Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - regine

Stran: [1] 2 3 ... 23
1
Multimedia, foto, video, zvuk / díky
« kdy: 14 Únor 2019, 08:55:01 »
 :) Díky za pomoc. Stáhl jsem od JirkyZ hotovou verzi CZ a ještě si pohrál dle vašich návodů pro příště.

2
PLS máte nápad, jak zvětšit obsah (písmenka - fonty) PDF dokumentu, který je na podkladu A4?
Přiložen snímek z LibeOffice Draw. Po otevření v LO_Draw není přesné, jako po tisku. Text je zarovnán na papíru do kótovacích rohů. Mnohem užší sloupce.
Zlozvyk, že si snad máte vystříhat a slepit 'skládačku' (kótovací linky). Písmo je titěrné. PDF prohlížeč samozřejmě vyhodnotí správně A4. Když se dá tisk 2 stránky na jednu, písmo je ještě menší.
Vím z minulosti, že s PDF dokumentem se dají z příkazovéhpo řádku dělat kouzla (Ghostscript), ale nejsem zkušený.

3
Díky, funkční v TV. Jde o 4 soubory. Konverze trvala u jednoho v průměru 10 minut.
Vypisuje se info o globálním záhlaví:
Citace
Codec for stream 1 does not use global headers but container format requires global headers

4
TV nepřehrává videa s HEVC.
PLS, zkušení, jak překonvertovat pomocí FFmpeg (command line) do například AVC, MPEG-4 (XviD)?
Popis:
Citace
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 512
    compatible_brands: isomiso2mp41
    encoder         : Lavf56.25.101
  Duration: 00:52:32.45, start: 0.033333, bitrate: 747 kb/s
    Stream #0:0(eng): Video: hevc (Main) (hev1 / 0x31766568), yuv420p(tv), 720x404 [SAR 1:1 DAR 180:101], 613 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 12800 tbn, 25 tbc (default)
    Metadata:
      handler_name    : VideoHandler
    Stream #0:1(eng): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, stereo, fltp, 128 kb/s (default)
    Metadata:
      handler_name    : SoundHandler
Použil jsem z netu získaného návodu:
Kód: [Vybrat]
ffmpeg -i input.mp4 -x265-params crf=25 output.mp4ale neprošlo. Chyba:
Citace
Codec AVOption x265-params (set the x265 configuration using a :-separated list of key=value parameters) specified for output file #0 (output.mp4) has not been used for any stream. The most likely reason is either wrong type (e.g. a video option with no video streams) or that it is a private option of some encoder which was not actually used for any stream.


5
Díky. Původní adresář jsem přejmenoval:
Kód: [Vybrat]
/usr/lib/palemoon_v280nový adresář vkopíroval. Vše běží OK na nové verzi 2.8.3.

6
Internet a sítě / Re:browser Pale Moon update, jak provést?
« kdy: 07 Únor 2019, 12:59:03 »
Zkusím verzi 4. Staženo mám. Udáváš, přepsat v /opt/palemoon
Ale v /opt adresář palemoon není. Mám ho obsažený v:
Kód: [Vybrat]
/usr/lib/palemoonTakže mám nakopírovat do /usr/lib/palemoon?
____
Verze 1. aktualizovat PGP klíč se mi nedaří.
Kód: [Vybrat]
sudo apt-key add - < Release.key
gpg: nenalezena žádná platná data ve formátu OpenPGP.

7
Pale Moon prohlížeč po instalaci je uveden ve zdrojích Ostatních SW:
Kód: [Vybrat]
http://download.opensuse.org/repositories/home:/stevenpusser/xUbuntu_16.04/Správce aktualizací nabízí novější verzi 28.3.1, ale je zablokována vlastní instalace:
Citace
Je požadována instalace neprověřených balíků
PLS. Jak postupovat dále?
Například ihned instalovat:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
sudo apt-get install palemoon
Nebo napřed odinstalovat a potom nově instalovat?
Kód: [Vybrat]
apt-get purge palemoonhttps://www.palemoon.org/releasenotes.shtml

8
Obecná podpora / Re:Odstranění MBR bez výmazu dat
« kdy: 04 Leden 2019, 08:41:24 »
To: TIBOR
Už jsem obdobné návody o výmazu MBR dohledal, ale údajně jsou určeny jen pro externí paměti. A nejspíš data se ztratí rovněž.

