Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: dělení disku  (Přečteno 9688 krát)

shimmy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #25 kdy: 30 Leden 2008, 20:49:56 »
ok, tak du smazat ty skrytý oddíly v těch winech... tu zálohu už sem si vypálil, pak tam hodim to live CD a du to teda zkusit... to sem na to sám zvědavej jak to dopadne:D.... jinak zatim, díkes za pomoc, dost si mi pomoh ;)

ady709

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 212
  • Karma: +17/-7
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #26 kdy: 30 Leden 2008, 20:51:51 »
koukni se ve win jesli na tom 3GB oddílu neni pagefile (já ho třeba mam i ve woknech na samotnym swap oddílu, ale rozumný řešení bych u woken sotva čekal pokud si ho nedáš sám)
nevim jak ve vistě, ale v xp tento poč..výkon...tak něco, nemůžu se kouknout :) nejsem ve woknech :)
« Poslední změna: 30 Leden 2008, 20:54:46 od ady709 »

shimmy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #27 kdy: 30 Leden 2008, 21:50:22 »
tak se mi to parádně posralo:( sem si vypálil tu zálohu smazal ty disky skrytý, při instalaci sem něco *censored* a teď sem v prdeli... píše mi to, že chybí BOOTMGR... takže nemám visty ani linux:( sakra práce

ady709

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 212
  • Karma: +17/-7
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #28 kdy: 30 Leden 2008, 22:03:25 »
ups,  :o skus najít někde ve fóru obnova grub, nebo založit nový vlákno aby si všim někdo zkušenější a přinejhoršim můžeš spustit přes win install obnovovací konzoli a přes help najít něco jako fixboot nebo fixmbr, nevim přesně.
Ale založ každopádně nový vlákno stou hlášku bootmgr,

shimmy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #29 kdy: 30 Leden 2008, 22:11:18 »
mno zkusím to ještě nějak udělat přes ten linux... vyhledat chyby na C... a třeba to pomůže, třeba taky, ael aspoň to zkusim... už nemám co zkazit :)

klasyc

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 470
  • Karma: +30/-3
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #30 kdy: 31 Leden 2008, 00:13:28 »
Teď by to asi chtělo napsat, jak jsi postupoval. Taky by se hodilo uspořádání disku po instalaci - bootni si livecd a napiš nám, jaké máš oddíly... Nevím nic o tom 3GB oddílu, ale některé notesy mají skrytou partiton pro zálohu systému, takže pokud se Windows vykašej, tak se nechá zkopírovat už nainstalované Windowsy z téhle partiton. Možná si smazal tuhle zálohu - na tom by nebylo nic špatného, pokud tam Windows neměly zavaděč... A myslím, že to se úplně nabízí... Nechci strašit, ale pokud to je tak, jak píšu, tak je možné, že Win nemají zavaděč a pak sou v háji... Problém je v tom, že na obnovu grubu stačí tři příkazy z konzole, Windows to řeší vložením instalačního CD... No ale v každém případě by tam měl najet minimálně GRUB. Kam jsi ho instaloval? Do MBR nebo do boot sektoru linuxové partiton? Hádám ale, že jsi zvolil instalaci do bootsektoru partiton /, protože hláška o chybějícím BOOTMGR je typickým projevem toho, že jsi smazal soubor ntldr a další (aspoň u winXP) - a ty asi byly na té skryté partiton...

Abychom mohli určit přesnou diagnózu, potřebujeme víc informací. Ale já bych to viděl na opravu instalace Vist a potom na obnovu grubu...

Jo a k těm partitnám - jsou primární - maximálně 4 - můžou to být různé typy (NTFS, FAT, Ext2) - jedním z typů je i extended partiton, která může obsahovat další - logické oddíly (NTFS, FAT, Ext2...). Extended partiton je tedy řešením v případě, že chcete víc než 4 oddíly...

Linux se může narozdíl od např. DOSu instalovat i do logického oddílu - nevadí mu to. Osobně bych před instalací prostě jenom nechal na disku někde volné místo a tuším, že Linux by při instalaci měl to volné místo najít a nabídnout jeho automatické využití...

Jinak v principu stačí na Linux jedna partiton - /, swap se dává běžně, je fakt, že máte hodně RAM, ale já bych ho tam ze zvyku dal... /home dělat nemusíte - adresář home se pak uloží přímo na oddíl /. Výhoda odděleného /home je v tom, že můžete zformátovat / a osobní data a nastavení Vám zůstanou. Např. je to výhodné, pokud chcete zkoušet různé linuxové distribuce a nechce se Vám dělat zálohy. Pokud si ale s Linuxem chcete jen pohrát, tak bych home zvlášť nedával. Pak Vám akorát buď na / nebo na /home dojde místo a budete v loji...
« Poslední změna: 31 Leden 2008, 00:21:50 od klasyc »

ady709

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 212
  • Karma: +17/-7
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #31 kdy: 31 Leden 2008, 17:01:12 »
Osobně bych před instalací prostě jenom nechal na disku někde volné místo a tuším, že Linux by při instalaci měl to volné místo najít a nabídnout jeho automatické využití...

Mě z toho co mi nabízel za možnosti automatického využití vstávaly hrůzou vlasy na hlavě :) ... ale v tomhle případě  to vlastně nemuselo být od věci.

shimmy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #32 kdy: 31 Leden 2008, 22:13:56 »
jn, asi sem smazal ten zavaděč a i instalaci těch systémů, takže sem si to dneska dal přeinstalovat a musim si někde sehnat cd s vistama:( ale to nějak pořešim...stejně pak chci ty linuxe zkusit:D jednou se to musí povést 8) aspoň doufám... jinak díky všem za rady... akorát sem nějak nepochopil jak vytvočit na tom primárním oddíle, ten logickej... jinak už trochu vím, jak to asi pracuje :)

klasyc

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 470
  • Karma: +30/-3
    • Zobrazit profil
Re: dělení disku
« Odpověď #33 kdy: 01 Únor 2008, 19:46:01 »
jn, asi sem smazal ten zavaděč a i instalaci těch systémů, takže sem si to dneska dal přeinstalovat a musim si někde sehnat cd s vistama:( ale to nějak pořešim...stejně pak chci ty linuxe zkusit:D jednou se to musí povést 8) aspoň doufám... jinak díky všem za rady... akorát sem nějak nepochopil jak vytvočit na tom primárním oddíle, ten logickej... jinak už trochu vím, jak to asi pracuje :)

Použij návod na obnovu grubu a můžež zkoušet linux, než seženeš Vísty  ;D Akorát musíš grub instalovat do MBR:

1.  Nabootujte LiveCD

2.  Otevrete terminal

3.  Spustit "sudo grub"

4.  "find /boot/grub/stage1". Objevi se neco jako "(hd0,3)".

5.  "root (hd0,3)".

6.  "setup (hd0)"

7.  Vypadnout z grub "quit".

8.  Restartovat system - hotovo.