Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Jaký HW na server pro 3 lidi?  (Přečteno 4440 krát)

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« kdy: 05 Prosinec 2006, 20:19:36 »
Ahoj, obracím se s prosbou ohledně HW na server. Potřebuji server na kterém poběží ubuntu server + Lotus Domino, které bude obhospodařovat pouze 3 lidi s Lotus Notes, z toho 2 NTB, které budou stejně dost často mimo, takže jenom občas synchronizace + Funambol SyncML. Žádný webserver, ftp, mailserver- nic takového tam nebude.

Moje podmínky jsou tichý provoz, asi ho budu mít v kanceláři, pokud možno malá spotřeba a vynikající poměr výkon/cena, tedy levný :-))

Měl jsem představu "notebookovské" socket 479 základní desky Asus N4L-VM DH viz  http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37963 , nějaký nejlevnější Intel Core 2 Duo,  2 disky v raid1 + 1 disk pro další denní zálohování stanic i serveru atp., 1 GB ram, rozumný case.

Ovšem nejsem si jist, zda je Asus N4L-VM DH podprována ubuntu
Čipová sada: Intel 945GM (grafika GMA950) + ICH7-M
Kanály ATA: 1 x IDE + 2x SATA2 (Matrix)
Přídavné řadiče: SATAII (RAID JMicron JMB363)
Zejména kvůli JMicronu, případně máte nějaké zkušenosti s přídavnými řadiči do PCI?

Případně máte nějaké jiné nápady či zkušenosti s takovými malými servery? Velmi rád si nechám poradit, ale Via C7 asi ne, mám obavy ohledně výkonu, byť spotřeba je fantastická.

Díky.

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
  • Karma: +58/-10
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosinec 2006, 21:18:33 »
Někde jsem četl/slyšel že IDE mají v podmínkách max 8 hodin provozu denně, jinak neberou záruky. Nevím jestli to jde dokázat apod. ale IDE HDD nejsou na servery prostě stavěny... Ačkoliv na tenhle malý(kde asi HDD nemusí neustále běžet) to asi nebude tak závažné.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Pavelp

  • Host
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosinec 2006, 21:28:37 »
IDE disky mam na branach a mensich serverech radove roky (3-5) naprosto bez problemu. Muj prvni SCSI  disk, tusim Conner, nebo Western, uz se napamatuju, se tocil v nasem prvnim serveru nepretrzite temer 10 roku jen s technickymi prestavkami. Odstaven byl loni.

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosinec 2006, 21:39:53 »
Take davam i na pomerne dost vytizene servery klasicke disky (drive IDE, dnes SATA), bez vetsich problemu. Vzdycky to ale jistim RAID 1.

linuxik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #4 kdy: 05 Prosinec 2006, 22:27:18 »
Na to co popisujes ti bude stacit cokoliv na cem pujdse ubuntu nainstalovat, pro jistotu tam muzes dat 2 disky do raid1 a bude to. Ja na takhle male servery davam  desky  VIA Epia jsou  s pasivnim chlazenim a  zatim  bezi vsechny ( vsech 5 ;)  ) uz nekolik let  prakticky nonstop bez jedineho problemu.

Tomáš "Piškot" Petera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 839
  • Karma: +26/-7
    • Zobrazit profil
    • http://www.spolnet.cz
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #5 kdy: 05 Prosinec 2006, 22:34:47 »
Nu já našel starej krám tuším Pentium III na nějaké 600mhz frekvenci, koupil dva nové IDE disky, postavil RAID 1 nu a běží na tom MySQL, IMAP pro 6 lidí, INTRANET web (správa firmy přes web) + SAMBA ... nu a vytížení ? Hádejte :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
  • Karma: +58/-10
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosinec 2006, 22:51:41 »
Citace: Pavelp
IDE disky mam na branach a mensich serverech radove roky (3-5) naprosto bez problemu. Muj prvni SCSI  disk, tusim Conner, nebo Western, uz se napamatuju, se tocil v nasem prvnim serveru nepretrzite temer 10 roku jen s technickymi prestavkami. Odstaven byl loni.
Citace: lukas.svoboda
Take davam i na pomerne dost vytizene servery klasicke disky (drive IDE, dnes SATA), bez vetsich problemu. Vzdycky to ale jistim RAID 1.
No, dám na vás, máte na rozdíl ode mě praktickou zkušenost :-)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Jaký HW na server pro 3 lidi?
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosinec 2006, 07:08:23 »
Jinak ten řadič JMicron JMB363, by měl být již opraven v jádru 2.6.17, jestli se teda nepletu?
Ještě jedna věc, nemáte nějaké zkušenosti s tou asus deskou? Nebo obecně socket 479 deskami pro takovéto využití?
A ještě poslední věc, má vůbec smysl kupovat nějaký opravdu server třeba viz http://www.alza.cz/jednoprocesorovy-server-acer-altos-g320-d68430.htm  je tam něco zásadně jiného, lepšího? Nějaké výrazně dražší servery si nemůžu dovolit a zřejmě by vůbec neměli smysl.