Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - ondrejandrej

Stran: [1] 2 3 ... 5
1
Návody, tipy a triky / Re:Ruská fonetická klávesnice - instalace
« kdy: 27 Červenec 2017, 10:56:02 »

Ubuntu 16.04 a novšie

Príkaz setxkbmap od jenda93 mi spôsoboval nefunkčnosť šípiek. Tento príkaz funguje:

Kód: [Vybrat]
setxkbmap -layout "sk,ru_cz" -option "lv3:caps_switch"
Na prepínanie funguje klávesová skratka nastavená cez GUI Nastavenia v Ubuntu.

Pokiaľ vás náhodou napadne editovať ten /usr/share/X11/xkb/symbols/ru_cz, napríklad kvôli výmene Z a Y, nezabudnite spustiť

Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure xkb-data
a reštartovať PC. Inak sa zmeny neprejavia.

2
Ahoj,
v poslednej dobe mám problém s Bluetooth - pri pokuse o pridanie zariadenia nie je počítač schopný nájsť zariadenie. Mám dojem, že je to od doby, keď som skúšal Ubuntu 14.10 na systémovom oddieli a potom sa vrátil ku Kubuntu 14.04 (/home mám na samostatnom oddieli, ktorý som nezmazal). Do tej doby fungoval Bluetooth perfektne v rôznych verziách Kubuntu, vrátane 14.04. Je možné, že mi v ~/ zostali nejaké konfiguračné súbory, ktoré neboli kompatibilné s inou verziou Kubuntu?

Na druhej strane sa zdá, že konfigurácia Bluetooth sa neukladá v ~/. Moja bluetooth myš mi totiž fungovala aj pred prihlásením. Teraz som skúsil sa prihlásiť ako iný používateľ a pridať Bluetooth zariadenie, ale tiež sa nepodarilo.

Takže ktoré súbory mám zmazať, aby som si to resetoval do východzieho stavu?

3
Pomoc s hardwarem / Re:nefunguje hdparm -S
« kdy: 04 Leden 2015, 13:09:00 »
Díky, toto je jediný návod, ktorý mi funguje (v návode sa do hdparm.conf odporúčalo vložiť sekciu command_line {...}).
Takže teraz to má už od začiatku nastavené -B 64, ale ten spindown_time (alebo -S) stále nemá žiadny efekt. Disk sa vypína po 3 s bez ohľadu na spindown_time. Čo nie je úplne ideálne, lebo napr. len pri štarte OS sa disk 3 krát rozbehne a zastaví. Zatiaľ to však nechám tak. Už sa mi nechce to ďalej riešiť.

Inak stav disku som nekontroloval pomocou hdparm, ale sluchom :-)

4
Pomoc s hardwarem / Re:nefunguje hdparm -S
« kdy: 28 Prosinec 2014, 21:15:24 »

Experimentoval som s rôznymi hodnotami -B a -S a tu sú poznatky:

Pri hodnotách -B medzi 1 a 64 sa disk vypína po pár sekundách neaktivity.
Pri hodnotách -B medzi 65 a 255 je disk permanentne zapnutý.

Hodnota -S sa proste ignoruje. Môžem tam nastaviť čokoľvek, disk sa buď vypína alebo je stále zapnutý podľa hodnoty -B. Je ale možné, že je to špecialita môjho disku (je to ale celkom bežný disk WD, relatívne nový).

Zatiaľ mi ale stačí použiť hdparm -B64. Potrebujem to ale uložiť permanentne. Skúsil som odkazy z príspevku Odru, ale ani jeden mi v 14.04 nefunguje (sorry, mal som to vyplnené nesprávne v podpise). Skúsil som aj editovať /etc/hdparm.conf, ale bezvýsledne. Hľadanie na internete mi tiež nič nenašlo špeciálne pre 14.04. Nejaký nápad?

5
Pomoc s hardwarem / Re:nefunguje hdparm -S
« kdy: 28 Prosinec 2014, 19:57:22 »
Môj úmysel je, aby sa HDD po nejakej dobe bez čítania a zapisovania vypol.

Spustil som ako root:
Kód: [Vybrat]
hdparm -B126 /dev/sdb    # malo by umožniť vypínanie otáčania disku
hdparm -S1 /dev/sdb      # nastaví vypínací čas pri neaktivite na 5 s

No ani po hodine sa disk nevypína. Máš nejaký iný tip? Ukladanie nastavenia po reštarte ma bude zaujímať až keď to bude vôbec fungovať do reštartu.

EDIT: skúsil som rovnaké príkazy aj v Elementary OS, ktorý mám tiež nainštalovaný, a tiež to nefunguje. Takže to zrejme nie je špecialita Kubuntu. Ďalej som skúsil dať "hdparm -Y /dev/sdb" do crontabu (nie je to ideálne riešenie, ale mne by stačilo). Tiež to nefunguje.

