Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 10514 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #50 kdy: 22 Únor 2018, 11:20:21 »
Znovuzprovoznit - udělat Ubuntu zase bootovací se mi podařilo podle té "kuchařky" - Terminálovou metodou.

Ale ještě bych potřeboval z tabulky GRUB2 odstranit poslední 2 položky, které už nejsou pravda neboť oddíly jsou smazané. V případě že bych se omylem uklepl, položky navolil a spustil, nejspíš zase vyvstane problém. (Jen tak mě napadlo... nemělo by to zahlásit že oddíly neexistují a nezhroutit to bootování?) To jsou právě ty díry o kterých jsem tu psal, kde je co vylepšovat !)

Normálně bych to udělal aplikací GrubCustomizer ale všechny nainstalované aplikace (a že jich nebylo zrovna málo) na horním panelu nejsou. Zkusím jestli to nepůjde (jednoduše) vrátit na panel. Jinak nevím.
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 11:26:20 od járajarda »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1613
  • Karma: +514/-549
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #51 kdy: 22 Únor 2018, 11:33:09 »
Ctrl+Alt+T

a v terminálu

Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #52 kdy: 22 Únor 2018, 11:45:18 »
Nevymýšlej hovadiny a položky odstraň pomocí Grub-customizer.  Pokud neumíš vytvořit nebo najít jeho spouštěč, spustíš ho z Terminálu příkazem
Kód: [Vybrat]
grub-customizer
Ruční editaci souboru /etc/default/grub  ti důrazně nedoporučuji...
P.S. Větší svinčík na Ploše jsem v životě neviděl - přitom máš k dispozici (vlevo nahoře v liště) AppMenu. Tam patří všechny ty spouštěče..
------------------------------------------------------------------------------------------------------
V zavaděči máš pozůstatky bootloaderu po Vistách (které už tam nemáš). (Aspoň názorně vidíš, že k odstranění OS z disku pouhý formát jeho oddílu nestačí). Odstraněním položek z Grub menu které na něj odkazují je samozř. neodstraníš, ničemu to ale nevadí...
Pokud bys tyto položky vybral, bootování by samozř. skončilo errorem protože oddíl kam odkazují neexistuje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A místo hledání "děr" v aplikacích a mentorování jejich autorů (působí to od tebe trapně) raději hledej a zaceluj "díry" ve svých vědomostech - máš co dohánět...
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 12:03:47 od juwa2 »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1613
  • Karma: +514/-549
  • Karmu nesleduji, klikáte zbytečně...
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #53 kdy: 22 Únor 2018, 11:51:31 »
P.S. Větší svinčík na Ploše jsem v životě neviděl - přitom máš k dispozici (vlevo nahoře v liště) AppMenu. Tam patří všechny ty spouštěče..

Já se i bál tu fotku zvětšit... :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #54 kdy: 22 Únor 2018, 12:01:06 »
Programuju věci které lze vědomostně obsáhnout. Linux je pro mě jen nástroj - prostředek - ne cíl!
Doufám že nechcete, aby tuctový uživatel Ubuntu ležel měsíce louskajíce terminálové příkazy.
juwowi tímto děkuju že se mi takto věnuje. Obdivuju jeho trpělivost. Všechna čest!
Když na to přijde budu se mu nějakým způsobem revanšovat (viz. GOOGLE  revanš - vygoogli si to)

Ještě něco k jmp. Nejsem z generace, která má všechno vygooglené, která když slyší bocian běží se strýčka GOOGLE zeptat co je to vlastně ten bocian ?. Já totiž mnohé věci pamatuju protože jsem ročník vašich dědů, ač mi to nebudete věřit!

Na rozdíl od vás něco pamatuju. Počítače IBM XT pak AT, éru DOSu, základní desky 386, 486, pentium 1 pentium 2 atd. ,  bombu 100MB disk nad kterým jsme užasli! Jak se lepila záplata na záplatu, aby to přitom bylo zpětně kompatibil. Vím že jsem si kdysi dávno koupil disk nevídané velikosti -  630 MB a musel jsem zdlouhavě instalovat low level driver, aby si ho deska 386 vzala. Bohužel zabedněncům, (myslím tím tvůrce počítačů jak HW tak SW), asi nenapadlo že v. technika se bude živelně vyvíjet a jednou budou běžností 2T disky a 8 GB RAM. Prostě si nenechávali otevřená zadní vrátka aby se k 386 jednou nechal připojit 100GB disk. Všechno se pořád zvětšuje, i šířka datové sběrnice. Já osobně se divím že už není 128 bitová sběrnice. Ono už se jim to asi nevejde na plošňák!
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 12:16:17 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #55 kdy: 22 Únor 2018, 13:17:30 »
Konečně to vypadá tak, že se dopracuju k cíli. Teď si pracovní soubory zazálohuju a pak bych tam chtěl dát místo Ubuntu 12.04 - Ubuntu 16.04.

