Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: ssd a lvm  (Přečteno 4384 krát)

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
ssd a lvm
« kdy: 04 Leden 2017, 16:27:03 »
Ahoj,

mám disk SSD 250GB (nový notebook) a chtěl bych provést čistou instalaci Ubuntu 16.04 (jen Ubuntu). Hledal jsem jak jsem mohl, ale myslím, že na dělení disku pomocí lvm jsem asi krátký:

1. Live Ubuntu spustím z flash disku a následně bych v terminálu měl zadávat příkazy na vytvoření PV apod. (to bych snad byl schopen nastudovat) - dělá se to tak nebo je to špatná úvaha a nebo bych měl při instalaci zaškrtnout Use LVM a teprve po instalaci si hrát s oddíly přes terminál?
2. měl bych oddíl na boot a oddíl kde bych měl / a /home
3. Mám 8GB RAM - musím dělat oddíl pro swap?
4. Jak se provádí zarovnání oddílů - zvládne to instalace sama a nebo to musím udělat manuálně?

Omlouvám se, ale zatím v tom plavu a předem díky za radu.

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 220
  • Karma: +10/-2
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #1 kdy: 05 Leden 2017, 11:25:22 »
Není potřeba používat LVM

Pokud už chceš používat LVM, můžeš, ale nedoporučuji to, stěžuje to možnost záchrany dat. Prostě rozdělíš disk na / a /home, filesystém třeba ext4, nebo btrfs nebo zfs, pro / dáš třeba 30 GB, ať máš i nějakou rezervu, swap ano, cca 4 GB, pokud chceš ale využívat hybernace na disk, nebo hybridní hibernaci, tak na swap musíš dát 16 GB. Oddíl /boot není potřeba, nedoporučuji, když nastavíš moc malé místo, tak pak ti tam po aktualizacích jádra, když nesmažeš stará, dojde místo. Je to nový notebook, takže určitě instalovat v EFI režimu a nezapomenout na EFI oddíl, u disku zkontrolovat, zdali je tabulka oddílů na disku typ GPT a nikoliv MBR, případně vytvořit novou tabulku oddílů typu GPT před instalací, pokud tam nějaká data jsou, tak se samozřejmě o ně přijde.

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #2 kdy: 05 Leden 2017, 12:00:05 »
Ahoj,

díky za info, s tím lvm je to těžké - jsou okolo toho velmi protichůdné názory, někde to chválí z hlediska zvětšování, zmenšování oddíllů a dokonce i kvůli záchraně dat...nevím. Ale jak říkáš, půjdu nejspíše starou cestou. Jen úplně nerozumím tomuto:

Citace
instalovat v EFI režimu a nezapomenout na EFI oddíl, u disku zkontrolovat, zdali je tabulka oddílů na disku typ GPT a nikoliv MBR, případně vytvořit novou tabulku oddílů typu GPT před instalací

Před instalací mám tedy vlézt do biosu a tam přepnout na EFI, ale nevím jak zkontrolovat zda-li je tam tabulka oddílů typu GPT, popřípadě jak se vytváří...
Na notebooku je jen nějaký osekaný linux (příkazová řádka) a žádná data.
Jak je to s tím zarovnáváním oddílů na ssd a trim - to moc nechápu?

Díky za pomoc
« Poslední změna: 05 Leden 2017, 12:03:48 od m_v »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #3 kdy: 05 Leden 2017, 12:49:25 »
Přečti si jak se instaluje pod uefi (od instalace pod klasickým biosem se to liší).
https://help.ubuntu.com/community/UEFI#Identifying_if_the_computer_boots_the_Ubuntu_DVD_in_EFI_mode
http://www.tecmint.com/ubuntu-15-04-installation-on-uefi-firmware/
Disk musíš převést (pokud není) z mbr > gpt
uděláš to např. pomocí gdisk
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gdisk
gdisk /dev/sdx
(za sdx dosaď název disku - pravděp. sda nebo sdb, název získáš z výpisu po příkazu fdisk -l)
nebo nabootuj libovolný partition manager
« Poslední změna: 05 Leden 2017, 12:59:51 od juwa2 »

