ktere bezi dhcp server.
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

echo "starting myFW script"
echo
sleep 1

#Definujeme si rozhrani
INET_IP="10.0.0.1/24" # ip do netu
INET_IFACE="eth1"

LAN_IP="192.168.1.1/24" # ip do LAN
LAN_SRC="192.168.1.0/24"
LAN_BCAST="192.168.1.255"
LAN_IFACE="eth0"

LO_IP="127.0.0.1"
LO_IFACE="lo"

#Zavedme moduly
modprobe ip_tables
modprobe ipt_REJECT
modprobe ipt_LOG
modprobe ipt_MASQUERADE
modprobe ip_nat_ftp
modprobe ip_nat_irc
modprobe ip_conntrack_ftp
modprobe ip_conntrack_irc

#Povolime forwarding
echo "1" &>/proc/sys/net/ipv4/ip_forward

#Maly uklid..
iptables -F
iptables -t nat -F
iptables -X

#Zakladni chovani na nasi krizovatce
iptables -P INPUT DROP
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP

#Maskarada..
iptables -t nat -A POSTROUTING -o $INET_IFACE -s $LAN_SRC -j MASQUERADE

#Input/Output/Forward rules
iptables -A INPUT -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -j ACCEPT
dale zde jest jednoduchy template kompatabilni s iptables na nastaveni /etc/network/interfaces:
Kód: [Vybrat]
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# This iface is internet source
auto eth1
iface eth1 inet dhcp

# ..and this one, is LAN core
auto eth0
iface eth0 inet static
    address 192.168.1.1
    netmask 255.255.255.0
    network 192.168.1.0
    broadcast 192.168.1.255
a na zaver o5 naprosto zakladni a jednoducha konfigurace dhcp serveru, kompatabilni s vyse popsanym:
Kód: [Vybrat]
authoritative;
log-facility local7;
subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
    authoritative;
    default-lease-time 21600;
    max-lease-time 21600;
    option subnet-mask 255.255.255.0;
    option broadcast-address 192.168.1.255;
    option routers 192.168.1.1;
    range 192.168.1.2 192.168.1.32;
    }
tyto 3 konfiguraky jsou v zasade 100% funkcni a po male modifikaci pro Vase podminky je lze pouzit na otestovani zakladni funkcionality Vasi site a muzete je dale rozsirovat..

4) na routeru se nastavuji zhusta i dalsi sluzby jako dhcp a dns..

ps. tento clanek bych bral jako torzo a budu ho postupne doplnovat.
prosim moderatory, aby klidne v pripade odkazu kvality clanku o iptables na root.cz link doplnili, pripadne pri dalsich invencich mi poslete message a postupne to muzeme rozsirit..

ps. myslim si, ze v kazde sekci by mohly byt "pripichnute" navody k dane problematice..
Název: Re: sitovani:
Přispěvatel: Bum 02 Červen 2008, 12:38:53
Ahoj.
Pred chvilkou som riesil spajanie dvoch PC. Nevedel som o sietovani do teraz nic. Stale sa netvarim, ze nieco o tom viem. Cital som si tie odkazy co si sem dal, nie vsetko som pochopil, ale to bude skor moj problem.
Chcem upozornit na dve veci. tento odkaz mi nesiel vobec nacitat http://pluto.pslib.cz/kerslage/manuals/linux/network/index.phtml
Druha vec pri tych tvojich konfigurakoch som nepochopil kam vlastne tie konfiguraky dat. Asi som blb, ale obycajnemu cloveku to asi povie dost malo. Ale vravim asi je to len moj problem, lebo som bol navyknuty na klik sem klik tam a hotovo.
Neber to prosim ako utok, ale ako postreh. Vazim si, ze si to sem dal. :)
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: Dava 09 Červen 2008, 15:23:38
... jsem na tom stejne. Hledam na foru a wiki jak docilit bezne veci - sdileni dat a tisk na jedne tiskarne - pres domaci sit. Tento prispevek vypada perfektne a fundovane, ale vubec nevim po jeho precteni co mam delat.

