Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: chyba při instalaci  (Přečteno 1850 krát)

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
chyba při instalaci
« kdy: 05 Únor 2018, 13:52:20 »
Dobrý den,
Jsem naprostý začátečník, chtěl jsem nainstalovat na stolní PC ubuntu 14.04. Udělal jsem přes unetbootin i přes rufus bootovací USB. PC načte úvodní výběr (instalace, vyzkoušet bez instalace,atd...) když dám instalace tak tak asi po 30s vyskočí hlášení "end Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fson unknow-block(2,0)", když dám vyzkoušet vysledek je stejný. HDD je prázdný a pc bez systému. Prosím o radu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2198
  • Karma: +165/-34
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 05 Únor 2018, 14:08:44 »
PC má UEFI nebo klasický BIOS ? Jak je ten PC starý?
Nebo nepokoušíš se instalovat 64bit Ubuntu na 32bit PC ?

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #2 kdy: 05 Únor 2018, 14:41:35 »
PC má AMIBIOS od American Megatrends Inc. deska MSI KT6 Delta MS-6590 pokouším se instalovat 32Bit. Pc je z roku asi 2003.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2198
  • Karma: +165/-34
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #3 kdy: 05 Únor 2018, 15:06:56 »
PC má AMIBIOS od American Megatrends Inc. deska MSI KT6 Delta MS-6590 pokouším se instalovat 32Bit. Pc je z roku asi 2003.
Musíš zkusit starší distro. Např. Ubuntu 14.04, nebo 12.04 (32bit) protože nové ti na takto starém HW nepojede...
----------
Ovšem taky je možné, že má tebou stažené .iso chyby.
Proto je nezbytné u každé stažené instalačky OS zkontrolovat hash.
« Poslední změna: 05 Únor 2018, 15:09:17 od juwa2 »

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #4 kdy: 06 Únor 2018, 08:23:21 »
Dobrý den , tak po včerejším snažení zkoušel jsem ditribuce ubuntu 12.04 a 14.04 stažené .iso soubory  zkontrolovany (hash je ok). USB boot vytvořen přes unetbootin i přes rufus. Zkoušeno v unetbootin i stažení souborů z internetu. dokonce zkoušena distribuce netinstall. Stále stejný výsledek 

vivalin

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 57
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #5 kdy: 06 Únor 2018, 09:41:36 »
Prubni PointLinux.   1url.cz/1tbhd  , nebo ubuntu 10.04(nemá podporu aktualizace)

Pak otevři terminal a zadej lspci. Výsledek napiš



« Poslední změna: 06 Únor 2018, 09:50:45 od vivalin »
Linux Mint  19 XFCE
HP Compaq dc7800

WeltRaum

  • Host
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #6 kdy: 06 Únor 2018, 13:48:10 »
... PC načte úvodní výběr (instalace, vyzkoušet bez instalace,atd...) když dám instalace tak tak asi po 30s vyskočí hlášení ...
Po načítaní systému, vyber možnosť "Vyskúšať Ubuntu" a nechaj systém riadne načítať. V livku pozri na HDD cez GPartet, keďže nie je na ňom žiadny systém, je možné, že nie je korektne sformátovaný. Neviem, či je GPartet v livku štandardne nainštalovaný, ak nie, tak ho doinštaluj a preformátuj celý HDD s tabuľkou MBR  buď na NTFS alebo si môžeš predpripraviť oddiely s linuxovým ext4 a až potom klikni na "Inštalovať Ubuntu"

Ak je na PC menej ako 2 GB Ram, tak sa radšej poobzeraj po inej distribúcii - napr. LinuxMint Mate/Xfce, Ubuntu Mate, Xubuntu.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1299
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #7 kdy: 06 Únor 2018, 21:51:10 »
Nevim, co je to za stroj - cpu by napovedel vic, nemam cas ani naladu hledat tu desku. Budu tedy vychazet z toho, ze ostatni radi verze 12.04 ci dokonce 10.04.

Takze zkusil jsi bootovaci parametr forcepae ?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #8 kdy: 07 Únor 2018, 10:54:46 »
Omlouvám se.
konfigurace je AMD Athlon XP 2800+(2,1GHz,32bit);deska MSI KT6 Delta MS-6590,2GB RAM;HDD 320GB přes IDE;grafika Nvidia 9800
včera jsem se nedostal k počítači, pomalu zkouším všechny rady. USB live ubuntu 12.04 jsem zkoušel "vyzkoušet Ubuntu" nechal načítat po 30min stejný stav a pod řádky bliká pomlčka nebo podtržítko.
Přiznám se nevím jak zkusit bootovací parametr forcepae bez příkazového řádku.
zkusím vložit fotku v jakém stavu zůstane.

WeltRaum

  • Host
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #9 kdy: 07 Únor 2018, 11:35:17 »
Podľa uvedenej chyby nie je možné pripojiť koreňový adresár. Keďže nie je možné nabootovať ani Live systém, tak bude zrejme chyba v samotnom bootovacom USB alebo chyba HW v NB. Ako je sformátovaný USB?? Fat32 alebo Fat16?

