Fórum Ubuntu.cz

LTS vydání 18.04, 16.04, 14.04 => Pomoc s instalací a aktualizací => Téma založeno: messner 10 Březen 2017, 22:55:06

Název: 14.04.5
Přispěvatel: messner 10 Březen 2017, 22:55:06
Ahoj,
zkusil jsem přejít z 12.04 na 14.04.5
Po restartu systém nenaběhl, musel jsem obnovit GRUB, viz
http://wiki.ubuntu.cz/grub2?redirect=1
Alternativní postup
Potom jsem se dostal k přihlašovací obrazovce, ale po zadání hesla se objeví znovu
Tento problém mělo více uživatelů, řešení však nikde nevidím.
Přihlásit do konzole se lze.
Zkoušel jsem postupovat podle
http://askubuntu.com/questions/223501/ubuntu-gets-stuck-in-a-login-loop
pomohlo až toto:

sudo apt-get -y install lxdm

This will show a DOS-like dialog after a bit. If lxdm is not selected, select it by using the UP and DOWN arrow keys, and press ENTER to accept that selection. Then reboot using the same command as before (sudo reboot).

ale musel jsem vybrat lightdm
Potom musím na přihlašovací obrazovce zvolit LXDE
Toto prostředí funguje, ale to není to, co jsem chtěl.  Asi bude nějaká chyba v Unity. Nevíte někdo co s tím? Nefunguje ani Gnome.
Notebook HP 255
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 10 Březen 2017, 23:55:39
Udělej čistou instalaci - žádné povýšení. (Oddíl /home můžeš zachovat, pokud ho máš).
Pokud máš nainstalovaných více programů, je výhodné k jejich záloze/obnově do nového systému použít Aptik - instalace se značně usnadní  a zrychlí...
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 11 Březen 2017, 09:15:59
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1.
Prihlas sa a
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install mc
mc
Tam sa preklikaj k ~/.config/dconf/ a zmaz subor user. Potom sa preklikaj na ~/.config/compiz-1 a cely ho zmaz a rovnako aj ~/.compiz. Ak by niektore mazanie malo problem s pravami tak to mc spusti cez sudo mc ovsem potom pozor lebo budes moct mazat aj systemove subory.
V mc sa maze cez F8.
Ked to budes mat tak daj
Kód: [Vybrat]
logoutctrl+alt+F7 a restartuj.

Este doplnim ze toto odstrani nastavenia pre unity a compiz. Pri novom spusteni by si mal vytvorit nove s default nastavenim.
Tiez ak vies mazat cez prikazovy riadok mozes namiesto mc pouzit aj to.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 11 Březen 2017, 18:35:35
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1

To znamená vrátit se k 12.04 provést uvedené a spustit povýšení na 14.04.5?

Abychom si rozuměli, mám tam teď LXDE (tedy Lubuntu) a chtěl bych mít Unity, pokud by to šlo nějak opravit.

Notebook jsem kupoval s Ubuntu 12.04, instaluje se to z sda1
Rozdělení disku:
/dev/sda1            2048    20973567    10485760   1c  Skrytá W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda2   *    20973568   973412351   476219392   83  Linux
/dev/sda3       973412352   976771071     1679360   82  Linux swap/Solaris
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 11 Březen 2017, 18:50:26
Este pred preinstalaciou mozes vyskusat na prihlasovacej obrazovke ctrl+alt+F1

