Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Gmisiycs

Stran: [1] 2
1

Já tenkrát končil s W7 a přišel W10. Vzhledem k tomu, jak se i W10 choval po čerstvé instalaci jsem risknul Lin na desktopu ... a dnes nelituji. Tenkrát jsem samozřejmě nadával jak pes. Má srovnání byla také s W7, W10 byla odjakživa nepoužitelná.

Mou spotřebu nejsem nijak schopen určit. Jedu sice na noteboocích, ale napíchnutých na trafo. Takže hodnotím jen Wýkon, tedy čas zpracování požadavku. Dále mohu hodnotit graf zátěže procesoru. S linuxem jej skoro nikdy nedostanu na 100%, s Wxxx to byla denní vesta.

Je pravda, že jsme se částečně bavili každý o něčem jiném. Ne však zcela. Je zde ta důležitá otázka, zmíněná mnou dříve, "Kdo, jak, proč ... atd.". Díky tomu, že neznám zmiňovaný výzkum, nemohu posoudit, zda koreluje s informacemi získanými mnou. Plus navíc ten provoz na baterii ... ten je u mne výjimečný. Baterka je pro mne jen záložní zdroj.

2
To je spis otazka algoritmu konkretniho SW a delegovanim zateze na GK, jak poukazal na svem priklade Juwa.

Vyteznost cpu pocitam bude tez souviset a bude primoumerna spotrebe energie a na to uz testy existuji od lidi kolem Mintu Cz/Sk, ktere hovori celkem jasne o zavislosti na odladenosti distra a nastaveni pokrocile spravy napajeni, ktera v defaultu nebyva. No a dalsimi faktory jsou prave i pouzity SW na konkretni operace, vykon gk a drivery gk ...

Na druhou stranu pravda je, ze koncepce Win je takova, ze tam beha spousta spoustenych sluzeb naprosto nehospodarne as nesmyslne nastavenymi parametry, co se tyce zateze a rezervace prostredku a tak z tohoto pohledu se da rici, ze Linux procesor psychicky setri. To ale opravdu neplati u ntb, ktere se v defaultu vice prehrivaji kvuli vyse zminenemu a tam to procesor rozhodne fyzicky nesetri ...

Konkrétní software: AviDemux. Jede na Win i Lin.

V případě mých "testů" šlo o Ubuntu, vždy v defaultu (snad s výjimkou zrušení automatického uspávání a zamykání).

Na Win10 dokonce stále jede (až na další spysoft a nesmyslné subrutiny) nevypnutelná Cortana. Její žravost si umím nepředstavit.




Od doby, co se z Laptopů staly Notebooky (daly se unést jednou osobou), jedu na noteboocích. Mé laické testy ukazují právě šetření na těchto typech PC, zatímco na x-towerech/desktopech mám jediný příklad, a sice synův pradědeček minitower s Intel procesorem a AMD grafikou, kde jsem sice nic netestoval, nicméně syn hlásil, že mu FlatOut2 jede stejně jak na widlích, přestože jede přes WINE. Má v kompu Ubuntu 16.04.5.

Reflektuji zjištění soudruhů z LinuxMINTu, bylo by dobré reflektovat i zjišténí podobná mému. Už jen proto, že benchmark a realita je podobný sputřebě automobilu Udaná vs. Skutečná. Nemohu všek přesně soudit, protože se mi ještě nepodařilo dohledat: kdo, kdy proč, jak a za či prachy, na čí návrh ty Minťácké testy dělal ... + ... kdo, jak ... dělal srovnávací/potvrzovací/vylučovací testy. Předpokládám, že to druhé nedělal nikdo, čímž testy ztrácí trochu na důvěryhodnosti. Předpokládám, že Minťáci to dělali pro nadšení, ne pro prachy, což zase důvěryhodnost přidává.
    Nicméně - neviděl jsem, nenašel jsem. Nemám jak k testům diskutovat, a to mě mrzí.

