Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Aky vybrat stroj  (Přečteno 2072 krát)

jany

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Aky vybrat stroj
« kdy: 25 Červen 2011, 18:51:59 »
Momentalne mi server bezi na ubuntu 9.04 a mam tam LAMP, proftpd a nainstalovany netflow, cacti (zber dat s Mikrotika a zobrazenie grafov).
To je asi vsetko co potrebujem. Bezi to na starom Compaq 100: CPU PIII 1GHz, ramm 512MB, HDD 120GB 2,5". Je to docela velky zrac el. energie a preto uvazujem o niecom menej narocnom. Najprv som myslel na router Asus WL 500 GP, ale z pozadovanych sluziab to vie asi len FTP s pripojenym HDD. Ak by to dokazalo aj LAMP, tak to by bolo super, ale to asi LAMP nedokaze (inak server je v sieti kde je asi 15 ludi a vyuziva sa velmi malo, dvaja na nom sucasne asi nikdy neboli (ide tam hlavne o zber dat s MK cez SNMP)). Samozrejme na ten asus by nesiel ubuntu (lebo ubuntu na routery asi ani nie je, ale nejaka spec. verzia na asus)
Este som uvazoval o mini itx s CPU intel atom, tam by asi nebol problem z nicim okrem ceny.
Mohli by ste napisat, ake pouzivate HW na take mensie servery, resp. co by ste mi poradili.
Server --> ubuntu server 14.04 LTS
Desktop --> Linux Mint 17
NTB --> Linux Mint 17

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4802
  • Karma: +508/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #1 kdy: 27 Červen 2011, 02:31:29 »
Co se zkusit podívat po nějakém NAS
http://www.alza.cz/servery/diskove-stanice/18849630.htm#CatId=18849630&limit=&prod=&pn=PriceUp&Pg=0

do lecčeho se nechá nacpat linux
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

JS

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 250
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #2 kdy: 28 Červen 2011, 07:54:57 »
Dej tam nejaky stary notebook a pridej mu jednu PCMCIA LAN kartu at muzes routovat. Myslim ze to uz koupis za par kacek. Kdyz odejde, tak po dobu opravy nahodis ten stary PC. Moc to bez spusteneho displaye nezere a das si tam co chces.

jany

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #3 kdy: 29 Červen 2011, 11:34:19 »
nie je to zly napad, ale myslis, ze NB je stavany na 24/7 on-line
Server --> ubuntu server 14.04 LTS
Desktop --> Linux Mint 17
NTB --> Linux Mint 17

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1610
  • Karma: +136/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #4 kdy: 29 Červen 2011, 15:11:34 »
Notebook rozhodně není vhodný pro 24/7.

Filip Dominec

  • [Proplesk] [Piškot]
  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 1157
  • Karma: +141/-6
    • Zobrazit profil
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #5 kdy: 29 Červen 2011, 15:31:16 »
Notebook rozhodně není vhodný pro 24/7.

Přijde na to, jak moc spolehlivý má být. Pokud na tom běží pár osobních stránek a nějaký fileserver se zbytnými daty, tak je to nejúspornější řešení.

Člověk občas jenom zírá, když připojí nevytížený stolní počítač k wattmetru...
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #6 kdy: 07 Červenec 2011, 17:58:38 »
Ja jsem nakonec postavil server ta miniITX desce od Intelu (D945GSEJT), probiralo se to tady a tady a nejvetsi spokojenost  8)

Zuzitkoval jsem notebookovy IDE disk co se mi valel v supliku a dokoupil k jednomu WD Caviar green druhy identicky a udelal si raidove pole. Deska zere absolutni minimum a teploty jsou zcela z poradku i ted za veder - disky maji nejakych 35-37C°. A to jsem to vsechno nacpal do miniaturni krabice velikosti vetsi knizni encyklopedie. Jedu na tom debian s cherokee a mysql  pokud neco neinstaluju nebo nekompiluju tak se procesor ani poradne nevytizi - samozrejme kdyz budu tahat hodne data a pristupovat na web bude to asi vypadat jinak. Ale i tak me prekvapilo jak to ta deska stiha.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jany

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #7 kdy: 25 Červenec 2011, 18:37:43 »
co poviete na alix, bolo by to v pohode ?? http://pcengines.ch/alix.htm
Ten server nie je takmer vobec vytazeny (sem tam ftp) obcas http
Zapnuty samozrejme musi byt, pretoze zbiera data s MK SMNP a netflow
Server --> ubuntu server 14.04 LTS
Desktop --> Linux Mint 17
NTB --> Linux Mint 17

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1610
  • Karma: +136/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #8 kdy: 25 Červenec 2011, 18:46:30 »
Záleží, jak moc si s tím vyhraješ.
Doporučil bych deboostrap a debian, instalovat jen to nejdůležitější.
Mně se povedlo ořezat debian, že si nevzal víc než 20MB RAM.

jany

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 160
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #9 kdy: 25 Červenec 2011, 20:12:54 »
ja asi moc s tym nevyhrajem, lebo moje skusenosti su moc biedne  :'(
Server --> ubuntu server 14.04 LTS
Desktop --> Linux Mint 17
NTB --> Linux Mint 17

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Zasloužilý Ubunťák
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1610
  • Karma: +136/-56
  • moje obrázky ↓
    • Zobrazit profil
    • TomasBrincil.cz
Re: Aky vybrat stroj
« Odpověď #10 kdy: 25 Červenec 2011, 20:49:45 »
ja asi moc s tym nevyhrajem, lebo moje skusenosti su moc biedne  :'(
Tak to zatím nepotřebuješ výkon. ;D
S rostoucím skillem budeš chtít plodit větší ptákoviny a kvůli výkonu začneš optimalizovat, takhle to vidim já xD