Vydání 13.04, 12.10, 12.04 > Internet a sítě

Ubuntu Server jako router

(1/6) > >>

Sviccc:
Zdravím.Řeším jeden malý problém a chtěl bych si nechat poradit od zkušenějších.Mám server s veřejnou IP adresou zapojený přes switch do netu.Přes ten samý switch mám připojené i ostatní klientské počítače a já bych chtěl využít server jako router, aby se klientské počítače mohli přes něj připojovat na net a měli jeho veřejnou IP adresu.Přes proxy mi to jaksi nesežralo.Zajímá mě, jestli to v tomhle síťovém provedení je možné, nebo jestli budu muset do serveru píchnout další síťové rozhraní a tahat další kabely.Snad jsem to vysvětlil správně.Děkuji za vaše odpovědi.

ntz_reloaded:
to zavisi jak to mas .. router je z definice pocitac majici dve a vice sitovych rozhrani, pricemz routuje provoz mezi nima .. jedno je typicky rozhrani do netu a druhe je typicky rozhrani do LAN

Sviccc:
Switch je zapojený do netu a do toho samého switche 5 PC.Jeden je server s interní IP "10.50.50.50" na kterou je přidělena veřejná IP.Já bych to chtěl udělat tak, aby se server choval jako výchozí brána, na kterou by se připojovaly ostatní PC a v podstatě by fungoval i jako firewall.Jednoduše by veškerý síťový provoz šel přes server jako přes proxy.

beer:

--- Citace: Sviccc  01 Srpen 2012, 12:40:46 ---Zdravím.Řeším jeden malý problém a chtěl bych si nechat poradit od zkušenějších.Mám server s veřejnou IP adresou zapojený přes switch do netu.Přes ten samý switch mám připojené i ostatní klientské počítače a já bych chtěl využít server jako router, aby se klientské počítače mohli přes něj připojovat na net a měli jeho veřejnou IP adresu.Přes proxy mi to jaksi nesežralo.Zajímá mě, jestli to v tomhle síťovém provedení je možné, nebo jestli budu muset do serveru píchnout další síťové rozhraní a tahat další kabely.Snad jsem to vysvětlil správně.Děkuji za vaše odpovědi.

--- Konce citace ---

K čemu to? Na těch dalších strojích nemáš přidělené dynamické adresy?

http://wiki.ubuntu.cz/Sd%C3%ADlen%C3%AD%20internetov%C3%A9ho%20p%C5%99ipojen%C3%AD
http://wiki.ubuntu.cz/Firewall%2C%20router%2C%20gateway

Klasicky se to dělá s použitím více karet v pc, ale snad by to šlo, pomocí iptables. To, co chceš, je ale neefektivní - budeš muset mít pc zapnuté vždy, když budeš chtít mít internet na ostatních.

edit: je ti jasné, že tím nejen že omezíš internet, ale i rychlost přes lan a výkon serveru. Pokud je to výkoný stroj a máš gigabitovou síťovou kartu, tak by to nemusela být zas taková tragédie.

RRadek Neužil:
V práci jsem měl v hlavním počítači dvě síťové karty a na druhé kartě nastavené DHCP a fungovalo to bez problémů ale stejně jsem se nakonec po pár měsících vrátil zpět k normálnímu routeru jelikož je to nepraktické a router je se vším uživatelským komfortem za pár kaček ;)

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi