Po létech kdy jsem měl různé linux servery s různými službami zase zpovozňuji domácí síť řízenou serverem a ne jen routerem.
Server: Dell optiplex gx520 varianta DCCY (low profile)
Procesor : 2jádrový 64 bit Intel Dualcore Pentium D820
Paměť: (ještě jde poštou) buď 2*1GB DDR2 667Mhz a nebo 2*1GB DDR2 800Mhz
Pevný disk: letitý, hodně vytěžovaný 160GB Sata HDD od samsungu (ani jsem nepředpokládal, že tak dlouho vydrží)
grafika integrovaná, integrovaná gBit LAN
V jediném rozšiřujícím slotu je gBit LAN
Z Číny jde USB WiFI klíč s 6dB anténou a 500mV n-ková
Server bude za kabelového modemu UPC brát internet jednou z LAN a druhou LAN bude připojen do 5ti portového gBit switche.
Bude routerem pro přístup do internetu. Poběží na něm:
Apache, mySQL, SSL, DHCP, BIND. Možná Radius server (pokud jej wifi bude umět použít.) WiFi klíč bude AP pro wifi zařízení doma. Na serveru poběží transmission který bude data ukládat na NAS serveru.
HW na který čekám bych měl mít doma během týdne a pak začne instalace a přepojování sítě. Všechna kabeléž kterou mám doma je certifikovaná na gBit LAN, všechna zařízení zapojené do LAN jsou s gBit kartami, všechny wifi zařízení jsou N.
Server bude umístněn v komoře tak, aby nebyl de fakto vidět ale měl přístup vzduchu. v komoře je navíc trvale zapojený ventilátor ze skříně s automaticky řízenými otáčkami který prostor umístění hw stále větrá. Server po instalaci nebude mít klávesnici, myš a ani monitor.