3
Uplne vypnut notebook.
Zapnut a stlacat F2 pre vstup do BIOSu.
Ist do polozky Security.
Nastavit Supervisor Password potvrdit a restart notebooku.
F2 do BIOSu
Otvorit polozku Boot a boot mode UEFI a polozku Secureboot do stavu Disable taktiež
je nutné deaktivovať TPM
.
Ulozit F10 potvrdit Yes a restart.
Opat F2 a nastavit boot medium alebo krok
vynechat a stlacat F12 pre boot menu.
TPM modul zablokuje instalaciu ineho OS a tvari sa akoby tam chybal EFI.
TPM sa totiz stara o recovery notebookov Acer a tym, ze ma pristup na internet, vie obnovit BIOS a tiez vie vzdialene resetnut instalaciu ci zablokovat bios...
-a takto to funguje-este raz zopakujem endless zmizne...

A pak že se nedá dozvědět něco nového u tak tristní záležitosti.
To vzálené ovládání TPM je pro mne novinka. Děkuji.

4
Obecná podpora / Re:Problém při spuštění systému
« kdy: 04 Říjen 2018, 19:00:34 »
Špatně vyjádřeno.
Libovolná flaška vylitá Rufusem...

Opravdu si neuvědomuji, co bych mohl udělat špatně, když jsem postupoval podle návodu, plus následně několik opravných pokusů s variacemi. Nikdy to nezabralo.

5
Obecná podpora / Re:Problém při spuštění systému
« kdy: 04 Říjen 2018, 18:33:37 »
Myslím, že to "NIC" se u mne projevovalo kdysi stejně.
Libovolné ISO, vytvořené RUFUSem nefungovalo.

NIKDY!

Ale problém již dnes nemohu diagnostikovat, protože Widle mi do domu nesmí a WINE je jen na zoufalé věci. Evidentně ale kdysi na USB nefungoval boot. Data tam byla.

6
Já nic. Já už jsem si kupodivu stihl info dohledat.

Ministerstvo duševního zdraví varuje:
Plnotučné vysvětlení způsobuje nižší objem opakujících se dotazů.

7

Můhehe...
Já měl vždycky problém, že se mi automaticky ztlumoval jas. Sotva se to podařilo nastavit, přišla nějaká aktualizace, a nastavovalo se znovu, kolikrát i s režimy spánku po 10 min. atp. Často jsem si připadal jako na Widlích. Ale to nebude grafikou. To bude buntu verzemi. Na Debian/Plasma mi to nedělá. Dokonce si už konečně pamatuje, jak bylo které externí zobrazovadlo nastaveno, a to i po dlouhé době v řádu měsíců.

Ovšem původní TÉMA bylo o vytíženosti procesoru, takže trochu odbíháme, i když příjemně.

8
Obecná podpora / Re:Prosím, naučte se číst, přátelé!
« kdy: 04 Říjen 2018, 18:04:42 »
Napadlo Vás někdy, že pravda nemusí být vždy jen na jedné straně?
Ano, opakované dotazy prudí, ano, Google je na *censored* a bing či kačer taky, ano lidi se ptají, protože skoro nikde není vytvořeno úplné řešení problému - anebo je, ale zastaralé.
atd.

Nebudu soudit. Ani nemohu. Sám se často (ale jinde) potýkám s opakujícími se dotazy. Sám se neustále potýkám se 6.hodinovým až 6.denním googlením problému, abych se nemusel opakovaně na fórech ptát.

Pruda je obojí. Řešení však existuje. EU parlament je plný takových tupců, že by to schválili. Říkal to pan Werich:"To je blbý, to se bude líbit !". Takže řešením je, zakázat lidem rodit se. Tak nevzniknou nové lamy, jako například mí synové. Oba jedou na linuxu, oba jsou tu reglí, oba jsou neplnoletí, i když se mohou zeptat mne, tak se stydí a píšou sem.

Víte co tím ve skutečnosti způsobůjí?
Tak jen zhruba:
- Prudí místní závisláky.
- Prudí mne.
- Něco si sami zjistí a dokáží zapracovat (protože Vás/mne prudí).
- Vydávají nová témata, která noví návštěvníci nejvíce čtou.
- Způsobují elektrické lechtací vzruchy u Google aspol - ten si pak myslí, že ubuntu neumřelo a zařazuje výsledky na prestižnější místa.
    - Způsobuje to příliv nových lam.
    - Nové lamy píšou         nové = opakující se          dotazy.
    - To způsobuje lachtání Google na žalud(k)u.
        - To způsobuje příliv ...