Citace
Přiznám se nevím jak zkusit bootovací parametr forcepae bez příkazového řádku.
Bootovacie parametre síce môžete vyskúšať, ale neverím že by nejak pomohli. Forcepae sa používa, ak HW nepodporuje pae a toto by sa aj objavilo medzi chybovými hláškami.
Tak ale za vyskúšanie by to stál niektoré, napr. acpi=off, xforcevesa
Keď sa spustí boot z USB a objaví sa úvodná obrazovka „Try Ubuntu without Installing  Install Ubuntu…….“, stlačiť F6 a do riadku, ktorý sa ukáže, treba za quiet splash dopísať bootovací parameter a stlačiť ENTER.

Postupne môžte vyskúšať:
acpi=off
xforcevesa
alebo zmazať quiet splash a nabootovať bez akéhokoľvek parametra

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #10 kdy: 07 Únor 2018, 11:47:09 »
V podvečer vyzkouším děkuji za tipy. USB formátuji dle wiki na FAT32.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1299
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #11 kdy: 08 Únor 2018, 07:45:22 »
Takze tvuj CPU nepodporuje SSE2 instrukce a Unity neni vhodne prostredi pro tento stroj. Zkus Lubuntu 14.04.3, kdyz to nepujde tak Lubuntu 14.04.1 - popr. jeste zkusit ty parametry, co radil kolega. Lubuntu jsem na podobnem stroji rozjel. Pocitej vsak s tim, ze budou padat nejake aplikace - budes muset hledat treba prohlizec, ktery bude fungovat apod.

Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #12 kdy: 09 Únor 2018, 10:37:05 »
Dobrý den, tak vyzkoušeno ve spoštěcí obrazovce unetbootin jsem mačkal F6 a nic se nedělo žádný příkazový řádek. V BIOSu jsem vypnul APCI/APIC a při volbě vyzkoušet ubuntu i  při instalaci ubuntu přibil jeden řádek pod ty stávající a to [  31.656034] random: nonblocking pool is initialized

vypíše to samé i při zkoušení distribuce pointlinux

Dnes odpoledne vyzkouším Lubuntu případně Xubuntu.

WeltRaum

  • Host
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #13 kdy: 09 Únor 2018, 16:21:51 »
Dobrý den, tak vyzkoušeno ve spoštěcí obrazovce unetbootin jsem mačkal F6 a nic se nedělo žádný příkazový řádek.
Hups, tu som vychádzal z toho, že budete bootovať z DVD. Pri unetbootin je to iné. Neviem, ako pri Ubuntu, ale pri LinuxMint treba stlačiť klávesu TAB a objaví sa riadok, kde je možné dopísať bootovací parameter.

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #14 kdy: 09 Únor 2018, 18:35:59 »
Vyzkoušená distribuce Xubuntu, Lubuntu 14.04 jen v Lubuntu jsem mohl dát vlobu spouštění apic=off ale stejně zůstal PC na stejném bodě.
Tak nevím jestli je něco špatně v nastavení BIOSu nebo deskou.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2198
  • Karma: +165/-34
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #15 kdy: 09 Únor 2018, 19:27:55 »
Vyzkoušená distribuce Xubuntu, Lubuntu 14.04 jen v Lubuntu jsem mohl dát vlobu spouštění apic=off ale stejně zůstal PC na stejném bodě.
Tak nevím jestli je něco špatně v nastavení BIOSu nebo deskou.
Zkus ještě starší distro. (cca 2005).

psenik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 27
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #16 kdy: 10 Únor 2018, 12:53:00 »
Mám několik instalaci ubuntu na Cca stejně starých strojích, tuším je jednou se stejným cpu a mb, chyba bude určitě hloupá drobnost. Odkud jsi? Co to zkusit tak ze se najde nejbližší linux friendly dobra duše, která by tomu věnovala hodinku?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #17 kdy: 12 Únor 2018, 09:39:15 »
jsem z města Louny přes víkend jsem zkoušel distribuce Xubuntu 12 ,Lubuntu 12 a 16,Ubuntu 8, Fedora 27, PointLinux, Mandrake Linux 10.1 a stejný zádrhel.
Tuším že to bude zakladní deskou kterou jsem měnil předtím jsem zkoušel mandrake i ubuntu 12 a šli oba.
Vyzkoušel jsem nainstalovat ubuntu 14 na jiném pc a Hdd přenesl na můj stroj načetl se Grub2 s výběrem a sám od sebe se restartoval po několikáte i zůstal v gubu i po několika pokusek se nechal spustit příkazový řádek přes klávesu "c". Při pokusu spustit ubuntu z disku pc zamrzlo. Při zkoušce nainstalovat WinXp se při načítání instalátoru objevila modrá obrazovka s hláškou že pc nevyhovuje standardu ACPI. Jestli má někdo tuto desku prosím jak má být nastaven BIOS popřípadě propojky na desce dělal jsem dle manuálu ale možná jsem někde udělal chybu tak pro konrolu. Taky zvláštní věc deska detekuje DVD-RW na sběrnici S-ATA ale nenabídne mi ji ve volbě boot a ostatní HDD na S-ATA nedetekuje na jiném pc jsou vpořádku detekovány.

Jerry_Mc

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba při instalaci
« Odpověď #18 kdy: 12 Únor 2018, 11:24:09 »
Ještě zkusím update BIOSu koukal jsem na stránky výrobce a pár aktualizací tam je nejen ohledně podpory procesorů a S-ATA řařiče.