To znamená vrátit se k 12.04 provést uvedené a spustit povýšení na 14.04.5?
Nie.
Abychom si rozuměli, mám tam teď LXDE (tedy Lubuntu) a chtěl bych mít Unity, pokud by to šlo nějak opravit.
Podla toho co pises mas ubuntu 14.04.5 s doinstalovanim lxde. Ak je to tak, tak sa mozes v prihlasovacej obrazovke prepnut do unity ktore momentalne nenabehne. Ak to spravne chapem.
juwa2 ti pisal aby si to preinstaloval. Ja som myslel este pred tou preinstalaciou vyskusat ten moj postup.
Cize ak tam este mas to ubuntu 14.04.5 tak vyskusaj ten postup. Ak ti nepomoze tak to preinstaluj ako pise juwa2.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 12 Březen 2017, 13:46:09
Tak jsem to zkusil a nic se nezměnilo. Předpokládám, že místo ~/.compiz má být ~/.compiz-1. ~/.compiz tam není.
Pokud mám dělat čistou instalaci z DVD nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: BlueManCZ 12 Březen 2017, 15:10:19
nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?
Za mě jednoznačně 16.04. Uvolněné je už dost dlouho a většina chyb je opravena. Také má delší podporu a lepší hardwarovou kompatibilitu.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: Ventero 12 Březen 2017, 16:43:13
nebylo by lepší 16.04? Nebo má ještě mnoho chyb?
Za mě jednoznačně 16.04. Uvolněné je už dost dlouho a většina chyb je opravena. Také má delší podporu a lepší hardwarovou kompatibilitu.

To bych fakt nerekl. HW kompatibilita jen pro nejnovejsi stroje a to dost s vyhradami a odladenost a doreseni chyb nevim, nevim ...

U starsich stroju kompatibilita spise problematicka - plna fora toho, co v 16.04 nejde a v 14.04 normalne bezelo ...

Myslim, ze zde bude vhodna 14.04 a priklanim se k zaloze a ciste instalaci. Paklize by to neslo, lze zkusit 16.04
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: BlueManCZ 12 Březen 2017, 20:55:18
To bych fakt nerekl. HW kompatibilita jen pro nejnovejsi stroje a to dost s vyhradami a odladenost a doreseni chyb nevim, nevim ...

U starsich stroju kompatibilita spise problematicka - plna fora toho, co v 16.04 nejde a v 14.04 normalne bezelo ...

Myslim, ze zde bude vhodna 14.04 a priklanim se k zaloze a ciste instalaci. Paklize by to neslo, lze zkusit 16.04

Hardware kompatibilita jen pro nejnovější stroje? Tak tohle tvrzení by muselo být něčím podloženo.
Ano, máte pravdu. Plná fóra toho jsou, protože hned po uvolnění 16.04 se všichni bezhlavě vrhli do release-upgradu a pak si stěžují, co jim teď nejde, ale předtím šlo. Ještě jsem nepotkal člověka, co by povýšil ze staré distribuce na novější bez problému.

Ubuntu 16.04 server jsem bez problémů rozjel na 20 let staré desce MS-6368 (https://www.cnet.com/products/msi-ms-6368-motherboard-micro-atx-socket-370-ple133-series/specs/) na CompactFlash 4GB kartě. Tak nějak si říkám, že už by to mohlo být označeno za starý stroj.

A co se týká Notebooku HP 255?  Vyzkoušel bych si Live, jestli funguje grafika, síť, zvuk, porty a až potom bych instaloval.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: Ventero 12 Březen 2017, 21:29:32
Tak nevim, jestli se serverova verze da brat jako reference a srovnsvat s klasickou - tech periferii, co pod 16.04 ci Mintem 18.1 nejdou nebo jdou nekorektne je opravdu hodne i pri ciste instalaci ...

Souhlasim na tuti se zkouskou v live - tim by se melo vlastne zacinat ...
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 17 Březen 2017, 09:11:44
Vyzkouším to o víkendu, ale raději bych nějak opravil Unity (případně odstranil a znovu nainstaloval). Gnome se však chová stejně, funguje jen LXDE.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: david05 17 Březen 2017, 09:41:03
ad juwa2: Aptik mě dost zklamal. Verze 1.6 s novější nejsou kompatibilní. Taky jsem si myslel, že ho v 16.04 použiji se zálohou z 14.04. Naštěstí verze 1.6 funguje i v 16.04.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 24 Březen 2017, 13:40:56
Podařilo se mi přihlásit do GNOME Flashback (Metacity), ale asi ne vše funguje, např. jas a zamykání, objeví se spouští se ...  a pak nic. Pokud bych zkoušel opravit Unity, co všechno je třeba znovu nainstalovat? Nevyznám se v tom, na Wiki je jenom, jak se Unity zbavit:
Jednoduše odstraňte balíky unity, unity-common, unity-lens-applications a unity-lens-files.

