Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál  (Přečteno 20756 krát)

anicka

  • Host
[HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« kdy: 12 Prosinec 2007, 02:23:18 »
Jestliže používáte GNOME Terminál a chcete si jeho vzhled přizpůsobit a vyladit, pak tip je určen právě pro Vás.

Marně jsem hledala nějaký konfigurační soubor pro gnome-terminal ... :-D

Takže spusťte Gnome Terminal a začínáme :-)

Rádi byste nastavili jiný titulek Gnome Terminálu? Stačí zvolit z hlavního menu "Terminál" → "Nastavit titulek..." Pamatujte, že pokud napíšete titulek s mezerami (víceslovný), je potřeba jej celý napsat do uvozovek.

Nejzajímavější je volba "Upravit" → "Aktuální profil...", kde naleznete karty "Všeobecné", "Titulek a příkaz", "Barvy", "Efekty", "Rolování", "Kompatibilita". Co k tomu dodat? Snad jen prozkoumejte a uvidíte ... :-) dokonce na mém několik let starém laptopu fungují i efekty! (průhlednost terminálu) což mě příjemně překvapilo ... Enjoy!

Hodí se Vám klávesové zkratky pro Gnome Terminál? Vyberte z hlavního menu "Upravit" → "Klávesové zkratky..." a nastavte si všechny zkratky jak potřebujete ...

:-) Good luck! :-)

--> Co se mi nepodařilo zprovoznit v Gnome Terminálu, je mezera mezi textem napsaným v terminálu a levým okrajem. Pokud byste někdo prosím věděl jak na to, jen to uvítám :-) ...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pro X Terminál tip, jak přidat mezeru mezi levým okrajem a textem uvnitř terminálu (tzv. internal Border), hodnota je uvedená v pixelech (px):

Do souboru XTerm v adresáři /etc/X11/app-defaults je potřeba jako root (sudo) doplnit následující řádek:

*internalBorder: 10

a poté soubor XTerm uložit jako root.

Otestováno, funguje bezchybně. :-)
« Poslední změna: 12 Leden 2008, 22:38:32 od Anna Taliánová »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Karma: +252/-43
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosinec 2007, 19:40:48 »
Pánečku! Průhlednost mi funguje na mé S3 Trio 2X/3D! Už dříve jsem si nastavil terminál na styl "matrix" (zelené na černém), ale o těch efektech jsem nevěděl. Děkuji.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

dumi

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1152
  • Karma: +53/-7
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #2 kdy: 13 Prosinec 2007, 00:01:44 »
ja som si nastavil, aby som mohol do terminálu vkladať prostredníctvom ctrl+v a kopírovať ctrl+c. tie pôvodné hodnoty boli hodne divotvorné.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 2405
  • Karma: +196/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Svět podle Marpa
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #3 kdy: 13 Prosinec 2007, 00:13:49 »
Ještě si nainstalujte písmo Terminus pomocí
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xfonts-terminus Pak v Terminálu > Upravit > Profily > Implicitní > Upravit > Všeobecné vyberte písmo Terminus a velikost 10 - 12, pak > Barvy "Zelená na černém" a Efekty > Průsvitné pozadí na cca 50%.
Je to pěkné a přehledné písmo, trošku "matrixovské"  ;)
« Poslední změna: 13 Prosinec 2007, 00:16:48 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad B590 + Debian 10 Buster

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #4 kdy: 13 Prosinec 2007, 07:07:56 »
Zelenú na čiernom mám už dosť dlho, matrix mám mocno rád :) ale tá priesvitnosť mi funguje tak že nevidím to čo by malo byť za terminálom, teda okno prípadnej inej aplikácie, ale rovno tapetu plochy (bez ikon).. Takže to je len taká "akože priehľadnosť" asi...
« Poslední změna: 13 Prosinec 2007, 14:12:08 od Anna Taliánová »

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 2405
  • Karma: +196/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Svět podle Marpa
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosinec 2007, 07:39:48 »
Zelenú na čiernom mám už dosť dlho, matrix mám mocno rád :) ale tá priesvitnosť mi funguje tak že nevidím to čo by malo byť za terminálom, teda okno prípadnej inej aplikácie, ale rovno tapetu plochy (bez ikon).. Takže to je len taká "akože priehľadnosť asi...

