Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk [vyřešeno]  (Přečteno 4431 krát)

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Zdravím,

budu stavět RAID5 pole ze tří 1,5TB disků na tomto řadiči http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140086000000KRG

Zajímá mě podpora pro Ubuntu u tohoto řadiče. Budou pro něj vhodné ovladače? U popisu se píše podpora Linux, ale nerad bych koupil něco nepoužitelného.

Také by mě zajímalo, jestli existuje nějaký SW, který mě bude informovat o tom, že mi umřel některý disk v tom poli? Protože server je hola "krabice" bez monitoru a dalších periferií, přistupuji na něj v podstatě pouze přes SSH. Ideální by bylo nějaké upozornění na mail nebo nevím, jakým stylem se to řeší.

Díky
« Poslední změna: 25 Prosinec 2009, 21:06:14 od Bari »

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #1 kdy: 07 Prosinec 2009, 15:41:10 »
Osobně bych to asi řešil SW raidem, u kterého sice ubyde trochu výkonu, ale jde s ním více kouzlit. Ono tento řadič to podle mě stejně stáhne celé dolů, když je na úrovni SATA 1. S SW raidem by neměl být problém si nechat při pádu disku zaslat mail, SMS. Jde s ním i více kouzlit.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

8472

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 460
  • Karma: +26/-1
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosinec 2009, 15:59:03 »
Ako tak pozeram na ten radic a najma na jeho cenu, tak myslim ze zabudni na to ze by si u neho vedel fungovat cisto v HW Raid rezime.
S tym by si oblbol mozno tak windows, ale linux urcite nie (na distribucii nezalezi).
Vysledkom bude ze aj ked si sice pred startom OS vytvoris nejake Raid pole tak linux ti to aj tak uvidi ako samostatne disky, pretoze to je tzv. FAKE RAID.
Viac info o Fake Raid-e http://www.google.com/#hl=sk&source=hp&q=fake+raid&btnG=H%C4%BEada%C5%A5+v+Google&lr=&aq=f&oq=fake+raid&fp=f1f9c8dbee53fbb9

Cize by som na tvojom mieste radsej skusil to SW Raid pole ako ti radi uz Thomas123.
Ja konkretne mam skusenosti s nastrojom 'mdadm' , ktory je dost rozsireny. Pred casom (v byvalej robote) som z neho robil cez Raid5 pole o vyslednej kapacite 2TB (z 3x 1TB SATA), a fungovalo to v pohode.
A aby ta to este aj priamo/automaticky informovalo o svojom stave, tak na takuto funkciu v tej utilitke si zrovna nepamatam, ale ma to celkom pekny vypis stavu Raid pola a jeho diskov. Teda tam by nebol problem si spravit nejaky scriptik a do Cron-u nech to kazdy den mailuje niekam a pod.

viac INFO napr. tu:
http://www.linuxhomenetworking.com/wiki/index.php/Quick_HOWTO_:_Ch26_:_Linux_Software_RAID
http://tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html
https://help.ubuntu.com/community/Installation/FileServerWithRAID?highlight=%28raid%29
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=408461
https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto

a prip. si daj pohladat tu na fore rozne diskusie o raid-e, napr. cez "Pokročilé vyhledávání" daj hladat slovko raid , a napr. "podle uživatele" moj nick , a najdes kopu dalsich info.
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #3 kdy: 07 Prosinec 2009, 16:33:51 »
Přesně, jak píše 8472. Jinak na to hlášení doporučuji udělat jednoduchý scriptík, který vypíše stav pole, pomocí grep se to vyfiltruje na dané slovo, které hlásí, že je pole rozbité (myslím v případě mdadm je to degraded). Pokud ho najde, tak pošle mail, pokud nenajde, tak nic. Spouštět v Cronu, někde jsem na to viděl návod. Pokud bys chtěl HW raid (ne fake), tak si nachystej cca 8-10K a výše.