http://wiki.ubuntu.cz/unity?s[]=gnome
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 31 Březen 2017, 09:25:24
V GNOME Flashback (Metacity) nefunguje nastavení.
Do GNOME Flashback (Compiz) se přihlásit nelze. Compiz bude asi dělat ten problém.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 31 Březen 2017, 17:27:03
Instaluj znova a načisto.
Gnome-flashback do 16.04 nedávej, funguje spolehlive pouze s 14.04
Pokud chceš gnome, nainstaluj raději ubuntu gnome nebo ubuntu mate.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 05 Duben 2017, 16:21:50
Já jsem gnome nechtěl, ale kromě LXDE to bylo to jediné, co fungovalo.
O víkendu jsem to nestihl, znamená to obnovit ze zálohy 12.04 (obnovit GRUB) a zálohovat svůj adresář, /usr, /etc, asi i historii příkazů a až potom udělat čistou instalaci. Nezapomněl jsem na něco?

Někdy mi po obnově funguje boot from EFI file, někdy AB.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 25 Duben 2017, 09:08:17
Opět jsem obnovil 12.04 z poslední zálohy (sda2.tar.gz), ale nebylo to bez problémů. Pokud jsem použil DVD s Ubuntu (12.04.4, 12.04.5, 14.04.5, postupně jsem vyzkoušel), nebyl systém zcela funkční, nefungoval zvuk, místo vypnutí/restartu se znovu objevila přihlašovací obrazovka. Pomohl až KNOPPIX.

Aptik nejde nainstalovat

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
aptik : Závisí na: libgee-0.8-2 (>= 0.8.3) ale nedá se nainstalovat
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.

Možná mám nastavený špatný server. Který je pro aktualizace nejvhodnější?
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 25 Duben 2017, 18:13:40
Opět jsem obnovil 12.04 z poslední zálohy (sda2.tar.gz), ale nebylo to bez problémů. Pokud jsem použil DVD s Ubuntu (12.04.4, 12.04.5, 14.04.5, postupně jsem vyzkoušel), nebyl systém zcela funkční, nefungoval zvuk, místo vypnutí/restartu se znovu objevila přihlašovací obrazovka. Pomohl až KNOPPIX.

Aptik nejde nainstalovat

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
aptik : Závisí na: libgee-0.8-2 (>= 0.8.3) ale nedá se nainstalovat
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.

Možná mám nastavený špatný server. Který je pro aktualizace nejvhodnější?
Pokud se pokoušíš něco instalovat do nepodporovaných verzí Ubuntu (12.04) musíš si uvědomit, že už jsou dávno odstavené jejich repozitáře. Musel bys ve zdrojích (editací souboru /etc/apt/sources.list) nastavit repozitáře na old-releases.ubuntu.com
---------------------------------------------
U verze 14.04.5 která je podporovaná (04/2019) stačí použít osvědčený server pro Českou republiku.
Pak se Aptik dá bez problémů nainstalovat.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 28 Duben 2017, 22:57:17
To jsem si neuvědomil.
Takhle by to mělo vypadat?