Jj, je to taková pseudoprůhlednost... Ale i tak to je efektní  ;)
« Poslední změna: 13 Prosinec 2007, 17:18:37 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad B590 + Debian 10 Buster

henrichg

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +34/-3
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosinec 2007, 08:38:31 »
Ak mate spusteny compiz, priehladnost terminalu je skutocna, teda vidite aj okna a ikony na ploche  ;)
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #7 kdy: 13 Prosinec 2007, 16:37:14 »
njn ale na Durone 1800 a 256 Ram nefunguje CF + nejaká reálna robota tak, ako má :)
« Poslední změna: 13 Prosinec 2007, 17:13:46 od Anna Taliánová »

nodrive

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 415
  • Karma: +28/-4
    • Zobrazit profil

Bummer

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +3/-4
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #9 kdy: 24 Prosinec 2007, 11:17:08 »
Ještě si nainstalujte písmo Terminus pomocí
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xfonts-terminus Pak v Terminálu > Upravit > Profily > Implicitní > Upravit > Všeobecné vyberte písmo Terminus a velikost 10 - 12, pak > Barvy "Zelená na černém" a Efekty > Průsvitné pozadí na cca 50%.
Je to pěkné a přehledné písmo, trošku "matrixovské"  ;)
Zkoušel jsem si nainstalovat to písmo a pokaždé to zahlásí
Kód: [Vybrat]
warning: /usr/lib/X11/fonts/misc does not exist or is not a directory
a ten font se v nabídce neukáže. Zkoušel jsem tam tu složku dokonce i vytvořit a ono si jí to samo zase smaže.

EDIT: Beru zpět. Po restartu xserveru se tam ten font objevil.
« Poslední změna: 24 Prosinec 2007, 11:25:02 od Bummer »

Maculko

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #10 kdy: 30 Prosinec 2007, 16:04:50 »
skusal ste niekto ten desktop terminal..... vsetko som urobil tak ako v navode a nejde to....

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #11 kdy: 30 Prosinec 2007, 16:51:02 »
Do toho súboru v ~/.devilspie nakopíruj namiesto toho, čo je v návode toto:
Kód: [Vybrat]
(if (is (window_name) "DesktopConsole") (begin (set_workspace 5) (below) (undecorate) (skip_pager) (skip_tasklist) (geometry "+50+50") (geometry "924*668") (maximize)))Mne to takto funguje v pohode...

nodrive

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 415
  • Karma: +28/-4
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #12 kdy: 31 Prosinec 2007, 13:56:29 »
Mělo by to fungovat i s nastavením devilspie z článku. V textu je "gnome-terminal –window-with-profile=DesktopConsole" a příkaz má být
Kód: [Vybrat]
gnome-terminal --window-with-profile=DesktopConsolecož je v článku upřesněné v závorkách. Terminál by se měl spouštět až po devilspie a nastavení z článku si žádá čtyři pracovní plochy.
Mé nastavení (~/.devilspie/DesktopConsole.ds) je:
Kód: [Vybrat]
(if
        (matches (window_name) "DesktopConsole")
        (begin
                (set_workspace 2)
                (below)
                (undecorate)
                (skip_pager)
                (skip_tasklist)
                (wintype "utility")
                (geometry "+50+50")
                (geometry "1024x768")
        )
)
což nehlásí syntaktickou chybu a vyžaduje jen dvě plochy.
« Poslední změna: 12 Leden 2008, 22:40:01 od Anna Taliánová »

Maculko

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 67
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #13 kdy: 31 Prosinec 2007, 15:32:56 »
no dakujem konecne sa mi to podarilo sprovoznit, ale este tu mam take drobne problemy.... nevyzera to tak ako na tom obrazku co tam je v tom popise... na tie moje rozmery co si tam dam to uplne *censored* a mam tam sive oramovanie to sa neda este nejak upravit....
a mam to iba na jednej ploche to je normalne lebo v tom kode som si dal 4 ako aj mam
« Poslední změna: 12 Leden 2008, 22:40:56 od Anna Taliánová »

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #14 kdy: 31 Prosinec 2007, 17:17:18 »
AK ti ignoruje rozmery, daj niekde do begin aj maximize.
A k tým plochám - každému čo jeho je, ja to chcem na ploche č. 5 tak tam mám "5" :P, od ničoho iného to nezávisí.
« Poslední změna: 31 Prosinec 2007, 17:47:30 od menganito »

Kony.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 237
  • Karma: +4/-9
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #15 kdy: 06 Únor 2008, 10:45:41 »
Tak jsem to taky zkousel, ale porad se mi to nejak nedari.. mam tam oramovani okna vcetne stavovyho radku a je to okno nejaky maly....

