Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Nabídka školení

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: zapojeni HDD IDE slave  (Přečteno 8670 krát)

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« kdy: 24 Únor 2007, 09:53:28 »
Do pocitace jsem vlozil disk na kterym je asi win98 oznacil ho jako slave, vlozil do pocitace a chtel ho pripojit. Ve spravci zarizeni jsem ho nasel. Ve wiki je navod na pripojeni hardware, tak jsem zadal prikaz sudo fdisk -l. Tam jsem ho taky nasel jako Disk /dev/hdb: 10.2 GB, 10262568960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1247 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Predpokladal jsem ze na dosku je Windows, tak jsem zadal prikaz     *
          o

            sudo mount -t ntfs /dev/hdb /media/disk -o nls=utf8,umask=0222 a nebylo nalezeno. Muze mi nekdo poradit jak ten disk pripojit, nasledne sformatovat a nastavit jako odkladaci prostor?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 9252
  • Karma: +874/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
    • NášDům.net -- webové stránky pro bytová družstva a SVJ
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #1 kdy: 24 Únor 2007, 10:04:34 »
Nejsem odborník na OS společnosti Microsoft, ale mám dojem, že Windows 98 neumí ntfs, takže budou s největší pravděpodobností na filesystemu FAT32.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #2 kdy: 24 Únor 2007, 10:08:39 »
to jsem zadal taky sudo mount -t vfat /dev/hdb /media/disk a znovu nenalezeno
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #3 kdy: 24 Únor 2007, 10:10:49 »
Nuz mne sa zda ze musis zadat aj oddiel na disku cize hdb1.
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #4 kdy: 24 Únor 2007, 10:12:23 »
vypsalo mi to mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #5 kdy: 24 Únor 2007, 10:15:00 »
sudo mount -t vfat /dev/hdb1 /media/disk a terminal nereaguje
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #6 kdy: 24 Únor 2007, 10:29:00 »
V prehliadaci suborov dev som ho nasiel uzamknuty. Mojmi pokusmi tam pribudli hdb i hdb1 a niekolko hda. Tie odstranim podla navodu a necham si hda1 a hdb. Ale ako to teraz rozbehnut aby som tam mohol ukladat a otvarat to? - hdb
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 9252
  • Karma: +874/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
    • NášDům.net -- webové stránky pro bytová družstva a SVJ
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #7 kdy: 24 Únor 2007, 10:53:21 »
Citace: hase
sudo mount -t vfat /dev/hdb1 /media/disk a terminal nereaguje
Co znamená nereaguje? Pokud se nic nevypíše, tak to znamená, že příkaz proběhl bez erorrů.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #8 kdy: 24 Únor 2007, 10:56:00 »
Tak asi jo, kdyz jsem ho v prohlizeci dev nasel, ale jak dal - je tam uzamknuty a nemam pristup
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Skeletonix

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1258
  • Karma: +34/-6
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #9 kdy: 24 Únor 2007, 11:03:39 »
je to: mount co kam => tudíž hledat v /media/disk ;) ...

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #10 kdy: 24 Únor 2007, 11:10:10 »
V /media/disk je prazdno. Asi bych vsechno vyresil kdybych znovu preinstaloval ubuntu i se zapojenym slave ale nechci stratit vsechno to nastaveni - hodne jsem se s tim natrapil
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #11 kdy: 24 Únor 2007, 11:38:12 »
Ne nechci prinstalovavat Edgy, chci se to naucit. Podle navodu wiki mi to nejde - zadavam kopirovane prikazy, akorat zmenim hda1 na hdb anebo hdb1...a nic. Muze mi nekdo poradit jak ten slave disk sprovoznit?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #12 kdy: 24 Únor 2007, 11:45:26 »
Nic preinstalovavat nemusis. Skusme to od zaciatku. Spusti si system-sprava-spravca zariadeni. Tam najdi tvoj disk(IDE device slave) klikni na volume ktore mu patri a v pravom okne daj "pokrocile" hned prvy riadok v stlpci "value" Ti ukaze ake presne oznacenie ma ta particia(hdb1 alebo nieco podobne).
Potom zapis do /etc/fstab riadok

