Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Blog Ubuntu -- Správa "projektů" české komunity Ubuntu

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?  (Přečteno 877 krát)

regine

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 490
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« kdy: 16 Listopad 2017, 07:18:10 »
Lze mít dvě verze Firefox? Myslím starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
Jde mi o doplňky (add-ons), které ne všechny jsou převedeny do nové verze.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #1 kdy: 16 Listopad 2017, 07:41:52 »
Ano, je to možné. Ovšem zároveň musí mít každá tato verze svůj vlastní profil - což ale není problém, jen se to musí "ošetřit" ve spouštěči. Dále je potřeba se rozhodnout, která verze bude použita jako výchozí. Ta se normálně nainstaluje. Druhá verze se pouze rozbalí do /opt, vytvoří se odkaz do /usr/bin a zmíněný spouštěč. Původní profil se zkopíruje do profilu druhé verze.  Příkaz do spouštěče bude
Kód: [Vybrat]
/opt/firefox/firefox -no-remote -Profile "/home/franta/.mozilla/název.profilu"V případě zájmu to můžu ještě rozvést.
Libovolnou verzi FF lze stáhnout zde http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/
(nic se neinstaluje, stačí rozbalit archiv).
------------------------------------------
Windowsáci to mají o něco jednodušší - použijí portable verzi (nebo více těchto verzí) která ukládá profil ve své vlastní složce. Tak je možné mít v jednom PC třeba 10 různých verzí Firefoxu. Profil se rovněž může mezi verzemi nakopírovat.
« Poslední změna: 16 Listopad 2017, 07:58:20 od juwa2 »

regine

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 490
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 16 Listopad 2017, 07:52:38 od regine »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #3 kdy: 16 Listopad 2017, 07:53:32 »
A proč bys používal anglickou? K dispozici jsou libovolné jazykové verze.
Ano, je to ten druhý odkaz - ale je to 32bit verze. Pokud máš linux 64bit, musíš použít 64bit verzi FF...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1148
  • Karma: +37/-11
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #4 kdy: 16 Listopad 2017, 11:46:42 »
Za rozvedení bych byl rád - vůbec nechápu to s těmi profily ...
Děkuji
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 490
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
profil
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopad 2017, 13:27:52 »
V nápovědách se píše, že profil je v:
Kód: [Vybrat]
/home/user/.mozilla/firefox/XXX.defaultMám překopírovat celý adresář ohhlkyia.default ?
Ještě je tam soubor
Kód: [Vybrat]
/home/user/.mozilla/firefox/profiles.iniSouboru profiles.ini si nemám všímat?

Doplněno.
Překopíroval jsem celý adresář bez profiles.ini
Kód: [Vybrat]
sudo cp -r /home/user/.mozilla/firefox/ohhlkyia.default /opt/firefox/Spustil jsem v terminálu:
Kód: [Vybrat]
user:~$ /opt/firefox/firefox -no-remote -Profile "/home/user/.mozilla/ohhlkyia.default"Vypsáno hlášení:
Citace
Profil Firefox nelze nahrát. Pravděpodobně chybí nebo je nedostupný.
« Poslední změna: 17 Listopad 2017, 18:57:47 od regine »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopad 2017, 01:40:46 »
Voláš profil tam kde není - napravíš to takto:

Přidej si FF57 do PATH:
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox_new
Profil FF se nekopíruje do /opt   Tam je pouze program jako takový. Pokud tam tedy máš profil nakopírovaný, tak ho zase odstraň (pokud jsi to už neudělal):
Kód: [Vybrat]
sudo rm -R /opt/firefox/ohhlkyia.default
Veškeré profily Firefoxu (jedno jakého) jsou vždy ve složce ~/.mozilla
Vytvoř tam novou složku s názvem firefox_new
Do ní nakopíruj svůj stávající profil "ohhlkyia.default" a taky ten soubor "profiles.ini"
(ze složky ~/.mozilla/firefox)
Do příkazu ve spouštěči napiš cestu k tomuto profilu. Příkaz tedy bude:
Kód: [Vybrat]
firefox_new -no-remote -Profile "/home/user/.mozilla/firefox_new/ohhlkyia.default"(místo "user" tam bude samozř. název tvého účtu)

Pak múžeš nový FF57 tímto spouštěčem spustit. Spouštěč si pojmenuj např. Firefox_new ať se ti neplete s původním spouštěčem.
Musíš ho vždy spouštět pouze tímto spouštěčem - jinak se spustí se "starým" profilem a byl by v tom pak akorát guláš, hlavně v doplňcích.
Starý Firefox spouštěj stejně jako doposud.
-----------------------------
Ještě připomenu, že tento FF se aktualizuje přímo z prostředí programu (=stejně jako ve Windows (Nápověda > O aplikaci)). Dá se to nastavit (v nastavení FF57) na automatiku neba na ručně.
U starého firefoxu který se aktualizuje přes repozitáře si zamkni verzi (přes Synaptic), jinak by se ti mohl aktualizovat na verzi 57 - a to nechceš.
-----------------------------
Výsledkem bude, že můžeš provozovat více verzí FF souběžně a přitom nezávisle na sobě. V případě potřeby lze přidat libovolné verze další, postup je stejný..
« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 04:58:04 od juwa2 »

Standa99

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 548
  • Karma: +53/-2
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopad 2017, 09:01:20 »
Dá se použít i firefox-esr, protože i u 56 jsou s některými doplňky potíže.