Jinak pokud chceš ten řadič kvůli tomu, že na desce už nemáš / vůbec nemáš SATA konektory, tak vem SATA řadič a opět SW raid.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4801
  • Karma: +502/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #4 kdy: 07 Prosinec 2009, 16:36:09 »
Pokud levný server s nějakým provozem tak třeba 3ware 9650 nebo Areca 1220
Pokud něco pro pár lidí nebo "na doma" tak jděte do SW Raidu, XORy bude počítat procesor počítače.
Do fakeraid nesmyslu (XORy bude také počítat procesor počítače, jen vyhodíte peníze za "raid" řadič.) bych šel pouze pokud by na tom stroji měl koexistovat Linux spolu s Windows(který to softwarově jinak než přes fakeraid+ovladače neumí)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #5 kdy: 07 Prosinec 2009, 18:28:52 »
Díky za reakce.

Doplním další info. Je to jen můj domácí file server, neběží na něm žádné databáze ani web, jde pouze o úložiště dat pro počítače na síti. Proto mi byl doporučen tento řadič, protože na mé požadavky (prý) bohatě stačí (není potřeba žádná závratná rychlost diskového pole, v 95% na server přistupuje pouze jeden PC a tím pádem stejně žádné rychlosti nevyužije). Mám desku se 4 SATA porty, v tuto chvíli tam mám pouze jeden disk, takže na tyto další tři disky tam místo je. Problém je ale ten, že MB nemá podporu RAID. Jedná se o základní desku s Atomem N330 a 2GB RAM a proto bych měl strach z výrazného vytížení při SW RAIDu. V tuto chvíli mám na serveru přesně tento HW http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=NFT01H3Z01RVQ01KHB01 a chci dokoupit další tři WD Green 1,5TB disky do RAIDu.

Mění se tímto upřesněním nějak Vaše vyjádření k mé původní otázce?

Jenom ještě doplním, operační systém už je nainstalovaný na části toho pevného disku, který je již v PC. A tento disk nebude žádnou součástí RAIDu, je zcela samostatný. Ty tři disky, které budou v RAIDu, budou sloužit pouze pro data, žádné aplikace tam nainstalované nebudou, žádný swap, žádné systémové prostředky na RAID poli nebudou. RAID pole bude prostě pouze pro data. Pokud jsem to pochopil z některých těch článků správně, tak tato informace hraje poměrně důležitou roli.
« Poslední změna: 07 Prosinec 2009, 18:39:54 od Bari »

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4801
  • Karma: +502/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #6 kdy: 07 Prosinec 2009, 19:30:48 »
Stejně to nemění nic na tom že vám původně doporučený řadič je jen fakeraid bez vlastního XOR procesoru takže to stejně bude počítat procesor počítače.
Takže doporučení - kupte tři disky, nastrkejte je do volných sata portů na desce a zprovozněte sw raid. Pokud to i na vaše dvoujádro bude pomalé (při vytížení jaké udáváte nemyslím) tak stejně nezbyde nic jiného než zainvestovat do opravdového raid řadiče s vlastním XOR procesorem. Když budete mít velké štěstí tak nějaký koupíte na aukci i pod $200.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1614
  • Karma: +135/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #7 kdy: 07 Prosinec 2009, 22:03:41 »
Provozuju na tý tvojí desce dva Teráče od WD jsou to ty caviar black myslim v RAID 1 na webserveru a v pohodě... Než jsem to nasadil do ostrýho provozu, tak jsem si zkoušel nouzový postupy a jak nastavíš oba disky jako bootovatelný, tak jsi za vodou, sice asi den trvá než se sesynchronizujou (nevim jestli jsem jenom levej, nebo to fakt rychleji nejde...) Ale jak řikám, běží mi to tu pod stolem půl roku s pár restartama po SW zásahu, jinak pohodička :)

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #8 kdy: 07 Prosinec 2009, 22:54:56 »
Ty dva disky máš zapojené přímo do základní desky a vytvořenej SW RAID? Nebo používáš nějaký řadič? Já z těch disků nechci bootovat. OS je na jiném disku. Tyto disky budou jen na data. Synchronizace žádná taky nebude, budou to tři čisté naformátované disky, na které budu postupně dávat nějaká data.

