Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - miro_

Stran: [1] 2 3 4
1
Dnes jsem se vratil znovu k tomuto problemu. Vzhledem k tomu, ze normalne neuzivam cestinu,
tak se v src. textech psanych ve win aplikacich neobjevi problem. Obcas si do kometare kopiruji
z '.pdf' vysvetlujici texty a tak se mohly problematicke znaky s kodovani 1250 do nich dostat.
Reseni je, pred testovanim v 'meld' prekodovat soubory do UTF-8 nasledovne:

`iconv -f windows-1250 -t utf-8 <vstup >výstup'

Zajimave je, ze kdyz jsem zkusil na pocatek souboru zapsat v 1250 testovaci znaky 'šžů',
tak 'gedit' nic o jinem kodovani nehlasil ale zobrazi je viz. prilozeny scr..

2
Se soubory je vetsinou manipulovano v editoru  'AVRstudiu' a 'PN' ve Win-XP.
Otestoval jsem vlozeni znaku 'šžů'. Dle vlozenych kodu by se melo jednat o kodovani Windows-1250.

Bohuzel se mi v techto XP nekdy stava, ze pri nekolika otevrenych aplikacich a presouvani/kopirovani
casti textu, ze kopirovana cast se vlozi jeste nekam jinam, kam to bylo urceno.
Z toho je zrejme, ze se tam muze objevit cokoli z hex kodu. Pokud se to stane v komentarich, tak to nezjistim.
Proto jsem se pokousel u nechodiciho projektu po upravach hledat zda tam nevnikl takto problem i v 'Meld',
ktery umoznuje kontroly bez kometaru atd.
Bohuzel s upravami AVR projektu, kvuli nepodpore mych starsich HW ladicich prostredku,
nejsem schopen se v soucasnosti jednoduse presunout na jiny OS.

Pri testovani s 'Beyond Compare 4' a nasledne 'Meld' jsem uzil soubory z poslednich zaloh projektu,
t.j. jiz jiny stav nez jsem zde v uvodu prezentoval. Zde byl nemyslny vypis (čínsky) pri porovnani
na jednom souboru se zmenami v obou verzich (v obou oknech Meld). Z puvodne presentovaneho souboru
'pst_temperture.c' tento problem, zrejme v dusledku uprav zmizel a lze jej otevrit v 'gedit' bez problemu.

3
Konecne jsem zkousel 'Beyond Compare 4'. Ten vyse uvedeny problem nema.
Vzhledem k cene licence je pro mne jeho uzivani nerealne.

Znovu jsem tedy zkousel 'Meld'. Zjistil jsem ze problem je zrejme v existenci 'neplatneho znaku' v souboru.
Pri zkouseni na pomalejsim pocitaci (bez ssd) bylo videt ze spusteni porovnani souboru
zpocatku zobrazuje testovany text normalne ale v zapeti se prepne do "čínštiny".
Jeslize takto se chovajici soubor natahnu do 'gedit' jsou zde indikovany 'neplatne znaky' viz. prilozeny snimek scr.
Ale jak je v 'gedit' najit ?
Prostredky na jejich likvidaci mam, pripadne umim vytvorit si pro korekci textu aplikaci.
Problem se tedy posouva do roviny najit pozice 'neplatnych znaku'. Zdrojovy text s kometari ma totiz 234kB.

4
Cesta je samozrejme OK, zkousel jsem to v home.
Spustitelnost jsem nastavil ve vlastnostech souboru.
Na pocaku skriptu mam:
#!/bin/bash
 #m@m-desktop:~$ ping -h

jen jsem zde cely text skriptu neuveld.
Chybove hlasky jsem si nevsimnul.
Vyzkousim, ted jsem na jinem PC a OS.

