Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - regine

Stran: [1] 2 3 ... 23
1
Podpora přenosných počítačů / Re:SUDO
« kdy: 15 Prosinec 2018, 22:20:47 »
Nó, často je problém s:
- velké/malé písmo Caps Lock
- numerická klávesnice Num Lock
- jazyk en/cs (ěščřžý...)
Zkus začít psát heslo do políčka 'jméno uživatele', kde jsou písmena vidět.

2
Podpora přenosných počítačů / Re:HP Scan
« kdy: 15 Prosinec 2018, 22:15:24 »
Z praxe nejen Linux, ale i Windows (správa ve firmě na asi 100 kompech) s multi.
1. Multifunkční zařízení i velmi drahá (nad 50 tisíc) i značkoví výrobci s novou verzi o.s. téměř nepodporují (zkušenost s Canon, OKI, ...). Zpravidla již vydají drivery bez multifunkčních parádíček.
2. Pokud se kupuje samostatně (skener, tiskárna, ...):
2a. - stačí update driveru a OK
2b. - v případě závady, aspoň něco je funkční
2c. - v případě technologické pokroku, levnější technologie, obnoví se jen část

3. Velmi často výrobci s novým o.s. podporují již jen 'nečeské' prostředí. Což u 'userů' je VELKÝ problém.

3
Návody, tipy a triky / QtQR v roce 2018
« kdy: 07 Prosinec 2018, 08:07:12 »
 :D Už je rok 2018 (založeno 2012) a potřeboval jsem doma rychle určit pár QR identifikací - zkušenost na 16.04
- instaloval jsem QtQR z repozitáře
:( QtQR generoval QR_code bezproblémově, ale nedekódoval
- dohledal jsem v diskusi, že má bug na 181. řádku
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2336474
- opravil jsem
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /usr/lib/python2.7/dist-packages/qrtools.pyna řádku 181 tostring na správný tobytes
Citace
replace 'tostring()' with 'tobytes()'
Jen mne zaujalo, že pokud jsem původní 181. řádek okomentoval #  a zapsal opravu na 182. řádek, QtQR program se nerozběhnul. Provedl jsem jen opravu ve 181. řádku a QtQR se stal plně funkční a dekódoval. Python neumím. :-\
Kódy byly skenovány kamerkou ve víku laptopu. Hrozná kvalita sejmutí *.png, ale QR je asi dobře samoopravný, protože dekódování bylo perfektní.
Ověřoval jsem podružně terminálovým ZBar-tools, ale GUI mám ve 21. století rád. :)
Kód: [Vybrat]
zbarimg qr_code.jpg

4
Původně jsem si chtěl poprvé vyzkoušet metodu použití SNAP. Zcela náhodně jsem si vybral instalaci browseru Brave.
Je zajímavé si zjistit, kdo za vývojem Brave stojí.
https://brave.com/about/
Sice výpis instalace je u SNAP pro mne zatím velká divokost (přiloženo bez úprav), ale výsledek užití prohlížeče BRAVE mne mile překvapil při blokování reklam. Lepší výsledky u stránek zahlcených reklamou ve srovnání s klasickými Adblock Plus, Adblock LatitudeuBlock Origin a jiných add-ons.
Pozor, prvotní zkušenost. Možná bude hůře s reklamou. :-[

5
Padají ceny SSD na třetinu. Uvažuji 'urychlit' starší laptop Lenovo G555 koupí SSD.
Na současném HDD mám dual-boot (Windows 7 a Ubuntu 16.04 LTS).
Do Lenovo lze současně vložit dva disky (jako např. u Acer TravelMate a jiných).
Zatím jsem vždy za účelem klonování užíval Clonezilla.
Zvládne Clonezilla klonování HDD->SDD?
Hlavní problém bude asi, že nemám zcela obsazený 750GB HDD a SSD asi koupím menší, postačující na použití laptopu jen k brouzdání po netu. Nejspíše pomocí Gparted zmenším partitions, ale pořád nebude možné provést disk-> disk klonování, ale jen postupně jednotlivé particie.
Díky za rady z vlastní zkušenosti (postupy, užití SW ...).
Doplněno:
20181124 - Díky juwa2. Zatím vítězem verze první. Důvodem je, že před asi 3 roky jsem zkoušel Aomei a byl problém s ext3 a dojem, že zálohování trvalo déle než s Clonezilla.