Je nekde nejaky POLOPATICKY navod jak docilit KROK ZA KROKEM :
- sdileni a posilani souboru
- tisk na jedne tiskarne (ktera neni sitova, ale pripojena na jedom z PC pomoci USB)

"Sit" vypada tak, ze mam 3 PC, ktere sosaji internet pres hlavni wifi modem - Access Point a dale na ostatni PC to rozdeluje rozbocovac - Switch. Cili doposud zadna konfigurace na zadnem z PC... pripojil jsem a jede to.

JAK DAL?   ;)

Dik vsem predem  8)
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: Dava 11 Červen 2008, 14:37:49
pomuze treba toto? http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=224.0

Nejsem si jisty jestli je potreba Samba, ktera je urcena myslim hlavne pro chod site s XP. Ja chci komunikovat hlavne Ubuntu - Ubuntu a XP nepotrebuju vubec. Internet jede v pohode na vsech strojich.

Jde mi fakt jen o ten tisk (coz je ve tvem navodu zmineno - VYZKOUSIM) a pak o to sdileni dat a tady se chci zeptat:

CO POUZIT NA SDILENI DAT pro pripad UBUNTU - UBUNTU a JAK TO UDELAT?
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: truhlik 11 Červen 2008, 15:15:48
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=23248.msg171252#msg171252
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: Dava 12 Červen 2008, 00:48:43
Takze TISK Ubuntu - Ubuntu:

Navod na http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=224.0 uz neni nutny, protoze v nove verzi Ubuntu se tato nastaveni udelaji sama.
Cili je nabidnuta tiskarna po siti...  ;)
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: DuckD 09 Říjen 2008, 12:41:31
Parádní howto, ještě mi tam chybí text který popisuje kam skript umístit aby se automaticky spustil po spuštění PC.
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: nettezzaumana 09 Říjen 2008, 13:04:06
Parádní howto, ještě mi tam chybí text který popisuje kam skript umístit aby se automaticky spustil po spuštění PC.
<< uff. veteran jaky ty a pta se jak kdyby neumel do peti pocitat :/

samozrejme do :: /etc/init.d/

ovladas pomoci rcconf (apt-get install rcconf)
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: matyskovo 17 Únor 2009, 22:07:15
To Krysař:
Citace
CO POUZIT NA SDILENI DAT pro pripad UBUNTU - UBUNTU a JAK TO UDELAT?
V domácí síti mezi dvěma počítači jednoznačně Sambu, nejjednodušší způsob, v Nautilu funguje na pravý klik...  Viz třeba http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,32712.msg245216.html#msg245216
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: amour 16 Říjen 2009, 10:48:53
To je pánové sice všechno hezký..ty různý speciální návody,ale někomu jako jsem třeba já a jiní konzumenti linuxu je to úplně na bzum !!!
V terminálu umím pár pokynů a pokud je něco složitějšího tak jsem vedle.
Pro nás kunzumenty Ubuntu jsou důležitý polopatistický návody ..to dej tam a to dej támhle.
Prostě nejsme a nebudeme ajtýčka.

Neumíme správný termíny ..neumíme správný otázky..ale přesto máme rádi Ubuntu a a chceme ho mít na noteboocích.
A pak se nám ty chytrolíni vysmívají a stejně tak jak potřebujeme moc neporadí.

To je na bzum. Masturbujte si úžasnejma návodama,ale pokud se začátečníkovi nepomůže v momentě kdy opravdu potřebuje. Radši byste tu ani neměli bejt.