5
Na Ubuntu 16.04 mam vyzkouseny funkcni spoutec pro otestovani cest wifi poskytovatele pripojeni.
Spoustec 'ping.desktop' vypada nasledovne:
[Desktop Entry]
 Version=1.0
 Type=Application
 Name=Poskytovatel
 Comment=test wifi cest pripojeni poskytovatele
 Exec=/home/m/ping_www
 Icon=/home/m/poskytovetel.ico
 Path=/home/m
 Terminal=true
 StartupNotify=true
 GenericName=poskytovatel


textovy soubor 'ping_www' obsahuje jen volani:
 ./ping.sh

Funkcni 'ping.sh' mam nasledujici:
echo -e -n  '\n Test funkcnosti cest intrernetu '
 echo -e -n  '\n =============================== \n'
 echo -e -n '\n WiFi modem \n'
 ping 172.20.1.1  -c 5
 echo -e -n '\n AP misto \n'
 ping 178.77.195.193  -c 5
 echo -e -n '\n GW-internet \n'
 ping 10.2.2.1  -c 5
 echo -e -n '\n NIX\n'
 ping 195.47.235.3  -c 5
 echo -e -n '\n www.seznam.cz\n'
 ping 77.75.79.53  -c 5


Zkousel jsem to stejne na 'U-mate'. Po neuspechu jsem se pokousel vytvorit
spoutec z menu desktopu 'mate' ruzne (zkousel jsem i definovat aplikaci pro otevreni 'mate-terminal').
Dosahl jsem ale jen spusteni terminalu. Skript se mi nezavede.
Poradte jak na to.

6
Internet a sítě / Re:Vypadky nastaveni site 'Dratove pripojeni' ..
« kdy: 28 Říjen 2018, 14:27:38 »
Diky za odpoved !
Chvili mi to potvrva nez se k tomu dostanu. Nyni mam jine priority. 

7
Internet a sítě / Re:Vypadky nastaveni site 'Dratove pripojeni' ..
« kdy: 28 Říjen 2018, 10:02:22 »
Vcera mi konfigurace znovu spadla, tak jsem ji obnovil a ulozil logy do :
https://uloz.to/!YBdWqzFygpms/logy-27-10-2018-txt .
Diky za pripadne nalezeni problemu.
Mirek


8
Internet a sítě / Re:Vypadky nastaveni site 'Dratove pripojeni' ..
« kdy: 26 Říjen 2018, 20:22:45 »
Pri zalozeni tohoto vlakna jsem se pokousel puvodne sejmute obrazovky stavu site jako '.png'
pro lepsi ilustraci problemu prilozit ale pokus 'poslat' koncil v chybe.
V ramci jineho dotazu mne napadlo nyni konvertovat puvodni '.png' do '.jpg' a ty pridat lze.
 
Proto se z novu vracim k problemu,  obcasnych padu pripojeni viz.  'Err_connect.jpg'.
Pokud je pripojeni OK tak vypada nasledovne 'OK_connect.jpg'.
Pro opravu postaci znovu zvolit 'Dratove pripojeni 1' v nastaveni site, stardantne uzivane.
Chyba se objevi nekdy (asi 2x do tydne)  v prubehu serfovani ale i kdyz mam otevrenu
nejakou stranku a odbehnu si na nekolik minut od pocitace.
PC je pripojeno do ethernetu pres std. PCI kartu, protoze sitove interface zakladni desky
melo problemy. (Po restartu po instalaci se ztratila MAC zakladni desky a jiz nesla obnovit).   

9
Chtel jsem zjistit rozdily zdrojovych textu ale dockal jsem se neprijemneho prekvapeni.
Jiz jsem se s podobnym problemem drive setkat ale tenkrat jsem to v linuxu dale neresil.
Uzivam U16.04 a mam instalovan 'meld-3.14.2'.
Vysledek pocatku porovnani jsem zachytil do 'porovnani-v-meld-3.14.2.jpg'.
Pritom otevreni souboru v 'gedit' z prave strany je OK viz.  'pravy- soubor-v-gedit.jpg'.
Vi nekdo co s tim ?

10
Pri kontrole UUID jednotlivych partition jsem zjistil ze 'swap' na klonovanem SSD nema zadne UUID !
Postacilo je vygenerovat v 'GParted' a zapsat do '/etc/fstab'.
Nyni jiz je rychlost spousteni srovnatelna s vychozim SSD.
 

11
V prvnim prispevku jsem to psal. Klonovani jsem delal 'Acronis 2009'.
Kdyz jsem testoval 'Win10-insider'  a po jejich aktualizacich disk nestacil tak jsem se musel presunout na vetsi disk.
Spolu s  'Win10-insider' tam byl Ubuntu 14 a zadny problem jsem nezpozoroval.