6
Dík, ale není funkční vždy. Zrovna v potřebném případě nefunkční. Uvádí:

Čtecí režim pro zobrazení stránek bez rušivých prvků
Citace
Je-li zobrazena lišta s nabídkou, je v případě, že je stránku možné zobrazit ve čtecím režimu
Kód: [Vybrat]
https://support.mozilla.org/cs/kb/cteci-rezim-pro-zobrazeni-stranek-bez-rusivych-prv
DOPLNĚNO:
V diskusích doporučují instalovat cups-pdf z repozitáře. Výsledek je stejný, špatný.


7
Pokud spustím tisk HTML do souboru PDF, uloží se do 5 stránek, ale jen první strana má obsah, zbytek obsahuje prázdné stránky jen se záhlaví/zápatím.
Není u všech internetových stránek, jen některých.
Dá se vlastnost nějak potlačit?
Přílohy - 1. OK Fórum, 2. Chybí obsah
Umím obejít přes například Write z LibreOffice, ale je to zdržující. Nechci instalovat další add-on pro ukládání do PDF ve Firefox.

8
Obecná podpora / pkexec nautilus - WARNING
« kdy: 23 Říjen 2018, 20:39:18 »
Díky. Vypsalo mi opět chybu:
Kód: [Vybrat]
$ pkexec nautilus
(nautilus:5175): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
** (nautilus:5175): CRITICAL **: Another desktop manager in use; desktop window won't be created
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: Nelze spustit proces potomka „net“ (Adresář nebo soubor neexistuje)
Nautilus se otevřel.

9
Obecná podpora / SGI
« kdy: 23 Říjen 2018, 19:01:42 »
Brát jako info.
Pracoval jsem na SUSE kompech. Vše ale pro firmu nastavoval SGI. Měli své řešení pro MS-Office. Word, Excel, PowerPoint bylo stabilní, Samozřejmě ne vše chodilo jako pro Windows. Outlook nebyl implementován.
Mám jeden program, jež stál dost peněz a běží jen pod Windows. Užívám ho na virtuálních Windows 7 ve VirtualBox. Což by bylo i řešení, pokud se trvá na Office.

10
Obecná podpora / sudo nautilus - oznámen ERROR [vyřešeno]
« kdy: 23 Říjen 2018, 18:53:07 »
Po delší době jsem potřeboval spustit Nautilus pod 'správcem'. Nautilus se otevřel/spustil, ale v terminálu se vypsalo:
Kód: [Vybrat]
$ sudo nautilus
[sudo] heslo pro user:
(nautilus:2218): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown:
The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
** (nautilus:2218): CRITICAL **: Another desktop manager in use; desktop window won't be created
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: Nelze spustit proces potomka „net“ (Adresář nebo soubor neexistuje)
Co je příčinou?  Nepamatuji si, že by docházelo k podobnému výpisu. Díky.

Doplněno. Zkusil jsem starší gksudo a následný výpis:
Kód: [Vybrat]
$ gksudo nautilus
(nautilus:2509): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_interface_skeleton_unexport: assertion 'interface_->priv->connections != NULL' failed

11
Už po několikáté jsem se setkal v práci se zarušením WiFi signálu od bezdrátového HW (nyní nějaká noname myš KBM-05 dodaná s kompem). Stačilo ji vypnout a kvalita WiFi signálu skočila nahoru.
Doma užívám k detekci WiFi z repozitáře nainstalovaný LinSSID.

Z práce donesená myš není detekována LinSSID, ale signál WiFi na kanálu 11 a blízké kanály silně zarušeny.
V práci nemohu na MS Win experimentovat.

Znáte nějaký SW (Linux či Android), který detekuje i wireless HW na WiFi?

