Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Staré IBM počítače  (Přečteno 9336 krát)

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« kdy: 11 Prosinec 2006, 17:57:52 »
Dal jsem si dohromady starý ibm počítač model 50z.Nějak do něj ale nemůžu nic dostat,respektive žádný os.nevíte kde stáhnout dos 6.22 nebo os/2 1.3.Žádné české forum jsem o tom nenašel a tak jestli někdo s tím náhodou nemáte zkušenosti.Předem moc děkuji za jakoukoliv reakci.

DevilMuF

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 265
  • Karma: +11/-6
    • Zobrazit profil
    • MuFí stránky
Staré IBM počítače
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosinec 2006, 19:37:25 »
nevim o tom, že by MS uvolnil DOS jako free, takze pokud chceš něco oficielně zkus FreeDOS

jinak co je vůbec model 50z za konfiguraci?
Ubuntu 16.04 64bit Clevo W230SS

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosinec 2006, 19:52:44 »
Processor:
i286 @ 10 MHz (original),
IBM 486SLC2 @ 50 MHz (Upgrade)

Coprocessor:
none

Cache:
16K on-chip

Memory:
2 Mbytes (options range from 1M to 2M)

Bus:
4 MCA slots (16 bit), one special for HDD controller
Interfaces (onboard):
Mouse, Keyboard
1x Serial
1 x Parallel

Floppy (1.44M), allows attachment of up to 2 drives
VGA

Add-on cards:
CompuShack CS-Combo Ethernet Card (NE2000-comp.)
IBM 8514/A Graphics Adapter
IBM 2-8M Memory Expansion Option
ESDI Hard Disk Controller (DBA Interface)

Operating System(s):
Caldera OpenDOS 7.01

Když ho zapnu tak začně načítat pamět vyhodí ok pak se objeví 162,163 obrázek přeškrtnutého ok a IBM.Vůbec nevím co s tím.Když jsem si stáhl free dos a chtěl ho hodit na disketu tak mi to vyhodí že není dost místa na disku.

lukyn01

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 127
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosinec 2006, 20:33:28 »
Co s tím PC zamýšlíš dělat? Tam nedostaneš snad nic "normálního" .. 10 MHz procesor? LOL
Jedu na Ubuntu 9.04

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosinec 2006, 20:36:47 »
Chci jen oživit starou klasiku.A nejde mi to kvůli takový hlouposti.Rrrr.....

Pavelp

  • Host
Staré IBM počítače
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosinec 2006, 20:55:26 »
Jako pokus hezky, ale asi dost problematicky. IBM mely vzdy svuj specificky BIOS a je otazka, jestli Vam tam nejaky free klon dosu pojede. 286  a 2 MB pameti je opravdu malo i na nektere dosovske hry. Pustite na tom akorat Nortona a mozna stary T602. Chce to aspon 386 se 4 MB. Zkuste nekde splasit instalacky toho 6.22, volne ke stazeni nebude nikde, viz #2, ale co to udela je ve hvezdach.

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #6 kdy: 11 Prosinec 2006, 21:07:56 »
Sehnal jsem instalačku Caldery 7.1 která je přímo podporována výrobcem.Teď se to snažím nainstalovat ale napíše mi to A/ a nevim co tam napsat tak hledám nějaké HOWTO.

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #7 kdy: 11 Prosinec 2006, 21:31:02 »
Všechno snažení bylo asi k ničemu.Nefunguje harddisk :(.Takže kdyby někdo damo měl jakkýkoliv hardisk s jakoukoliv kapacitou pro platformu ibm a byl by tak ochoten mi ho prodat nebo darovat tak bych mu byl moc vděčný.Všem děkuji za reakce.

romi

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 711
  • Karma: +12/-1
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #8 kdy: 11 Prosinec 2006, 21:31:57 »
ja som mal tiez 286ku .. .server :)) malo to hafo tych divnych ibm zbernic... obrovsky disk ...20 MB :)) a 1,44 MB disketovku :))))

inac...stiahni si zo stranky IBM sw na konfigurovanie biosu ... bez toho ti to nepojde ;))
a samozrejme.....skontroluj bateriu (ta bude asi death) .. bez nej to tiez korektne nechodi ;)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #9 kdy: 11 Prosinec 2006, 21:36:54 »
Já jsem to na té stránce nenašel!?Jsem začátečník jakou baterii???