12
Vracim se k dotazu na problem pomaleho boot U16 po klonovani.
Zkusil jsem Vasi radu "sudo fdisk -l".
Po vypisu stavu partition to vrati nasledovne msg.:
Citace
Partition table entries are not in disk order.

Zkusil jsem porovnat 'syslog' puvodniho a klonovaneho disku a myslim ze problem je patrny hned na pocatku:

Citace
: dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.device:
 Job dev-disk-by         \x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.device/start timed out.
: Timed out waiting for device dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.device.
systemd[1]: Dependency failed for /dev/disk/by-uuid/03e17fa8-f05b-4266-94bf-e88a7301ac2f.
systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.swap:
 Job dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.swap/start failed with result 'dependency'.
systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.device:
 Job dev-disk-by\x2duuid-03e17fa8\x2df05b\x2d4266\x2d94bf\x2de88a7301ac2f.device/start failed with result 'timeout'.

Nedostupne UUID je swap puvodniho disku ! Jak to spravit a neshodit jiz dnes funkcni oba systemy ?

Na vysvetlenou jak jsem klonovani a obnovu do stavajiciho stavu provadel:
 kolonovani  bylo z SSD 120GB na SSD 240GB. Na disku mam XP a U16. XP nejsou na 'C:' !
 (Puvodni XP instalaci jiz dnes nejsem schopen preinstalovat a tak je prenasim a obnovuji jiz jen pres image !)
 Po klonovani nebyl boot do XP funkcni, U16 funkcni bylo, ale jiz s timto pomalym startem cca 2 minuty.
 Zvetseni nekterych partition mi nevyhovovalo a tak jsem je formatoval, zmensil a obnovit pres image
 mimo partition s U16 ktere zustalo na konci disku.


13
Mam podobny dotaz k rychlosti spousteni, ale pro Ubuntu-16 na SSD.
Minuly tyden jsem koupil novy SSD. Klonovani Acronisem mi preneslo partition s Ubuntu 16 beze zmen,
alespon to tak na prvni pohled vypada. Presto nabeh Ubuntu je nekolikanasobne pomalejsi.
 
U16 zavadim z multiboot-grub. Na rozdil od puvodniho SDD vypada spousteni jako z 'live' instalace.
Na puvodnim SSD uvodni obrazovka s napisem "Ubuntu" a teckami v soucasnosti neni a system je zaveden za 20 vterin.

Muze pomaly nabeh U16 souviset s 'Trim' noveho SSD, nez jej system prerovna, nebo jde o neco jineho ?

14
Podobne podivne chovani jsem mel loni s U16.04 na 'novem' WD HDD.
Preinstalovani nepomahalo. Zpusoboval je divne-vadny sektor,
zrejme nekde v oblasti ulozeni systemu.
Ubuntu jej nebylo schopno indikovat a odstavit.
Vadny sektor s objevil a byl v EXT4 'zafixovan' az pri preformatovani s nulovanim sektoru.
Od te doby v nove instalaci problemy nejsou.

15
O fóru / NASTALA CHYBA, Adresář pro přílohy je plný.....
« kdy: 18 Červenec 2018, 19:05:19 »
Chtel jsem dat do fora s dotaz, pro upresneni, s pripojenim sejmuteho selektivni zobrazeni stavu nastaveni
 ze systemu ve formatu '.png'  o velikosti 44kb.
Pri pokusu 'Poslat' mi to vrati chybove okno s textem:
 NASTALA CHYBA Adresář pro přílohy je plný.Zkus menší soubor nebo kontaktuj administrátora.
Hledal jsem na tomto foru co by mohlo jit, ale nenalezl jsem vysvetleni.
Jako uzivatel mam omezeny prostor pro pripojene soubory vsech prispevku tohoto fora ? 

16
Pomoc s hardwarem / Re:Jak zjistit stav SSD
« kdy: 02 Červenec 2018, 10:43:15 »
Mozna bude nekoho zajimat moje zkusenost s daty S.M.A.R.T na HD 1T Baracuda.