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 220
  • Karma: +10/-2
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #4 kdy: 05 Leden 2017, 15:26:58 »
Ahoj,

díky za info, s tím lvm je to těžké - jsou okolo toho velmi protichůdné názory, někde to chválí z hlediska zvětšování, zmenšování oddíllů a dokonce i kvůli záchraně dat...nevím. Ale jak říkáš, půjdu nejspíše starou cestou. Jen úplně nerozumím tomuto:

Citace
instalovat v EFI režimu a nezapomenout na EFI oddíl, u disku zkontrolovat, zdali je tabulka oddílů na disku typ GPT a nikoliv MBR, případně vytvořit novou tabulku oddílů typu GPT před instalací

Před instalací mám tedy vlézt do biosu a tam přepnout na EFI, ale nevím jak zkontrolovat zda-li je tam tabulka oddílů typu GPT, popřípadě jak se vytváří...
Na notebooku je jen nějaký osekaný linux (příkazová řádka) a žádná data.
Jak je to s tím zarovnáváním oddílů na ssd a trim - to moc nechápu?

Díky za pomoc

Co se týká toho zvětšování či zmenšování oddílů, to při běžném nasazení řešit nemusíš, prostě necháš systému to co systém potřebuje + rezervu do budoucna, těch 30 GB si myslím, že postačí, a zbytek dáš uživateli a něco necháš pro swap, velký swap nemá moc význam při velké operační paměti, ale pro hibernaci je nezbytný - o velikosti 2x ram. Výhoda LVM je možnost snapchotů pro zálohování, ale to má BTRFS nebo ZFS taky.

Zarovnávat oddíly ručně většinou není třeba, já oddíly vytvářím přes gparted a dbám na to, aby byly velikosti dělitelné 512.

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #5 kdy: 05 Leden 2017, 20:50:10 »
Tak jsem asi někde udělal zásadní chybu:

1. Pustil jsem Acer, naběhla linux příkazová řádka

2. Zadal jsem
Citace
sudo apt-get install gdisk
gdisk /dev/sdx

abych udělal GPT - napsalo my to, že GPT je used a MBR něco co už si nepamatuji. Předpokládal jsem, že tím je to vyřešené

3. Restartoval jsem, přes F2 jsem zkontroloval, že budu bootovat v UEFI, restart a přes F12 jsem bootoval z flash disku

4. Install Ubuntu
5. Nastavil jsem efi, /, /home, swap
6. Instalace proběhla, dokončila se a objevila se hláška vyndejte instal.medium a dejte enter, na enter to nereagovalo, jen se posunoval kurzor nad kterým byli nějaké erory firmware

7. Pomocí ctr+c se to restartovalo a svítí na mě no bootable device, v F12 není žádná možnost a když jsem to celé udělal znovu tak to dopadlo stejně, jen mi instalace hlásí, že tam je 16.04 a ukazuje mi to všechny nastavené oddíly. V biosu vůbec nevidím ubuntu v boot menu

Prosím o pomoc!
« Poslední změna: 05 Leden 2017, 20:52:56 od m_v »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #6 kdy: 06 Leden 2017, 04:56:43 »
Nemůžeš přeci pracovat s diskem (měnit mbr > gpt) ze kterého ti momentálně běží systém!
Je nutno pracovat z boot media. Navíc převodem mbr > gpt dojde k odstranění veškerého obsahu disku.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takže nabootuj z flash disku live ubuntu (vyber "vyzkoušet"), odpoj veškeré připojené oddíly disku pomocí utility Disks (je součástí ubuntu)
Pak nainstaluj gdisk a proveď příkaz gdisk dev/sdx Až bude z výpisu gdisk patrno, že je disk převeden na gpt, proveď instalaci (na Ploše máš ikonku kterou spustíš instalaci, nebo prostě restartuj a znova nabootuj ubuntu (tentokrát vyber "instalovat"). Hlavně si pohlídej, abys zavaděč (grub) nainstaloval do oddílu efi.
« Poslední změna: 06 Leden 2017, 05:37:04 od juwa2 »