Asi to udělám tak, že na disku všechno zformátuju a bude tam jeden oddíl unallocated 320 GB plánuju tam mít pak jenom Ubuntu 16.04. Disk dám do USB boxu a bude jako externí USB disk na kterém bude jenom Ubuntu 16.04. Dotaz zní: Nainstaluje se i s GRUBem a tabulkou možností?

Bez ohledu na to co jsem napsal výše:
Je instalátor Ubuntu 16.04 už tak chytrej, že když mu dám nainstalovat ubuntu do prostoru unallocated 300 GB (jinak je na disku ještě další OS), že už si všechno všecičko ostatní udělá sám? Že ho na ten oddíl unallocated jenom nasměruju?

A na závěr taková perla Microsoftu
----------------------------------
Na disku v počítači mám Windows 10.
Učinil jsem zajímavé zjištění: Windows 10 blokují vstup do BIOSu, protože se nejspíš bojí, aby nějaký cacný laik nestiskl F2 a BIOS nerozhasil a tím i Windows 10.
 
Proto musím stisknout (světe div se) při vypínání !!! Windows 10, asi na 5 vteřin levý Shift. Při příštím bootování (ať je třebas až za 2 dny) se objeví  v levém rohu dole výzva F2 a až teprve pak se dá vstoupit do BIOSu.

« Poslední změna: 22 Únor 2018, 13:22:12 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #56 kdy: 22 Únor 2018, 14:31:23 »
1. Pokud neuděláš během instalace chybu, pak ano.
2. Pokud je na disku jediný systém, nabídka Grubu se zpravidla nezobrazuje.
3. Nedávej dohromady (na společný oddíl) systém (/) a home (/home)
4. Provozovat jakýkoli OS z ext. usb disku není vhodné (usb = brzda, bude to pomalé jako šnek)...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #57 kdy: 22 Únor 2018, 16:46:55 »
V notebooku jak už jsem napsal mám zatím pouze Windows 10   C:\ SYSTEM 150 GB   D:\DATA 250GB a oddíl 300 GB unallocated.

(Nepsal jsem tu ani to, že se ty moje trampoty s instalací Windovs 10 poněkud zkomplikovaly a protáhly). Prodali mi totiž rozbalenej - nejspíš už načatej disk, kde pokaždé instalace Windows 10 probíhala jinak, byla jinak dlouhá  { 2 - 5 hodin !!! } a pokud se nainstalovaly, chodily líně, dělaly nepochopitelné věci a zpravidla do 2 dnů se zhroutily úplně!

Byla to taková hloupá souhra náhod. Jeden nebootovatelný disk s Ubuntu 12.04 a koupený nový, leč vadný disk a obrovská ztráta času s ním.

Přitom jsem to stále přičítal tomu notebooku, že už na Windows 10 prostě nestačí, i když jsem mu dal poslední verzi BIOSu 1.28. Ale na konec se ukázalo že na vině byl HDD!!! , který nakonec zkolaboval úplně a který jsem reklamoval.
 
Naštěstí mi ho v Mironetu vyreklamovali (budiž jim za to čest a sláva) a dostal jsem HDD jinej novej - nerozbalenej. Na něm mi instalace Windows 10 trvala 45 minut !!! povedla se napoprvé, a byla maximálně logická, na rozdíl od těch instalací se starým HDD, které vyhazovaly různé mnohdy až nesmyslné hlášky, přitom pokaždé jiné, až jsem žasnul..

Od té doby chodí legálně koupené 64 bit Windows 10 naprosto bezproblémově a svižně i na notebooku Acer Aspire 3810T  7 let starým s BIOSem 1.28 !!!

Proč to píšu!  Protože na tomhle novém HDD v notebooku mám teda spolehlivě chodící Windows 10 a oddíl 300 GB unallocated. Nabízí se teda velké pokušení, dát tam i to poslední vydání Ubuntu 16.04. Když je teda USB disk tak pomalý...!

