Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: (initramfs)  (Přečteno 10613 krát)

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
(initramfs)
« kdy: 06 Prosinec 2011, 17:56:06 »
Ahoj. Na zcela čistý IDE Maxtor 10GB disk na počítači ACER Aspire E380 jsem přes ISO z USB klíčenky nainstaloval Ubuntu 11.10 a po restartu hláška biosu, že disk není systémový a když ho připojím k jinému počítači, tak normálně Ubuntu běží z tohoto disku. Po nabootování přes tu klíčenku USB a zvolení startu z prvního disku nebo default naběhne textové prostředí (initramfs) ze kterého se stejně nikam nedokážu dostat, protože znám pouze klikání na ikonky z Windows XP a neznám příkazy v textovém poli. Nastavit boot v biosu umím. Potřeboval bych Příkazy do initramfs co systém rozběhnou z IDE HDD. Díky za pomoc.

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #1 kdy: 08 Prosinec 2011, 19:30:00 »
Tak jsem pokročil, když jsem zapojil disk na druhý konektor na kšandě a teď se to zasekne na
error: hd0 read error Grub rescue>
disk na jiném počítači startuje normálně nevím jak ho donutit startovat na Aceru taky tak.

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #2 kdy: 08 Prosinec 2011, 19:52:59 »
Tak jsem pokročil, když jsem zapojil disk na druhý konektor na kšandě a teď se to zasekne na
error: hd0 read error Grub rescue>
disk na jiném počítači startuje normálně nevím jak ho donutit startovat na Aceru taky tak.
Kolik máš v tom PC disků? Problém bude pravděpodobně v chybně uvedeném oddílu v zavaděči grub. Připoj ten disk na kšandu na které byla při instalaci a opiš sem přesně, nebo vyfoť co ti to píše.
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosinec 2011, 20:42:46 »
Je to už 3x přeinstalovaný, tak to je už na tý kšandě co jsem instaloval naposled. Je tam pouze jeden disk. Ten chybně uvedený oddíl bych potřeboval konkretizovat, protože tomu vůbec nerozumim. Jen zkoušim různý návody co najdu na netu, ale asi co napíšu do terminálu za příkazy z live z USB ubuntu to na disk nezapíše nebo nevim, proč neni žádná změna.
Hlášku to píše co jsem psal minule stejnou. Hned po inicializaci biosu tu hlášku nic víc.
Dal jsem fdisk -l a ten mi ukázal tři oddíly sda1 id 83, sda2 id 5, sda5 id 82. boot a linux na sda1, sda2 extended, sda5 linux swap/solaris
Když je ten disk IDE nemělo by to ukazovat hda místo sda?

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #4 kdy: 09 Prosinec 2011, 11:19:05 »
Je to už 3x přeinstalovaný, tak to je už na tý kšandě co jsem instaloval naposled. Je tam pouze jeden disk. Ten chybně uvedený oddíl bych potřeboval konkretizovat, protože tomu vůbec nerozumim. Jen zkoušim různý návody co najdu na netu, ale asi co napíšu do terminálu za příkazy z live z USB ubuntu to na disk nezapíše nebo nevim, proč neni žádná změna.
Hlášku to píše co jsem psal minule stejnou. Hned po inicializaci biosu tu hlášku nic víc.
Dal jsem fdisk -l a ten mi ukázal tři oddíly sda1 id 83, sda2 id 5, sda5 id 82. boot a linux na sda1, sda2 extended, sda5 linux swap/solaris
Když je ten disk IDE nemělo by to ukazovat hda místo sda?
Ne, jednak v grubu je jiný značení, jednak sda není ani tak SATA, jako spíš SCSI disk. Ale od určité doby to nějak sjednotily, takže všechny disky se povětšinou značí sdX místo hdX...