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #7 kdy: 06 Leden 2017, 12:50:25 »
Díky, mělo mi to hned dojít. Nicméně po příkazu gdisk dev/sdx nejsem moc rozumný z toho výpisu - mluví se tam o MBR a GPT a čeká to na příkaz (samotné gdisk dev/sdx nestačí).
V nápovědě je např. příkaz pro vytvoření nové tabulky GPT. Zkusím dnes zadat tenhle příkaz a uvidím kam mě to posune - jiné příkazy úplně nechápu. Na ask ubuntu je spousta odpovědí (např. že musím zadat koncový, počáteční bod, pak vytvořit tabulku oddílů gpt a pak instalovat grub), ale zkusím jít zatím tou jednoduší cestou a instalovat novou tabulku gpt a pak spustit instalaci ubuntu (to už si podle mě instaluje grub samo)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #8 kdy: 06 Leden 2017, 13:26:13 »
Nevím, jestlis to pochopil správně - příkaz který zadáváš není gdisk dev/sdx
Za "x" musíš dosadit označení toho tvého disku. Takže příkaz bude např. gdisk dev/sda nebo
gdisk dev/sdb  podle toho jaké označení má ten tvůj disk.
Pak stačí už jenom dát enter a disk bude převeden z mbr na gpt.
« Poslední změna: 06 Leden 2017, 13:30:03 od juwa2 »

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #9 kdy: 06 Leden 2017, 14:12:00 »
to ještě chápu:) ale teprve teď mi došlo, že jsem to zkoušel v systému co tam byl instalovaný a to mi hodilo jen nějaký výpis a požadavek abych tam zadal nějaký příkaz. Dnes to zkusím přes live po odpojení všech oddílů a uvidím. díky

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #10 kdy: 06 Leden 2017, 20:26:20 »
sudo gdisk /dev/sda
Gpt fdisk (gdisk) version 1.0.1
Partition table scan:
Mbr: protective
Bsd: not present
Apm: not present
Gpt present

Found valid GPT with protective mbr; using gpt
Command (? for help)

Edit: opět se to nepovedlo, takže znovu a do command jsem dal volbu o (create a new empty GUID partition table (GPT)
Tím se smazaly všechny oddíly a disk byl úplně prázdný, začal jsem instalovat a instalace spadla https://goo.gl/photos/bcAnrqLE4iiC2vYr9
V biosu to vypadá takto: https://goo.gl/photos/7S6AiAEG22oNzZim8
Zkusil jsem ještě instalaci 14.04 z cd a to v půlce zahlásí: grub nelze nastavit, příkaz update grub selhal

Už nevím

Co to znamená? Tohle mi to hodilo i předtím a instalace se nepovedla, sem z toho už jelen, díky za pomoc
« Poslední změna: 06 Leden 2017, 21:25:35 od m_v »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #11 kdy: 07 Leden 2017, 10:12:33 »
Máš správně nastavené přípojné body?
Instalační médium musí být připraveno pro instalaci pod uefi.
« Poslední změna: 07 Leden 2017, 10:17:58 od juwa2 »

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #12 kdy: 07 Leden 2017, 13:58:29 »
Přípojné body mám /, /home a pak efi a swap. Instalační usb jsem dělal přes Ubuntu nástroj (Tvůrce spouštěcího disku). Dnes to zkusím ještě ve win přes rufus.

Zkoušel jsem boot repair (po instalaci, která se povedla, ale končí tím klasickým - ubuntu po restartu nenaběhne):
1. Nejprve hlásil tohle https://goo.gl/photos/djMgsjBix5b3EmKz8, tak jsem vytvořil ještě další oddíl s přípojným bodem /boot/grub a pak ještě oddíl pro bios (pro jistotu)
2. Teď hlásí boot repair toto: https://goo.gl/photos/MNQnhraRTzaRiab8A a nutí mě dělat efi v sda2 ale tam je ubuntu a hlavně efi vždycky vytvořím na začátku instalace, tak nechápu proč ho nevidí.