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1614
  • Karma: +135/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosinec 2009, 14:09:05 »
Ty dva disky máš zapojené přímo do základní desky a vytvořenej SW RAID? Nebo používáš nějaký řadič? Já z těch disků nechci bootovat. OS je na jiném disku. Tyto disky budou jen na data. Synchronizace žádná taky nebude, budou to tři čisté naformátované disky, na které budu postupně dávat nějaká data.

Ano, jsou zapojené přímo do desky používám mdadm co se defaultně nahodí při instalaci Ubuntu serveru. Budete používat RAID nebo ne?
Každopádně na řadiči nezáleží, pokud ho zkousne kernel, tak by to mělo být v pořádku a mdadm by mělo jít...

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #10 kdy: 08 Prosinec 2009, 16:44:09 »
No ideálně bych chtěl RAID5 ze tří disků. Mám obavu, že to bude ale problém.
Než dělat ale RAID1 ze dvou disků, tak radši budu mít dva samostatné disky a v noci budu dělat automatickou zálohu přes rsync jednoho disku na druhý. Protože změn tam je pár za den, tak to nebude až takový problém a bude to jednodušší, než RAID1.

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1614
  • Karma: +135/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #11 kdy: 08 Prosinec 2009, 16:52:25 »
To ztrácí trochu smysl, ale určitě to taky tak půjde :) Zkušenosti mám pouze s mirroringem, nikdy jsem nic jiného nepotřeboval :)

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #12 kdy: 08 Prosinec 2009, 17:24:34 »
Připojíš své 4 disky, 1 nebude v žádném RAIDu a pro 3 disky přimountované někam použiješ mdadm pro vytvoření RAIDu, který potřebuješ. HowTo na netu určitě nějaké najdeš.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #13 kdy: 08 Prosinec 2009, 17:40:34 »
Já z toho RAIDu mám právě strach... Nikdy jsem to nedělal a tohle vypadá na dost práce. Navíc teď nemám moc času si s tím hrát a zkoušet to, jednak potřebuju mít server v provozu a jednak moc nebývám doma... :( Asi si zatím koupím dva disky, které budu synchronizovat, a případně v létě, až bude čas, tak bych koupil třetí a pohrál si s tím RAIDem 5.

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosinec 2009, 18:36:51 »
Tak kup 2 disky a udělej RAID 1 - http://www.howtoforge.com/software-raid1-grub-boot-debian-etch

Ovšem tady se počítá s nasazením na disky, kde bgěží systém, ty si to musíš o ty nepotřebné věci zjednodušit, takže nebudeš muset nic kopírovat, žádný grub, nic podobného. Vyloženě jen to, co se bude týkat RAIDu a pak upravit FSTAB a přidat tam řádek s připojením raidového zařízení do určité složky.

http://www.howtoforge.com/how-to-configure-software-raid-to-send-an-email-when-something-is-wrong-with-raid
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 808
  • Karma: +90/-3
  • Semper fidelis
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #15 kdy: 08 Prosinec 2009, 20:29:23 »
teď jsem to zkoušel v qemu, IMHO to není vůbec těžké
pro vytvoření RAID5 nad disky /dev/sdb, /dev/sdc a /dev/sdd s jednou pratišnou se souborovým systémem ext4 by měly stačit tyhle příkazy:
Kód: [Vybrat]
# aptitude install mdadm
# mdadm --create /dev/md0 -l 5 -n 3 /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd
# mdadm --examine --scan --config=/etc/mdadm/mdadm.conf >> /etc/mdadm/mdadm.conf
# parted /dev/md0
(parted) mklabel msdos
(parted) mkpart primary 0 100%
(parted) quit
# mkfs.ext4 /dev/md0p1
# značí shell roota
(parted) značí shell programu parted

NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #16 kdy: 08 Prosinec 2009, 22:20:56 »
Díky :) Tak definitivně udělám RAID5 ze tří WD Green 1TB disků :) 1,5TB jsou dlouhodobě nedostupné...