Proveď třeba boot info script a info hoď sem..  http://wiki.ubuntu.cz/boot_info_script
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #5 kdy: 09 Prosinec 2011, 19:18:31 »
 
Kód: [Vybrat]
                 Boot Info Script 0.60    from 17 May 2011


============================= Boot Info Summary: ===============================

 => Grub2 (v1.99) is installed in the MBR of /dev/sda and looks at sector 1 of
    the same hard drive for core.img. core.img is at this location and looks
    for  on this drive.

sda1: __________________________________________________________________________

    File system:       ext4
    Boot sector type:  -
    Boot sector info: 
    Operating System:  Ubuntu 11.10
    Boot files:        /boot/grub/grub.cfg /etc/fstab /boot/grub/core.img

sda2: __________________________________________________________________________

    File system:       Extended Partition
    Boot sector type:  -
    Boot sector info: 

sda5: __________________________________________________________________________

    File system:       swap
    Boot sector type:  -
    Boot sector info: 

============================ Drive/Partition Info: =============================

Drive: sda _____________________________________________________________________

Disk /dev/sda: 10.2 GB, 10244972032 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1245 cylinders, total 20009711 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes

Partition  Boot  Start Sector    End Sector  # of Sectors  Id System

/dev/sda1    *          2,048    18,438,143    18,436,096  83 Linux
/dev/sda2          18,440,190    20,008,959     1,568,770   5 Extended
/dev/sda5          18,440,192    20,008,959     1,568,768  82 Linux swap / Solaris


"blkid" output: ________________________________________________________________

Device           UUID                                   TYPE       LABEL

/dev/sda1        9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17   ext4       
/dev/sda5        80d49b83-5959-4772-86ee-c008e7a271c7   swap       

================================ Mount points: =================================

Device           Mount_Point              Type       Options

/dev/sda1        /                        ext4       (rw,errors=remount-ro,commit=0)
/dev/sr0         /media/PPK_CD_23_2011    iso9660    (ro,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500,uhelper=udisks)


=========================== sda1/boot/grub/grub.cfg: ===========================

--------------------------------------------------------------------------------
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
if [ -s $prefix/grubenv ]; then
  set have_grubenv=true
  load_env
fi
set default="0"
if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
  set saved_entry="${prev_saved_entry}"
  save_env saved_entry
  set prev_saved_entry=
  save_env prev_saved_entry
  set boot_once=true
fi

function savedefault {
  if [ -z "${boot_once}" ]; then
    saved_entry="${chosen}"
    save_env saved_entry
  fi
}

function recordfail {
  set recordfail=1
  if [ -n "${have_grubenv}" ]; then if [ -z "${boot_once}" ]; then save_env recordfail; fi; fi
}

function load_video {
  insmod vbe
  insmod vga
  insmod video_bochs
  insmod video_cirrus
}

insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
if loadfont /usr/share/grub/unicode.pf2 ; then
  set gfxmode=auto
  load_video
  insmod gfxterm
  insmod part_msdos
  insmod ext2
  set root='(hd0,msdos1)'
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
  set locale_dir=($root)/boot/grub/locale
  set lang=cs_CZ
  insmod gettext
fi
terminal_output gfxterm
if [ "${recordfail}" = 1 ]; then
  set timeout=-1
else
  set timeout=10
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/05_debian_theme ###
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=black/light-gray
if background_color 44,0,30; then
  clear
fi
### END /etc/grub.d/05_debian_theme ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
if [ ${recordfail} != 1 ]; then
  if [ -e ${prefix}/gfxblacklist.txt ]; then
    if hwmatch ${prefix}/gfxblacklist.txt 3; then
      if [ ${match} = 0 ]; then
        set linux_gfx_mode=keep
      else
        set linux_gfx_mode=text
      fi
    else
      set linux_gfx_mode=text
    fi
  else
    set linux_gfx_mode=keep
  fi
else
  set linux_gfx_mode=text
fi
export linux_gfx_mode
if [ "$linux_gfx_mode" != "text" ]; then load_video; fi
menuentry 'Ubuntu, with Linux 3.0.0-13-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
set gfxpayload=$linux_gfx_mode
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
linux /boot/vmlinuz-3.0.0-13-generic root=UUID=9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17 ro   quiet splash vt.handoff=7
initrd /boot/initrd.img-3.0.0-13-generic
}
menuentry 'Ubuntu, with Linux 3.0.0-13-generic (recovery mode)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
echo 'Loading Linux 3.0.0-13-generic ...'
linux /boot/vmlinuz-3.0.0-13-generic root=UUID=9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17 ro recovery nomodeset
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd.img-3.0.0-13-generic
}
submenu "Previous Linux versions" {
menuentry 'Ubuntu, with Linux 3.0.0-12-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
set gfxpayload=$linux_gfx_mode
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
linux /boot/vmlinuz-3.0.0-12-generic root=UUID=9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17 ro   quiet splash vt.handoff=7
initrd /boot/initrd.img-3.0.0-12-generic
}
menuentry 'Ubuntu, with Linux 3.0.0-12-generic (recovery mode)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
echo 'Loading Linux 3.0.0-12-generic ...'
linux /boot/vmlinuz-3.0.0-12-generic root=UUID=9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17 ro recovery nomodeset
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd.img-3.0.0-12-generic
}
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
menuentry "Memory test (memtest86+)" {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
linux16 /boot/memtest86+.bin
}
menuentry "Memory test (memtest86+, serial console 115200)" {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17
linux16 /boot/memtest86+.bin console=ttyS0,115200n8
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
if [ "x${timeout}" != "x-1" ]; then
  if keystatus; then
    if keystatus --shift; then
      set timeout=-1
    else
      set timeout=0
    fi
  else
    if sleep --interruptible 3 ; then
      set timeout=0
    fi
  fi
fi
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###
if [ -f  $prefix/custom.cfg ]; then
  source $prefix/custom.cfg;
fi
### END /etc/grub.d/41_custom ###
--------------------------------------------------------------------------------