V live ubuntu mi gparted hlásí toto: https://goo.gl/photos/Jm4FzLrBXkdouRVG8 (špatná velikost bloku)
Moc se omlouvám a děkuji ti za pomoc - rád bych u ubuntu zůstal, nechci k win. Už nevím co dělat, nemá skusit ještě legacy? Předem velké díky za další podněty!:)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #13 kdy: 08 Leden 2017, 00:29:48 »
Musíš vytvořit samostatnou efi partition. Samostatnou se rozumí, že není součástí žádné jiné. Do ní se instaluje zavaděč (grub).
Celý disk máš zformátovaný nějak divně.
Výše (5.1.) jsi dostal odkaz na podrobný návod - proč se ho nedržíš, máš tam vše popsáno.
Místo toho "vymýšlíš kolo"...
Po korektní instalaci není v žádném případě třeba provádět "harakiri" s boot-repair. Není přece možné abys s tím takto "zápasil". A ještě k tomu několik dní, přitom výsledek nula...
------------------
Je pravdou, že instalace v legacy módu je snažší o tu drobnost, že není třeba vytvářet efi part.
Rufus je dobrá volba - všimni si že má dva režimy. Použij správný pro daný typ instalace.
------------------
Pokud máš přístup k PC s Win, připrav si disk (na který hodláš instalovat ubuntu) takto
CMD jako správce:
diskpart
list disk
select disk <číslo>
clean
convert gpt
exit
(disk bude komplet vyčištěn a převeden na gpt - převod na mbr je analogický)
Pak nabootuj live ubuntu, spusť GParted a vytvoř si oddíl EFI (FAT32 200MB), oddíl pro systém (ext4 30GB), oddíl pro home (ext4, velikost zbytek disku mínus swap) a oddíl pro swap (4GB), tj. 4 oddíly celkem. Žádné jiné oddíly nevytvářej!
Pak můžeš spustit instalaci kde určíš oddílům přípojné body, grub přijde do EFI.
-------------------
Jo, a vkládej sem screeny "normálně" (pomocí Rozšířených možností).
« Poslední změna: 08 Leden 2017, 01:09:37 od juwa2 »

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #14 kdy: 08 Leden 2017, 21:39:32 »
Ahoj a předem díky za vaše návrhy:) Omlouvám se za obrázky, budu na to dávat bacha:) A jinak beru, že jsem fakt zpomalený, ale jedu podle návodů a už mě ta několikerá instalace (pokaždé trochu jinak a vždy stejný výsledek) deptá...

Zkusím to shrnout:
Jde o notebook Acer Aspire E15, 256GB SSD, vyndat ten disk a ve win ho připravit fakt nedám...

1. Nepostupoval jsem jinak než podle tohoto návodu: http://www.tecmint.com/ubuntu-15-04-installation-on-uefi-firmware/. Při instalaci jsem dal něco jiného a tam jsem vytvořil všechny oddíly přesně podle tohoto návodu (efi, /, /home, swap). Nevím co myslíš SAMOSTATNOU efi partition - je přeci součástí sda, proto sda1. Zavaděč samozřejmě instaluji do efi (tedy sda1)...

2. Před instalací jsem v live ubuntu, spustil terminál zadal sudo gdisk /dev/sda. Pro jistotu jsem dal příkaz "o", aby to vytvořilo novou tabulku GPT a měl jsem čistý celý disk v GPT - viz fotky...

3. Zahájil jsem instalaci - viz 1 - a fakt jsem jel podle návodu, nic jsem nešpekuloval, jen 4 partition, jedna z nich efi...

4. Instalace doběhla a nic - není bootovací médium, v biosu nic, zapnul jsem znovu i secure boot a hledal v nastavení secure boot něco jako \EFI\ubuntu\grubx64.efi abych to povolil jako trusted for executing, ale nikde nic...

5. Dneska jsem udělal nový flash disk (Rufus, režim pro gpt). V live ubuntu jsem nastavil všechny partition v Gparted a během instalace ("něco jiné") až zadal co je /, /home - jen u toho sda1 pro efi (200MB, Fat32) jsem nevěděl jak nastavit přípojný bod a tak jsem tam zase vybral tu možnost system partition efi (zvláštní je, že Gparted a instalátor hlásí jiné velikosti partition). Instalace se rozjela ale zahlásila chybu, že nemůže instalovat grub do vybraného oddílu (sda1, efi)...