Ale jestli to nevyjde (jako že to nevyšlo úplně na začátku), vyrvu si všechny vlasy nebo mě z toho už raní mrtvička. ( I když na začátku - jak píšu to bylo jen znefunkčnění Ubuntu které jsem dnes s pomocí juwa, po dlouhých peripetiích s boot repair disk a pomocí Boží nastartoval.

Co to udělá když tam nainstaluju do toho prostoru unallocated 300GB nové Ubuntu?
Zamezí to zas nějak bootování Windows 10 které tam jsou?
(Celkem dobře vládnu GPartedem).

Budu muset zase něco opravovat z terminálu? Aby Windows 10 bootovaly?
Instalovat na ten oživený disk (s Ubuntu 12.04) Windows 10 nechci. Má jen 320 GB na dnešek nic moc.
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 17:15:19 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #58 kdy: 22 Únor 2018, 17:55:37 »
Platí, že vždycky je lepší instalovat Ubuntu jako druhé, až po Windows. Instalace zapíše do stávajícího MBR Grub a dualboot je tak vytvořen.  Po dokončení instalace bude rovnou fungovat dualboot (Grub menu).
Pokud se však instaluje (nebo reinstaluje) Windows až po Ubuntu, je potřeba Grub vždy opravit.
(Pokud se to neudělá, naběhne pouze Windows).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takže Ubuntu 16.04 tam normálně nainstaluj. Opravovat Grub už pak není potřeba viz výše.
---------
Ubuntu je třeba instalovat do logických oddílů, protože tvůj disk má MBR tabulku a tím pádem dovoluje vytvořit maximálně 4 primární odíly - a to je málo.
Potřebné oddíly si můžeš připravit dopředu pomocí GParted (Na obrázku máš příklad jak by to mělo cca vypadat):
Napřed vytvoř jeden rozšířený (extended) oddíl přes celý unallocated prostor.
A potom v jeho rámci logické oddíly pro instalaci Ubuntu:
30GB /        ext4    (víc rozhodně ne!)
4GB swap
zbytek /home     ext4
Při instalaci použij třetí možnost (= ruční rozdělení disku).
Během instalace je potřeba být připojený k internetu (žádný usb dongle, ale klasicky kabelem k routeru!).
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 18:23:20 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #59 kdy: 22 Únor 2018, 18:59:22 »
Co je to za verzi GPartedu? Já tady u sebe čtu GParted 4.5 -2.
To mám asi nějak hrozně starej. Nojo, ono je to už asi 7 let..

Ty symboly - klíče a přípojné body tam nemám? Ani v menu se jimi nikde neoperuje. To je verzí a nebo já je tam prostě nemám.

Ty klíče, to jsou nějaké zamknuté oddíly pod heslem?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #60 kdy: 22 Únor 2018, 19:07:48 »
Ty klíče, to jsou nějaké zamknuté oddíly pod heslem?

Klíčky znamenají, že ty odíly jsou momentálně připojené (mountnuté).
Operace s oddíly, jako smazání, přesun, kopírování, formátování, kontrola, změna návěští a často i změna velikosti, vyžadují, aby oddíly nebyly připojeny.
Aby se s nimi dalo pracovat, musí se nejprve odpojit (umount).  Pak klíčky zmizí.
Snímek byl pořízen z běžícího nainstalovaného Ubuntu - proto jsou ty oddíly připojeny.
-----
Z verzí GParted ani heslováním ani šifrováním oddílů to nemá nic společného...
-----
Stačí si přečíst manuál https://gparted.org/display-doc.php?name=help-manual&lang=cs
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 19:16:53 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #61 kdy: 22 Únor 2018, 20:57:51 »
Pro juwi

Poprosím teda ještě o odkaz na ten boot repair disk, ten který nepotřebuje internet.
Víš kde ho najít? Byly tam ještě jiné utility pro práci s diskem.

Z tohodle odkazu jsem stáhnul ten, který ho striktně vyžadoval: https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 21:03:28 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #62 kdy: 22 Únor 2018, 22:29:33 »
Pro juwi

Poprosím teda ještě o odkaz na ten boot repair disk, ten který nepotřebuje internet.
Víš kde ho najít? Byly tam ještě jiné utility pro práci s diskem.

Z tohodle odkazu jsem stáhnul ten, který ho striktně vyžadoval: https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
https://tinyurl.com/y73e5yg9  (to je moje verze z mega)
Samozř. nemusíš to vypalovat, můžeš to hodit (stejně jako další věci vč. Win nebo Ubuntu) na multiboot flešku
pomocí https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
Stačí jakákoli fleška, nemusí být prázdná, netřeba ji formátovat.
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 22:33:57 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #63 kdy: 23 Únor 2018, 11:49:18 »
No tahle verze má jen 332,2MB tak snad to bude ono.

