Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Dostupnost domeny z Lan  (Přečteno 9437 krát)

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4802
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #25 kdy: 27 Prosinec 2009, 21:27:57 »
vypis
Kód: [Vybrat]
ping domena.cz
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

1x23

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 449
  • Karma: +12/-9
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #26 kdy: 27 Prosinec 2009, 21:32:56 »
ping domena.cz
PING domena.cz (pevnaIP) 56(84) bytes of data.
64 bytes from iplan: icmp_seq=1 ttl=63 time=0.962 ms
64 bytes from iplan: icmp_seq=2 ttl=63 time=0.975 ms
64 bytes from ipLAN: icmp_seq=3 ttl=63 time=0.996 ms
^C64 bytes from ipLAN: icmp_seq=4 ttl=63 time=1.15 ms

--- domena.cz ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 15131ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.962/1.023/1.159/0.079 ms

NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 449
  • Karma: +12/-9
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #27 kdy: 27 Prosinec 2009, 21:36:18 »
v čem muže byt problem když ping jde ale už se neda připojit a čas vyprší,
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4802
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #28 kdy: 27 Prosinec 2009, 21:58:35 »
zkuste si to telnetem, http://www.esqsoft.com/examples/troubleshooting-http-using-telnet.htm
a podívejte se jak máte nastavené iptables
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #29 kdy: 01 Leden 2010, 18:08:10 »
v čem muže byt problem když ping jde ale už se neda připojit a čas vyprší,

Zpět k původnímu dotazu... celkem logicky.... v Internetu máte doménu domena.cz ... Nějaké (asi A záznamy) vedou na IP adresu (Internetovou) Vašeho routeru/natu, nebo jen modemu... předpokládám, že od poskytovatele máte jednu veřejnou IPv4 adresu doma máte NAT v nějakém routeru (tj jednu Internetovou IP překládáte na několik vnitřních, privátních IP adres).... Pokud se z domácí sítě ptáte na IP adresu počítače, která se skrývá pod tím doménovým názvem, tak prohlížeč se zeptá po souboru hosts, dále nastaveného DNS serveru (překladače)... buď v routeru běží dns - cache (IP adresa primárního DNS serveru na PC v lan bude stejná jako adresa routeru - výchozí brány) , nebo DNS serveru poskytovatele či třeba OpenDNS... ten mu odpoví, že třeba www.domena.cz má A záznam na IP třeba 90.178.13.9 a to je Internetová IP Vaší přípojky... a tak prohlížeč ve Vaší domácí síti se pokouší připojit na tuto Internetovou IP adresu... ovšem vy doma nemáte ve skutečnosti routerování, ale natování... domácí síť je od Internetu oddělena a tak IP, kterou máte v Internetu ve Vaší lokální síti vlastně neexistuje... respektivě to router nepustí, nebo nepochopí. A nebo jen s tím má problém dns cache v routeru, pokud jej používáte, pak by mohlo pomoci použíat na PC DNS poskytovatele rovnou. Pokud jde o pár PC v té lance, tak editace /etc/hosts ideální... pro doménu uvedete lokální IP počítače, kde běží server (např. 10.0.0.1)... 127.0.0.1 je localhost... to je jasné....
A pro fungování virtual serverů v Apache (různé poddomény), pokud z Internetu fungujou (DNS záznamy na Internetu jsou nastaveny), tak z lan sítě to nemá žádný vliv... pro Apache je důležité co je v http požadavku... Ten tu adresu potřebuje jen, aby věděl co zobrazit, né kvůli potřebě navázat spojení. Pokud v lan síti počítače budou mít pevně danou IP adresu serveru v /etc/hosts www.domena.cz a všech poddomén, které máte jako virtual servery, tak se nebudou ptát počítače v LAN DNS serveru v Internetu a k veřejné IP (vlastně z lan sítě neexistující) se vůbec nedostanou,  ale připojí se na lokální ip serveru. V případě zadání ip adresy v adrese stránky, Apache vyhodí standartně /var/www/, nebo jinej kořen webu... to je v pořádku. Je akorát třeba nastavit Apache doménu ve které je, viz příspěvky vejš... ovšem mě osobně to nefungovalo, když jsem tam zadal tu Internetovou doménu... pak jsem tam zadal nějakej lokální název stroje (petrpc) a ten i nastavil v /etc/hosts jako localhost a už to běželo. Má to vliv jen v rámci LAN sítě... KDyž  je blbě nastavená v systému doména, tak Apache po startu píše nějaké hlody (varování) o doméně... třeba při restartu... spustí se, ale varuje.  "sudo service apache2 restart" třeba.... vypíše něco mimo ok?
Jen je třeba do těch /etc/hosts počítačů v lan zadat všechny aliasy stejně jako jsou nastaveny A záznamy v Internetu, jen IP bude jiná.
Hosts na počítači, kde běží server může vypadat takto:
127.0.0.1   localhost hostname_uvedeny_v_etc/hostname  www.domena.cz jabber.domena.cz blbosti.domena.cz eshop.domena.cz

A u ostatních PC třeba:
10.0.0.1 (lokální ip serveru)   localhost www.domena.cz jabber.domena.cz blbosti.domena.cz eshop.domena.cz

To musí fungovat...