6
Pomoc s hardwarem / nefunguje hdparm -S
« kdy: 27 Prosinec 2014, 18:18:21 »

Mám v noťase SDD i HDD a na ten HDD by som rád nastavil vypínací čas. hdparm -S však nefunguje. Vypíše to síce, že čas bol nastavený, ale disk sa nevypína.

hdparm -Y však funguje - disk sa vypne a zostane vypnutý celú dobu (takže zrejme nič na pozadí nezapisuje ani nečíta z disku).

Čo s tým?

7
Oprava: bohužiaľ to nepomohlo.  Je to teraz trochu náhodné - občas Dash pri zmačknutí Alt D vyskočí, občas nie.

8
V compizconfig settings manageri sa mi ako skratka pre dash tiež zobrazoval Super (netuším, čo to je). Ale vypol som tú kláv. skratku úplne a pomohlo to. Díky.

9

Ahoj,
nedávno som prešiel z KDE na štandardné Ubuntu s Unity a jedna vec ma hrozne otravuje: keď zmačknem vo Firefoxe Alt-D aby som sa dostal do adresného riadku, zobrazí sa spúšťač Ubuntu (tzv. "dash") a zakryje mi Firefox. Nedá sa to nejako vypnúť?
Už som sa samozrejme pozrel do Nastavení -> Klávesnica -> Klávesové skratky, ale nenašiel som to.

Podobný problém mám aj v Krusaderi, kde som vždy používal Alt-F7 na vyhľadávanie (zvyk z Total Commandera). V Unity mi to prilepí kurzor myší na hornú lištu okna. Ale to asi prežijem, nepoužívam to tak často.

10

Ahoj, funguje někomu přihlášení se do svého uživatelského účtu v KDE, případně odemčení obrazovky, prostřednictvím otisku prstu?

Mám Thinkpad T420, nainstaloval jsem si Fingerprint GUI podle návodů a teď mi funguje čtečka otisků pro sudo, kdesudo atd. Ne však pro přihlášení se do KDE. Na internetu jsem zjistil, že se jedná o bug KDE, o kterém se už dlouho ví.

Mám Kubuntu 12.04 LTS a přejít na novější verzi se mi moc nechce, ale pokud by třeba tohle v novější verzi fungovalo, možná bych to zkusil.


11
Podpora pro pracovní prostředí / Re:Kubuntu - otazky po instalacii
« kdy: 15 Listopad 2012, 13:55:49 »

Vidím, že som urobil dobre, keď som zostal pri 12.04. S ukazovateľom batérie nie je problém, v Kopete myslím fungujú oba Entery. KMail nepoužívam. Niekedy je lepšie zvoliť spoľahlivosť a používať LTS.

12
Akce, srazy, setkání / RuPy v Brně
« kdy: 12 Listopad 2012, 15:22:27 »

Jak možná víte, v Brně bude konference RuPy o interpretovaných jazycích: www.rupy.eu

Nevíte, zda se dá na FI MU prostě dorazit a podívat se na nějaké příspěvky i bez registrace? Registrace už byla uzavřena, nemluvě už o tom, že se mi nechce za to dát 65 €...

13
Ahoj,

mám Thinkpad T420 a vadí mi, že v Kubuntu je krok nastavenia jasu príliš veľký. Kým vo Windows má jas 14 úrovní, v Kubuntu je to len 6. Thinkpad má LED podsvietenie, takže rozsah jasu je veľmi veľký. Chcelo by to zmenšiť ten krok.

Jas sa ale dá presne nastaviť v Systémových nastaveniach -> Správe napájania.

Google nič moc nenašiel.

14
Pomoc s hardwarem / Re:Intel® SSD 520 Series - Ubuntu
« kdy: 10 Listopad 2012, 22:43:38 »
V praxi stačí tohle: http://www.root.cz/clanky/optimalizace-prace-s-ssd-disky-v-linuxu/

Dal som si do /etc/fstab tento riadok, ako sa spomína v horeuvedenom článku:
Kód: [Vybrat]
none    /tmp    tmpfs   nodev,nosuid,noatime,size=512M,mode=1777 0 0
Reštartoval som komp, pustil som si Monitor systému a sledoval som použitie pamäti. Vytvoril som na /tmp nový adresár a nakopíroval som do neho 400 megový .avi súbor z disku. Monitor systému vôbec neukazoval nárast použitia pamäti. Ako je to možné?

15

Metli: mám T420 a zkusil jsem tento postup a funguje mi autentizace otiskem v sudo, ale ne pro přihlášení a odemčení obrazovky (mám ale Kubuntu). Ještě to zkusím rozchodit.

16
Obecná podpora / Re:suborovy manager
« kdy: 08 Listopad 2012, 14:43:38 »

Taky jsem byl zvyknutý na TC a v Ubuntu používám Krusader. Všechny pro mně podstatné zkratky jdou nastavit, jako v TC (Alt-F7 pro hledání a pod.). Dá se taky nastavit, aby lišta listů (tabs) byla nahoře a aby fungovalo Ctrl-T, Ctrl W jako v TC. Fronta souborů nevím, slyším poprvé, že v TC to jde. Je to zajímavá funkce.