Server#1 - GA-H170N-WIFI, Pentium G4400, 8GB RAM, 4xLAN Intel i211+i219+Dual 82571EB, WiFi Intel AC-8260, SSD+HDD, 16.04
Server#2 - Intel DN2800MT, 4GB RAM, 2xLAN Intel 82574L, WiFi Atheros AR5BHB92, SSD+HDD, 12.04

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1148
  • Karma: +37/-11
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopad 2017, 15:20:17 »
Je mi divné, že by balíček 32bit verze byl větší, než 64bit verze. Nepopletli balíčky v Mozzile?

Citace
...vytvoří se odkaz do /usr/bin ...

Jak? Asi bych potřeboval krokový návod ...

« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 16:24:51 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopad 2017, 16:04:27 »
Je mi divné, že by balíček 32bit verze byl větší, než 64bit verze. Nepopletli balíčky v Mozzile?

Citace
...vytvoří se odkaz do /usr/bin a zmíněný spouštěč.

Jak prosím? Asi bych vůbec potřeboval krokový návod - nějak se v tom neorientuju ...

Stažený Firefox se rozbalí a umístí do složky /opt
Spouštěcí soubor je
/opt/firefox/firefox

Je vhodné, aby se při spouštění nemusela zadávat tato celá cesta a aby se tento "druhý" firefox nepletl s již nainstalovaným firefoxem, udělat jeho odkaz do PATH:
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox_new
Pak se bude tento "nový" firefox spouštět příkazem
Kód: [Vybrat]
firefox_new
Ale protože takto by se spustil s původním profilem, je ještě třeba ošeřit ve spouštěči aby se spouštěl s profilem vlastním(= jiným). Příkaz do spouštěče bude:
Kód: [Vybrat]
firefox_new -no-remote -Profile "/cesta/k/název.profilu"Profil tam musí být připraven dopředu. Nejjednodušší je ho zkopírovat ze "starého" FF
--------------------------------------------------------------------------
Velikosti - ne, přehozené to není...
« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 16:10:11 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1148
  • Karma: +37/-11
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopad 2017, 16:26:05 »
Jaký mám ve spouštěči zadat pracovní adresář?

Nefunguje - viz příloha ... restartovat jsem zkusil též ...

Udělal jsem toto:

1. rozbalil Nový Firefox do opt
2. ve složce ~/.mozilla jsem vytvořil profil firefox57
3. nakopíroval jsem tam složku profil.deafault a soubor profil.ini
4. přidal cestu : sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox57
5. spouštěč: firefox57 -no-remote -Profile "/home/user/.mozilla/firefox57/profil.default"

Tak nevím ...
« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 16:49:11 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #11 kdy: 18 Listopad 2017, 17:17:49 »
Otevři správce úloh (system monitor) a FF ukonči. Neběží ti ještě náhodou "starý" FF?
Zkrátka všechny procesy s názvem firefox ukonči.

Pak ho zkus znova pustit.
----------------------------------------
Jinak jsi vše udělal správně.

« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 21:25:57 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1148
  • Karma: +37/-11
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #12 kdy: 18 Listopad 2017, 17:29:27 »
Pozdě  ...

Zkusil jsem spustit rovnou z /usr/bin/ a naběhla 57. Jenže po vypnutí a zapnutí starší verze se ta napůl modifikovala do 57 a nezbylo, než přeinstalovat na 57.

Takže jindy to zkusím zas, ale obráceně. Výchozí bude 57 a vedlejší 56 ... Tedy děkuji za rady.

I když ta 57 je hnusně hranatá, tak to co tam chybí se dá doladit v úpravě lišty a dá se ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #13 kdy: 18 Listopad 2017, 17:49:06 »
Pozdě  ...

Zkusil jsem spustit rovnou z /usr/bin/ a naběhla 57. Jenže po vypnutí a zapnutí starší verze se ta napůl modifikovala do 57 a nezbylo, než přeinstalovat na 57.

Takže jindy to zkusím zas, ale obráceně. Výchozí bude 57 a vedlejší 56 ... Tedy děkuji za rady.

I když ta 57 je hnusně hranatá, tak to co tam chybí se dá doladit v úpravě lišty a dá se ...