V lan siti se to bude ridit nastavenim hosts, v Internetu klasicky dns záznamem...

Btw... ping domena.cz, nebo požadavek na stránku http://domena.cz neni konkrétní název stroje jako třeba www.domena.cz (proto máme virtual servery.. treba pocasi.domena.cz, zpravy.domena.cz) ... virtualni stroje na jedne IP, nebo naopak)... většinou se to řeší v DNS hvězdičkovym záznamem, kam směrovat všechny požadavky / na jakou IP přeložit, které sou zapsány takhle obecně...
« Poslední změna: 01 Leden 2010, 18:10:12 od Peter33 »

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #30 kdy: 01 Leden 2010, 18:24:31 »
host name

domena.cz

127.0.0.1       localhost
127.0.1.1       domena.cz
lan                domena.cz


a nejde


domena.cz je neomezene pocitacu v domene domena.cz ... www.domena.cz je uz konkrétní údaj... třeba IP adresa... Na netu to možná funguje, protože máš u registrátora domény údaj *.domena.cz (cokoli .domena.cz), ale doma se to ted bude ridit souborem hosts. Takže třeba 10.0.0.1 www.domena.cz

127.0.0.1 IP zadávat jen do hosts na stroji, kde bezi server... na ostatnich PC v LAN, zadat k těm názvům vnitrní IP serveru...

Nebo nám sem pošli dig domena.cz, nebo nám řeknu tu doménu (v Internetu), a vnitřní ip serveru a je to....

1x23

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 449
  • Karma: +12/-9
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #31 kdy: 01 Leden 2010, 19:12:17 »
apache nehodí žádnou chybu při restartu

zkoušel jsem zapis do etc hosts na serveru i na ntb ale žádná zmena, stale to nejde.

server i pc mam pichnutý přimo do switche ISP

v etc/hosts/ na serveru mam
 
IP Lan  localhost domena.cz pokus.domena.cz chat.domena.cz

ntb

etc/hosts

IP Lan server localhost domena.cz pokus.domena.cz chat.domena.cz

Nebo jsem to pochopil špatně?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Peter33

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 74
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Dostupnost domeny z Lan
« Odpověď #32 kdy: 01 Leden 2010, 20:32:05 »
switche isp? A mezi switchem a ISP je ještě router s natem? Nebo je to skutečně rovnou na síti/podsíti ISP a pomocí switche připojuješ více PC? Pokud nemáš router, tak bud kazde PC u Tebe doma ma verejnou IP v Internetu... nebo ji nema ani jeden PC u Tebe a cela sit poskytovatele je za NATem, nemas ani jednu verejnou IP a nemuzes mit teda v Internetu server... leda, že by Ti ISP protuneloval port, treba v male obci. Ale spis tim switchem myslíš router. Co máš za poskytovatele? Co máš za IP adresu uvedenou v systému (příkaz ifconfig v ubuntu třeba)? A jaká je ta "veřejná", třeba co vidíš na http://ip.wz.cz/, nebo tu co si nastavil v "Internetových" DNS domény? Poslední dvojčíslí klidně utaj. :)

Pokud seš si jistej, že nemáš router doma (to by stačilo tunelovat port), ale přesto Internetová IP je jiná, než ta v ifconfig u připojení, tak nemáš veřejnou IP a z Internetu nejseš dostupnej. V případě routeru by to bylo to samé, ale s tim rozdílem, že k němu máš přístup a port si můžeš protunelovat sám.

Zadej z ntb  prohlížeči http://lokalni_ip_server/ , tedy tu co vidiíš na serveru v ifconfig... Zobrazí se obsah /var/www/ serveru (či Tvuj web root)? Fajn, síť běží, data tečou, firewall port 80 (nebo jinej) otevřel...  Nejdřív jestli vůbec běží komunikace po síti. Pokud ne, a server běží (http://localhost se otevře na serveru), tak bych zkusil ping z jednoho pc na druhej (např ping lan_druheho_pc). Nejdřív zadávat v IP adresách, né v doménách (takže např ping 10.0.0.2) (nesmí bejt bloklé ICMP na druhé straně), jestli vůbec Ti to komunikuje. :) Protože teĎ už vůbec netušim co máš za připojení atp...

Až pak bych řešil domény...

Podle Tvého /etc/hosts .... předpokládám, že za lan si dosadil lokální IP serveru (tu co vidiíš v ifconfigu serveru)... proč za to píšeš localhost? Localhost je pouze 127.0.0.1, odkaz sám na sebe v jakékoliv síti...  Na ntb smaž v /etc/hosts localhost u té IP lokální... a na novej řádek vrať 127.0.0.1 localhost... a to pokus.domena.cz, chat.domena.cz musí být také v nastavení Virtual Serverů v Apache konfiguráku, ale to je snad jasné...  Také po úpravě /etc/hosts je třeba dobrý restartovat web prohlížeč (aby se smazala cache, třeba Chrome hned nereaguje)