Já osobně mám rád programy které mají pár stovek kB a přitom umí tolik věcí že kolikrát člověk žasne.
Přitom mají i celkem pěkné grafické prostředí. Přibližuje se tomu RUFUS přitom v sobě má DOS i FREEDOS a nemusí se to instalovat.

Jenomže dnes se všechno programuje v objektově orientovanými programovacími nástroji, nějakými Java, Python a jinými obludnými nástroji a pak 700mB nestačí. Ono to sice odsejpá, ale jen se někde má vytisknout řetězec znaků, (věta) a plác, už je to 6kb nebo víc kódu.

Teď se rozmýšlím co teda dál. Dospěl jsem do fáze kdy mi chodí sice obojí i když na jiných discích, a to z "mrtvýchvstalé" Ubuntu 12.04 LTS stejně už nemá podporu.

Když už tak to 14.04 LTS a chtěl bych to dát na ten disk s  Windows 10 ale bojím se abych si to zase nerozkulačil.

Zatím sbírám odvahu! Dřív jsem se do toho vrhal s vervou a teď už se bojím. Ten disk krerý jsem naštěstí nakonec vyreklamoval mě vyděsil tak, že se teď skoro bojím s tím novým s Win. něco dělat. Nikdy v minulosti jsem žádné problémy s diskama neměl až těď. Ale když to beru zpětně, ten musel být načatý od samotného začátku, protože ty instalace Windows to bylo něco hrozného...

Když se podívám na ten printscreen od tebe tak na tom disku máš Windows a Ubuntu.

Na PRIMARY oddílu máš sda1 (Rezervováno syst. 100 mB). To si udělal instalátor Windows?
Na sda2 je SYSTEM Windows  O.K.

Na  EXTENDED oddílu sda3 je sda5  DATA pro Windows , sda6 /, sda7 /home, sda8 swap

proč je tam to sda6 /    a  pak ještě   sda7 /home


juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #64 kdy: 23 Únor 2018, 12:48:59 »
Ta moje (starší) verze ještě nemá podporu pro UEFI bios PC. Zejména proto je menší. K použití na starších PC bez UEFI biosu je tak vhodnější než ta nová.

Ano, System reserved si dělá instalátor Win.
-----------------
Protože je rozumné instalaci Ubuntu rozdělit na vlastní systém (/) a uživatelský profil (/home).
Usnadní se tím zálohování nebo případná reinstalace. Ze stejného důvodu je rozdělen i Windows.
-----------------
Odvahu sbírat nemusíš, pokud dodržíš postup, je to celkem blbuvzdorné.
A pokud chceš total sichr, můžeš si před "akcí" zálohovat disk do image (Clonezilla).
« Poslední změna: 23 Únor 2018, 12:52:52 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #65 kdy: 23 Únor 2018, 13:39:47 »
Co vy pořád s tím UEFI máte. Dobře tak u nových počítačů už je UEFI ne BIOS. Čím je UEFI tak výjimečné?

A tím Clonezila se zazálohuje celý Fyzický disk a nebo jen oddíly které si zvolíš? Ale vícevrstvé DVD má max 8 GB. Disky jsou dnes 320 GB a víc ???
« Poslední změna: 23 Únor 2018, 13:43:52 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #66 kdy: 23 Únor 2018, 13:59:06 »
Co vy pořád s tím UEFI máte. Dobře tak u nových počítačů už je UEFI ne BIOS. Čím je UEFI tak výjimečné?