# deb cdrom:[Ubuntu 12.04 _Precise_ - Build amd64 LIVE Binary 20130424-09:51]/ precise main

# See http://help.ubuntu.com/community/UpgradeNotes for how to upgrade to
# newer versions of the distribution.
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted

## Major bug fix updates produced after the final release of the
## distribution.
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted

## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team. Also, please note that software in universe WILL NOT receive any
## review or updates from the Ubuntu security team.
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise universe
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise universe
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates universe
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates universe

## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu
## security team.
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise multiverse
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise multiverse
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates multiverse
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates multiverse

## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-backports main restricted universe multiverse

deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security main restricted
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security main restricted
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security universe
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security universe
deb http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security multiverse
deb-src http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security multiverse

## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's
## 'partner' repository.
## This software is not part of Ubuntu, but is offered by Canonical and the
## respective vendors as a service to Ubuntu users.
# deb http://archive.canonical.com/ubuntu precise partner
# deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu precise partner

## Uncomment the following two lines to add software from Ubuntu's
## 'extras' repository.
## This software is not part of Ubuntu, but is offered by third-party
## developers who want to ship their latest software.
# deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu precise main
# deb-src http://extras.ubuntu.com/ubuntu precise main
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 28 Duben 2017, 23:37:54
Ano - úprava souboru /etc/apt/sources.list spočívá v nahrazení všech výskytů výrazu  "cz.archive.ubuntu.com" a "security.ubuntu.com" výrazem "old-releases.ubuntu.com"
---------------------------------
Abys to nemusel dělat ručně, můžeš použít příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo sed -i -e 's/cz.archive.ubuntu.com\|security.ubuntu.com/old-releases.ubuntu.com/g' /etc/apt/sources.list
a až je soubor upravený, ještě zadej
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 29 Duben 2017, 13:22:04
Díky. Ale stále se mi nedaří aptik nainstalovat. Už se objevil v centru softwaru, ale při instalaci se objeví toto:

Závislosti balíku nemohly být vyřešeny
Tato chyba mohla být způsobena požadovanými dodatečnými balíky, které chybí nebo nejsou instalovatelné. Dále může být konflikt mezi balíky, u kterých není povolena instalace ve stejnou dobu.

Následující balíky mají nesplněné závislosti:

aptik: Depends: libc6 (>= 2.2.5) ale 2.15-0ubuntu10.15 se bude instalovat
       Depends: libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0) ale 2.26.1-1ubuntu1.5 se bude instalovat
       Depends: libgee-0.8-2 (>= 0.8.3) ale nebude se instalovat
       Depends: libglib2.0-0 (>= 2.31.8) ale 2.32.4-0ubuntu1 se bude instalovat
       Depends: libgtk-3-0 (>= 3.0.0) ale 3.4.2-0ubuntu0.9 se bude instalovat

()
Tohle také nefunguje:
sudo apt-get install aptik

Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytvářím strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
Některé balíky nemohly být instalovány. To může znamenat, že požadujete
nemožnou situaci, nebo, pokud používáte nestabilní distribuci, že
vyžadované balíky ještě nebyly vytvořeny nebo přesunuty z Příchozí fronty.
Následující informace vám mohou pomoci vyřešit tuto situaci:

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
 aptik : Závisí na: libgee-0.8-2 (>= 0.8.3) ale nedá se nainstalovat
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.


Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 29 Duben 2017, 14:25:29
Aptik pro starší verze ubuntu už není v repozitářích. Nainstaluj z balíčku .deb (podle tvé verze ubuntu) který si stáhni z odkazů níže.
12.04 64bit:
https://launchpad.net/~noobslab/+archive/ubuntu/apps/+files/aptik_1.6.4~70~ubuntu12.04.1_amd64.deb
12.04 32bit:
https://launchpad.net/~noobslab/+archive/ubuntu/apps/+files/aptik_1.6.4~70~ubuntu12.04.1_i386.deb
14.04 64bit:
https://launchpad.net/~noobslab/+archive/ubuntu/apps/+files/aptik_1.6.4~70~ubuntu14.04.1_amd64.deb
14.04 32bit:
https://launchpad.net/~noobslab/+archive/ubuntu/apps/+files/aptik_1.6.4~70~ubuntu14.04.1_i386.deb
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 03 Květen 2017, 14:24:32
Díky za odkazy Aptik jsem konečně nainstaloval.