ZAKONČENÍ. - Díky West. Tušil jsem, že problém bude ve vstupním ovladači (802.11 protokol). Škoda. Psát si firmware nebudu, neumím. :D

12
Výsledek pokusů pro dva browsery:
SlimJet - stáhnul jsem dle návodu uváděného:
https://www.slimjet.com/en/libffmpeg.php
potom staženého z:
https://launchpad.net/ubuntu/xenial/i386/chromium-codecs-ffmpeg-extra/49.0.2623.108-0ubuntu1.1233
V obou případech se následně SlimJet ani nespustil.
Vivaldi - už v adresáři /opt/vivaldilibffmpeg.so. Vložil jsem místo něj ze staženého vivaldi-ffmpeg-codecs-69.0.3497.100-1-x86_64.pkg.tar.xz. Výsledek je stejný, trhavé přehráváné video, zvuk plynulý.
Asi zastaral můj desktop. :D Díky za rady.

13
Z důvodu, že každý prohlížeč je v něčem lepší, mám jich několik. Soustředím se, ale na videa on-line:
1. Firefox - OK
2. Pale Moon - OK

3. Chromium - trhavé, jen skoky po snímcích
4. Vivaldi (právě instalováná 2.0) - trhavé, jen skoky po snímcích

5. SlimJet (FlashPeak) - zahlásí error
6. Midori (prastarý dříč) - OK
U všech mám update. Nejčastěji pouštím z Vimeo, Yahoo-videos, občas Youtube.
Čím je to způsobeno?
Srovnávám samozřejmě pro stejné video-klipy. Komp mám 32bit a asi 6 let starý.

14
Návody, tipy a triky / Speach to text - Chromium NE - Slimjet ANO
« kdy: 23 Září 2018, 16:53:42 »
Experimentálně jsem na 16.04 LTS naistaloval prohlížeč Slimjet
https://www.slimjet.com/
https://www.slimjet.com/en/dlpage.php
Instalace bezbolestná ze staženého 32bit Deb Package(.deb) ( 60.04MB ). Můj starý lapťop k pokusům. Hledám náhradu za nový Firefox (nový si ne a ne, nemohu oblíbit).
Zcela náhodně jsem zkusil převod mluveného slova na text na Google Documents.
A hle je funkční, přitom na Chromium je zamítnuto.
Hezký podzim. :)

Jak vlastně jednoduše česky vyjádřit Speach to text? Řeč do textu nebo rozpoznávání řeči či dlouze převod mluvené řeči na text?
____
Na
https://dictation.io/speech
ale nemaji rádi Slimjet

15
JEN POPIS MÉHO STAVU. Mám Ubuntu 16.04 LTS na třech kompech. Na dvou CapsLock lze nastavit jakkoliv. U jednoho mi příkaz:
Kód: [Vybrat]
setxkbmap -option ctrl:nocapsjen nahodile vypínal CapsLock. Asi jeden z deseti startů mi vypnul CapsLock.  U něj mám namapováno:
Kód: [Vybrat]
xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"
exit 0
které je zcela bezproblémové. A při řešení problému jsem kdysi na netu zjistil, že nejsem sám. Mám tím klid na duši.  ;)

16
Po nějakém dávném update po spuštění se hlásí vnitřní chyba (přiloženo).
V diskusích na netu zpravidla řeší:
Kód: [Vybrat]
sudo -i gedit /etc/default/apporta vložit:
Kód: [Vybrat]
enabled=0Lze problém řešit jinak, než jen potlačit jeho zviditelnění?
Jak provést update v příkazovém řádku na nové verze u vypsaných:
Kód: [Vybrat]
libpam-systemd, libsystemdo, libudev1, systemd, udevDOPLNĚNO po 2 hodinách:
Spustil jsem Synaptic, dal update na udev, vygeneroval se potřebný update závislých modulů, provedl jsem aktualizaci.
Zatím po dvou restartech je klid.

DOPLNĚNO po 1 dni a několika spuštění: Závada asi úspěšně trvale odstraněna.