A tím Clonezila se zazálohuje celý Fyzický disk a nebo jen oddíly které si zvolíš? Ale vícevrstvé DVD má max 8 GB. Disky jsou dnes 320 GB a víc ???
Protože pokud má PC UEFI bios, je nutné v tomto režimu všechny OS instalovat. Což se od běžné (Legacy) instalace dosti liší (našli se "experti" kteří bez těchto základních znalostí se např. pokoušeli k Win. nainstalovaném pod UEFI instalovat Ubuntu běžným způsobem a pak se divili že jim to nejde atd).
UEFI PC používají disky s tabulkou GPT. Zavaděče se neinstalují do MBR (žádné MBR tam není), ale do speciálního oddílu EFS. Ale to je pro tebe zřejmě "španělská vesnice".   Proto buď rád, že UEFI nemáš, měl bys to ještě složitější...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Clonezilla může zálohovat jak celý disk, tak jednotlivé oddíly. Zálohuje pouze "obsazené" sektory a navíc zálohu ještě komprimuje. Ale nikdo rozumný nebude tuto zálohu dávat na DVD. Rozhodně lépe poslouží externí HDD.
« Poslední změna: 23 Únor 2018, 14:03:44 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #67 kdy: 23 Únor 2018, 14:52:39 »
Jo tááák, špatně jsem to pochopil - zálohuje na disk! Asi by byla blbost zálohovat to na stejný fyzický disk co mám v počítači. Nabízí se teda externí USB disk. Tyhle věci fakt neznám. Tak daleko jsem nikdy nešel.

Předpokládám že mi Clonezilla oznámí jak velký objem dat v GB bude potřebovat k uložení zálohy na cílovou jednotku - například USB disk o velikosti 500 GB. Vidím to skoro jako nejdůležitější věc. Když se záloha vejde na DVD může zálohovat i na něj? Asi ano.

Čistě teoreticky, když budu mít úplně nový - koupený disk, kde bude např 750 GB unallocated tak to na něj zpětně obnoví z toho USB disku, včetně rozdělení oddílů tak že už nebudu muset používat GParted a jím disk nějak připravovat? Prostě to obnoví na ten disk tak, že to pak půjde normálně nabootovat a používat. Pochopil jsem to správně?

Není to nějak vázáno tím, že ten disk musí být zase stejné kapacity jako ten z kterého se to zálohovalo? Když to bylo na disku 500 GB můžu to obnovit třeba na disku 750 GB? Čistě teoreticky!

Čili ta Clonezilla LIVE o které tady čtu: (118MB)  https://www.root.cz/clanky/clonezilla-klonovani-disku-levou-zadni/, to je nějaký soubor .iso který se dá na CD nebo flashku, nabootuje se z toho média (aniž bych potřeboval mít spuštěný nějaký OS z disku) a tím pak zazálohuju třebas celý disk v počítači například na ten USB disk na stole. Pochopil jsem to správně? Jen se hrozím toho, aby to zase nechtělo internet.


juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #68 kdy: 23 Únor 2018, 15:25:06 »
Pochopils to správně - a internet opravdu nechce...
----------------------
Velikost zálohy lze cca odhadnout jako zaplněné místo na disku/oddíle děleno dvěma.
---------------------
Ano, pokud zálohu obnovíš na nový disk, nemusíš už dál nic dělat, vše bude jako na původním disku. Nový disk musí být stejný nebo větší než ten původní.
---------------------
Ano, Clonezilla je bootovací .iso  Můžeš vypálit na CD nebo dát na flešku pomocí YUMI.
Já mám takovouto flešku s mnoha takovými nástroji, instalačkou Win a Ubuntu a dalšími neustále po ruce.
Nic ti nebrání si ji taky vytvořit - vždy se může hodit.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #69 kdy: 24 Únor 2018, 16:57:48 »
Já to tam z toho:  https://tinyurl.com/y73e5yg9 nemůžu stáhnout...
Vždycky to zamrzne na 65,5 MB. A to teď mám přístup na dobrý internet! Máš na to ještě nějaký jiný odkaz ?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #70 kdy: 24 Únor 2018, 20:36:09 »
Já to tam z toho:  https://tinyurl.com/y73e5yg9 nemůžu stáhnout...
Vždycky to zamrzne na 65,5 MB. A to teď mám přístup na dobrý internet! Máš na to ještě nějaký jiný odkaz ?
Dej si do prohlížeče rozšíření "Mega".  Pak to stáhneš bez problému...
Druhý link:    https://goo.gl/VjSTi1
« Poslední změna: 24 Únor 2018, 21:16:40 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #71 kdy: 25 Únor 2018, 16:14:30 »
Tak jsem udělal první experiment - cvičný pokus s tou Clonezillou.
Určitě to je dost užitečný program, proto by bylo vhodné se jím naučit vládnout.
Stáhnul jsem na stránkách Clonezilly tu předposlední - stable verzi asi 180 MB.
Dal jsem to RUFUSEM na bootovací flashku a spustil.