Minuly tyden jsem vyzvednul ze servisu opraveny PC, kde se znovu rozpadnul RAID system.
Vraceny vadny HD stari asi 5 roku mel dle udaju ze S.M.A.R.T 6408 vadnych sektoru.
Byl to druhy HD z RAID tohoto PC, ktery odesel. Prvni HD odesel v dusledku vadnych sektoru asi pred rokem.
Po zkusenosti z 'hrani' s prvym HD z tohoto PC, kdy se po intenzivnich zapisech uplne zhroutil
 (nekde ve foru jsem o tom neco psal) mne zajimalo, zda bude jeho chovani podobne.
Dal jsem jej v aplikaci 'Disky' formatovat s mazanim vsech sektoru.
Po naslednem rozdeleni na tri partition a naslednem jejich postupnem formatovani se pocal pocet
vadnych sektoru snizovat. V soucasnosti indikuje S.M.A.R.T 952 sektoru ! Dle testu ve vyse zminenem 'HD tune'
se jedna o souvislou malou oblast v posledni tretine disku. Pro zajimavost prikladam scr z 'HD tune'.

17
Co zkusit instalaci do HD na jinem PC.

Pred nekolika roky jsem nasel ve sbernem dvore 'ThingPad A21'. Byl zamozrejme bez CD s nefunkcnimi XP,
v dusledku vadnych sektoru na HD. Protoze se mi hodil pro testovani jako 232-terminal k mikropocitacovych systemum,
zkusil jsem jej vzkrisit. Podarilo se mi vadny HD vhodne rozdelit a pres jeho disketovou mechaniku
na nej nainstalovat W98. V ty dobe jiz existoval SSD HD odpovidajici velikosti.
Predstavoval jsem si, ze jim nahradim puvodni dozivajici HD. Bohuzel bios A21 odmital z SSD DOS/WIN98 bootovat.
Zkusil jsem tenkrat na SSD nainstalovat na jimem PC Ubuntu 10.04. Ten byl na nem k memu prekvapeni funkcni.

Podobne jsem uspel v 2016 na PC z roku 2004 s SDD a Ubuntu-mate 16.04. Instalace Ubuntu-mate se na
tomto PC odmitala dokoncit. (zrejmne uvod-aplikace 'O Ubuntu-mate' vyzaduje minimalne dvoujadrovy procesor).
V novejsim PC se instalace dokoncila a po vlozeni SSD s dokoncenou instalaci do tohoto stareho PC
je Ubuntu funkcni (mimo zminenou prohlidku Ubuntu-mate).
 

18
Pomoc s hardwarem / Re:Jak zjistit stav SSD
« kdy: 24 Červen 2018, 10:15:20 »
Smozrejme  ze "Quick scan" jsem zatrzeny nemel !
Scan test disku, je to  'WD 320GB', trval asi hodinu a pul.

Prikladam dodatecne provedene testy benchmark a aktualni stav S.M.A.R.T problematickeho HD.
Polozka S.M.A.R.T 0xC7 'HD tune' se nemeni,
odpovida polozce 199 zobrazovane v 'Diskovem nastroji' "UDMA CRC Error Rate".   

Jak omezuje 'trial HD tune' moznosti dalsiho pozdejsicho uziti ?
Jeho expirace je vazana na 'IP-stazeni', cas instalace a system, HDD nebo jeste neco jineho ?


19
Pomoc s hardwarem / Re:Jak zjistit stav SSD
« kdy: 23 Červen 2018, 17:43:27 »
Tak jsem dnes zkusil otestovat volne dostupny 'trial HD Tune' (HD Tune Pro 5.70).

Pred jeho instalaci do jiz drive zminenych 'Win10-insider' jsem se snazil udelat zalohu jejich stavu do image pres Acronis.
Pri tvorbe image se ale asi ve tretine cteni partition objevily problemy s citelnosti vice sektoru.
Vyuzil jsem moznost Acronis ignorovat tyto problemy. (Tento HDD jsem jiz pred nekolika roky prestal
pro beznou praci uzivat, nebot se obcas na nem v instalovanych Vistach objevovaly ruzne problemy).
K memu prekvapeni 'HD tune' ve funci 'Error Scan' tohoto klasickeho HDD zadne problemy nenalezl !
To je divne !  Rovnez v 'Health' nebyla indikovana zadna chyba !