17
Protože S.M.A.R.T. u noťasu už začal hlásit POZOR, koupil jsem disk nový.
Běžně užívám Clonezilla, ale řekl jsem si, že zkusím i něco jiného, modernějšího - grafický interface.
Protože nový disk je Seagate, stáhl jsem Seagate DiscWizard, jež ve free verzi umí i ext4.
HW - stolní počítač (desktop) + na šrákách dodatečně připojené další dva disky: starý + koupený.

1. Z Live-CD DiscWizard vůbec klonovat nešlo, protože se zahlásilo, že potřebuje DiscWizard nové ovladače a konec. Jo a ještě mi prohodilo v BIOSu pořadí bootvání z disk-CD/DVD-USB na USB-CD/DVD-disk. Proč? BIOS opět zahesluji! Už se mi před pár lety stalo, že nějaký SW rovněž lezl do BIOSu bez optání.
2. Mám dual-boot a Windows 7 koupené s desktopem na disku jsou stále, nainstaloval jsem DiscWizard.
3. Spustil jsem DiscWizard s GUI prostředím (bezva), disky nemůžete zaměnit, vše se zobrazí (např. rozložení partitions).
Prochází se 4 kroky: indentifikace disků v kompu, označení zdroje (SOURCE), označení cíle (DESTINATION), klonování.
4. Vlastní klonování je označeno FINISH. Otevřelo se okno Operation Progress. Nejdříve Preparing a následně Cloning.
5. Bez problémů, jen vše proběhlo nějak rychle (asi 5 minut). Závěrem se otevřelo informační okno s poukazem, že Ubuntu nemusí nabootovat, ale že se může boot opravit pomocí LILO nebo jiným boot loaderem.
6. Restart. Podíval jsem se na nový disk a byl nedotčený, obsah jako po koupi. Zopakoval jsem, se stejným výsledkem.

Závěr. Buď Seagate DiscWizard (očesaný Acronis True image) neumí ve free verzi, co se slibuje. Nebo já jsem ovládání nezvládl nebo nepochopil.
S Clonezilla jsem už byl úspěšný (asi 30 minut).
http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/007716en

18
Pomoc s instalací a aktualizací / bug v mém systému
« kdy: 07 Září 2018, 13:36:17 »
Dík. Zkoušel jsem obě možnosti z nabídky (Nikdy i Pro jakoukoliv verzi) a neúčinně. Asi časem jsem si uděl nějaký vlastní bug v systému. A není první. >:(

19
Jak zamezit nabídce updatu z 16.04 na 18.04 LTS, když na starším kompu nechci update, protože jde o
32bitový lapťop? Hláška se objeví při každém pravidelném (nabídnutém) ukončeném update 16.04.5 LTS
Níže přiloženou hlášku snesu, ale je zbytečná, neboť po odzkoušení, je již jen 64bitový 18.04 po update nestabilní. Vyzkoušeno.

DOPLNĚNO. Z níže uvedených doporučení jsem vybral drastičtější od juwa2:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove ubuntu-release-upgrader-corePři ručním spuštění Správce aktualizací je klid OK. Uvidím, jaký bude výsledek při automatických aktualizacích. Pro múj případ 32bitového kompu jde o logické řešení, protože nelze očekávat návrat 32bitového Ubuntu.

20
Obecná podpora / Vyřešeno spekulativně
« kdy: 04 Září 2018, 12:04:33 »
Nakonec úspěšné zálohování. Příčina odstranění problému - silně spekulativně:
1. Odpojení, znovu namontování partition. Došlo k přepočtu tabulky particie ext4 při mount. Mezitím spuštěné fsck asi nemělo vliv neboť proběhlo standardně bez výpisu oprav.
Nebo.
2. Vzhledem k tomu, že jsem si vzpomněl na obdobnou potíž před pár roky na jiném počítači, připisuji hlavní důvod samosestavení (dopočtení, žurnál) tabulky ext4 časem.
Kdysi, jsem rovněž jako nyní, nejdříve smazal spoustu dat, které již nebyly potřebné. A hned jsem ukončil Ubuntu s následným spuštěním Live-CD Clonezilla. Protože po chybném hlášení jsem měl Ubuntu z důvodu hledání příčin spuštěné delší dobu a několikrát, ext4 se již na particiji 'přepočetlo' (journaled file system).
DOPLNĚNO 9.9.2018
https://superuser.com/questions/701268/after-deleting-lots-of-large-files-free-space-increases-with-a-large-delay
Citace
... Changes are written to a journal and then committed. It can take a while for the changes to commit. The operating system will often cache disk changes and only commit changes to disk periodically....
Omlouvám se za nepřesné výrazy.

