Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Školení Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Lenovo S205 a Ubuntu  (Přečteno 18606 krát)

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Lenovo S205 a Ubuntu
« kdy: 30 Září 2011, 14:50:41 »
V návodu jsem nalezl několik chyb, které znemožňovali instalaci úspěšně dokončit. Tyto chyby jdou na vrub mé nepozornosti. Za způsobené komplikace se omlouvám. A zároveň děkuji uživateli sw3d.

Tenhle netbook se prodává bez OS, bohužel k instalaci prakticky jakéhokoli systému není zrovna přívětivý.

V základní konfiguraci obsahuje totiž procesor AMD E-350 což je vlastně výkonnostní obdoba Atomu D525 a disk s technologií Advanced format od WD (tuto informaci překontrolujte v BIOSu, narazil jsem teď na Hitachi které advanced formát samozřejmě nemá). Kdo si myslí, že se jedná o disk s 4kB sektory, který se však v reálu tváří tak, že má velikost sektoru pouze 512B, tak ten si myslí správně. Díky tomu se třeba systémy Windows nedají použít (ačkoli k nim výrobce dodává ovladače), WXP totiž trpí extrémní ztrátou rychlosti kvůli disku a W7 se nedají na AMD E-350 skoro používat, tedy kromě verze "Starter", ale tu asi nikde nekoupíte. Takže instalace Linuxu je logickou volbou, ovšem pokud má vaše oblíbené distro GRUB2, není to jen tak. Jinak třeba Fedora 15 funguje hned od začátku bez nutnosti jakéhokoli zásahu.

Takže nejdříve formát
Rozdělení disku věnujte velkou pozornost, špatně rozdělený disk obvykle znemožní správně následně nainstalovat GRUB 1.

Právě kvůli tomu pitomému disku nelze "partišny" pořádně zarovnat (pokud máte jiný disk než WD s advanced format, problém se zarovnáním u vás odpadá). Zkusil jsem kde co (dokonce i nástroj přímo od WD), ale výsledek je vždy stejný, v momentě kdy vytvoříte rozšířený oddíl, jste v háji. Nakonec jsem tedy disk rozdělil takto:

"/boot" jako EXT2 o velikosti 512MB, primární oddíl umístěný na začátek
"/" jako EXT4 pro samotný systém, primární oddíl umístěný na začátek (velikost je na vás, já dal 40GB)
"/home" jako EXT4, primární oddíl umístěný na začátek
"swap", (odkládací prostor) umístěný na konec disku jako primární oddíl o velikosti minimálně 1,25-násobku velikosti RAM (pokud chcete používat hibernaci)

Během dělení disku si zapamatujte kam je umístěn "/boot" a "/". Následně vám to ušetří práci.

Instalace
Pokud budete chtít instalovat 64bit systém, musíte instalovat z flash disku a nikdy nevytvářejte takový disk za pomoci nástroje přímo v Ubuntu. Výsledný systém totiž nepůjde spustit, použijte raději třeba Unetbootin.
Při instalaci za pomoci externí mechaniky, nelze 64bit systém vůbec nainstalovat (spuštění selže hned na začátku) je to způsobeno špatným zacházením ze strany EFI (BIOSu) s bootloaderem.

Následná instalace je potom už lehká, bohužel díky EFI po instalaci systém nenaběhne, problém je GRUB2. Instalaci jsem proto provedl následovně

-nejdřív zvolím, že chci systém vyzkoušet, poté provedu instalaci a při dotazu jestli chci restartovat počítač, zvolím "Pokračovat ve zkoušení"
-zapnu terminál a zadám
Kód: [Vybrat]
sudo fdiks -l jeho výstup by měl být posloupný, tedy něco takového
Kód: [Vybrat]
/dev/sda1 /boot
/dev/sda2 /
/dev/sda3 /home
/dev/sda4 swap
Nyní je potřeba se do systému dostat, takže provedeme chroot, takto
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo chroot /mnt
Nyní by jste měli být v systému instalovaném na disku jako root, takže nyní provedeme odstranění GRUBu2 a jeho náhradu za GRUB1
Kód: [Vybrat]
apt-get purge grub-pc potvrdit odstranění zavaděče
Kód: [Vybrat]
apt-get update
apt-get install grub
instalace nového zavaděče
Kód: [Vybrat]
grub-install /dev/sda a nakonec
Kód: [Vybrat]
update-grub poté se vás terminál optá, že chybí soubor "menu.lst" jestli ho má pro vás vytvořit, zadejte "y" a můžete restartovat
Kód: [Vybrat]
shutdown -r now Během restartu vás může systém oblažit hláškou o tom, že běží v "low grafic", nic nepotvrzujte a vyčkejte než se dokončí restart.