9
Obecná podpora / Odstranění MBR bez výmazu dat
« kdy: 03 Leden 2019, 18:32:24 »
Lze odstranit Master Boot Record (MBR) z disku a zachovat na něm data?
Našel jsem návod:
Kód: [Vybrat]
diskpart
list disk
select disk X
list partition
select partition Y
inactive
ale moc mu nevěřím.
Pod Windows údajně umí Super Fdisk, ale nikde jsem se nedočetl, že data zůstanou zachována.
https://smallbusiness.chron.com/delete-mbr-partition-hard-drive-56123.html
Citace
To delete just the MBR, you'll need to use specialized disk-partitioning software, such as Super FDisk.
A v jiných diskusích o Super Fdisk není jasné, zda obsah disku (soubory) jsou zachovány, či ne.
STEP 8:
https://www.techwalla.com/articles/how-to-delete-an-mbr-partition-from-a-hard-drive
Disk má být druhým v desktopu a BIOS nahodile bootuje z jednoho či druhého disku. Ignoruje se pořadí zavádění.

10
Podpora přenosných počítačů / Re:SUDO
« kdy: 15 Prosinec 2018, 22:20:47 »
Nó, často je problém s:
- velké/malé písmo Caps Lock
- numerická klávesnice Num Lock
- jazyk en/cs (ěščřžý...)
Zkus začít psát heslo do políčka 'jméno uživatele', kde jsou písmena vidět.

11
Podpora přenosných počítačů / Re:HP Scan
« kdy: 15 Prosinec 2018, 22:15:24 »
Z praxe nejen Linux, ale i Windows (správa ve firmě na asi 100 kompech) s multi.
1. Multifunkční zařízení i velmi drahá (nad 50 tisíc) i značkoví výrobci s novou verzi o.s. téměř nepodporují (zkušenost s Canon, OKI, ...). Zpravidla již vydají drivery bez multifunkčních parádíček.
2. Pokud se kupuje samostatně (skener, tiskárna, ...):
2a. - stačí update driveru a OK
2b. - v případě závady, aspoň něco je funkční
2c. - v případě technologické pokroku, levnější technologie, obnoví se jen část

3. Velmi často výrobci s novým o.s. podporují již jen 'nečeské' prostředí. Což u 'userů' je VELKÝ problém.

12
Návody, tipy a triky / QtQR v roce 2018
« kdy: 07 Prosinec 2018, 08:07:12 »
 :D Už je rok 2018 (založeno 2012) a potřeboval jsem doma rychle určit pár QR identifikací - zkušenost na 16.04
- instaloval jsem QtQR z repozitáře
:( QtQR generoval QR_code bezproblémově, ale nedekódoval
- dohledal jsem v diskusi, že má bug na 181. řádku
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2336474
- opravil jsem
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /usr/lib/python2.7/dist-packages/qrtools.pyna řádku 181 tostring na správný tobytes
Citace
replace 'tostring()' with 'tobytes()'
Jen mne zaujalo, že pokud jsem původní 181. řádek okomentoval #  a zapsal opravu na 182. řádek, QtQR program se nerozběhnul. Provedl jsem jen opravu ve 181. řádku a QtQR se stal plně funkční a dekódoval. Python neumím. :-\
Kódy byly skenovány kamerkou ve víku laptopu. Hrozná kvalita sejmutí *.png, ale QR je asi dobře samoopravný, protože dekódování bylo perfektní.
Ověřoval jsem podružně terminálovým ZBar-tools, ale GUI mám ve 21. století rád. :)
Kód: [Vybrat]
zbarimg qr_code.jpg

13
Původně jsem si chtěl poprvé vyzkoušet metodu použití SNAP. Zcela náhodně jsem si vybral instalaci browseru Brave.
Je zajímavé si zjistit, kdo za vývojem Brave stojí.
https://brave.com/about/
Sice výpis instalace je u SNAP pro mne zatím velká divokost (přiloženo bez úprav), ale výsledek užití prohlížeče BRAVE mne mile překvapil při blokování reklam. Lepší výsledky u stránek zahlcených reklamou ve srovnání s klasickými Adblock Plus, Adblock LatitudeuBlock Origin a jiných add-ons.
Pozor, prvotní zkušenost. Možná bude hůře s reklamou. :-[

