Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 11669 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« kdy: 15 Únor 2018, 21:18:41 »
Na jednom disku jsem měl Ubuntu 14.02 a Windows Vista.
Visty byly pomalé a tudíž jsem se rozhodnul je na věky odstranit .

Oddíly (píšu oddíly, protože tam Visty byly i v PQSERVICE) Teda oddíly pro Visty jsem udělal unallocated čímž jsem Visty odstranil. V tabulce GRUB2 zůstalo jen Ubuntu a to šlo také několikrát z tabulky výběru spustit. Potom ale, od jistého momentu už ne. (Myslím že jsem v tabulce zvolil Visty když už na oddílech fyzicky nebyly (a to jsem asi neměl udělat). Od té doby už jsem nespustil ani to Ubuntu).

Když tam dám ten původní disk tak to to dělá to, že se neustále dokola resetuje počítač (nabíhá BIOS - stiskněte F2, F12 atd. - nenajde to boot) a znova a znova a tabulka GRUBU2 se ani neukáže.

Mám dojem, že se to dá opravit nějak za pomocí LIVE CD. Je potřeba jen nějak upravit jakýsi konfigurační soubor GRUBU2 a matně si vzpomínám, že se používá terminálových příkazů a že tam nějak figuruje příkaz FIXMBR ?!  Už kdysi dávno jsem tenhle problém řešil (asi před 6 lety), tehdá jsem to všechno měl nabiflované a v živé paměti a protože jsem si to bohužel nikam nenapsal, vím dnes už kulový. Věřím že je tady někdo, kdo mi tu "banalitu" osvětlí a popíše. Chtěl bych aby se to Ubuntu dalo zase spustit vybráním v tabulce GRUB2.   Předem děkuju..
« Poslední změna: 15 Únor 2018, 21:21:38 od járajarda »

vxmery

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 507
  • Karma: +37/-1
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #1 kdy: 15 Únor 2018, 21:45:34 »
Citace
Mám dojem, že se to dá opravit nějak za pomocí LIVE CD.
ak to nie je príliš zmrvené, tak dá.
Nabootuj do Live, otvor teminál (ctrl+alt+T) a zadaj
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 17.3

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #2 kdy: 15 Únor 2018, 22:50:42 »
Tak jednoduché že by to bylo? Nějak se mi to nezdá. Přesto dík za TIP.
V každém případě to budu ještě s někým konzultovat. Jde o dost. Věřím tomu že s tím diskem zatím nic moc není..

Dnes už to zkoušet nebudu, až po rozpravě s někým. Mě tam pořád nějak chybí ta editace konfiguračního souboru a náprava jedním ze spuštěných příkazů FIXMBR nebo FIXBOOT v terminálu.

Možná jsem to blbě vysvětlil. Ještě jednou:

Prostě asi 3x jsem to Ubuntu normálně spustil i když už tam ty Visty na oddílech dávno nebyly - (z těch asi 3 oddílů jsem v GPartedu udělal jeden velký oddíl unallocated). Tam jsem v budoucnu plánoval dát místo Vist, Windows 10 pochopitelně po vytvoření fs ntfs.

Pak jsem ale udělal tu věc, že mi neposedné prstíky sjely v tabulce GRUB2  na volbu Vista a odEntroval jsem to. Ani nevím proč? A to jsem neměl dělat... Ale po nainstalování Windows 10 by mě čekal nejspíš podobný problém...

Od té doby se to pořád pokouší o boot. Nepíše to že není přítomno bootovatelné medium, ale pořád se jakoby znova a znova spouští pokus o spuštění BIOSU (F2 spustit jej můžu - vstup do BIOSu) pak se to pokouší o boot OS a opět se to zrestartuje a zase to jde od začátku přes pokus o start BIOSU (F2) a tak dokolečka dokola. Když se nad tím zamyslím vypadá to celkem logicky, jako by notebook nemohl najít boot zavaděč OS, v tomto případě Ubuntu.
« Poslední změna: 15 Únor 2018, 23:05:07 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #3 kdy: 16 Únor 2018, 00:31:42 »
Příkazy fix mbr atd se používají ve windows na opravu MBR. Ty potřebujš opravit GRUB a to je něco jiného.
Nejsnáze ho opravíš pomocí tohoto nástroje (nabootuješ ho)
https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
-----------------------------------------------------------
Druhá možnost je oprava grubu z live ubuntu pomocí příkazů v Terminálu nebo doinstalace opravného nástroj tamtéž.
https://www.howtogeek.com/114884/how-to-repair-grub2-when-ubuntu-wont-boot/
« Poslední změna: 16 Únor 2018, 22:20:20 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #4 kdy: 16 Únor 2018, 21:06:37 »
Nepustí mě to ke svým vlastním datům !