Po instalaci

Pokud jste majiteli Ubuntu do verze 10.10 nemusí vás tento odstavec zajímat, pro ostatní platí toto (verze 11.04 a 11.10):

-nefunguje Wi-fi, problém je jak v systému, tak v samotném network-manageru, provedeme proto náhradu za network-manager, takto
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get purge network-manager
sudo apt-get install wicd
jistě si po restartu všimnete, že vám z panelu jaksi zmizela ikona "Připojení", je nutné nainstalovat "dconf-editor", spustit a vyhledat cestu desktop-unity-panel a zde přidat Wicd do whitelistu.

-po uspání bohužel Wi-fi opět nefunguje, je nutné ji resetovat příkazem
Kód: [Vybrat]
rfkill unblock all aby jste to nemuseli dělat pokaždé ručně, vytvořte si do cesty /etc/pm/sleep.d soubor "0000wifi.sh", takže nejsnadněji asi takto
Kód: [Vybrat]
gksudo nautilus a potom graficky vytvořte prázdný dokument a do něj vložte tohle
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
case "$1" in
    thaw|resume)
        rfkill unblock all
        ;;
    *)
        ;;
esac
exit $?
uložte, pojmenujte soubor jak jsem psal výše a nezapomeňte souboru přidělit spustitelný příznak.

Parkování
Pokud máte jiný disk než WD, použijte tento postup jen pokud se vám zdá, že disk až příliš "cvaká".

Disky WD jsou známé tím, že velmi rády parkují hlavičky, při provozu na adaptér je to OK, ovšem při provozu na baterii je to katastrofa, otevřete si tedy terminál a do něj zadejte
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/hdparm.conf a na konec souboru přidejte
Kód: [Vybrat]
/dev/sda {
apm_battery = 250
}
pro úplné vypnutí můžete použít hodnotu "255", pro standardní nastavení jako na adaptér potom hodnotu "254", pokud ovšem počítač budete přenášet, osvědčila se mi hodnota někde mezi "230-250".

To je asi tak všechno, poslední věcí kterou musíte udělat je doinstalovat ovladač grafické karty, přes "Dodatečné ovladače".
« Poslední změna: 10 Březen 2012, 20:47:10 od Rover623 »

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 23 Leden 2012, 23:09:41 »
No ty bláho, s tímhle Lenovem jsem se chtěl o něco pokusit /o instalaci/. Ještě si to rozmyslím.
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4802
  • Karma: +504/-26
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 24 Leden 2012, 01:06:20 »
A co namísto MBR použít GPT?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 25 Leden 2012, 19:57:17 »
Zkoušeno, bez efektu. při použití GPT se ten netbook ani neuráčí bootovat a rovnou řve, že není systémový disk.

Jen malý dodatek, od určitého data (někdy po vydání 11.10) se v repozitářích podporovaných verzí (tedy 10.04, 10.10, 11.04, 11.10) již nachází updatovaný grub-legacy, který již umí zacházet s ext4, takže oddíl /boot by neměl být nutný

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 25 Leden 2012, 21:06:30 »
A co tento model notebooku s procesorem E450? Mám na něm W7 home...alespoň myslím, že home. Akorát že od Lenova jsou na disku obsazeny 3 fyzické oddíly...
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 25 Leden 2012, 22:42:28 »
Jsou tam 3. Nultý oddíl, což je záloha Windows, bootloader Windows 7 a samotný systém, ani nevím proč mají W7 bootloader oddělený od samotného systému na samostatném oddíle, ale i instalátor W7 to takhle vytvoří.

Nicméně už samotná existence nultého oddílu se zálohou na discích a advanced format vytvoří tu nepěknou vlastnost, že logické sektory končí jinde než fyzické, což samotný diskový nástroj z LiveCD vidí, takže pokud už je to tam takhle dodrbnuté od výrobce, asi bych to nechal a provedl instalaci klasicky na rozšířené oddíly.

Místo pro primární /boot tam je, ale jak jsem psal výše, už by neměl být potřeba, grub-legacy co je teď v Ubuntu už umí s ext4 zacházat.