Pokud spustíš FF57 přímo, tj. bez použití spouštěče s vypsaným profilem,
spustí se s původním profilem a "zničí" ho - respektive jen zakáže určité doplňky. Pokud se to stane, stačí pouze
spustit starý FF a doplňky zase povolit. Tím se profil obnoví.
------------------------------------------------------
Pro tyto "pokusy", než to kloudně rozběháš, si máš profil zálohovat (stačí zabalit do zipu).
A v případě chyby ho snadno obnovíš...
« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 21:23:20 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1148
  • Karma: +37/-11
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #14 kdy: 18 Listopad 2017, 23:10:12 »
To me napadlo az po tom pokusu - spal jsem jen 3 hodiny po oslave  ::)

To je skoda, ze jsi umazal ty zaverecne rady s tim profilem - to mohla byt cesta. Po restartu urcite nebezel zadny proces spojeny s firefoxem a problem pretrvaval. Bude pravdepodobne v tom, co jsi nastinil v tom, co jsi smazal a nebo v zadani spoustece ...
« Poslední změna: 18 Listopad 2017, 23:15:32 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5813
  • Karma: +431/-20
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #15 kdy: 19 Listopad 2017, 00:25:47 »
I když ta 57 je hnusně hranatá, tak to co tam chybí se dá doladit v úpravě lišty a dá se ...
Ak chces firefox quantum trochu zaokruhlit tu je navod
https://support.mozilla.org/sk/questions/1184924
Odkazuje to sem
https://github.com/wilfredwee/photon-australis

Ak chces trochu zmensit ovladacie prvky, navod je tu
https://support.mozilla.org/sk/questions/963672

Nezabudni ako bolo pisane vyssie pred pokusmi zalohovat povodny profil.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 16.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:Firefox -Lze mít dva, starou verzi 56 a novou 57 Quantum?
« Odpověď #16 kdy: 19 Listopad 2017, 03:06:38 »
To me napadlo az po tom pokusu - spal jsem jen 3 hodiny po oslave  ::)

To je skoda, ze jsi umazal ty zaverecne rady s tim profilem - to mohla byt cesta. Po restartu urcite nebezel zadny proces spojeny s firefoxem a problem pretrvaval. Bude pravdepodobne v tom, co jsi nastinil v tom, co jsi smazal a nebo v zadani spoustece ...
Smazal jsem to proto, protože jsem si celý tvůj postup projel a zjistil jsem, že je správný.
Imho spustit FF s profilem umístěným jinde (~/.mozilla/firefox57) než je výchozí umístění (~/.mozilla/firefox) není nic světoborného, stačí na to ten příkaz do spouštěče. Stejný postup funguje i pro Thunderbird, Palemoon a mnohé další.
Zkus ještě z cesty ve spouštěči odstranit uvozovky.

Nicméně mohu ten postup napsat znova:
Ukončit všechny instance procesu firefox a firefox57 (pokud běží).
Složku ~/.mozilla/firefox přechodně přejmenovat na ~/.mozilla/firefox_old
Smazat složku ~/.mozilla/firefox57 (pokud existuje)
Spustit FF57 z Terminálu příkazem:
Kód: [Vybrat]
firefox57(vytvoří se autom. nový, čistý profil= složka ~/.mozilla/firefox)
Ukončit FF57
Složku ~/.mozilla/firefox přejmenovat na ~/.mozilla/firefox57
Složku ~/.mozilla/firefox_old přejmenovat zpět na ~/.mozilla/firefox
Smazat obsah složky ~/.mozilla/firefox57/něco.default
Nakopírovat obsah složky ~/.mozilla/firefox/profil.default do složky ~/.mozilla/firefox57/něco.default
(zdůrazňuji, že kopíruješ pouze obsah profilu, nikoli profil samotný)
Nyní lze spustit FF57 spouštěčem který obsahuje příkaz:
Kód: [Vybrat]
firefox57 -no-remote -Profile /home/jméno_uživatele/.mozilla/firefox57/něco.default
"Starý" FF spouštíme původním spouštěčem nebo prostě příkazem firefox stejně jako dříve.

