Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: dvě wifi sítě  (Přečteno 2652 krát)

jirihuf

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 894
  • Karma: +33/-11
    • Zobrazit profil
dvě wifi sítě
« kdy: 24 Leden 2008, 17:48:09 »
Můj dotaz možná bude naprosto hloupý, ale přesto -
Doma používám wifi, v práci wifi.. jak to udělat tak, aby mi počítač našel příslušnou síť a připojil se, aniž bych to musel dělat manuální. Resp. jak nastavit dvě sítě, ke kterým by se počítač připojil automaticky, kdyby byly v dosahu..?
Have you tried turning it off and on again?

nettezzaumana

  • Host
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #1 kdy: 24 Leden 2008, 17:55:40 »
pokud pouzivas network-managera tak to jde nastavit v nem a pokud ne (jako treba ja),

ak si musis napsat maly skriptik, kterej to osetri aka::

while :; do
    sleep 5
    DOMA=$(iwlist ath0 scan | grep 'aa:bb:cc:dd:ee') // mac address prvni
    PRACE=$(iwlist ath0 scan | grep 'ff:gg:hh:ii:jj') // mac druhe

    if [ "$STATUS" != "ok" ]; then
        if [ ! -z "$DOMA" ]; then
            ifdown ath0
            iwconfig ath0 ap <mac> && iwconfig ath0 key off // je li bez wpa
            dhcpcd ath0 && STATUS=ok
        fi

        if [ ! -z "$PRACE" ]; then ..
    fi
done
« Poslední změna: 24 Leden 2008, 17:58:43 od nettezzaumana »

jirihuf

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 894
  • Karma: +33/-11
    • Zobrazit profil
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #2 kdy: 24 Leden 2008, 18:37:07 »
V network manageru... jak, prosím?
Have you tried turning it off and on again?

jirihuf

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 894
  • Karma: +33/-11
    • Zobrazit profil
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #3 kdy: 24 Leden 2008, 19:18:59 »
Mě se Network manager v GG připojuje automaticky pokud jsem již zadal heslo a síť je v dosahu.
Vyzvání k zadání hesla mi hlásilo Feisty, v Gutsy si ho asi už konečně pamatuje a nemusí se vymýšlet vychytávky přes key manager (nebo jak se to jmenuje).

Jednu síť ano, ale ve chvíli, kdy přijdu domů, tak musím ručně přehodit síť, aby se mi počítač připojil...
Have you tried turning it off and on again?

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #4 kdy: 24 Leden 2008, 20:43:48 »
U me to funguje tak, ze projde vsechny dostupne site, a pokud jsem v jedne z nich uz byl v minulosti pripojeny, tak se do ni prihlasi. Doma i v praci vzdy najde tu spravnou sit, nemam problem :)

jirihuf

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 894
  • Karma: +33/-11
    • Zobrazit profil
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #5 kdy: 25 Leden 2008, 07:29:58 »
Můžu ještě poprosit o radu, kam s tím skriptem? Nikdy jsem nic podobného ještě neřešil...:-(
Have you tried turning it off and on again?

nettezzaumana

  • Host
Re: dvě wifi sítě
« Odpověď #6 kdy: 25 Leden 2008, 15:41:37 »
!! pozor, ten skript, jak jsem ho napsal nebude fungovat. musis si ho dopsat sam a ozkouset a upravit. byl to jen nazorny priklad, ale jak vidis, konstrukce

while :; do
    sleep 5;
    ....
done

znamena, ze skript bezi porad (: == true, tzn. je to 'while true; do) a jednou za 5 sec provede blok prikazu. Ten blok by ve Tvem pripade mel byt nasledujici:

1) zjisti, jestli uz neni pripojeni navazano z predchoziho obehu, pokud ano, nech vse jak je
2) pokud ne, zjisti, jestli neni v dosahu sit, ke ktere se mas pripadne pripojit
2.1) pokud ano, pripoj se
2.2) pokud ne, udelej dalsi kolo

obecne takovyto skript si musis jako root dat do /etc/init.d a potom zajistit autostart pri bootu.
vhodna metoda je balik rcconf .. (apt-get install rcconf && rcconf)