Zkoušel jsem nejprve pracovní soubory toho nefunkčního Ubuntu 12.04 na kterých mi celkem záleží pomocí LIVE CD raději zazálohovat (co kdyby), ale do adresářů mě to nepustí! Vidím adresáře, na ně se z LIVE CD dostanu ale na jejich obsah už ne. Píše to něco ve smyslu Acess denied. Nemám práva do těch adresářů nahlížet, natož s jejich obsahem něco dělat.

Je to nejspíš otázka práv. Mám LIVE CD Ubuntu 12.04 a co musím udělat proto, abych s nimi mohl nakládat. Musím se přihlásit jako root i když chci s nima manipulovat z LIVE CD 12.04. Nebo někam musím dostat heslo roota které jsem musel zadat například když jsem chtěl třeba instaloval nějaké nové Ubuntu aplikace. Existuje nějaká jednoduchá cesta jak obsahy adresářů zkopírovat? Děkuju za odpovědi.
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 17:23:09 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #5 kdy: 16 Únor 2018, 22:19:46 »
1. Na live Ubuntu už rootem jsi. (root se jmenuje "ubuntu" a heslo je prázdné - nezadává se). To jenom pro pořádek.
2. Do těch složek se nemůžeš dostat protože k tomu momentální uživatel (ubuntu) nemá práva. Ty složky ho považují "za cizího".
3. Je proto potřeba změnit vlastnictví těch složek na uživatele ubuntu takto:
Kód: [Vybrat]
sudo chmod -R ubuntu:ubuntu /cesta/ke/složce
Cestu ke složce zjistíš pomocí:
Pravoklik na složku > Vlastnosti (Properties). Nebo použij Alt+Enter
viz obrázek.

 Pak už se do ní dostaneš a zkopíruješ si co chceš.

Až to budeš mít hotové, je třeba zase změnit vlastníka zpět na původního. protože by ses potom ze svého Ubuntu do těch složek nedostal, dokonce by ani systém nenaběhl!
Kód: [Vybrat]
sudo chmod -R pův_vlastník:pův_vlastník /cesta/ke/složce
« Poslední změna: 16 Únor 2018, 22:36:52 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #6 kdy: 19 Únor 2018, 13:51:21 »
Citace
Nejsnáze ho opravíš pomocí tohoto nástroje (nabootuješ ho)
https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

Stáhnul jsem si teda a vypálil onen boot-repair-cd.iso a předpokládal jsem, že je to nějaký soubor utilit pro low level manipulace s diskem a že se mi po zavedení CD spustí nějaké prostředí a volby co chci dělat, prostě nějaké menu výběru.

No jo, ale po zavedení tam bylo menu které nabízí jen 2 položky, takže jsem nevěděl která je ta přisvícená. (Přisvěcuje se tam totiž tím způsobem, že písmo mění barvu ze světle modré na bílou, čili dost hloupé. Kdyby tam autor přidal ještě třeba Quit nebo nějakou 3. položku, tak by to bylo jasné která je ta přisvícená nabídka ne?

Myslel jsem že tam bude nějaké podmenu a tak jsem dal ENTER ale pak mě polil horký pot. Hned to začalo divoce hrabat na disku a psalo mi to, že vyhledává operační systémy a pak, světe div se, že to úspěšně opravilo boot (ač s ním nic nebylo). Nemám rád tak samochodné programy které jsou tak samostatné a hned něco dělají aniž by to majitel počítače chtěl. To že to psalo, že to hledá operační systémy bych bral, ale proč mi to hlásilo že boot byl úspěšně opraven když jsem s ním nic neměl?