Nemusíte souhlasit. Stačí mi, pokud jste se usmáli.

EDIT: Pokud se podíváte na náštěvnost a počet nových příspěvků, uvědomíte si, že píší jen ti zoufalí, co si opravdu nedokáží jinak pomoci. Drtivá většina čte. Čímž zároveň odsunuje toto fórum z prestižních umístění Google a devalvuje tím propagaci Ubutu/Linuxu.

9
Obecná podpora / Re:Ubuntu a vzdálené zálohování
« kdy: 04 Říjen 2018, 17:34:23 »
FTP nebezpečné je. Už jen proto, že klidně komukoliv přizná, že existuje. A tak stroje prohledávající net zjistí, že někde je FTP, pak zaúkolují zombie swarm a zombíci střídavě posílají dotazy na NAME a PASSWORD tak dlouho, až se dílo podaří.

Používám SSH. Za domácí úkol naučit = ztráta cca 2 hodiny (předpoklad osobně pro Vás). Mám nastavené na domácím serveru, aby mi jednou denně posílal zálohu přes SFTP, tedy SSH přenos. Tam to řídí PHP... nějak přes CRON... CRON zase neumím já a ano, jsem líný. Jednou denně mi taky můj noťas testuje, jestli je server online, kdyby nebyl, spustí server po síti a za deset minut si sám natahá zálohu.

Tak nějak to funguje. Na serveru si v administraci přes web mohu nastavit parametry záloh, jako časy, složky, počet držených záloh. CRON pak jen spouští další PHP script, který toto vše vykonává. Nastavené parametry neukládám do DB, ale do souboru. Jelikož si stím často hraji a měním tvar dat, je to pro mne flexibilnější.

Moje zálohy však nejsou tak vymakané jako přes DEJADUP. Je to čistá kopie. Zato funguje, což mi u DEJADUP taky šlapalo, ale jen do první změny nastavení. Smazání a znovuvytvoření zálohovacího adresáře mi taky DEJADUP rozbilo a nepomohl ani reinstal, včetně použití BLEACHBIT či ručního prohledání HDD na zbytky DEJADUPu.

10

U mě grafika INTEL. (že by ?)

11
Pomoc s hardwarem / Re:HP Ink Tank Wireless 415
« kdy: 04 Říjen 2018, 17:15:37 »
Asi před třemi dny vyšla nová verze HPLIP. Zrovna jsem někomu dělal Debian instalaci a všiml jsem si, že stahovaný HPLIP byl právě z toho dne.

Snad zkuste ještě jednou instalaci s nově staženým HPLIPem.
Jednou se mi podařilo zprovoznit prastarou tiskárnu pomocí CUPS, zatímco přes systém odmítala fungovat až do své smrti. R.I.P.
Jinak poradit neumím.

12
...najprv vyhladas suvisiace clanky o nastaveni biosu na acer...potom instalujes,endless vsak zmizne...sme to uz vyriesili...acer ma problemovy bios na linux,okrem endless...potom vse pobezi v pohode...

Hodně zmatené a nesrozumitelné. Mohl bych Vás poprosit, aby jste nespěchal a napsal příspěvek skoro jako pro lamičky?

Mám pocit, že ve svém příspěvku popisujete řešení problému, který je velmi zajímavý a tipnu si, že se bude do budoucna vyskytovat častěji. Precizně zpracovaný příspěvek na toto téma by mohl třeba i způsobit, že se jednou stane nejčtenějším na fóru, což dokáže polechtat ego každému, ale ještě důležitější je, že dokáže pomoci spoustě lidí.

Já například jsem o tomto problému doposud nevěděl a šiklo by se mi, kdybych nemusel googlit na bůhvíjakých stránkách bůhvíjakou dobu, ale mohl bych si to přečíst jako úplné téma zde.

Předem děkuji.