Naštěstí nejsou tady všichni takoví a ti řeší problémy s blbama na jejich úrovni ..JIM moc děkuju..takový bych si přál ve větším množství na foru .Díky
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: Gory86 27 Říjen 2009, 11:40:59
Ahoj lidi. mám problém mám ubuntu 9.04 router D-link DIL-300 a NB Toshiiba L3OO-110, a zdá se mi že mě bud routr nepropouští nějaký stránky k linuxu což je asi blbost ... a nebo je prostě neumí  zobrazit.... prostě se mi načtou jen
 něktyrý stránky a u některejch jen Tittle a pak to dělá v že to náčá a stejnně je to  nenačte...nekde sem vyděl rady vypnout IPV6 co nepomůže ...a dělá mi to jen můj router u ostatních je to  de... a WIndows 7 tam dou v pohodě.
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: dadam 12 Únor 2010, 22:48:35
Pro pokusy se hodí iptables zálohovat, dělá se to příkazy
Kód: [Vybrat]
iptables-save > mojezaloha
a obnovení potom
Kód: [Vybrat]
iptables-restore < mojezaloha
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: sportivo700 21 Srpen 2010, 19:00:27
Mě už to začíná žrát. Potřebuju sdílený data a jednu tiskárnu. Taky potřebuju polopatickou radu kde a co dělam špatně. počítače tu jedou na Win XP, 2x Win Vista a Linux Ubuntu, ale vůbec nejsme schopni nastavit síť tak aby fungovala tak jak má. Každému se v síti oběcí něco jiého, visty většinou ukážou jenom to co je v nich a na xp to asoň ukáže i to co je v těch vistách. Nevim jestli to není náhodou potřeba nastavit v routru. Pomůže mi prosím někdo?
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: sportivo700 21 Srpen 2010, 19:33:50
hmm .. a jak to chcete mit?

Normálně :-D tak aby sme všichni navzájem viděly veřejný dokumenty a aby se dalo tisknout z jedný tiskárny. Prostě tak aby to fungovalo tak jak sdílení fungovat má.
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: sportivo700 21 Srpen 2010, 19:48:11
zaloz si novej thread a tam popis jak to chcete mit !! "normalne" nestaci
Tak aby sme všichni navzájem viděly veřejný dokumenty a aby se dalo tisknout z jedný tiskárny. Nevim co je "thread"
Název: Re: Síťování
Přispěvatel: premet 21 Srpen 2010, 19:49:37
"Thread" = nový téma, takže si rozklikneš kategorii "Internet a síťě" a založíš nový téma, protože tohle tu nemá co dělat  ;)
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: pst 28 Listopad 2011, 14:35:45


Předběhl´s mne. Ale pro jistotu jsem ten ucelený návod citoval.
Pst
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ntz_reloaded 28 Listopad 2011, 14:44:05
« kdy: 11 Říjen 2007, 16:25:57 »

^^ stary, neplatny a osklivy ... mam v TODO listu abych to totalne predelal a zrelevantnil .. pust se do toho sam chces-li
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: pst 28 Listopad 2011, 15:03:06
« kdy: 11 Říjen 2007, 16:25:57 »

^^ stary, neplatny a osklivy ... mam v TODO listu abych to totalne predelal a zrelevantnil .. pust se do toho sam chces-li

Vítám tvoji sebekritiku, ale to, že se iwconfig může (nebo možná má) nahradit iw, neznamená, že návod jako celek neukáže rozsah prací, o kterých mluvíme. A TO DO list? Už se k němu ani nesnažím stavět jako ke frontě, spíše zásobník nebo random.. V každém případě dík za všechny, kteří tě mohou číst. Však jsem taky obrečel, když ti všichni psali dík za ryby..

Pst


Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ntz_reloaded 28 Listopad 2011, 15:14:07
iwconfig|iw vubec nepouzivam .... jedine wpa_supplicant kterej samozrejme umi i nezabezpecene site
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: pst 28 Listopad 2011, 15:25:52
iwconfig|iw vubec nepouzivam .... jedine wpa_supplicant

jasně, někomu se třeba nelíbí wpa_supplicant -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -d, ale iwconfig wlan0:-)
možná pro 802.1x lamy ocení podobnost ipconfig, ifconfig, iwconfig atd.
leč nebudeme zde ukazovat, co se nám líbí, ale co je pokud možno univerzálním postupem, když už ne návodem.
zdravím
pst
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ood 31 Červenec 2014, 10:53:48
Zdravíčko dal jsem tohle jako samostatné vlákno, ale myslím že by se tento dotaz hodil spíš sem.