Beetljuice

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 831
  • Karma: +43/-5
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #10 kdy: 11 Prosinec 2006, 22:13:59 »
Nechci prudit, ale myslím si, že to sem svým zaměřením snad ani nepatří .... :( .... zamknout???
Aj dont spíík ííngliš :)

romi

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 711
  • Karma: +12/-1
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #11 kdy: 11 Prosinec 2006, 22:52:12 »
Citace: Beetljuice
Nechci prudit, ale myslím si, že to sem svým zaměřením snad ani nepatří .... :( .... zamknout???
je to obecna diskusiat :)) tazke..velmi to nemusi suvisiet s ubuntu :))




aku bateriu?? no tu, co napaja pamat, v ktorej su nastavenia biosu :)) (na novych zakladovkach je to taka malinka titiova 3V bateria) ...dakedy sa pouzivali NiCd baterie..s napatim 3,6 V :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Beetljuice

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 831
  • Karma: +43/-5
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #12 kdy: 11 Prosinec 2006, 23:10:00 »
Citace: randy
Citace: Beetljuice
Nechci prudit, ale myslím si, že to sem svým zaměřením snad ani nepatří .... :( .... zamknout???
je to obecna diskusiat :)) tazke..velmi to nemusi suvisiet s ubuntu :))
To jo, ale s Ubuntu a linuxem obecně to nemá mnoho co dělat, páč na tu přerostlou kalkulačku asi stěží cokoliv dostane .... spíš by se měl smířit, že je to tak do vitrýny, nebo doma na poličku. Tím nikoho nechci naštvat i já mám doma schovanýho "Šilelise", ale na tom asi fakt nic nepojede ... :(
Aj dont spíík ííngliš :)

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Staré IBM počítače
« Odpověď #13 kdy: 11 Prosinec 2006, 23:17:28 »
Diskuze zde (v Obecna diskuze) mohou byt na libovolne tema. Proste vsechno, co nejde zaradit jinam.

Beetljuice

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 831
  • Karma: +43/-5
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #14 kdy: 11 Prosinec 2006, 23:33:12 »
Citace: lukas.svoboda
Diskuze zde (v Obecna diskuze) mohou byt na libovolne tema. Proste vsechno, co nejde zaradit jinam.
OK Ok OK ... ty jsi administrátor :D
Aj dont spíík ííngliš :)

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5684
  • Karma: +235/-37
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #15 kdy: 12 Prosinec 2006, 08:14:14 »
Citace: Beetljuice
Citace: lukas.svoboda
Diskuze zde (v Obecna diskuze) mohou byt na libovolne tema. Proste vsechno, co nejde zaradit jinam.
OK Ok OK ... ty jsi administrátor :D
Hele, novinka. Lukáš už není "jen" závislák. ;) To je dobře...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #16 kdy: 12 Prosinec 2006, 16:03:56 »
Sám tomu nevěřím, ale tu velkou kalkulačku jsem přeci jen rozjel se systémem Caldera 7.1.Takže všem moc díky za radu.Akorát nevím kde seženu tu baterii.

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #17 kdy: 12 Prosinec 2006, 19:13:05 »
Ještě jsem se chtěl zeptat, nemůžu si zničit novější crt monitor, když ho připojím k tomuto počítači???

Pavelp

  • Host
Staré IBM počítače
« Odpověď #18 kdy: 12 Prosinec 2006, 19:14:26 »
Ma to Vegu, tak snad ne. Obracene by to bylo horsi.

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #19 kdy: 12 Prosinec 2006, 20:10:38 »
Mám monitor siemens noxdorf a je mi divné že je černobílý tak jsem chtěl zkusit jestli je to počítačem nebo jenom monitorem tak že k němu připojim novější monitor co normálně používám, ale bojím se že bych si ho mohl zničit.

lukyn01

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 127
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #20 kdy: 14 Prosinec 2006, 09:32:35 »
Google? Zkoušels? ;)
Jedu na Ubuntu 9.04

Figa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 79
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Staré IBM počítače
« Odpověď #21 kdy: 14 Prosinec 2006, 17:15:38 »
Už jsem to našel je černobílý.Nemáte někdo doma ibm počítač nebo nějakou jeho funkční část?

Pavelp

  • Host
Staré IBM počítače
« Odpověď #22 kdy: 14 Prosinec 2006, 20:51:29 »
Mam, ale nedam, je trofejni. Az nekdy nebudu mit co delat, tak ho zprovoznim a pustim si na nem Goblinsy a Loom.