17
Pomoc s hardwarem / iPod Touch 2G v Kubuntu a GTKPod
« kdy: 18 Červen 2012, 08:25:37 »

Ahoj,
poslední příspěvky na toto téma jsou už 2 roky staré, tak zakládám další.
Nemůžu nijak dostat empétrojky do iPodu Touch. Když ho připojím, objeví se ve správci zařízení "Přenosný přehrávač médií". Nabídne mi buď otevření ve správci souborů, nebo stažen í fotografií s Gwenview. Když zvolím to první, otevře se Dolphin s adresářem "Apple iPod Touch 2G (PTP mode)", ve kterém jsou soubory summary.txt, about.txt a adresář store_00010001 . Nefunguje však žádné vkladání souborů pomocí Ctrl C, Ctrl V ani přetažením myší.

Četl jsem, že další možnost je GTKPod. Ten jsem instaloval, ale po připojení iPodu se tento v GTKPodu vůbec neobjevuje.

Budu se snažit příště výrobkům Applu vyhýbat, nicméně zatím bych tohle potřeboval rozchodit. Kdyby to aspoň mělo slot na paměťovou kartu, mohl bych to normálně nakopírovat.

18

Mne ten návod z internetu nefunguje (aspoň nie v 12.04).
Pri pridaní záznamu repozitára pre apt-get som dostal túto chybu:
Kód: [Vybrat]
andrej@okruh:~/Dokumenty$ sudo add-apt-repository ppa:apachelogger/ubuntuone-kde[sudo] password for andrej:
You are about to add the following PPA to your system:
 tag:launchpad.net:2008:redacted
 More info: https://launchpad.net/~apachelogger/+archive/ubuntuone-kde
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it

Executing: gpg --ignore-time-conflict --no-options --no-default-keyring --secret-keyring /tmp/tmp.1tPivwpxCF --trustdb-name /etc/apt/trustdb.gpg --keyring /etc/apt/trusted.gpg --primary-keyring /etc/apt/trusted.gpg --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80/ --recv tag:launchpad.net:2008:redacted
gpg: "tag:launchpad.net:2008:redacted" nie je ID kľúča: preskočené
Čiže potom ani  apt-get update neprebehlo úspešne a balík ubuntuone-kde nie je možné nainštalovať.

Ale viem, že v 11.04 mi U1 fungovalo, len si už nepamätám, ako som to urobil.

19
Akce, srazy, setkání / Re:Sraz Ubuntu v Brně
« kdy: 08 Květen 2012, 23:52:04 »

Radšej pracovný deň, niekedy večer. Kočkopes má recht, s fanúšikmi sa v jednej krčme nedá vydržať.

20
Akce, srazy, setkání / Re:Sraz Ubuntu v Brně
« kdy: 08 Květen 2012, 13:48:05 »

Nevím o tom, ale víš o stránce Linux v Brně (www.lvb.cz)?  Občas tam mají nějaký sraz. Samozřejmě týká se to obecně Linuxu, ne jenom Ubuntu.

21

A keď to skúsim, tak čo?

Nastavením monitoru to nie je. Vo windows ten čierny pás nemám.

22

Mám noťas pripojený na monitor a chcem používať oba monitory. Tuším mi to nešlo nastaviť v KDE nastaveniach, tak som si uložil do /etc/kde4/kdm/Xsetup tieto príkazy:
Kód: [Vybrat]
xrandr --newmode "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA1 "1280x1024_60.00"
xrandr --output LVDS1 --auto
xrandr --output VGA1 --mode "1280x1024_60.00" --left-of LVDS1

Teraz je rozlíšenie monitorov a obnovovacia frekvencia v poriadku, ale na externom monitore mám vpravo čierny pás a celý obraz je posunutý doľava (čiže nevidím časť obrazu vľavo, asi 1,5 cm). Mám nastavené automatické vypnutie monitoru po 15 min a keď sa monitor vypne a ja pohnem myšou, vidím, že šírka toho pásu sa zmenila (niekedy zväčšila, niekedy zmenšila).

Ako sa zbavím pásu?

[příloha smazaná administrátorem]

23

Jak víš, že je to ovladačem? Není možné to nastavit normálně přes Nastavení v Xfce?

24
Díky, funguje. Pre ostatných - je to spôsob, ktorý sa popisuje na druhej strane vlákna.

25
Keď kopírujem súbory na NTFS oddiel Krusaderom, ale aj inými programami, dostávam správu:

Citace
Nepodarilo sa zmeniť práva pre
/mnt/data/Calibre Library/Skazene dievca - Isabel Allende.epub

Keď kopírujem veľa súborov, musím to všetko odklikávať, čo ma dosť otravuje. Nedá sa to vypnúť?

Stran: [1] 2 3 ... 5