7. největší záhada nakonec - juwa2 bude mít asbolutní pravdu - prostě to blbě klikám....
Dnes jsem z dvd rezignovaně instaloval Win - nastavil jsem 60GB pro win a on si udělal automaticky efi a nějaké další pidi oddíly. Po instalaci Win jsem zkusil znovu Ubuntu z flash - z těch 200GB jsem udělal 4 oddíly (i pro efi) a Ubuntu se nainstalovalo - samozřejmě se ale nespustí, ale při bootování přes F12 se dostanu k nabídce a tam je Win a Ubuntu (to jsem tam ale dotlačil pře secure boot - \EFI\ubuntu\grubx64.efi a vybral jako trusted for executing. Stále nabíhá jen Win, ale díky F12 se dostanu i k ubuntu, ale je nutné to vždy takto vybírat a v biosu to nejde změnit, nebo to prostě nevidím...

SHRNUTĚ - V PŘÍLOZE JSOU FOTKY CO JSEM JAK DĚLAL PŘI několikeré INSTALACI UBUNTU (vždy stejně). ASI JE NESMYSL MÍT DVĚ EFI PARTITION - UBUNTU K NASTARTOVÁNÍ ASI POUŽÍVÁ TU CO VYTVOŘIL WIN INSTALATÉR (v Ubuntu v nástroji Disky je tato win efi partition vždy připojená)...

Za pár dní to celé zkusím znovu:
CO JEŠTĚ ZMĚNIT?
CO DĚLÁM BLBĚ?
PŘES BOOT REAPIR JSEM MOHL NĚCO NENÁVRATNĚ ZNIČIT?
JAK PŘESNĚ NASTAVIT TU EFI - MÁM TAM JAKO PŘÍPOJNÝ BOD BĚHEM INSTALACE NATVRDO NAPSAT /BOOT/EFI (instalatér nabízí jen možnost system partition efi a pak už tam nic nastavit nejde - formát, přípojný bod...)

Mě přijde, že ten bios nějak hlídá abych tam nedal linux a nebo blbě nastavuji tu efi partition. Nic jiného mě nenapadá???
Naposledy posílám fotky přes odkaz - sem se vejdou jen 4 a zabalené je to přes 1024KB - omlouvám se:
https://goo.gl/photos/f4Apu53ZGhviciVm9

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1982
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #15 kdy: 09 Leden 2017, 00:10:15 »
AD:
0. Abys připravil disk (vyčištění + převod mbr > gpt nebo naopak), nemusíš ho přece vyndávat.
Stačí nabootovat instalačku win, spustit z ní cmd (shift+F10) a další postup máš výše (diskpart)...
1. Samostatná EFI part. je samozř. sda1
5. Pro oddíl EFI se žádný přípojný bod nenastavuje (pro swap taky ne).
Na obr. 7 nemáš zaškrtnuto "formátovat" u EFI oddílu. To může být příčinou proč tam nešel dát grub...
7. Pokud děláš dualboot s WIN (win si při instalaci udělá oddíl EFI), další EFI už se při instalaci ubuntu nevytváří, ubuntu použije k instalaci grubu oddíl EFI z windows.
To, že musíš vybírat z čeho se bude bootovat přes F12 značí, že nemáš grub nainstalovaný v EFI
Základní podmínkou dualbootu je, aby jak win, tak ubuntu byly nainstalované (oba) v uefi režimu.
-----------------------------------------------------------------
A. Záležitosti s výběrem systémů lze editovat snadno pomocí utilitky EasyBcd (z windows)
http://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-alongside-a-pre-installed-windows-with-uefi


Lze to také "srovnat" pomocí boot-repair-disk (nebo utility boot-repair-tool z něj vycházející nainstalované do live ubuntu) http://askubuntu.com/questions/226061/how-to-install-the-boot-repair-tool-in-an-ubuntu-live-disc
Cílový stav je, že ihned po bootu naběhne obrazovka grubu (fialová) s výběrem systémů.
B. Pokud bys s tím měl takto zápasit, popřemýšlej o instalaci v Legacy režimu, je to snadnější.
(bios přepnout na legacy, disk převést z gpt > mbr, flešku připravit přes Rufus pro legacy&mbr)
C. Fotky - opravdu je zbytečné aby takovéto screeny měly rozlišení 4k. V ubuntu (i live) lze vytvářet
normální printscreeny oken a ukládat je třeba na flešku. Pouze biosy a bootovací obrazovky se musí fotit.
D. Takže si s tím ještě pohraj, uvidíš že to nakonec půjde.