Ale předchozí příkazy (sudo sed ..., apt-get update ...) způsobí, že po restartu přestane fungovat síť a nejde ani nastavit, objeví se:

Systémová služba sítě není kompatibilní s touto verzí.


Takže znovu KNOPPIX a sudo tar xvzf
Asi je lepší ten soubor neupravovat.   
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 03 Květen 2017, 14:50:39
Díky za odkazy Aptik jsem konečně nainstaloval.

Ale předchozí příkazy (sudo sed ..., apt-get update ...) způsobí, že po restartu přestane fungovat síť a nejde ani nastavit, objeví se:

Systémová služba sítě není kompatibilní s touto verzí.


Takže znovu KNOPPIX a sudo tar xvzf
Asi je lepší ten soubor neupravovat.
Úprava zdrojů SW ať už v "Software & aktualizace" nebo přímou editací /etc/apt/sources.list nemá se sítí naprosto nic společného. Jde pouze o umožnění přístupu k repozitářům těm verzím Ubuntu, kterým již skončila podpora.
Pokud soubor neupravíš, od repozitářů zůstaneš "odstřižen" a budeš tak "odsouzen" k instalaci výhradně z balíčků .deb příp. různých PPA.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 16 Květen 2017, 08:58:43
Úprava zdrojů SW samozřejmě nemá se sítí nic společného, ale následná aktualizace rozhodí systém a síť je jedna z věcí, která přestane fungovat. Každopádně je potom systém nepoužitelný.
Teď mám ještě problém se SATA kabely (spíše konektory), což způsobilo další zdržení se  zálohováním.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 16 Květen 2017, 11:19:27
Úprava zdrojů SW samozřejmě nemá se sítí nic společného, ale následná aktualizace rozhodí systém a síť je jedna z věcí, která přestane fungovat. Každopádně je potom systém nepoužitelný.
Teď mám ještě problém se SATA kabely (spíše konektory), což způsobilo další zdržení se  zálohováním.
Systém který je v pořádku nemůže být běžnou aktualizací "rozhozen". To bychom to potom měli "rozhozené" všichni....
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 12 Září 2017, 20:08:26
Tak jsem se konečně po problémech s interní mechanikou a konektory externích disků dostal k čisté instalaci, ale nic se tím nevyřešilo. Pokud zachovám  /home nedostanu se přes přihlašovací obrazovku. Zkusil jsem 14.04.2, 14.04.5, 16.04.3 se stejným výsledkem. Asi vadí něco v /home. Nemohl by to být třeba tweak?

Mezi povýšením a čistou instalací tedy není žádný rozdíl.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 12 Září 2017, 20:37:23
Tak jsem se konečně po problémech s interní mechanikou a konektory externích disků dostal k čisté instalaci, ale nic se tím nevyřešilo. Pokud zachovám  /home nedostanu se přes přihlašovací obrazovku. Zkusil jsem 14.04.2, 14.04.5, 16.04.3 se stejným výsledkem. Asi vadí něco v /home. Nemohl by to být třeba tweak?