Tyto problemy mi nezobrazil ani 'Diskovy nastroj' (v instalovanych U16-04 na tomto HDD).

Zkusil jsem v tomto 'HD tune' otestovat i drive uvedeny SSD.
Zde nebyl indikovan rovnez zadny problem. Udaje ze S.M.A.R.T vypisuje podobne
jako zmineny tools ADATA, s tim rozdilem, ze vypis sloupce 'Data' je v dekatickem formatu,
a na rozdil od ADATA SW neumi urcit popis vyznamu vetsiny polozek.
(oznacuje je jako 'Unknown Attribute'.  ADATA u nich uvadi popis, to je napr. u pozice (0xAF)
ADATA uvadi "Bad Cluster Table.." atd.)

Mate s 'HD Tune' jine zkusenosti ?

 

20
Pomoc s hardwarem / Re:Jak zjistit stav SSD
« kdy: 21 Červen 2018, 11:19:02 »
Tento tyden na PC, kde uzivam hlavne SSD, se objevily nejake divne stavy. Po asi pulhodine chodu a naslednem
restartu, U16 nejak divne bootovalo (v U16.04 uzite ikony z plochy zmizely, prehodily se obrazy pravy/levy na monitorech
jiz pri boot, unity tam bylo ale na pravem monitoru). Restart nebyl to po aktualizacich !
Pri naslednem restatu bios PC nenasel SSD, ani po stisku HW resetu.
Pomohlo az vypnout napajeni MB a znovu zapnout. Od te doby je jiz vse OK.
Tato udalost mne donutila zkusit o stavu SSD neco blizsiho take zjistit.

Nasel jsem pro uzity SSD SU700 firemni diagnosticky SW "Adata SSD Toolbox".
Bohuzel je spustitelny jen pod Win7 az 10. Nastesti jeste na jednom HDD mi zustala instalace
"Insider Win10" a tak jsem mohl tento SW vyzkouset. Musim rici, ze mne uroven programu a vysledek zklamal.

Stav SSD je zobrazen jen v uvodni obrazovce v 'podelnych sloupcovych ukazatelich':
"Drive Health" se vyznacenymi mezemi 'Critical', 'Warnig' a 'Good' a
"Estimated Life Remaining" se stupnici pod ukazatelem po 25%.
Z jakych kryterii tyto udaje vychazi neni jasne. Samozrejme zde nebyl patrny zadny problem.

Na rozdil od 'Diskoveho nastroje' lze v tomto programu pro jednotlive dostupne polozky ID sloupce
videt hex hodnoty ve sloupci se jmenem 'Raw' (zrejme misto hodnoceni sloupce 'Hodnota' z linux aplikace).
Sloupce 'Current, Worst a Threshod' vcetne hodnot odpovidaly udajum z 'Diskoveho nastroje'
sloupcum 'Normalizovana, Nejhorsi a Prahova'. Jakym hex hodnotam by limitni udaje mely odpovidat neni uvedeno.

SW ma prostredky pro optimalizaci, souvisejici s uzivanim SSD v systemech s Win.
V ramci popisu prostredku k optimalizaci jsou uvedeny odkazy a popisy nastaveni Win registru atd.
Zajimave je doporuceni: "It is recommended to run SSD optimization once a week".

Tedy nic podrobneho, co jsem od firemniho programu ocekaval , jsem nezjistil !


21
Juwa2, dik za dulezitou informaci okolo kompatibility zaloh Aptik !!

Nepisi zde casto a tak si dovolim moje zkusenosti  zde popsat:

Na raspberry jsem si delal zalohy pres Aptik pred spustenim pripadnych aktualizaci.
Zazil jsem zde neprijemnou situaci, kdyz jsem s raspberry zacinal.
Po instalaci U16-mate neslo spustit Chromium. Firefox byl OK.
Ale asi po pul roce se situace obratila a dodnes je zde Firefox nespustitelny !
Zrejme diky narokum na RAM. Jine dostupne prohlizece pro ARM,
co jsem zkousel zde nebyly zcela funkcni.