13
Nevim nevim s tim setrenim procesoru u Lin...

Toto tvrzení by chtělo zdroje !

Má zkušenost byla, že když už nešlo vydržet lagování WIN na HP620 a poprvé v životě jsem zkusil LIN, bylo to totéž, jako bych si koupil nový a moderní počítač. Okamžitě jsem zkusil nechat na této prehistorické stvůře (HP) překopat BluRay na AVI 1500MB a bylo to za 6 hodin. Na WINu za den a půl.
  Nyní mne vyveďte z omylu o nevýkonnosti LINu.

Druhý a třetí noťas jsem po zakoupení nastartoval s WIN a pak s LIN. Zkusil jsem kratší test, s menším videem. Dopadlo to opět stejně, přestože na LIN jsem ještě k tomu přehrával 4K video na ext. TV.

Jestli ono to nebude (ty testy) obdobné jako s automobily. V papírech máte že podle (nějaké super) normy žere 5l a ve skutečnosti nejde pod 6. Benchmark je v tomto velice podobný statistice. Nejvíce záleží JAK se použije a jak se chtějí prezentovat výsledky = manipulace s logaritmickými poměry či 'vynechání' 'nerelevantních' 'údajú' atd. atp.

Vážně bych chtěl vidět ty testy. Nejlépe v češtině, vytvořené čechem. Tak aby nedošlo ke "Ztraceno v překladu".

14
Výborná zpráva. Děkuji. Na novinky nechodím a hry nehraji. Bez Vás Ventero bych nic nevěděl.


PS: Já tušil, že můj přechod na Lindu způsobí světové změny.
No co, no?
 ;)

15
Team Ubuntu hrdě oznamuje, že bylo vydáno Ubuntu 18.04 Bionic Beaver.

Helltracker.cz oznamuje, že zatímco na hrdé stránce Ubuntu.CZ si Ubuntu nestáhnete, Tak u nás ano. Jako magnet, torrent i direct. Udělat doménu trvalo jeden den a nerozumím tomu, že české komunitní fórum nedokáže udělat link na soubor na hardu. Pokud potřebujete pomoc s úpravou fóra, napište mi. Těch deset minut na zprovoznění si najdu.


Ubuntu lze tedy stáhnout jak na UBUNTU.COM, tak na https://linux.helltracker.cz. Nevylepoval jsem tam HASHe, MD5 apod, není to žádná ofiko stránka. Vše ale souhlasí. Máte-li někdo návrh jak stránku vylepšit, napište mi.

16
Obecná podpora / Re:Wammu
« kdy: 01 Srpen 2018, 16:01:47 »
Dnes jsem WAMMU instaloval kolegovi na ntb a všiml jsem si pár detailů. Mám tedy ještě jeden návod na rozhoupání této lodičky.

1. Odinstalovat a nainstalovat.
Kód: [Vybrat]
sudo apt purge wammu*
sudo apt purge gammu*

sudo apt install gammu*
sudo apt install wammu*

2a. - upravit spouštěč podle obrázku 1., kde je to zeleně zaznačeno v levém dolním rohu screenu. Úpravu spouštěče jsem dělal v programu "alacarte"...
2b. - ... nebo spustit v terminálu WAMMU s právy root.
Kód: [Vybrat]
sudo wammu
Celé je to o tom, že při první instalaci WAMMU se z nějakého důvodu nenainstalovalo vše potřebné (bug?). Po 'apt purge wammu a gammu' a 'apt install wammu a gamu' (pozor !!! obojí s hvězdičkou na konci !!! ta je tam velmi důležitá !!!) to i s mým pradědečkem telefonů naběhlo na první dobrou, viz zbytek obrázku č.1. Zde je i vidět, že jsem (uprostřed dole) zvolil v menu 'Vyberte telefon' první položku. Proč jsem to udělal? No protože také nevím, kterou položku zvolit. Ale vím, že jsou jen 4 možnosti, a tak mne v případě maximální smůly čekají maximálně 3 restarty WAMMU :-) .
Na dalších obrázcích je následné dění. Po volbě 'Telefon->Připojit' jsem v menu 'Načíst' postupně zvolil jednu položku za druhou a vše se mi načetlo.

