Vydání 13.04, 12.10, 12.04 > Pomoc s hardwarem
Problémový hardware
Martin Šácha:
Sem prosím pište (běžný) hardware, který je pod Linuxem velmi težké/nemožné řádně provozovat.
V příspěvku prosím uveďte:
1) prodejní název hw
2) co nefunguje
3) odkaz na diskuzi, kde se to (ne)vyřešilo
Proč to píšu? Kvůli n-té diskuzi okolo Idiotpadů (IdeaPad) od lenova...
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=62396.0
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=58693.0
...
Valec:
Zdravím, tak asi první v topic.
NTB Acer Aspire 3820TG - Timeline X, I5 - 460M, 4GB DDR3
1. NTB vybaven dual grafikou, první integrovaná, druhá ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB
2. Nefunguje správně se svobodnými ani nesvobodnými ovladači, nelze ATI Catalyst - chyba, něco že ovladače nepasují. Standardně lze na widlích grafiky mezi sebou přepínat, kvůli úspoře energie v rámci provozu na aku. Nefunguje nastavení jasu, display stále podsvícen "naplno", tímpádem snížení výdrže aku. Nelze nic nastavit.
3. Snaha o nesvobodné ovladače všemi způsoby z wiki ubuntu.
Díky za info, potřebné dodám dle požadavku.
Válec
Citrisin:
Lenovo Y580.
Od začátku nefunkční Lan a bluetooth (Lan se mi povedlo podle návodu rozchodit). A klasický problém s přepínáním grafik, četl jsem že na tomto modelu nefunguje korektně. Sám jsem ale ještě neodzkoušel.
Nejedná se tak úplně o problém kompatibility s Linuxem jako spíše upozornění na možné problémy které jeho instalace může u notebooku přinést.
Notebook je dodáván s Windows 7 HP. Má ssd i hd. Nějaká ulitka od lenova spojuje prostor obou disků do jednoho. Dohromady je na obou diskách 6 oddílů ale v systému vidíte jen 2. Kvůli tomu je asi upraven i bootloader. Výsledkem je že Win se po instalaci Ubuntu odmítne načíst a nabídne vám opravu loaderu. Tu když odkliknete (jako já), smaže se celý loader. Grub není poté schopen systém ani najít. Aktuálně mi nakonec funguje pouze linux, protože když jsem se pokusil přeinstalovat Windows přes klasické dvd, požadoval mě instalátor o naformátování jednotky a dále odmítl systém zapsat. Nemohu tam tedy Windows dostat. Pokud jste na něm závislí stejně jako já kvůli hrám, vyvarujte se úpravám rozdělení disků a Linux instalujte na externí disk (nebo na disk v rámečku na dvd mechaniku).
Je možné že se týká většiny notebooků s dvěma disky od lenova.
MCMichal1:
Acer TravelMate 4070
1) Grafika... Intel už pro GMA 900 nevydává ovladače a co vidím, pro linux nic není... Dělá mi to problém na monitoru (používám externí)
iMac 2011 27"
1) Někdy nenajde HDD a nechce nabootovat
marci70:
zakladna doska
Gigabyte GA-PH67A-UD3-B3
nefunguje mi zvuk, nenasiel som ziadny funkcny navod. mam nahodene Kubuntu 12.10
zvuk nesiel ani na Ubuntu 12.10 a ani na inych distrach
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
Přejít na plnou verzi