Mezi povýšením a čistou instalací tedy není žádný rozdíl.
Pokud je porušené /home, nezbývá než udělat instalaci s novým /home, potřebné soubory si pak přesunout a nakonec staré /home zlikvidovat.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 12 Září 2017, 20:59:07
Nevím, jestli je to porušené, s 12.04 to fungovalo, problém se objevil až při přechodu na 14.04. Předtím jsem /home zálohoval pomocí tar, když ho obnovím ze zálohy, nemohu se přihlásit, do konzole to jde.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 12 Září 2017, 21:08:16
Zkontroluj ci ti ostalo vlastnictvo suborov v /home/. Ak patria rootovi tak je problem a dovod na neprihlasenie sa.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 12 Září 2017, 21:40:38
Nevím, jestli je to porušené, s 12.04 to fungovalo, problém se objevil až při přechodu na 14.04. Předtím jsem /home zálohoval pomocí tar, když ho obnovím ze zálohy, nemohu se přihlásit, do konzole to jde.
Zálohuj pomocí rsync. Jinak nezůstanou zachována vlastnictví/práva souborů  a složek. To je pak příčinou nemožnosti přihlásit se...
Další možností je zálohovat celý oddíl /home pomocí Clonezilla do image.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 13 Září 2017, 17:41:19
BINGO! Díky TIBORE!  To bylo ono i když to nebyl root, ale 1001. Změna vlastníka pomohla. Problém je vyřešen, aspoň doufám.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 13 Září 2017, 17:57:20
To znamena ze si pravdepodobne v predchadzajucom systeme nemal default uzivatela, ten by mal mat 1000.
Nevytvaral si noveho po instalacii?
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 14 Září 2017, 14:33:33
Nového uživatele jsem nevytvářel, byl tam jen ten, který vznikl při instalaci.
Obnovoval jsem /home ze zálohy, na tu jsem použil KNOPPIX:

sudo mount /media/sdax
cd /media/sdax
sudo tar cvzf /cesta/sdax.tar.gz ./

Obnova

sudo tar xvzf /cesta/sdax.tar.gz

V 12.04 se žádný problém neobjevil.
Kdyby tam bylo 1000, tak by to fungovalo?
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 14 Září 2017, 15:01:53
Kdyby tam bylo 1000, tak by to fungovalo?
Pravdepodobne ano. Ja som tak prenasaval /home kym som ho mal na sys. particii. Nikdy som vlastnika nemusel riesit. Tiez teraz ked mam /home na zvlast particii tak si zachovava rovnake prava stary/novy uzivatel.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 18 Září 2017, 15:39:05
Mohl bych se o tom někde dozvědět víc?
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 18 Září 2017, 16:21:51
http://manpages.ubuntu.com/manpages/trusty/man1/chown.1.html
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 01 Říjen 2017, 19:58:14
Tohle jsem zrovna nemyslel, chtěl bych se dozvědět více o tom co znamenají ta čísla 1000, 1001, případně další. Omlouvám se, že to z mého dotazu nebylo jasné.

2. Po připojení USB zařízení se na levé straně okna objeví ikony, které vypadají jinak než když otevřu adresář z Launcheru (druhá ikona shora). Tam je to tedy spíše parodie, která jako kdyby Windoze 10 z wokna vypadla. Nemělo by to být stejné?

3. V adresáři media je další, který se jmenuje stejně jako můj domovský a teprve v něm jsou UUID disků. Tak by to snad být nemělo.

Momentálně používám Ubuntu 16.04.3 + Unity Tweak Tool
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: TIBOR 01 Říjen 2017, 20:22:26
Tie cisla ti presne neviem vysvetlit ale urcite nieco rozumne najdes ak si das vyhladat "user id linux".
Co sa tyka bodu 2 tak si to otvor este raz a daj si zobrazit pomocnik-o programe. Je mozne ze mas nainstalovanych viac spravcov suborov.
Co sa tyka bodu 3, je to v poriadku. V ubuntu 16.04 je to tak prednastavene a su to pripojne body kam sa odpojitelne disky pripajaju.(mountuju)
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 01 Říjen 2017, 22:19:44
http://www.linfo.org/uid.html
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 12 Říjen 2017, 09:45:10
Díky za odkaz, chápu to tak, že u Debianu tam má být 1000 pro 1. uživatele. Předtím jsem myslel, že je tam vždy jméno.