Pozor !
Voba menu 'Načíst vše' mi nikdy a nikde nefungovala.
... resp. fungovala nějakou dobu, a pak se program zasekl (opět bug?) a musel být zavražděn, neb nešel standardně vypnout.

Další obrázky:
- obr. č.2 - Hlášení o nalezení telefonu (další bug je v polovičním zobrazení tučného nadpisu 'Zkouška').
- obr.č.3 - Načítání dat z telefonu pomocí zabugované funkce 'Načíst vše'. Snímek byl pořízen cca 5s před zakousnutím se programu.
- obr.č.4 - Po zabití WAMMU a znovuspuštění jsem načítal položky postupně a načetl vše. Na obrázku jsou hlavní charakteristiky telefonu. Screeny SMS, či tel. seznamu sem pochopitelně nebudu dávat.
Pozn: Červená barva na screenech je moje cenzura citlivých údajů.


Adresář pro přílohy je plný, takže takto:
č.1 - https://torrent.helltracker.cz/img.php/torscreens/79c886_snimekobrazovkyporizeny20180801143105.png,
č.2 - https://torrent.helltracker.cz/img.php/torscreens/79c886_snimekobrazovkyporizeny20180801143205.png,
č.3 - https://torrent.helltracker.cz/img.php/torscreens/79c886_snimekobrazovkyporizeny20180801143334.png,
č.4 - https://torrent.helltracker.cz/img.php/torscreens/79c886_snimekobrazovkyporizeny20180801151903.png.

17
Obecná podpora / Re:Wammu
« kdy: 31 Červenec 2018, 12:58:37 »
Google translate:
Gtk-WARNING **: 08: 17: 00.934: Chyba při analýze tématu: gtk-main.css: 73: 38: Nepodařilo se importovat: Chyba při otevírání souboru /usr/share/themes/Radiance/gtk-3.20/apps/gnome- builder.css: Žádný takový soubor nebo adresář

Neznaje žádné další informace, jeví se mi chyba takto:
Neexistuje soubor "gnome- builder.css", případně ani adresář/e, kde má být uložen.

Náprava:
- Vygooglit, co tento soubor znamená/dělá, jaký je jeho obsah, kde se dá stáhnout.
- Vytvořit adresářovou cestu, jak je v error hlášení a downloadovat do ní soubor.
- Opět spustit WAMMU, zkusit spustit jako root.
- Napsat průběh a výsledek snažení sem, aby posloužil dalším uživatelům.


Neznaje žádné další informace, jeví se mi chyba i takto:
Soubor "gtk-main.css" obsahuje chybu.

Náprava č.2 (může způsobit nečekaný problém jinde, třeba až za rok...):
- Soubor Chyba při analýze tématu: gtk-main.css: 73: 38:  - tedy soubor gtk-main.css
- Vyhledat soubor na disku.
- Otevřít v editoru, přidat na konec souboru jednu mezeru a zkusit uložit. Nejde-li uložit, otevřít soubor znovu v editoru, ale s právy root-a.
- V souboru najít řádek 73. Někde v něm je chyba. Nejspíše je tam odkaz na "/usr/share/themes/Radiance/gtk-3.20/apps/gnome- builder.css". Pokud je tam takový odkaz, zazálohovat si původní soubor, v editovaném souboru zakomentovat či smazat řádek, uložit.
- Teoreticky je možné, že chyba je na řádku 38. Nejsem si jist, které z čísel označuje číslo řádku, a které číslo chyby.
- Zkusit spustit WAMMU, zkusit spustit jako root.