=============================== sda1/etc/fstab: ================================

--------------------------------------------------------------------------------
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=80d49b83-5959-4772-86ee-c008e7a271c7 none            swap    sw              0       0
--------------------------------------------------------------------------------

=================== sda1: Location of files loaded by Grub: ====================

           GiB - GB             File                                 Fragment(s)

               =                boot/grub/core.img                             1
               =                boot/grub/grub.cfg                             1
               =                boot/initrd.img-3.0.0-12-generic               2
               =                boot/initrd.img-3.0.0-13-generic               2
               =                boot/vmlinuz-3.0.0-12-generic                  1
               =                boot/vmlinuz-3.0.0-13-generic                  1
               =                initrd.img                                     2
               =                initrd.img.old                                 2
               =                vmlinuz                                        1
               =                vmlinuz.old                                    1

=============================== StdErr Messages: ===============================

unlzma: Decoder error
awk: cmd. line:36: Math support is not compiled in

« Poslední změna: 09 Prosinec 2011, 20:11:25 od daysleeper »

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #6 kdy: 09 Prosinec 2011, 20:01:27 »
Výpis je z počítače, kde disk bez problému nabíhá, protože z původního přes live z usb to neumím dostat.

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosinec 2011, 23:48:31 »
A na tom druhém PC to fakt nabíhá?

Tady není uveden typ bootsektoru:

Kód: [Vybrat]
sda1: __________________________________________________________________________

    File system:       ext4
    Boot sector type:  -
    Boot sector info: 
    Operating System:  Ubuntu 11.10
    Boot files:        /boot/grub/grub.cfg /etc/fstab /boot/grub/core.img

UUID by mělo být správně

Kód: [Vybrat]
/dev/sda1        9fc25d23-3bba-4d72-9393-f86e49018c17   ext4
Tohle vypadá zvláštně, mělo by tam být hd(0,0) - což je /dev/sda1 /ale divný je i že ti to v jiným kompu startuje/

Kód: [Vybrat]
set root='(hd0,msdos1)'
Pokud ti to na tom jiném počítači běží, zkusil bych je tak ze srandy

Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
ale připoj ten disk jako u toho prvního, tzn. první IDE master, tzn. pro windows C:, pro linux sda a pro grub hd0...
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #8 kdy: 09 Prosinec 2011, 23:50:10 »
Jo, abych nezapomněl, to s tím msdos1 je to prý bug....

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=601084
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #9 kdy: 10 Prosinec 2011, 18:40:01 »
Tady je screen z obrazovky a výpisu fdisku, že to funduje z harddisku bez live z flešky. Takže bezproblému funkční na jiném počítači. Na tom druhém PC co ubuntu nejde, pouze live,  jsem zkoušel pustit XP z jinýho disku a windowsy normálně jedou. Ale při bootu jsem si všim, že memory controller má IRQ NA, tak problém je třeba v tom. Mám to nastavený na automaticky v biosu. Ručně tam přidělit nejde. Windowsům to ale nevadí.