Po techto problemech jsem udelal zalohu tohoto partition pres Acronis.
Hlavne pro to, ze instalace pres SD kartu a prechod na SSD byl velmi pomaly atd...
Acronis uzivan z doby, kdy jsem prevazne zil na Win. Nekolikrat jsem s nim
pres image v pohode obnovoval/instaloval U16-10.04(CNC) na stara PC.
Mam Acronis-2009 ktery bohuzel neumi praci GPT atd.. Zatim
jsem ale nemel duvod hledat jine prostredky pro zalohy image.   

Na raspberry mne zajimaji hlavne instalovane specificke aplikace a jejich nastaveni.
Nemam zde zadna dulezita data. Z toho duvodu mi Aptik prisel zajimavy.
Mam zkusenost s Aptikem jen s uspesnym obnovenim stavu U16 na klasickem HDD
(pri vyse zminenem problemu s vadnym sektorem) kde mam velke partition
a zaloha image pres Acronis je prilis velka.

22
Spouteni U-mate na raspberry jeste nekolikrat nejak chodilo, s tim, ze se po kratke dobe kouslo
(vetsinou to indikovalo zmizeni ikon v horni liste obrazu). Nasledny reboot se vetsinou musel opakovat.
Po tech nekolika takovych spusteni to po uvodnim logu U-mate skoncilo cernou obrazovkou.

To mne donutilo, pokusit se znovu SSD otestovat. Vzhledem k pritomnosti klasickeho U16 na tomto SSD
jsem je na nem znovu spustil na klasicem PC (v SATA interface). Znovu jsem testoval stav 'sda' U-mate.
Aplikace 'Disky' stale neindikovaly nejaky problem. Protoze v instalaci U16 na tomto ssd nemam
zavadeci menu, umoznujici vstup do boot v rezimu obnoveni, a zrejme neco neznam,
spustil jsem kontrolu stavu partition sda s U-mate v 'Gparted'. 'Disky' stale neindikovaly nejaky problem.

K memu prekvapeni, jsem po naslednem spusteni U-mate raspberry, byl schopen opravit
spatne baliky i bez problemu aktualizovat system. Po te jsem od vcerejska nezaznamel zadny problem.
A to nejen pri pristupech na web ale i pri kompilacich v C::B a spousteni mnou zde vytvarenych aplikacich
pro obsluhu komunikaci domaci 485 site.

Nevim, zda v ssd doslo k oprave problematickych casti ssd v 'Gparted' nebo se jen nejak opravil souborovy system EXT4.
Mam s EXT4 rovnez spatnou zkusenost na klasickem HDD s U16-04 pri vzniku vadneho sektoru. Zde se objevovaly
rovnez zahadne chyby a pady systemu.  Nakonec jsem musel cele partition U16 preformatovat a preinstalovat.
Po instalaci po beznem formatovani byl U16 znovu nefunkcni ! Pomohlo az prepsani celeho partition nulami !

Jeste bych mel dotaz k zmizelemu Aptiku. V systemu existuje a v terminalu spustit jde.
Jsem ale zvykly na jeho graficke interface a mam z nej z SSD U-mate zalohy.
Zkusil jsem jej preinstalovat ale byla mi vracena hlaska ze je aktualni.
Poradi mi nekdo jak jej donutit k spousteni v grafickem interface ?

23
Od lonska uzivame SATA WD SSD 120G pro Ubuntu-mate 16.04 na raspberry k TV jako monitoru zejmena pro pristup na web.
I pres 1GB RAM raspberry a pripojeni pres USB BOX jsou moznosti a zejmena rychlost proti TV webovemu prohlizeci vyborne.

Prislo mi zbytecne uzit cely SSD pro Ubuntu-mate 16.04 a tak jsem na SSD jeste instaloval klasicke Ubuntu 16.04
pro uziti v boxu na jinem PC (pro nahravani ze streamu). Zde na U16 dochazelo obcas k padum systemu.
Jiz tehdy jsem mel podezreni na problem s SSD viz. http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=83092.msg559465#msg559465.
Provozovani tohoto SSD na raspberry bylo bezproblemove a primo zapojeny SSD do PC neindikoval v aplikaci 'Disky'
zadne chyby (pri pristupu nebo spusteni z USB boxu nelze 'smart data' SSD cist !).
Diku bezproblemovemu provozu na raspberry jsem predokladal, ze by mohl byt zde nejaky problem s USB interface PC,
proto jsem prestal box pro nahravani uzivat.