Nicméně doporučuji po instalaci provést test jestli se systém náhodou nerozběhne s GRUBem 2 a pak ještě jedna maličkost, některá Lenova mají možnost nastavení chování UEFI, aktivuje se to myslím stiskem F12, ale tuto informaci ten notebook zobrazuje na startovací obrazovce

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 25 Leden 2012, 23:13:15 »
No tak to nevím, jestli W7 dělá automaticky oddíl s bootloaderem...Teď jsem je instaloval známému a nevšiml jsem si, ale je možné, že tam je..
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 06 Únor 2012, 22:30:33 »
No tak jsem se do toho pustil..Nejdřív jsem si vytvořil na konci prázdné místo 20GB, u kterých jsem si plánoval, že si je instalátor schroustne při instalaci, akorát že mi instalace zůstane trčet s hodinama asi u druhé obrazovky (xubuntu). Gpartedem jsem chtěl tedy ručně vytvořit oddíly, jestli s tím není nějaký problém a tam mi to zařvalo, že nemůžu vytvořit víc jak 4 fyzické, čehož jsem si při vytváření prázdného místa nevšiml! Takže milé Lenovo si zaplácá pro sebe celý disk jak se mu zlíbí. Chápu, že normální uživatel tohle neřeší, ale čí je vlastně ten notebook?  ;D Mají tam jeden rozšířený oddíl, takže to zase popřesouvám a vytvořím v rozšířeném další logické jednotky...hmm.

Takže jsou tam 4 oddíly - Fyzický boot 100MB, potom systémový, kde je samotná instalace windows - cca260GB, pak je rozšířený oddíl s logickým oddílem LENOVO, cca. 30GB a pak je poslední fyzický oddíl, teď si nepamatuju přesně jak se jmenuje a kolik místa zabírá...No paráda. Zatím jsem skončil u toho přesouvání, prázdné místo mám teď v rozšířeném oddílu. Ty windows tam musí bohužel zůstat.
« Poslední změna: 06 Únor 2012, 23:38:52 od sabraq »
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 13 Únor 2012, 23:44:36 »
Tak ne...Jak v 11.10, tak ve 12.04 mi nefunguje bezdrát Ralink 3090STA. Zkoušel jsem verzi pro Oneiric z ppa, patchoval a kompiloval jsem  ovladač z nejnovějšího zdrojáku a výsledkem je zavedený dkms modul, ale nefunkční karta... Fakt výbornej kousek tak naprali.
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

Jarosko68

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 14 Únor 2012, 16:56:33 »
Při dělení disku jsem místo /boot a Ext2 použil "zaváděcí prostor EFI" další rozdělení disku již standart kořen, swap, /home. Instalaci zavaděče zvolit na ten oddíl EFI. Vše proběhlo ok.

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 14 Únor 2012, 17:59:39 »
Zaváděcí prostor EFI myslím není u starších verzí Ubuntu  k dispozici

lecisko

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 13 Březen 2012, 17:26:47 »
Zdravím, chtěl jsem toto Lenovo koupit, ale tato diskuze mě celkem odrazuje.

Nemá někdo zkušenosti s tím nejvýkonnějším modelem a zapojení SSD disku (jestli se tam vůbec člověk nějak rozumně dostane) místo původního HDD? To by mělo odpadnout plno problémů ne?

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450812B21S91JUX notebook
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450060000001INC SSD

Díky za každý případný ohlas...

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 13 Březen 2012, 21:23:32 »
Bohužel, největší problém je EFI které způsobuje hromadu problémů a momentálně znemožňuje na tomto netbooku provozovat jakoukoli distribuci.

Zkoušel jsem Ubuntu, Mint, Fedoru, OpenSUSE, Debian a Mandrivu (Mageiu ještě testuji). Takže situace se má tak:

Ubuntu (10.04)-nefunguje bezdrát, neexistuje řešení jak ho zprovoznit, tedy existuje, ale spojení je velmi nestabilní

Ubuntu (11.10 i 12.04 BETA1)-nefungují některé flash disky, po zapojení spadne modul jádra ehci_hcd s chybou paměti a chcípne kompletně celý USB vstup.