[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 10 Prosinec 2011, 18:50:12 od rendl »

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #10 kdy: 10 Prosinec 2011, 21:28:19 »
Update-grub proběhl korektně, ale beze změny.

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #11 kdy: 10 Prosinec 2011, 23:47:12 »
A to je notebook, ten původní PC? Nedávno tady někdo řešil něco podobného...

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60294.0

Taky zajímavé téma...

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=46380.msg340420;topicseen#msg340420

Ale asi bych to zkusil smáznout a nainstalovat znovu...
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #12 kdy: 10 Prosinec 2011, 23:49:44 »
Jinak by bylo možná lepší ten bootscript přímo na tom pc...na livecd po tobě sudo nechce žádné heslo myslím...
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #13 kdy: 11 Prosinec 2011, 15:34:53 »
Jinak by bylo možná lepší ten bootscript přímo na tom pc...na livecd po tobě sudo nechce žádné heslo myslím...
CD mechaniku nemám instalovanou. Je to jen přes live z flashky. A v live distribuci je blokované ukládání souborů, tak nemůžu uložit ten script do souboru.
Počítače jsou oba desktopy.
« Poslední změna: 11 Prosinec 2011, 15:48:02 od rendl »

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
  • Karma: +190/-76
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #14 kdy: 11 Prosinec 2011, 19:13:14 »
Jinak by bylo možná lepší ten bootscript přímo na tom pc...na livecd po tobě sudo nechce žádné heslo myslím...
CD mechaniku nemám instalovanou. Je to jen přes live z flashky. A v live distribuci je blokované ukládání souborů, tak nemůžu uložit ten script do souboru.
Počítače jsou oba desktopy.
Ale vždyť to je stejné jako s klasickým liveCD, vytvoří se ramdisk, kam ukládat můžeš, samozřejmě, po restartu to zmizí. Jinak já k tomu zatím víc nemám....
Athlon II X2 260,2x2GB Adata DDR3 1333,ASRock M3N78D,GF GT440,1TB Samsung F3 5400rpm,palič SH-S223F(s přeflash f/w přes Wine),tisk Sams. SCX-3200,Asus Xonar DGSB Live!5.1,Xubuntu 12.04_amd64
P4 2800 HT, 2GB DDR2 667,MB Biostar P4M900 M4 (zemřela, čest její památce), gf 8800gts, HDD 80+40 GB
Plus na jiných strojích běží 10.04 a Debian 7 Wheezy Xub. 12.04

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #15 kdy: 11 Prosinec 2011, 19:14:17 »
Testdisk jsem zkusil a nedopadlo to dobře jako většina anglicky mluvících programů, jímž nerozumím ani když je přeložím. Nešlo to pak ani na tom druhým PC. Hláška při inicializaci "1234F:" Reinstalnul jsem se stejným výsledkem jako dřív. Odklikáno defaltní nastavení instalace.

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #16 kdy: 11 Prosinec 2011, 19:20:52 »
Jinak by bylo možná lepší ten bootscript přímo na tom pc...na livecd po tobě sudo nechce žádné heslo myslím...
CD mechaniku nemám instalovanou. Je to jen přes live z flashky. A v live distribuci je blokované ukládání souborů, tak nemůžu uložit ten script do souboru.
Počítače jsou oba desktopy.
Ale vždyť to je stejné jako s klasickým liveCD, vytvoří se ramdisk, kam ukládat můžeš, samozřejmě, po restartu to zmizí. Jinak já k tomu zatím víc nemám....

Nevím, kde je ramdisk. Prostě mi to nenabídlo aktivní položku vložit a ctrl+v taky nic ani na disk ani do live. Nemám ten PC připojen na net, protože neumím konfigurovat síť a samo to nejede. Jelo to poprvé a pak už se nepřipojil.

rendl

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:(initramfs)
« Odpověď #17 kdy: 11 Prosinec 2011, 20:59:08 »

[/quote]
Ale vždyť to je stejné jako s klasickým liveCD, vytvoří se ramdisk, kam ukládat můžeš, samozřejmě, po restartu to zmizí. Jinak já k tomu zatím víc nemám....
[/quote]

Díky za snahu. Budu se muset vrátit k widlím. Linux je asi pro IQ nad 150.