« Poslední změna: 09 Leden 2017, 00:52:04 od juwa2 »

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 220
  • Karma: +10/-2
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #16 kdy: 09 Leden 2017, 13:19:12 »
V efi biosu je možné určit pořadí bootování. Pokud je Linux nainstalovaný po windows, je možné ho přesunout na první místo, za předpokladu, že je v efi režimu. Pokud by byl aktivovaný secure boot, je potřeba neinstalovat proprietární ovladače grafické karty.

WeltRaum

  • Host
Re:ssd a lvm
« Odpověď #17 kdy: 10 Leden 2017, 13:29:50 »
Ako tak sledujem toto vlákno, tak neviem nejak pochopiť, prečo tu hneď v úvode odzneli rady ohľadne zmeny tabuľky oddielov – bez akéhokoľvek výpisu a potrebných informácií.
Na notebooku je jen nějaký osekaný linux (příkazová řádka) a žádná data.
Takže ak som správne pochopil, tak na notebooku bol nainštalovaný Linux (zrejme Linpus) a teda musela byť na HDD vytvorená nejaká tabuľka oddielov. Ty si nemal nič meniť, mal si nabootovať Live s Ubuntu, pre vlastnú informáciu si dať zobraziť info o partíciách a tabuľke oddielov príkazom sudo parted --list. Takto by si zistil, či bol notebook nastavený v legacy alebo uefi móde, aká tabuľka oddielov je použitá a na základe týchto informácií si mal vykonať aj inštaláciu Ubuntu – proste využiť výrobné nastavenia notebooku. V inštalátore potom iba zmazať partíciu s Linpusom a na ňu nainštalovať Ubuntu, prípadne ju prerozdeliť na / ,  /home a swap.

Inak aj tie obrázky z boot-repair [07 Leden 2017, 13:58:29] ti ponúkajú možné riešenia – napr. hneď prvý obrázok hovorí, že si nainštaloval Ubuntu v legacy móde pod tabuľkou GPT a tu je potrebné vytvoriť 1 - 16 MB zavádzací oddiel (neformátovaný) a dať mu príznak bios_grub aby ho systém rozoznal. Toto všetko sa dá predpripraviť aj v Gparted ale to isto vieš. Iné obrázky z boot repair nebudem komentovať, aj tak je to už jedno. Iba som popísal, ako by som bol postupoval ja.

PS: Nedávno si môj otec kúpil nový notebook tiež bez OS – teda s FreeDos. Tiež sme sa obávali uefi a inštalácie Ubuntu. Ale ako sme podľa výpisu parted --list zistili, z výroby bol notebook nastavený na lagacy a na HDD bola vytvorená tabuľka MSDOS, pritom v nastaveniach bola tiež možnosť zmeniť na uefi ale prečo vlastne, keď všetko bez problémov funguje. Presne toto si mal urobiť aj ty a neriešil by si už niekoľko dní problém s inštaláciou.

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 220
  • Karma: +10/-2
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #18 kdy: 10 Leden 2017, 13:45:04 »
Ako tak sledujem toto vlákno, tak neviem nejak pochopiť, prečo tu hneď v úvode odzneli rady ohľadne zmeny tabuľky oddielov – bez akéhokoľvek výpisu a potrebných informácií.
Na notebooku je jen nějaký osekaný linux (příkazová řádka) a žádná data.