14
Padají ceny SSD na třetinu. Uvažuji 'urychlit' starší laptop Lenovo G555 koupí SSD.
Na současném HDD mám dual-boot (Windows 7 a Ubuntu 16.04 LTS).
Do Lenovo lze současně vložit dva disky (jako např. u Acer TravelMate a jiných).
Zatím jsem vždy za účelem klonování užíval Clonezilla.
Zvládne Clonezilla klonování HDD->SDD?
Hlavní problém bude asi, že nemám zcela obsazený 750GB HDD a SSD asi koupím menší, postačující na použití laptopu jen k brouzdání po netu. Nejspíše pomocí Gparted zmenším partitions, ale pořád nebude možné provést disk-> disk klonování, ale jen postupně jednotlivé particie.
Díky za rady z vlastní zkušenosti (postupy, užití SW ...).
Doplněno:
20181124 - Díky juwa2. Zatím vítězem verze první. Důvodem je, že před asi 3 roky jsem zkoušel Aomei a byl problém s ext3 a dojem, že zálohování trvalo déle než s Clonezilla.

15
Dík, ale není funkční vždy. Zrovna v potřebném případě nefunkční. Uvádí:

Čtecí režim pro zobrazení stránek bez rušivých prvků
Citace
Je-li zobrazena lišta s nabídkou, je v případě, že je stránku možné zobrazit ve čtecím režimu
Kód: [Vybrat]
https://support.mozilla.org/cs/kb/cteci-rezim-pro-zobrazeni-stranek-bez-rusivych-prv
DOPLNĚNO:
V diskusích doporučují instalovat cups-pdf z repozitáře. Výsledek je stejný, špatný.


16
Pokud spustím tisk HTML do souboru PDF, uloží se do 5 stránek, ale jen první strana má obsah, zbytek obsahuje prázdné stránky jen se záhlaví/zápatím.
Není u všech internetových stránek, jen některých.
Dá se vlastnost nějak potlačit?
Přílohy - 1. OK Fórum, 2. Chybí obsah
Umím obejít přes například Write z LibreOffice, ale je to zdržující. Nechci instalovat další add-on pro ukládání do PDF ve Firefox.

17
Obecná podpora / pkexec nautilus - WARNING
« kdy: 23 Říjen 2018, 20:39:18 »
Díky. Vypsalo mi opět chybu:
Kód: [Vybrat]
$ pkexec nautilus
(nautilus:5175): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
** (nautilus:5175): CRITICAL **: Another desktop manager in use; desktop window won't be created
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: Nelze spustit proces potomka „net“ (Adresář nebo soubor neexistuje)
Nautilus se otevřel.

18
Obecná podpora / SGI
« kdy: 23 Říjen 2018, 19:01:42 »
Brát jako info.
Pracoval jsem na SUSE kompech. Vše ale pro firmu nastavoval SGI. Měli své řešení pro MS-Office. Word, Excel, PowerPoint bylo stabilní, Samozřejmě ne vše chodilo jako pro Windows. Outlook nebyl implementován.
Mám jeden program, jež stál dost peněz a běží jen pod Windows. Užívám ho na virtuálních Windows 7 ve VirtualBox. Což by bylo i řešení, pokud se trvá na Office.

19
Obecná podpora / sudo nautilus - oznámen ERROR [vyřešeno]
« kdy: 23 Říjen 2018, 18:53:07 »
Po delší době jsem potřeboval spustit Nautilus pod 'správcem'. Nautilus se otevřel/spustil, ale v terminálu se vypsalo:
Kód: [Vybrat]
$ sudo nautilus
[sudo] heslo pro user:
(nautilus:2218): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown:
The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
** (nautilus:2218): CRITICAL **: Another desktop manager in use; desktop window won't be created
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: Nelze spustit proces potomka „net“ (Adresář nebo soubor neexistuje)
Co je příčinou?  Nepamatuji si, že by docházelo k podobnému výpisu. Díky.

Doplněno. Zkusil jsem starší gksudo a následný výpis:
Kód: [Vybrat]
$ gksudo nautilus
(nautilus:2509): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_interface_skeleton_unexport: assertion 'interface_->priv->connections != NULL' failed

20
Už po několikáté jsem se setkal v práci se zarušením WiFi signálu od bezdrátového HW (nyní nějaká noname myš KBM-05 dodaná s kompem). Stačilo ji vypnout a kvalita WiFi signálu skočila nahoru.
Doma užívám k detekci WiFi z repozitáře nainstalovaný LinSSID.