Citace
Ahoj, mám problém na počítači s win7 mám instalovanou tiskárnu Epson xp-202 a nastavenou jako síťovou. V Ubuntu 14.04 zadám Dash - tiskárny - síťová tiskárna -  Windows tiskárna skrze sambu - procházet - počítač na kterém je tiskárna připojená.


Problém je a to i když jdu přes síť, že mi to nebere heslo. Když dám ve Windows nevyžadovat heslo nebo takněco tak se připojím k tiskárně. Problém má druhou fázi a to že nemůžu pak najít ovladače.

Jinak oba počítače se mezi sebou krásně vidí.

Prosím o pomoc.

Mimochodem nevíte někdo jak to vlákno smazat? Když se pokusím přes ikonku vpravo tak mi to napíše že v této diskusi nemám právo mazat vlastní příspěvky.


Děkuji a velice se omlouvám začátky jsou těžké hlavně pro ostatní zkušené okolo.
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ntz_reloaded 31 Červenec 2014, 11:01:06
Pokud je tiskarna sitova, tak se k ni netreba pripojovat pomoci windows ale tiskni z ni naprimo ..

https://help.ubuntu.com/community/NetworkPrintingWithUbuntu
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ood 31 Červenec 2014, 11:28:38
Pokud je tiskarna sitova, tak se k ni netreba pripojovat pomoci windows ale tiskni z ni naprimo ..

https://help.ubuntu.com/community/NetworkPrintingWithUbuntu

Jenže mám stejně stále problém, že to chce po mě heslo domácí skupiny a když ho napíšu správně tak mi to napíše "neautorizován heslo může být nesprávné". Když jí na-sdílím bez hesla tak se k ní připojím.


Takže jsem teď ve fázi když to na sdílím bez hesla tak se připojím k tiskárně najde to dokonce ovladače požádá mě to o heslo k Ubuntu a už mi tu 30 min visí hodiny beze změny asy se to seklo.
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ntz_reloaded 31 Červenec 2014, 11:58:54
musim se opakovat .. ty tu tiskarnu pripoj primo a ne pres nejaky windows a hesla .. asi si nerozumime .. podivej se prosim na ten clanek, na ktery jsem odkazal
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ood 31 Červenec 2014, 13:30:20
musim se opakovat .. ty tu tiskarnu pripoj primo a ne pres nejaky windows a hesla .. asi si nerozumime .. podivej se prosim na ten clanek, na ktery jsem odkazal

Mno s mojí AJ je to trochu horší, ale co jsem z toho pochopil je to o tom jak nastavit tu tiskárnu z ubuntu pro ostatní systémy např w7. Jenže ta tiskárna je připojená přes usb k w7. Dále když jsem nastavil nepožadovat heslo pro skupinu tak sem se připojil, ale zůstal sem vyset na instalaci ovladačů v půlce se to normálně zasekne.

Teď jsem připojil fyzicky tu tiskárnu k notebooku s Ubuntu, kde když dám nainstalovat tiskárnu tak se to zase sekne v polovině. Následně sem navštívil stránky Epson stáhnou jsem si ovladače s příponou deb a zase se to seklo v polovině (provádí se změny). Jak sem psal na začátku síť mi funguje, ale heslo a ovladače k tiskárně ne.

Citace
Windows print server
Euh... sorry, this section is missing, but anyway, why would you want this Smile :-) ?

Jednoduše o co se mi jedná je, aby tiskárna připojená přes usb epson xp-202 k W7 mi tiskla z ubuntu přes síť.