Naštěstí se nic nestalo, jen mi to na C disk uložilo nějaký log. asi 2 MB.

Mám tady GParted a ten se chová tak, že se prostředí natáhne, oskenuje si to disk -  zjistí oddíly na disku a pak "poslušně" čeká na příkazy a nebo je možné zadat Quit a odejít.

Čekal jsem že tohle bude taky něco na ten způsob ale hned se to chopilo iniciativy. Mám taky podezření jestli je to správně vypálené. Koukal jsem že soubor .iso má 724992 kB. Na CD je ale jenom 700 MB.

Nemusí se to kvůli 3 MB ??? vypálit na DVD?

Kde se můžu něco víc dočíst o používání tohoto softweru. Nějaký popis někde existuje?
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 14:21:41 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #7 kdy: 19 Únor 2018, 14:18:37 »
Vypalovat nic nemusíš, máš si vytvořit bootflešku.
Je tam tlačítko "Recommended repair" (které v 99% případů k opravě Grubu stačí).
A pak je tam ještě "Advanced" kde je možno další podrobnější nastavení.
Pokud ti tento (vynikající) nástroj nevyhovuje, můžeš Gub opravit pomocí příkazů z Terminálu - odkaz na návod jsi dostal...
-----------------------------------------------------------------------------------------
A ano, Grub je boot manager, takže oprava Grubu = oprava bootu.

15.2. tvrdíš, že máš problémy s bootováním:
Citace
Od té doby se to pořád pokouší o boot. Nepíše to že není přítomno bootovatelné medium, ale pořád se jakoby znova a znova spouští pokus o spuštění BIOSU (F2 spustit jej můžu - vstup do BIOSu) pak se to pokouší o boot OS a opět se to zrestartuje a zase to jde od začátku přes pokus o start BIOSU (F2) a tak dokolečka dokola. Když se nad tím zamyslím vypadá to celkem logicky, jako by notebook nemohl najít boot zavaděč OS, v tomto případě Ubuntu.

A nyní zase, že s bootem nic nebylo:
Citace
...světe div se, že to úspěšně opravilo boot (ač s ním nic nebylo)

Takže se laskavě probuď, a rozmysli si co vlastně chceš. Protože s takovou už se rady příště dočkat nemusíš... :-\


járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #8 kdy: 19 Únor 2018, 14:37:35 »
Zapoměl jsem napsat, že tohle je zcela nový disk, který mám v počítači.
Na tomhle disku GRUB2 nikdy nebyl! Jsou na něm zatím jen Windows 10 a nic jiného !!!

Ten boot-repair jsem si chtěl jenom z CD prohlídnout co vlastně umí !!!
Na ten co jsem měl v počítači asi 6 let let a byly na něm ty Visty a Ubuntu 12.04 se teprve chystám !!!

Ten multiboot-repair spravuje jen GRUB2 ???   Ten je jenom pro Linux???
Myslel jsem že je to multiplatformní záležitost...

To by ale měl zjistit že na disku jsou jen Windows 10 a do ničeho nešťourat !!!
Prostě "dát od toho ruce pryč". To je přece jiná platforma ne?
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 14:40:15 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #9 kdy: 19 Únor 2018, 14:54:04 »
Zapoměl jsem napsat, že tohle je zcela nový disk, který mám v počítači.
Na tomhle disku GRUB2 nikdy nebyl! Jsou na něm zatím jen Windows 10 a nic jiného !!!

Ten boot-repair jsem si chtěl jenom z CD prohlídnout co vlastně umí !!!
Na ten co jsem měl v počítači asi 6 let let a byly na něm ty Visty a Ubuntu 12.04 se teprve chystám !!!

Ten multiboot-repair spravuje jen GRUB2 ???   Ten je jenom pro Linux???
Myslel jsem že je to multiplatformní záležitost...