Z práce donesená myš není detekována LinSSID, ale signál WiFi na kanálu 11 a blízké kanály silně zarušeny.
V práci nemohu na MS Win experimentovat.

Znáte nějaký SW (Linux či Android), který detekuje i wireless HW na WiFi?

ZAKONČENÍ. - Díky West. Tušil jsem, že problém bude ve vstupním ovladači (802.11 protokol). Škoda. Psát si firmware nebudu, neumím. :D

21
Výsledek pokusů pro dva browsery:
SlimJet - stáhnul jsem dle návodu uváděného:
https://www.slimjet.com/en/libffmpeg.php
potom staženého z:
https://launchpad.net/ubuntu/xenial/i386/chromium-codecs-ffmpeg-extra/49.0.2623.108-0ubuntu1.1233
V obou případech se následně SlimJet ani nespustil.
Vivaldi - už v adresáři /opt/vivaldilibffmpeg.so. Vložil jsem místo něj ze staženého vivaldi-ffmpeg-codecs-69.0.3497.100-1-x86_64.pkg.tar.xz. Výsledek je stejný, trhavé přehráváné video, zvuk plynulý.
Asi zastaral můj desktop. :D Díky za rady.

22
Z důvodu, že každý prohlížeč je v něčem lepší, mám jich několik. Soustředím se, ale na videa on-line:
1. Firefox - OK
2. Pale Moon - OK

3. Chromium - trhavé, jen skoky po snímcích
4. Vivaldi (právě instalováná 2.0) - trhavé, jen skoky po snímcích

5. SlimJet (FlashPeak) - zahlásí error
6. Midori (prastarý dříč) - OK
U všech mám update. Nejčastěji pouštím z Vimeo, Yahoo-videos, občas Youtube.
Čím je to způsobeno?
Srovnávám samozřejmě pro stejné video-klipy. Komp mám 32bit a asi 6 let starý.

23
Návody, tipy a triky / Speach to text - Chromium NE - Slimjet ANO
« kdy: 23 Září 2018, 16:53:42 »
Experimentálně jsem na 16.04 LTS naistaloval prohlížeč Slimjet
https://www.slimjet.com/
https://www.slimjet.com/en/dlpage.php
Instalace bezbolestná ze staženého 32bit Deb Package(.deb) ( 60.04MB ). Můj starý lapťop k pokusům. Hledám náhradu za nový Firefox (nový si ne a ne, nemohu oblíbit).
Zcela náhodně jsem zkusil převod mluveného slova na text na Google Documents.
A hle je funkční, přitom na Chromium je zamítnuto.
Hezký podzim. :)

Jak vlastně jednoduše česky vyjádřit Speach to text? Řeč do textu nebo rozpoznávání řeči či dlouze převod mluvené řeči na text?
____
Na
https://dictation.io/speech
ale nemaji rádi Slimjet

24
JEN POPIS MÉHO STAVU. Mám Ubuntu 16.04 LTS na třech kompech. Na dvou CapsLock lze nastavit jakkoliv. U jednoho mi příkaz:
Kód: [Vybrat]
setxkbmap -option ctrl:nocapsjen nahodile vypínal CapsLock. Asi jeden z deseti startů mi vypnul CapsLock.  U něj mám namapováno:
Kód: [Vybrat]
xmodmap -e "keycode 66 = Shift_L NoSymbol Shift_L"
exit 0
které je zcela bezproblémové. A při řešení problému jsem kdysi na netu zjistil, že nejsem sám. Mám tím klid na duši.  ;)

25
Po nějakém dávném update po spuštění se hlásí vnitřní chyba (přiloženo).
V diskusích na netu zpravidla řeší:
Kód: [Vybrat]
sudo -i gedit /etc/default/apporta vložit:
Kód: [Vybrat]
enabled=0Lze problém řešit jinak, než jen potlačit jeho zviditelnění?
Jak provést update v příkazovém řádku na nové verze u vypsaných:
Kód: [Vybrat]
libpam-systemd, libsystemdo, libudev1, systemd, udevDOPLNĚNO po 2 hodinách:
Spustil jsem Synaptic, dal update na udev, vygeneroval se potřebný update závislých modulů, provedl jsem aktualizaci.
Zatím po dvou restartech je klid.

DOPLNĚNO po 1 dni a několika spuštění: Závada asi úspěšně trvale odstraněna.

Stran: [1] 2 3 ... 23