Mint-vůbec se nerozjede, verze 9 postižena stejně jako U10.04

Mint (Debian)-po instalaci nefunguje firmware pro ethernet, nejde to opravit, boot končí chybou a restartem

Fedora 16-systém se nedá vůbec nahodit, selže jak GRUB2, tak GRUB1 (legacy)

OpenSUSE-skončí s hláškou configure udev (dál se nehne)

Debian-nejde zprovoznit bezdrát

Mandriva-totálně se rozpadne obraz, je fuk jestli máte svobodný nebo nesvobodný ovladač, výsledek vždy stejný

Problém s USB, jak jsem zjistil se týká všech dister které používají jádro Debianu verze 3-3.3. Distra používající jádro RedHatu jsou z obliga.

lecisko

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 13 Březen 2012, 22:15:50 »
Tak velmi děkuji za odpověď. To získává lenovo dost velkej palec dolů. Prodávat notebook bez OS, což samo o sobě vybízí k instalaci linuxu a takhle to podělat. To mi hlava nebere.

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 15 Březen 2012, 22:03:47 »
Tak ještě malá oprava, Mageia nefunguje, obraz se rozpadne na fragmenty. Mandriva funguje, ale pouze s vesa driverem, takže bez akcelerace.

Paradoxně tak funguje nejlépe PCLinuxOS se kterým jsem měl vždy nejvíce potíží. PCLinuxOS funguje bez potíží a kromě resetu Wifi karty po uspání není nutné téměř nic upravovat.

Další distro které jede je Gentoo, ale to není pro začátečníky ani mírně pokročilé.

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 19 Březen 2012, 23:24:31 »
Já si taky přihodím polínko. Je hezké, že Ralink ve svém modelu 3090 snoubí poslední generaci bluetooth s enkovou wifi, která má strašně malou spotřebu (i citlivost), ale pod linuxem nelze rozjet vůbec. Nějaké ty jejich drivery počítají s jádry 2.6, v tom asi bude ten pes. Zajímavé je, že blutooth funguje - pároval jsem ho s telefonem do aleluja. Wifi ani ťuk, snad jedině nějakou normální USB wifinu s tímto ntsem....Ale Ubuntu instalováno jako windows aplikace (kvůli testování té wifiny), takže kdo si koupí tento NB bez systému, asi mu tak zůstane ještě hodně dlouho po zakoupení.
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

Pirkil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 24 Květen 2012, 13:48:28 »
Včera si přítelkyně koupila Lenovo s205 model 20105. Protože se mi instalace nakonec podařila, chtěl bych sem napsat svoje zkušenosti.  Stáhnul jsem poslední verzi Xubuntu pro 64 bitovou architekturu a v Ubuntu vytvořil spouštěcí USB. První 3 pokusy o instalaci selhaly. 

1. USB stick se nejspíš špatně naformátoval / vytvořil, proto jsem vytvořil jinej.
2. dva problémy nejspíše souvisely s originálním rozdělím disku. Na laptopu byl nainstalovaný FreeDos, který jsem dal vymazat.
Na 4. pokus jsem Xubuntu úspěšně instaloval, vytvořil se pouze jeden diskový oddíl.

Měl jsem problémy s wifi, prošel jsem spoustu návodů a fór, ale nic nepomohlo, až jsem si všimnul, že někdo doporučoval resetovat BIOS. Nakonec jsem v BIOSu nastavil jako prioritní bootování z USB/hdd a ne z 'ubuntu'. Tím se moje problémy vyřešily, nemusel jsem opravovat žádné konfiguráky, ani dávat 'acer_wmi' na blacklist atp.. Wifi pracuje imho normálně, tj. rychle.

Ze začátku se mi zdálo, že se pomalu otevírá okno s LibreOffice a s Chromiem. Když to ale porovnám s rychlostí otvírání těch samých aplikací na mém stolním PC, kde mám Arch Linux 3.3.6-1-ARCH s gnome Xorg-serverem, tak to rozhodně není nijak extra pomalejší. Což samozřejmě může znamenat, že jsem oba systémy blbě nakonfiguroval, protože nejsem programátor, jak jste si jistě všimli ;-) Tímto se omlouvám za terminologickou vágnost.

Zdar a sílu!

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 24 Květen 2012, 19:09:34 »
Měl jsem problémy s wifi, prošel jsem spoustu návodů a fór, ale nic nepomohlo, až jsem si všimnul, že někdo doporučoval resetovat BIOS. Nakonec jsem v BIOSu nastavil jako prioritní bootování z USB/hdd a ne z 'ubuntu'. Tím se moje problémy vyřešily, nemusel jsem opravovat žádné konfiguráky, ani dávat 'acer_wmi' na blacklist atp.. Wifi pracuje imho normálně, tj. rychle.