Nejsou tam žádná data, nemá smysl řešit, jestli je ten notebook nastavený na MBR, nebo GPT z výroby, ať už je tam nastavení u toho Linpusu či co tam je jakéchce, nebude optimální, na 99 % / a možná swap Vytvoření nové tabulky je rychlé, oddílů taky. Z bezpečnostních důvodů je dobré stejně přepsat tabulku oddílů. Kdyby tam byly windows a byl by požadavek na to, aby tam ty windows zůstala, tak je to něco jiného. Ale ten Linpus a pod. je Linux ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nepočítá se s tím, že by to někdy někdo používal, nefunguje tam síť apod, většinou nemá vůbec grafickou nadstavbu.

PS: Nedávno si môj otec kúpil nový notebook tiež bez OS – teda s FreeDos. Tiež sme sa obávali uefi a inštalácie Ubuntu. Ale ako sme podľa výpisu parted --list zistili, z výroby bol notebook nastavený na lagacy a na HDD bola vytvorená tabuľka MSDOS, pritom v nastaveniach bola tiež možnosť zmeniť na uefi ale prečo vlastne, keď všetko bez problémov funguje. Presne toto si mal urobiť aj ty a neriešil by si už niekoľko dní problém s inštaláciou.

UEFI je modernější, není důvod pro instalaci v Legacy módu a zbytečně tak degradovat výkon. V legacy módu se dá používat ledacos, například USB 3.0 disk se v legacy módu může používat myslím taky. Ale lidé si kupují USB 3.0, aby jim jelo jako USB 3.0 a ne jako USB 1.0.
« Poslední změna: 10 Leden 2017, 13:47:01 od navsteva »

m_v

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 211
  • Karma: +4/-1
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #19 kdy: 10 Leden 2017, 20:10:34 »
Ahoj a díky všem za návrhy - budu na tom zase dělat o víkendu.
Jen několik poznámek:
1. myslím, že jsem vždy já a nebo instalátor vytvářel efi partition nějak blbě, protože když ji udělal win instaler tak šlo hned bez problémů instalovat ubuntu
2. chtěl bych zústat u efi instalace - přijde mi to jednoduché, držím se návodu, ale fakt nevím kde co blbě dělám - ještě udělám tu tabulku oddílů pod win instalátorem (jak psal juwa2) a uvidím. Efi partition jsem chtěl vždy zaškrtnout k formátování, ale nešlo to - prostě to neumožňuje zakliknout, ostatní oddíly ano, ale efi ne..
3. ubuntu se asi instalovalo pod legacy módem než jsem vytvořil flash disk přes rufus (ač v biosu bylo nastaveno uefi a hlavně ta fialová úvodní obrazovka instalace byla jako ta, která odpovídá insalaci pod efi: http://pix.toile-libre.org/upload/original/1347445084.png)????
4. úplně nerozumím tomuto:
Citace
V efi biosu je možné určit pořadí bootování.
V biosu to nikde nastavit nejde, nebo nevidím - nemám tam na výběr ubuntu v pořadí bootování..., ale ještě to pohledám.
Díky moc, budu to dále zkoušet a dám vědět...:)

navsteva

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 220
  • Karma: +10/-2
    • Zobrazit profil
Re:ssd a lvm
« Odpověď #20 kdy: 12 Leden 2017, 11:04:54 »
4. úplně nerozumím tomuto:
Citace
V efi biosu je možné určit pořadí bootování.
V biosu to nikde nastavit nejde, nebo nevidím - nemám tam na výběr ubuntu v pořadí bootování..., ale ještě to pohledám.
Díky moc, budu to dále zkoušet a dám vědět...:)

Mám Dell Latitude E6410, má EFI, je v něm možnost nastavit pořadí bootování - mám tam UBUNTU jako výchozí, druhá možnost tam mám Windows. Když spustím, najede mi grub s výběrem OS. Když při zapnutí vyberu ručně před startem grubu, že chci, aby startovali windows, nastartuje Windows, a Grub se vůbec nezobrazí. Dokonce je možné nejen upravovat pořadí bootování, ale je možné tam ručně položky přidávat, nebo mazat. Měl jsem tam třeba i instalační flashku Windows nebo Ubuntu, a když byla jako výchozí, při zapnutí se spustila znovu instalace a když nebyla vložená, tak tuším oznámení, že žádný OS nebyl nalezen. Nevím, jestli tyhle volby má každé EFI, ale moje ano.