To by ale měl zjistit že na disku jsou jen Windows 10 a do ničeho nešťourat !!!
Prostě "dát od toho ruce pryč". To je přece jiná platforma ne?
Ne. Opravuje jak samotné MBR, tak i Grub (Protože Grub se zapisuje do MBR. A pokud instaluješ Windows až po Ubuntu, instalátor Win MBR přepíše = zničí Grub který je pak potřeba obnovit (opravit)).
--------------------
Takže ano, Boot-repair-disk je univerzální oprava zavaděče jak Windows samostatných, tak Ubuntu samostatného a rovněž dualbootu Win + Ubuntu.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #10 kdy: 19 Únor 2018, 15:27:41 »
No tak nějak jsem si představoval že to funguje. Ale zarazilo mě, že ač jsem s MBR nic neměl "hrdě" mě to hlásilo že ho to úspěšně opravilo !!!

Asi autor něco neošetřil! (Řečeno slovy z jednoho českého filmu: Asi soudruzi z NDR něco nezvládli).

To by přece mělo poznat že MBR je nebo není poškozenej!!! No a pak to přisvícení o kterém jsem psal, to je taky kapitola sama pro sebe.

Myslím si, že ten software je šitý "horkou jehlou" a pro člověka který o tom nic moc neví a jen si myslí, se může stát velice nebezpečným v tom směru, že mu to v tom lepším případě rozbourá Windows..
Ale autorovi je to jasný tak co !!!
 
Pokud takovýto software autor vypustí do světa tak by měl být "blbuvzdorný" a neměla by v něm být žádná skulina.

Vzdáleně to s tím souvisí: Před lety jsem si koupil motherboard kde vůbec nefungovalo USB !!! Až když jsem upgreadoval BIOS  tak začalo fungovat. A další věci šly lépe. (Nebudu se rozepisovat).

Kladl jsem si otázku: jak to výrobce může vůbec "vyhodit" na trh!
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 17:04:12 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #11 kdy: 19 Únor 2018, 15:45:14 »
MBR má pár kB.  A to že se přepíše (i když zbytečně) naprosto ničemu nevadí.  Proto je taky zbytečné to "ošetřovat".
Nehledě na to, že nikdo takový nástroj nepoužije pokud mu spouštění systému funguje.
A krom toho, na tlačítko "Opravit" musí kliknout uživatel.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proto zbytečně nefantazíruj o tom, čemu pořádně nerozumíš. Až se dostaneš na úroveň autora, pak teprve kritizuj - jinak to působí trapně...  Namáhal ses vůbec přečíst si manuál?
Ještě budeš vděčný za tento (podle tebe - experta) velice nedokonalý nástroj. Protože dle mého soudu si s opravou zavaděče pomocí příkazů neporadíš.  A především takovýmto uživatelům je nástroj určen.
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 15:47:47 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #12 kdy: 19 Únor 2018, 16:00:37 »
Snažíš se mi podsunout že se považuju za experta. Když píšu program tak se snažím nenechávat v něm "díry". Pokud má program "díry"  je nebezpečnej! Za tím si stojím!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #13 kdy: 19 Únor 2018, 16:16:00 »
Snažíš se mi podsunout že se považuju za experta. Když píšu program tak se snažím nenechávat v něm "díry". Pokud má program "díry"  je nebezpečnej! Za tím si stojím!

A že jsem tak smělý, kolikpak jsi jich napsal??  :o

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #14 kdy: 19 Únor 2018, 16:24:48 »
Docela dost. První 8 bitový počítač jsem měl v roce 1986. Jen tak pro zajímavost: Co jsi dělal ty v roce 1986 ?
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 16:57:06 od járajarda »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #15 kdy: 19 Únor 2018, 16:37:44 »
Jak říkáme my kteří píšeme programy nejen pro PC a nejen v C i assembleru ale i pro uP PIC Atmel a jiné. Díra v programu = neošetřený hazard který se může krutě vymstít.

Nikdo ale nemůže svým věděním obsáhnout vše. Výpočetní technika je dnes tak obsáhlé - košaté  téma, že prostě není v moci jednotlivce obsáhnout všechno.