Tak to vidím prvně, takovou radu, pokud je problém v ovladači. Není to trochu jako jít s chřipkou k šamanovi na zaříkávání, nebo si na jazyku nechat rozpustit 3 pijavice?
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

johny1x1x

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 18 Červenec 2012, 08:46:38 »
Pirkil má naprostou pravdu. Kdybych to neviděl, tak tomu neuvěřím.
V Ubuntu 11.10 mi WiFi fungovalo po provedení rfkill unblock wifi. Po aktualizaci na 12.04 přestalo WiFi pracovat. Zkusili jsme hafo dister, poslední je Linux Mint 13.
1. oddíl - EFI, 2. oddíl - /, 3. oddíl - SWAP , zavaděč je v EFI oddílu
Boot z Life CD - WiFi jede.
Boot z disku - WiFi nejede a nedá se zapnout pomocí rfkill unblock wifi ani modprobe -r acer_wmi.
Na několika dalších fórech jsem našel, že v Boot sekvenci v Biosu nesmí být na prvním místě Linux. Když jsem dal na první místi HDD, WiFi pracuje zcela bez problémů.

johny1x1x

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 18 Červenec 2012, 08:53:27 »
Ještě jsem našel v jedné diskusi, že v 12.04 je bug v modulu rfkill. Od Ubuntu nakonec přišla zpráva, že tam chyba není a že je chyba na straně Lenovo S205. Nicméně v Ubuntu 11.10 rfkill fungoval a v 12.04 spolehlivě nefunguje. Tak kdo má sakra pravdu?

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 18 Červenec 2012, 09:49:02 »
Asi mám blbou instalačku, ale EFI se mi tam jako oddíl nedaří ani za boha dostat. Problém není v rfkill, ale přímo v EFI toho notebooku, po nějakém čase totiž lehne jakékoli připojení (LAN i Wifi) a karty se tváří jako když tam vůbec nejsou (LAN) nebo nefungují (Wifi) a to dokonce i pod Windows.

Problém s tímhle netbookem je ten, že existuje milion revizí a každá se chová trochu jinak a má jiný HW. Už jen pro Windows je docela problém najít ovladače tak aby ve Správci nebylo milion žlutých otazníků

johny1x1x

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 18 Červenec 2012, 13:52:54 »
Mě se tam vytvořila EFI partition při instalaci W-7 (typ FAT16, asi 20 MB). Od té doby jsem s tím nehejbal. A při instalaci Minta jsem vybral pro boot první partition (to je EFI), vybral jsem typ EFI - Mint už ji zná.
Pokud se při bootu spustí GRUB, tak se vypne WiFi a už nejde zapnout (např. při bootu z USB Life CD). Pokud je zachována boot sekvence 1.HDD, 2.Linux , tak se GRUB nespustí, rovnou se bootuje Linuch a WiFi jede

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 18 Červenec 2012, 15:06:27 »
Pro mě je hlavním limitujícím faktorem to, že při připojení určitých zařízení USB zahlásí jádro chybu a všechna USB lehnou

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #23 kdy: 18 Červenec 2012, 21:06:39 »
Asi mám blbou instalačku, ale EFI se mi tam jako oddíl nedaří ani za boha dostat. Problém není v rfkill, ale přímo v EFI toho notebooku, po nějakém čase totiž lehne jakékoli připojení (LAN i Wifi) a karty se tváří jako když tam vůbec nejsou (LAN) nebo nefungují (Wifi) a to dokonce i pod Windows.

Problém s tímhle netbookem je ten, že existuje milion revizí a každá se chová trochu jinak a má jiný HW. Už jen pro Windows je docela problém najít ovladače tak aby ve Správci nebylo milion žlutých otazníků
Mám tento netbook a wejlanu mám od ralinku. Ovladače netahám od Lenova, ty mi nikdy nefungovli, ale přímo od ralinku. Mluvím o windows.
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

Rover623

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5973
  • Karma: +487/-44
    • Jabber/AQQ
    • Zobrazit profil
Re:Lenovo S205 a Ubuntu
« Odpověď #24 kdy: 18 Červenec 2012, 22:07:53 »
Já tam třeba mám kartu od Atherosu