/dev/hdbx     /media/disk     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46   0       1

namiesto hdbx zadaj skutocne oznacenie toho disku podla spravcu zariadeni
 uloz to, skontroluj ci mas v media vytvoreny adresar disk a v terminali spusti
sudo mount -a
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #13 kdy: 24 Únor 2007, 12:00:20 »
Prepac som s toho popleteny. V sprave zariadeni som ho podla toho navodu nasiel a ma meno hdb1. Ako otvorim /etc/fstab aby som to tam mohol zapisat - nemam asi zakl znalosti :)
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #14 kdy: 24 Únor 2007, 12:01:35 »
je tam presne strlist /dev/hdb1
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #15 kdy: 24 Únor 2007, 12:13:44 »
uz som to do etc/fstab vlozil (prepac zabudol som na navod z wiki) Kde teraz ten disk najdem ? V sprave zariadeni v prvom riadku volume - pokrocile bolo napisane presne pod kolonkou Key Block.device - potom strlist /dev/hdb1. Nezname na to nahodu, ze je disk blokovany?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #16 kdy: 24 Únor 2007, 12:23:45 »
Ked si to vsetko spravil a funguje to mal by byt pripojeny v adresari /media/disk.
To block device presne neviem co je, ale asi to bude ze disk mozes rozdelit na viac blokov hdb1 az 4 urcite nie ze je blokovany.
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #17 kdy: 24 Únor 2007, 12:55:50 »
Super uz ho mam a je priamo v zlozke pocitac ako disk 9,6Go. On ma 10,2 tak asi tych 0,6 je ten win98 na nom nainstalovany. Aky je prikaz pre brutalne formatovanie disku aby zostal cisty a pripraveny ako zasobarna? dik za vsetko
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #18 kdy: 24 Únor 2007, 13:01:22 »
Pri formatovani pozor ak zmenis fat na ext musis to zmenit aj vo fstab a tiez parametre. Inak na FAT to mozes sformatovat aj z diskety win 98 programom fdisk. Alebo si nainstaluj Gparted ten ma zrozumitelne graficke ovladanie.
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #19 kdy: 24 Únor 2007, 13:04:51 »
Mozem to urobit prikazom sudo mke2fs -j /dev/hdb1 ? Disketu nemam dostal som len harddisk
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #20 kdy: 24 Únor 2007, 13:11:51 »
Este nieco, ked som podla navodu Ako upravit Edgy horlivo odbural ipv6 a nastavil ipv4, tak mi teraz pocitac pri zapnuti hlasi ze nemoze najst ipv6. Ako to vratim naspat na ipv6? Pekne ti dakujem za rady, pred 4 dnami som este nevedel co je sudo...:)
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #21 kdy: 24 Únor 2007, 15:57:24 »
Pomocou sudo mke2fs -j /dev/hdb1 sa mi to nepodarilo formatovat. Ten Win98 bol chraneny a ja som nemal opravnenie. Urobil som to mechanicky-odpojil disk z ubuntu, nechal ten s w98, spustil instalacku xp a po formatovani sys. FAT som to vypol, potom zas zapojil ubuntu a je to ciste. Ale aj tak by som rad vedel, ako sa take veci robia pomocou prikazu. Nadalej riesim problem s ipv6. Uz som to robil tak, ze som vpisal namiesto disable - enable, ale nic sa nezmenilo.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #22 kdy: 24 Únor 2007, 16:31:10 »
Ja som ipv6 zakazal podla tohto a ziadne chyby to nehlasi
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=7273
a kde ti to hlasi chybu. Podla tohto navodu to ma iba pri starte oznamit ze ipv6 je zakazane.
Co sa tyka toho formatovanie ja cez prikazy neformatujem a ani sa v tom nevyznam. Ja pouzivam na formatovanie iba ten gparted.
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
  • Karma: +265/-96
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #23 kdy: 24 Únor 2007, 17:11:03 »
S tym ipv6 je to tak ako hovoris a dost dlho to trva, nez ta informacia zmizne a rozbehne sa system. Ten Gparted som nainstaloval cez Synamptic ale nenasiel som ho . Normalne by mal byt automaticky v Prislusenstve alebo Sys. nastrojoch nie? Nainstaloval som si aj akysi QTparted ale neviem ho rozbehnut, vraj musim ako root, tak som zadal sudo gedit qtparted a samy error...Ale zostanem rad u gparted ... kde je??
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5138
  • Karma: +390/-19
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
zapojeni HDD IDE slave
« Odpověď #24 kdy: 24 Únor 2007, 17:45:33 »
Ja ho mam v system-sprava-gnome partition editor. Vyskusaj ho spustit cez Alt+F2 a prikazom gksu gparted, ak sa spusti mozes si ho do toho menu dopisat cez system-predvolby-menu layout(alebo Alt+F2 a alacarte).
A to hlasenie ipv6 pocas startu ja vobec nevidim, lebo je schovane za grafickym startom. Zobrazuje sa mi iba ked sa mi pravidelne po 30 dnoch zobrazi kontrola disku.
Asus K52F-EX739SK Ubuntu 14.04 TT 64bit - Gnome-panel.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.