- V případě neúspěchu přidat nejen chybovou hlášku, ale i výpis z onoho zmíněného .LOG souboru.
- V případě úspěšného vyřešení problému popsat akce co nejobšírněji, klidně i jako článek do novin, nebo jako návod. Hlavně použít hodně klíčových slov a kombinací. GOOGLE si na tom smlsne a přivede sem na fórum více lidí. Více hlav více ví a proto to zpětně do budoucna pomůže i tobě i mně.
   Je velmi vhodné si představit, co bych napsal do Gůgla, kdybych byl nováček a hledal odpověď na tento problém. Takové dotazovací texty pak zahrnout do textu příspěvku. Příklady: "nefunguje wammu", nefunguje wamu" - úmyslně udělat chybu ve správném logickém místě, "wammu se nedá spustit", "wammu vypisuje chybu" - použít 'vypisuje' (rozvětvenější tvar) místo 'píše' (Gů to miluje), "zprovoznění wammu", "oprava spouštění wammu" ..... atd.

18
http://jdownloader.org/ a nekaji se, přestože je to JAVA, přestože to žere RAM i CPU.

Zato stáhne cokoliv odkudkoliv, RARy po stažení rozbalí, drží si DB hesel k RAR, sleduje vaše vyplňování captcha a časem je umí vyplnit, u YT i jinde nabízí výběr z kvalit video i audio souborů, umí hloubkovou kontrolu (i stránky na které vedou odkazy z té primární). Další stovky funkcí, které jsem nevyužil i využil. Např. aktivace sledování schránky. Jakmile stisknete CTRL+C, zjistí, jestli text obsahuje URL a začne to prohledávat.

Je to moloch, ale zároveň bestie na programátory webů.

19
Obecná podpora / Re:Wammu
« kdy: 26 Červen 2018, 22:42:58 »
Právě nedávno jsem zkoušel WAMMU, protože MyPhoneExplorer u mne přestal fungovat s poslední instalací WIN (win7) a na Libovolném !!! Linuxu se nerozjel. Bojoval jsem s WAMMU dva dny, četl návody v hebrejštině i romštině, nic nezabralo. Až asi na 370.-tém linku Google (nekecám) byl ENG článek, kde psali: "Jako root nespouštíme program vždy.". To mne inspirovalo a spustil jsem jej jako root. V tu chvíli začal fungovat jak se synovým hloupým moderním mobilem, tam s mým ještě hloupějším (zato nenabouratelným) SonyEricssonem Z550i.

Tedy:
CTRL+ALT+T
napsat:
Kód: [Vybrat]
sudo wammuzadat heslo a fičet.

Asi slušnej oddíl. Zkuste... uvidíte.

20
Pomoc s hardwarem / Re:Jak zjistit stav SSD
« kdy: 26 Červen 2018, 22:19:35 »
Tak to vyřeš definitivně - dej tam jiný disk.  Pokud potíže ustanou, je to jasné....

Chápu sice Váš komentář = je vysoce pravdivý...

... nicméně nemám dojem, že by byla nalezena odpověď na otázku v názvu a úvodním příspěvku fóra.


Citace: ok1DTM
používám gsmartcontrol který je v repu https://gsmartcontrol.sourceforge.io/home/index.php/Screenshots
Děkuji za tip na "GSMARTCONTROL". Ovšem již první test ukázal, že sice najde, ale neidentifikuje starý werk seagate. A to ani po aktualizacích a restartu (Ubuntu 18).  Nicméně novější disky našel. To je fajn. Není v češtině, není na wiki.ubuntu.cz .

21
Měl jsem tyto problémy, dokud jsem měl dual boot WIN/LIN. Odstřelením WIN z hardu všechny problémy s WI-FI zmizely zatím na všech mých počítačích, čož obnáší bohužel poměrně malý vzorek 4x Notebook + 2xPC. Zato se to všude chovalo stejně.

Př: Dělal jsem na Widlích a měl vypnutou WI-FI. Po restartu a spuštění Linuxu (i Debianu) se mi WI-FI skoro nikdy nepodařilo zapnout. Tlačítka pro zapnutí WI-FI byly k dispozici, ale zapnutí funguvalo na několik sekund. Někdy (výjimečně) fungovalo trvale. Dodnes mi to nikdo nevysvětlil.

Řešením bylo zprvu reboot na WIN, zapnout WI-FI, reboot na LIN, kde už pak vše jelo. Pozdější řešení preferuji dodnes. Smazat WIN a s ním i všechny blokační problémy.

Snad jsem pomohl, i když chápu, že to může být pro někoho kruté řešení.