Snažil jsem se jet podle těch návodů co jsou na netu, které jsem si před tím přečetl ( jsou asi 3 i s prinscreeny ). Ale problém je v tom, že jsou různé verze a co je v popisu jedné je jinak v té co mám zase trochu, nebo dost jinak. Ač jsem si myslel že .img mi to hodí na ten disk USB (jako že mi to tak při volbě připadalo) tak to uložilo na disk D:\ na počítači. Čili přesně naopak.

Je to adresář defaultně pojmenovaný 2018-02-25-13-img a podle velikosti 1,75 GB bych řekl že to zazálohovalo jen disk D:\ na kterém toho zatím moc není.

Neštěstí je, že to komunikuje Anglickya a tudíž přesně nevím na co se mě to ptá. Je tam spousty voleb. Je to jaksi košatější než ty návody v nichž popisují asi výrazně starší a jednodušší verze. Trochu víc bych mohl rozumět i Polštině jestli tam ovšem je!
Prvně je člověk vyděsenej skoro na smrt, z těch dotazů a hlášek  které to na něj vrhá a to jsem jel tou cestou Beginera převážně jsem odmačkával jen ENTER.


Můj dotaz zní: Může se ten obraz disku (adresář 2018-02-25-13-img) který mi to stvořilo překopírovat jinam a tam archivovat, nebo musí zůstat tam kde je uložený? Předpokládám že ho můžu smazat protože to byl jen první pokus. Zahřívací kolečko. A bylo by pěkné kdyby se mohl přemístit nebo nakopírovat kamkoliv.  Zatím Windows 10 fungují tak jak mají.

Taky jsem se tam někde dočetl že když je to veliké je to rozkouskované na 2GB soubory, což chápu.

Myslel jsem si že dělám tu chybu že je do USB zapojený od samého začátku spuštění počítače. Pak jsem si ale všimnul že tam píšou, aby se USB disk připojil " teď " a čekalo se 5 sekund až ho systém detekuje. Ale ani to nepomohlo !!!

« Poslední změna: 25 Únor 2018, 18:08:41 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #72 kdy: 25 Únor 2018, 16:59:14 »
1. Výsledný adresář můžeš dát (přemístit) kam chceš. Akorát potom při obnově musíš Clonezillu do nového umístění navést (zvolit zdroj pro obnovu).
2. Ano, celá Clonezilla je o výběru/potvrzování příkazů. Jaký zdroj a cíl pro zálohu vybereš, takový budeš mít.
3. Pokud je mi známo, novější verze Clonezilly (cca dva roky zpátky) mají slovenštinu. Přepíná se hned na začátku spolu s volbou rozložení klávesnice. Takže pokud ti to pomůže, tak si to přepni. https://goo.gl/XVNqiW
4. Ano, při používání Clonezilly je dobré, pokud víš co děláš..
5. Na stránkách Clonezilly je dokumentace/návody i s obrázky http://clonezilla.org/clonezilla-live-doc.php
-------------------------------------------------------------------
Už jsem ti minule psal, abys místo Rufusu používal Yumi.  Na jedné bootflešce můžeš mít víc nástrojů nebo systémů současně a zároveň je můžeš libovolně přidávat/odebírat.
« Poslední změna: 25 Únor 2018, 17:04:23 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #73 kdy: 25 Únor 2018, 17:18:54 »
Jo jo.. Slovenštinu. Tu znám skvěle, na rozdíl od dnešních mladých. Každé pondělí nám dávali za komančů Slovenské inscenace nebo filmy. A vůbec, byly slovenské hlasatelky, sportovní komentátoři dokonce i v TN byli slováci zastoupeni 1:1. Taky jsem si toho napodruhé všimnul že je tam Slovenština. Jenom mě napadlo jestli to není Slovinština. Oni nás totiž někde hážou do jednoho pytle. To je skvělé. Je tam opravdu SK. To mě uklidnilo.

Ale nechce mi to uložit .img na ten USB disk? Vůbec ho to nevidí !!! Nedává mi ho to na výběr? Jsou tam jen šipky a Tab a Enter. Proto mi to pořád dává na to D:\ nebo C:\
Přitom jsem dal local disks a to by měly být i USB disky... V čem může být problém? Nemůže to být tím že jsem ho dal do Boxu kde je interface SATA/USB ? Je to plnohodnotný USB disk?
« Poslední změna: 25 Únor 2018, 17:20:58 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1656
  • Karma: +116/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #74 kdy: 25 Únor 2018, 17:39:11 »
USB disky normálně Clonezilla "vidí", box není problém.  Ovšem disk musí být připojený k PC ještě před nabootováním Clonezilly.