Někdo tady na fóru psal jak je boot repair-disk skvělý a co obsahuje všelijakých utilit. Nechal jsem se tím zviklat. Po zkušenosti s ním mě to ale přišlo tak, že se na nic moc neptá a jde si tvrdě za svým.Když na to přijde, opraví i to co je bez vady.
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 16:54:39 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #16 kdy: 19 Únor 2018, 17:34:20 »
Takže už máš ten problém (na který ses původně tázal) tedy vyřešen?

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2570
  • Karma: +242/-32
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #17 kdy: 19 Únor 2018, 17:49:03 »
jen pro pořádek - MBR má přesně 512 B (včetně partition table) :-D

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #18 kdy: 19 Únor 2018, 17:54:19 »
Už jsem to našel. Tohle je to, co mě přimělo podívat se na boot-repair-cd.


Re:Odstranění oddílu s Linuxem vedle Windows

« Odpověď #6 kdy: 29 Prosinec 2017, 22:33:41 »

Citace

Citace: juwa2  15 Prosinec 2017, 14:01:42

K opravě bootování použij tohle, je to na tři kliknutí...
https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

Tohle mě zachránilo! Díky moc. Parádní věcička, jsou tam mraky nástrojů. Proto je to na celé CD. Oprava zavaděče na jedno kliknutí.


Já jsem asi udělal tu chybu - že jsem (jako neodborník) dal doporučenou volbu - oprava MBR.

Chtěl jsem vědět, jestli tam je něco co umožní třeba udělat kopii MBR a zpětně ji obnovit, udělat něco podobné jako CHKDISK a jiné, prostě si prohlédnout možnosti tohoto CD.

Je tam ještě druhá volba - pro experty (za což se opravdu nepovažuju, proto jsem se držel při zemi). Tam bych nejspíš našel ty mraky nástrojů o kterých se výše píše. Ale po současném poznání to ve mě přílišnou důvěru už nevzbuzuje.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #19 kdy: 19 Únor 2018, 18:03:02 »
Citace
Ale po současném poznání to ve mě přílišnou důvěru už nevzbuzuje.
Až budeš potřebovat opravit zavaděč, budeš ještě za tento nástroj vděčný. Ale nikdo ti ho nenutí, nic ti samozřejmě nebrání si zavaděč opravit ručně - pokud to ovšem dokážeš. To je celé.  Ale to už jsem psal...
-----------
Tímto pokládám tvůj problém za vyřešený.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #20 kdy: 19 Únor 2018, 18:06:44 »
Citace
jen pro pořádek - MBR má přesně 512 B (včetně partition table)

Taky jsem to někde vyčetl.

Ne problém ještě vyřešen nemám. Teprve se k jeho řešení pracně dostávám! Všechno to co tu píšu s tím souvisí. Těď musím přehodit ten disk na kterým je to Ubuntu 12.04 a dostat ho do stavu kdy se nabootuje.

Jak jsem už před tím napsal, raději bych si pracovní soubory zazálohoval,(což také nebude jednoduché), protože se obnovení MBR nemusí taky povédst.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1754
  • Karma: +122/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #21 kdy: 19 Únor 2018, 18:50:36 »
1. Obnovení/neobnovení zavaděče nemá s ostatními soubory na disku nic společného - netýká se jich.
(zavaděč se pouze stará o zavedení OS)
2. Návod na zálohu (zkopírování) souborů jsi dostal 16. 2.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #22 kdy: 19 Únor 2018, 20:12:38 »
Já jsem si to myslel že i když se ta oprava MBR nepovede že i tak se zřejmě k souborům dostanu.
Jo souhlasím s váma. Přece si nijak a na nic nestěžuju. Akorát nechci věci uspěchat.
« Poslední změna: 19 Únor 2018, 20:15:33 od járajarda »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5943
  • Karma: +437/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #23 kdy: 19 Únor 2018, 22:57:12 »
Necital som to tu cele tak prepac ak sa mylim ale z toho co som precital mam dojem ze na to ides presne opacne. Ides opravovat disk a potom zalohovat, malo by to byt opacne. Najprv odzalohovat subory a az potom robit pokusy na disku. ;D
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 126
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #24 kdy: 19 Únor 2018, 23:09:48 »
TIBORE nebuď línej číst! A když už jsi línej tak nekritizuj! Takových kritiků jsou tisíce. Já vím co dělám.