smieskoR

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #16 kdy: 08 Únor 2008, 13:52:12 »
ludia ked spustim z terminalu /usr/bin/devilspie dostanem takuto hlasku:

** (devilspie:10164): WARNING **: Error in parsing: Unexpected token encountered: 226
Cannot parse /home/***********/.devilspie/DesktopConsole.ds: Unexpected token encountered: 226
No s-expressions loaded, quiting

co znamena to 226.

dumi

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1152
  • Karma: +53/-7
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #17 kdy: 08 Únor 2008, 14:21:54 »
smieskoR: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=634048 ?
niečo sa mu nepáči s devilspie.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #18 kdy: 08 Únor 2008, 15:58:23 »
Povedal by som že to bude nejaká chyba syntaxu v súbore .devilspie/DesktopConsole.ds a keďže je zrejme jediný, nenačítal žiadne konfiguračné súbory a ukončuje sa...Postni obsah toho súboru.

chrasty

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 227
  • Karma: +23/-0
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #19 kdy: 09 Únor 2008, 07:23:15 »
Nedalo mi to a taky jsem to zkusil. Mam stejny problem jako Kony.cz, oramovane okno...

Vypise to:

Kód: [Vybrat]
chrasty@HP:~$ gnome-terminal --window-with-profile=DesktopConsole
/home/chrasty/.gtkrc-2.0:25: error: unexpected character `\342', expected string constant

Co s tim? Diky

Edit: jeste obrazek http://www.zsvejprnice.cz/terminal.png
« Poslední změna: 09 Únor 2008, 14:11:46 od chrasty »

gargy2002

  • Host
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #20 kdy: 09 Únor 2008, 12:50:43 »
Tak me to funguje!! Prepsal jsem ten obsah toho DesktopConsole.ds adresare na ten tady na foru a pridal pomlcku pred window(--window) do te druhe session s tim gnome terminalem a funguje to. Problem ale je, ze se mi objevi terminal jako nova plocha a nemam tam zastupce. Treba to nejak jeste zprovoznim..

menganito

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1728
  • Karma: +171/-25
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #21 kdy: 09 Únor 2008, 14:01:35 »
Chceš to mať tak že terminál bude ako pozadia a "nad" ním budú ikony? to nepôjde, jedine tak že sa pohráš s tým .ds súborom a odsadíš terminál viac doprava (nastavuj "geometry=x" na rôzne hodnoty x) aby ti ostalo miesto na ikony.

gargy2002

  • Host
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #22 kdy: 09 Únor 2008, 14:48:57 »
Chceš to mať tak že terminál bude ako pozadia a "nad" ním budú ikony? to nepôjde, jedine tak že sa pohráš s tým .ds súborom a odsadíš terminál viac doprava (nastavuj "geometry=x" na rôzne hodnoty x) aby ti ostalo miesto na ikony.
Mel jsem dojem, ze podle toho odkazu na navod(je tam fotka) by to melo byt uz pri aplikaci toho originalniho navodu. Ikony mam pouze na pravo a to jenom widlacke partition, jinak nic. Zkusim ty parametry prenastavit a napisu, jak to dopadlo, diky moc... :)

edit: Tak me napadlo, ze to maximalize by tam byt asi nemelo, kdyz tam jsou i presne parametry a na tom origos navodu je fotka s ikonama, tak jsem ho odebral a ono to funguje. Takze staci pastnout tento radek(upraveny) do DesktopConsole.ds
(if (is (window_name) "DesktopConsole") (begin (set_workspace 5) (below) (undecorate) (skip_pager) (skip_tasklist) (geometry "+50+50") (geometry "924*668")))
Ted uz to mam i s ikonama.. :D
edit2: Mazu tu hlasku s heslem, asi to pobere nejakej cas heslo pro prihlaseni do systemu..
« Poslední změna: 09 Únor 2008, 18:13:58 od gargy2002 »

kafooo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 95
  • Karma: +2/-2
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #23 kdy: 09 Únor 2008, 15:27:43 »
skuste tildu , me to jede krasne =)
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install tildaVýsledek :

pousteVnik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 182
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak si vyladit GNOME Terminál
« Odpověď #24 kdy: 21 Únor 2008, 15:00:58 »
ahoj vyzkousel jsem tildu a docela se mi to libi, jen bych chtel docilit toho aby se zobrazil terminal po zmacknuti tl. win,,, nevite prosim jak na to ?
« Poslední změna: 10 Listopad 2008, 10:57:37 od Anna Taliánová »