21
Mám dual-boot s Win7.
Zálohuji z Live-CD partition sda7 ext4 (asi 14GB) do image, kde je celé Ubuntu, na externí USB-disk. Místa je na něm dostatek.
Dělám tak pravidelně asi půlročně. V tomto případě od instalace 16.04 LTS.

Chtěl jsem spustit za běhu Ubuntu v terminálu fsck
Citace
user@comp:~$ fsck
fsck z util-linux 2.27.1
e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sda7 je připojen.
Ale to asi není možné.

22
Zálohuji pomocí Clonezilla běžně diskové partitions.
Poprvé došlo k hlášce:
Citace
extfcclone.c: bitmap free count err, partclone get free: 13.041,078 but extfs get 13.041,162
Zkontroloval jsem SMART (je OK), vyměnil jiné externí zálohovací zařízení.
Provedl test pomocí GSmartControl, není problém.
Kontrola při startu nehlásí chybu.
PLS. Jak vadu opravit?

Našel jsem odkaz na radu:
https://clonezilla.org/clonezilla-live/doc/01_Save_disk_image/images/ocs-10-check-source-fs.png
ALE provedení opravy nemusí údajně dopadnou dobře.
V případě interaktivní volby, stejně bych nevěděl jak dál.
:-\

23
Podpora pro pracovní prostředí / Compiz spouštěn
« kdy: 30 Srpen 2018, 22:17:57 »
Díky. Použil jsem metodu Aplikace spuštěné při startu.

Mám doma pokud možno 5 stejně udržovaných různě starých a velkých desktop a lapťop kompů s 16.04.
Jen u dvou je u přihlašovacích obrazovek ikonka pro nastavení window managera.

Citace
Který window manager bude použit se nastavuje na přihl. obrazovce.
U jednoho dokonce při zadání v lancher-u Aplikace, či anglicky startup app,  se ikona Aplikace spuštěné při startu nezobrazí.

24
V 16.04 jsou dostupné jen soubory na ploše.
Launcher a horní lišta (čas, zvuk, CS, síť) nezobrazeny.
Na netu doporučují mimo jiné opravit pomocí compizconfig-settings-manager.
https://askubuntu.com/questions/17381/unity-doesnt-load-no-launcher-no-dash-appears

Nainstaloval jsem compizconfig-settings-manager a došlo k následujícímu:
1. v terminálu jsem zadal spuštění (terminál je dostupný v menu po pravém kliku myši)
Kód: [Vybrat]
compiz      doplněno - Jak níže vyplývá, moje chybná domněnka, že compizconfig-settings-manager se spouští příkazem 'compiz'.
      Správně měl být příkaz 'ccsm'.

2. compizconfig-settings-manager se spustil a současně se obnovilo launcher a horní lišta. OK.  :o
3. po restartu kompu opět se launcher nezobrazil  >:(
4. o po zopakování 1. a 2. OK
PLS. Jak definitivně vyřešit chybu?
compizconfig-settings-manager neumím nastavovat

Pod jinými nesprávcovskými účty vše OK i v nouzovém režimu.
Pozn.: Zkoušel jsem ještě doporučované smazání ~/.cache/

25
Multimedia, foto, video, zvuk / FreeRapid Downloader
« kdy: 29 Srpen 2018, 14:57:52 »

Stran: [1] 2 3 ... 23