Posledni mesic se pri provozu SSD s raspberry zacaly objevovat pady (U16-mate). Vzhledem k tomu, ze jsem mel vypnute
automaticke aktualizace tak jsem U16 rucne aktualizoval. Nekolik dnu to vypadalo OK ale dnes, po novych
padech systemu jsem se pokusil o dalsi aktualizaci. Po nekolika restartech systemu a pokusu o opravu chybneho baliku
z aktualizace jsem skoncil v cerne obrazovce na asi sesti chybach pristupu k SSD asi sektoru ve stylu cca:
  "[xxx.xxxx] EXT4-fs error(device sda4): ext4_find_entry:1450 com systemd ....".
Z instalace systemu zmizely zrejme nektere aplikace. Zjistil jsem chybejici Aptik, ktery mel byt dle
zprav z aktualizace take aktualizovan.

Sice na tomto SSD nemam zadna dulezita data ale chtel jsem zalohovat (pres USB box) na klasickem PC
 'U-mate home'  pres Xarchiver. Bohuzel to skoncilo zakousnutim pripojeneho U16 v PC (zrejme IO operace USB systemu).
V 'smart datech' 'Disky' spusteny instalovany system SSD U16 na PC (zapojeny do SATA PC) nevidi stale zadne chyby !
Nejak tomu nerozumim. SSD by mel problematicke casti disku automaticky vymenovat-odstavovat.

SSD ma za sebou rok bezneho provozu a tak uvazuji o reklamaci. Vzhledem k vyhradnimu uzivani linuxu netusim jak
s prodejcem komunikovat.

Pokud mate v tomto smeru nejake zkusenosti pridejte je sem.

24
Resim terminal aplikace pro zobrazovani sberu dat z domaciho ridiciho systemu na RaspebbryPi3.
Pro generovani casovych pubehu z dat do grafu uzivam 'gnuplot'. Na std. PC U16.04 mi vse chodi
ale na RaspebbryPi3 na U-mate16.04 jsem se zasekl na problemu se spustenim 'gnuplot' spoustecem.
Pro spousteni 'gnuplot' mam textovy soubor s obsahem, ktery preda pri zavolani data grafu :
  'gnuplot -c gnuplot_graph.txt',
ktery spoustim soustecem z plochy pro vygenerovani grafu.
Stejne vytvoreny spoustec na U-mate16.04 na Pi3 ale oznami chybu aplikace a nic neudela.
Pritom kdyz totez spustim na Pi3 z primo z prikazove radky terminalu,
tak mi to grafy vykresli OK, ale s nasledujicim echem:

$ gnuplot -c gnuplot_graph.dem
libEGL warning: DRI2: failed to authenticate
CR to continue


Dle 'Synaptic' na Pi3 je instalovana  'libegl1'.

Predpokladam ze, hlavni problem bude v tom warning. Zkousel jsem hledat a zkousel ruzne dle webu ale neuspel jsem.
Dle webu to vypada na specificky problem Pi2 a Pi3.

Poradi mi nekdo co s tim ?

25
Pri zalohovani pres FreeFileSync na Ubuntu-16.04 do externiho uloziste
se mi vcera znovu objevila chyba, ze soubor ze zdrojoveho umisteni nelze presunout.
S touto chybou jsem se jiz pri uzivani FreeFileSync behem asi pul roku setkal.
V tomto pripade se jednalo se textovy soubor.
Po vstupu do tohoto umisteni 'Nautilus' vypisoval skutecne shodne soubory.
Duplicitu indikoval 'FSlint' a bez problemu bylo mozno do obou vstoupit pres 'gedit'.
Nasledne jsem duplicitu v 'FSlint' odstarnil. Provest test na 'fsck' mne nenapadlo,
a tak nevim, zda se nejednalo o problem v souborovem systemu.
Jak je mozne, ze Nautilus a ostatni aplikace s tim nemaji problem ?
 

Stran: [1] 2 3 4