A je ten SW RAID5 spolehlivej?
« Poslední změna: 08 Prosinec 2009, 22:54:11 od Bari »

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #17 kdy: 10 Prosinec 2009, 23:15:06 »
SW RAID je spolehlivý, jinak bychom ti ho tu nevnucovali. Rozhodně je na tom lépe a levněji než ten RAID za šest stovek. Není to velmi složité a má to širokou škálu možností.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #18 kdy: 11 Prosinec 2009, 23:01:15 »
Díky, to mi stačí :) RAID pole jsem nikdy nikde nedělal, takže nemám zkušenosti a proto se snažím co nejvíc o tom zjistit, než udělám nějakou kravinu :)
Disky už jsou doma, až bude čas, tak se na to pustím a pak sem samozřejmě napíšu, jak jsem dopadl, případně budu žádat další rady :)

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #19 kdy: 23 Prosinec 2009, 21:21:00 »
Tak jsem se do toho konečně pustil Vše v pohodě, RAID5 pole vytvořené, ale když se kouknu do Diskového nástroje, rozkliknu si Disk 2000GB RAID-5, tak vidím Stav: Degradované, Obnovuje se @ 37,5% (68 Mbit/s) a na case serveru vidím, že disk stále pracuje. Co to znamená? Je to v pořádku? Můžu toto pole mountnout k nějaké složce nebo mám čekat? Data na to kopírovat ještě nemůžu, že?

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #20 kdy: 23 Prosinec 2009, 23:11:07 »
Toto bych nenazval vše v pohodě. Degradované znamená, že nějaký disk není v pořádku. Zjistit, kde je problém, zřejmě /proc/mdstat a mdadm --detail
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #21 kdy: 24 Prosinec 2009, 00:03:20 »
Vypadá to, že to pole se nějak vytváří nebo co se s ním děje. Alespoň tak jsem to pochopil i podle toho, co jsem si vygůglil. V tuto chvíli je to na 87,5% a stále se to načítá. Domnívám se (a doufám v to), že až to dojede na 100%, tak tím skončí nějaká ta prvotní synchronizace a poté bude pole nedegradované. Uvidíme. Nechám to doběhnout na konec a pak to případně budu řešit dál.

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #22 kdy: 24 Prosinec 2009, 00:42:35 »
Výborně. Je to tak, jak jsem očekával. Dokončila se ona synchronizace nebo co to běželo a v tuto chvíli to píše Velikost pole: 2000 GB, Typ RAID: RAID-5, Komponenty: 3 komponenty (každá 1000 GB), Stav: Běží

Díky všem za pomoc :)

Thomas123

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 383
  • Karma: +10/-7
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #23 kdy: 24 Prosinec 2009, 12:20:58 »
OK, toto jsem si neuvědomil, dělal jsem RAID1 a toto je něco trochu jiného, tam jsem ty data jednoduše zkopíroval, proto jsem neměl takovou synchronizaci.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Bari

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re: RAID5 pole s řadičem - upozornění na vadný disk
« Odpověď #24 kdy: 24 Prosinec 2009, 17:35:55 »
Jen mě ještě napadá, jak udělat to upozornění na vadný disk v poli? Našel jsem si, že v mdadm.conf si můžu přidat svůj mail, na který mi přijde vygenerované varování. Mail jsem sice přidal, ale bude to chtít restart mdadm, což mám strach, aby se mi to pole nějak nerozpadlo nebo nezačlo znovu synchronizovat nebo něco podobného. A navíc si myslím, že musím někde nastavit SMTP server, aby ten mail mohl vůbec odejít. Kde si nastavím SMTP server?