Nyní běží každý FF se svým vlastním profilem, změny v jednom profilu se nepromítají do druhého.
Pokud ovšem zapneme synchronizaci, historie, záložky atd. se budou (přes servery mozilly) mezi profily synchronizovat.
Z toho logicky vyplývá, že je v tomto případě naprosto nezbytné vypnout synchronizaci doplňků protože by to v nich způsobilo zmatek...
--------------------------
Myslím, že více "polopaticky" už to popsat nelze ufff........ ;)
« Poslední změna: 19 Listopad 2017, 03:23:21 od juwa2 »

regine

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 490
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
žádost na nový komplet ucelený návod
« Odpověď #17 kdy: 19 Listopad 2017, 18:44:10 »
Díky juwa2.
Zjistil jsem, že požadavek na "podružnou" instalaci 57 je větší i jinde na netu.
Mohu za všechny ostatní požádat, zda můžeš napsat návod STEP-BY-STEP znovu.
Já sám z diskuse si všechno přepisuji a znovu dělám návod, protože už je v diskusi moc vsuvek. :-\
Za mne , ještě mi to nejde, narazil jsem i na problém s právy na nakopírovaný profil (chown).
Asi nechápu vytvoření a nastavení použití spouštěče s profilem.
« Poslední změna: 19 Listopad 2017, 18:49:02 od regine »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1187
  • Karma: +91/-27
    • Zobrazit profil
Re:žádost na nový komplet ucelený návod
« Odpověď #18 kdy: 20 Listopad 2017, 05:20:25 »
Díky juwa2.
Zjistil jsem, že požadavek na "podružnou" instalaci 57 je větší i jinde na netu.
Mohu za všechny ostatní požádat, zda můžeš napsat návod STEP-BY-STEP znovu.
Já sám z diskuse si všechno přepisuji a znovu dělám návod, protože už je v diskusi moc vsuvek. :-\
Za mne , ještě mi to nejde, narazil jsem i na problém s právy na nakopírovaný profil (chown).
Asi nechápu vytvoření a nastavení použití spouštěče s profilem.
Domnívám se, že už bylo vše řečeno. Není na tom nic světoborného, spouštění FF s jiným než defaultně umístěným profilem. Upřímně - příliš nechápu, proč s takovou jednoduchou věcí tolik "zápasíš"...

A problém s právy profilu nemůže vzniknout žádný, není k tomu důvod. Protože profil FF je součástí uživatelského účtu aktuálně přihlášeného uživatele Ubuntu, tudíž jeho vlastníkem je on, tedy ty. Pokud tento profil zkopíruješ, vlastníkem jsi stále ty.
A pokud by přesto z nějakého záhadného důvodu (neumím si představit z jakého) tomu tak nebylo,
lze vlastnictví změnit pomocí příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo chown -R uživatel:uživatel /cesta/ke/složka_profilu
Spíše si myslím, že neumíš vytvořit klasický spouštěč. Aby vytvořený spouštěč fungoval, musíš mu nastavit spustitelnost (chmod a+x). Pokud tedy se spouštěčem "zápasíš", zkopíruj si stávající z Firefoxu (pojmenuj ho jinak) a akorát do něj napíšeš jiný příkaz (viz bod č. 5).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Stažení archivu požadované verze FF odtud http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/
(vybrat správnou bitovou verzi a samozř. českou (cs))

Stažený archiv rozbalit (třeba pomocí Správce archivů) do domovské složky. Vznikne složka firefox

2. Tuto složku přemístit do /opt
Kód: [Vybrat]
sudo mv /home/uživatel/firefox /opt/firefox
3. Nalinkovat do PATH
Kód: [Vybrat]
sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox_new
4. Ve složce ~/.mozilla vytvořit novou složku s názvem firefox_new
Nakopírovat do ní obsah složky ~/.mozilla/firefox

5. Vytvořit spouštěč s názvem např. Firefox_nový
Příkaz do spouštěče bude
Kód: [Vybrat]
firefox_new -no-remote -Profile /home/uživatel/.mozilla/firefox_new/název_profilu.default
(místo "uživatel" a "název_profilu.default" dosaď skutečné hodnoty)
Nyní už můžeš nový FF spustit.
Nový FF spouštěj výhradně tímto spouštěčem. Pokud používáš ve FF synchronizaci, vypni synch. doplňků co nejdříve.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
V případě, že chceš použít nový FF s úplně čistým profilem, bude bod č. 4 vypadat takto:
Ve složce ~/.mozilla  přejmenuješ složku "firefox" na "firefox_old"

Spustíš nový firefox z Terminálu příkazem
Kód: [Vybrat]
firefox_new
Po chvíli ho ukončíš (zavřeš).

Ve složce ~/.mozilla  přejmenuješ složku "firefox" na "firefox_new" a složku "firefox_ old" na "firefox"

Dále pokračuj bodem č. 5
Do příkazu ve spouštěči vyplň skutečný název profilu (který je nyní ve složce firefox_new), ten název bude samozř. jiný než v případě kopírování pův. profilu)

Další postup je stejný...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: Pevně věřím, že už to zvládneš, jinak bych snad byl ještě nakonec nucen vytvářet videonávod.
A na něm by stejně bylo akorát jak se kopíruje, přejmenovávají složky, nebo vytváří spouštěč - tedy samé obecně známé věci.. :)





« Poslední změna: 20 Listopad 2017, 05:52:27 od juwa2 »