Jinak děkuji, že se mnou trápíte je to špatné já vím, ale snažím se na tom pracovat.:)
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ntz_reloaded 31 Červenec 2014, 13:47:01
hmm, tak to se opravdu nechapeme .. takze tiskarna neni sitova, ale usb .. aha, tak to mas potom pravdu ty .. Tu tiskarnu musis v tech windows nasdilet (to jsi asi udelal) a potom jenom normalne az se pripojis do tech windows pres smb, tak ji tam uvidis a bez jakehokoliv dalsiho laborovani s driverama bys mel byt schopen tisknout
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: ood 31 Červenec 2014, 14:59:00
Takže vyřešeno i když se mi to zatím moc nelíbí.

1)Přes W7 jsem na sdílel tu tiskárnu bez hesla
2) Po buch ví proč docela dlouhé době jsem nainstaloval tiskárnu na Ubuntu. 
3)připojil sem zpět tiskárnu k W7
4)v Ubuntu jsem zadal dash - Tiskárny - přidat - Win. tiskárna skrze sambu - vyhledal jsem ovladač který se tam přidal až po instalaci tiskárny přímo - další - a konec!!


Teď jen vyřešit jak zadat heslo k pracovní skupině (možná vyzkouším pouze číselné dám vědět) abych se mohl přihlásit i z Ubuntu a ne takhle blbě bez hesla.

Tak už to mám vyřešeno úplně ono to nechtělo heslo té domácí skupiny, ale jméno a přihlašovací heslo uživatele pc. Jednoduše jsem vytvořil samoúčelný účet na W7 a pak jsem se přihlásil z Ubuntu pod tímhle účtem a vše funguje jak má.

Díky díky moooc za pomoc:)
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: eltras 18 Září 2014, 15:10:31
Dobrý den jsem úplný začátečník co se týče Linux (Ubuntu) a potřeboval bych poradit jak nastavit Sdílení internetu, přijímám přes wifi a chci dál posílat přes LAN. Děkuji za každou radu
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: Šuohob 18 Září 2014, 17:53:30
klikni v panelu na ikonku site -> upravit pripojeni, v zalozce Dratova vyber svoje pripojeni -> Upravit -> Nastaveni IPv4 -> Metoda Sdileno s jinymi pocitaci.

Staci ulozit a po pripojeni k wifi zvol toto dratove pripojeni.

Pokud chces obcas prijmat i pres drat, tak si v dratovych pripojenich vytvor nove pripojeni a nastav ho stejnym zpusobem, jako jsem vyse napsal. Je to jen kvuli tomu, aby si porad nemusel prenastavovat pripojeni, misto toho ho jen vyberes ze seznamu
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: Davidxx 05 Listopad 2014, 17:25:26
Mámk mproblém, že už při instalaci mi ntb hlásí, že není připojen k internetu, přesto, že je...s tím mám dělat co ?
Název: Re:Síťování
Přispěvatel: pocitacovazachranka 05 Listopad 2014, 19:03:59
Mámk mproblém, že už při instalaci mi ntb hlásí, že není připojen k internetu, přesto, že je...s tím mám dělat co ?

Davidexx, když se zeptáš na jednu a tu samou věc ve více vláknech nedostaneš lepší a jednodušší odpověď.
Připojený kabel neznamená připojený internet. Zvláště když ti ISP neposkytuje DHCP IP adresu, ale chce po tobě zadat připojovací IP, MASK a GATE.

Co máš udělat aby se ti to připojilo na internet, máš popsané ve vláknu které jsi založil.
Začni buď pořízením routeru s DHCP, a nebo si přečti jak to ručně nastavit....

Omlouvám se zde za OT.

Název: Re:Síťování
Přispěvatel: JuraS. 17 Květen 2016, 12:37:49
Pls nekamenujte mě. Nápad řešení problému (bez připojení k aktuálnímu počítači). Má wifi připojení do domácí sítě kde dostává přidělenou adresu z routeru. Potřebuji ale nastavit tak, že když počítač odnesu jinam kde nenajde domácí síť definovanou v wpa_supplicant tak si sám nastaví adresu co mu zadám proto abych se do počítače dostal já mobilem. Jde o raspberry. Díky za radu jak na to.