K bodu 2, u USB je PCManFC, u toho lze měnit ikony pomocí Unity Tweak Tool, v druhém případě (Soubory) se nic změnit nedá. Co teď s tím? Instaloval jsem jen Unity Tweak Tool.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 12 Říjen 2017, 11:37:15
"1000" je v debianu defaultní uživatel. Pokud např. nakopíruješ soubor odjinud (třeba z windows), tak žádného (linuxového) uživatele nemá (je to "cizí" soubor) a dostane tím pádem přiděleného defaultního (= 1000). U takových souborů je pak třeba převzít vlastnictví (chown).
A jak už bylo řečeno, pokud zálohuješ pomocí rsync (nebo jiných obdobných postupů), všechna práva vč. vlastnictví zůstanou zachována.
Ikony souborů, složek atd. jsou záležitostí zvoleného tématu grafického prostředí. Těchto témat existují tisíce, nic ti nebrání si libovolné doinstalovat a přizpůsobit si tak "kabátek" systému k obrazu svému...
http://www.linuxandubuntu.com/home/20-best-themes-for-ubuntu-in-2017
http://www.omgubuntu.co.uk/category/themes-2
http://www.ubuntuthemes.org/
http://www.noobslab.com/p/themes-icons.html
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 15 Říjen 2017, 19:23:36
Vypadá to, že v mém případě změnila uživatele instalace novější verze, ať už čistá nebo povýšení. tar by snad také práva měnit neměl.
Pokud si chci nastavit více věcí např. i fonty musím použít Tweak, proč ale provede změny jen někde a ne v celém systému?
/home/rak/Obrázky/Snímek1
/home/rak/Obrázky/Snímek2

()
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 15 Říjen 2017, 22:58:49
Vypadá to, že v mém případě změnila uživatele instalace novější verze, ať už čistá nebo povýšení. tar by snad také práva měnit neměl.
Pokud si chci nastavit více věcí např. i fonty musím použít Tweak, proč ale provede změny jen někde a ne v celém systému?
/home/rak/Obrázky/Snímek1
/home/rak/Obrázky/Snímek2

()
Ty odkazy jsou k ničemu - obrázky se sem vkládají z "Rozšířených možností"
A po napsání příspěvku/vložení přílohy si napřed výsledek zkontroluj (tlačítko "Prohlédnout") a teprve pak ho odešli.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 16 Říjen 2017, 01:10:25
Tak nevím, stále to tam nevidím.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 16 Říjen 2017, 01:21:17
Konečně se to vložilo, ale když dám před odesláním "Prohlédnout", není vidět nic.
Jde o levou stranu okna, 1. případ je při použití 2. ikony shora, 2. případ u USB zařízení (flash nebo hadr) beze změny nastavení.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 16 Říjen 2017, 13:08:50
První případ je Nautilus, výchozí správce souborů v Ubuntu - tam s těmi ikonami neuděláš nic - je to dáno aplikací samotnou. Každá nová verze je horší a horší - bohužel.
Druhý případ - u tohoto souborového správce to možná změnit půjde, kdysi dávno jsem se tím zabýval a nějak to šlo, přesný postup už si ale nepamatuju - budeš  si to muset vygooglit stejně jako já tehdá. do vyhledávání zadej
"PCManFC left pane change icons".
Závěrem si neodpustím poznámku - pokud tvým jediným problémem je pár "jinačích" ikonek, buď rád. Co by za to dali jiní, kteří řeší daleko podstatnější problémy...
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: messner 19 Říjen 2017, 08:46:43
Já bych raději používal jen jednoho správce souborů, aby to nedělalo neplechu. V tom druhém případě to jde měnit Tweakem, netuším jen kde má uloženy ikony a motivy (Tweak).
Je pravda, že skutečný problém to není, jen se na to nedá koukat.
Jsem zvyklý na ikony od roku 1989, takhle ošklivé to ještě nebylo a šlo to nějak změnit.

Jinak zvažuji přechod na 14.04, 16.04 se mi nějak nezdá.
Název: Re:14.04.5
Přispěvatel: juwa2 19 Říjen 2017, 15:06:49
Jinak zvažuji přechod na 14.04, 16.04 se mi nějak nezdá.
Správná volba - 16.04 je otřesné, sám jedu nadále na 14.04.5....