22
Vlastně ani nevím, proč to píšu. U18 by na CZ stránkách nemělo chybět, i když chápu, stejně jako předchozí pisatel, že se čeká na první verzi s opravami.  Ano, vývojáři vědí, kde u18 stáhnout atd... Takový nějaký náznak, že je již venku osmnáctka by (myslím si) na úvodní stránce CZ komunity chybět neměl.

Sám jsem na ní už od začátku května a není se čeho bát. Funguje AutoCAD i porno, Chromium i Firefox, GIMP i malowání přes WINE. Drobné nedostatky jsou slušně vyváženy zvýšenou rychlostí. Středně zdatný běžný uživatel by neměl mít problémy, nováčci mají k dispozici superstabil U16.

Za sebe bych byl rád, kdyby na Ubuntu.CZ byl alespoň link na NEW versions jakmile vyjdou.

23
Podpora pro Ubuntu Server / Re:WD red
« kdy: 05 Květen 2018, 16:51:54 »
Používám několik REDů 3 a 4 TB. Nemám problém.

24
Centrála pro hraní / Re:Open Transport Tycoon Deluxe
« kdy: 28 Duben 2018, 13:24:23 »
Na 18 (Bionic Beaver) vs. OpenTTD 1.8 potřebujeme

libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb - viz příspěvek výše
libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb - https://packages.ubuntu.com/xenial/amd64/libpng12-0/download
openttd-1.8.0-linux-ubuntu-trusty-amd64.deb - http://www.openttd.org/en/download-stable

Nacpat libicu a libpng do kompu a až potom TTD.
Časem se asi situace napraví, U18 teprve startuje.


25
Pomoc s hardwarem / Re:Doporučený hardware
« kdy: 16 Duben 2018, 22:23:42 »
Zakoupena multifunkce HP LaserJet Pro MFP M130a (scaner v barvě, tisk čb). Půl dne operací a pitev, než jsem si uvědomil, že všechny oficiální seznamy a repozitáře jsou hrubě neaktuální.

Legálně mi to multifunkci nainstalovalo, ale nešlo s ní komunikovat. Widle to zvládly na první dobrou. Ubuntu 16 po problémech. Výsledkem je plně funkční stroj.

V případě nákupu HP tiskáren je ověřeno:
1. ignorovat ofiko repa.
2. Jít na HP.CZ, jít rovnou do podpory a vyhledat model (jděte tam se strojem, pod kterým tiskárna pojede).
4. HP.CZ vás informuje, že pro LINUX má stránky zvlášť.
5. Proklikejte se k odkazu na stažení, stáhněte HPLIP v poslední verzi, nastavte spustitelný příznak, spusťte "~$ ./hplip-3.18.3.run" nejlépe v terminálu.
6. Potvrzujte operace jednu po druhé, POVOLTE ODINSTALACI původního HPLIP-u (je součástí Linuxu, ale je zastaralý cca rok a více).
7. Hotovo. Pokud jste četli, co vám instalátor psal, můžete tisknout.

Při instalaci jsem bojoval s jejich Managerem, který se nedokázal přenést přes poslední krok instalace tiskárny. Nakonec jsem boj vzdal a zkusil něco vytisknout.

Podpora pro LIN je dobrá, chyby tam asi jsou = mohou být i u mne. Obecně jsem zjistil, že HP má na svých stránkách k dispozici ovladače pro všechny modely, které mne napadlo vyzkoušet. Linux má v repo jen dědečky, ale je možné, že ty už zase nemá HP.  Instalace probíhá v angličtině, manager je v angličtině a slouží pro správu všech HP zařízení na USB, RJ, WIFI, HTTP a bůhvíjak jinak nakontaktované.

EDIT 28.4.2018
Na Ubuntu 18 Bionic Beaver platí stejný postup instalace. Je zde ale odchylka, že několik souborů nebyl instalátor schopen nainstalovat a musel jsem označit jejich přeskočení. Ve výsledku přesto tiskárna tiskne a scanner scanuje.
(ne, nehodlám to řešit, přestože bych měl)

Stran: [1] 2