Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Něco se nejspíš stalo s GRUB2  (Přečteno 12282 krát)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #25 kdy: 19 Únor 2018, 23:49:49 »
Není mi ale jasné jak může být ten boot repair disk tak jasnozřivý že ví jak má GRUB2 modifikovat. Jestli má v tabulce spustitelných OS udělat jen linux & spol. či do tabulky výběru OS zakomponovat i Windows? On přece neví co tam zamýšlím mít?

Mám tam prázdný unallocated oddíl po těch Vistách a tam bych chtěl později dát Windows 10 protože je to poměrně velký prostor.

On ví v jakém stavu jsou Windows či Linux? Takhle mi nejspíš zprovozní jen to Ubuntu. Prostě opraví MBR. Ale v tabulce jsem měl ještě Visty. Oddíly jsem sice zrušil, ale v tabulce to zůstalo. To budu muset z tý tabulky -  z toho konfiguračního souboru nejspíš vyeditovat tak jako tak! Chtěl jsem ten konfigurační soubor GRUBu2 vyeditovat už tehdá, ale dřív než jsem to stihnul udělat, tak přestalo bootovat i to Ubuntu.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #26 kdy: 20 Únor 2018, 07:00:07 »
Není mi ale jasné jak může být ten boot repair disk tak jasnozřivý že ví jak má GRUB2 modifikovat. Jestli má v tabulce spustitelných OS udělat jen linux & spol. či do tabulky výběru OS zakomponovat i Windows? On přece neví co tam zamýšlím mít?

Mám tam prázdný unallocated oddíl po těch Vistách a tam bych chtěl později dát Windows 10 protože je to poměrně velký prostor.

On ví v jakém stavu jsou Windows či Linux? Takhle mi nejspíš zprovozní jen to Ubuntu. Prostě opraví MBR. Ale v tabulce jsem měl ještě Visty. Oddíly jsem sice zrušil, ale v tabulce to zůstalo. To budu muset z tý tabulky -  z toho konfiguračního souboru nejspíš vyeditovat tak jako tak! Chtěl jsem ten konfigurační soubor GRUBu2 vyeditovat už tehdá, ale dřív než jsem to stihnul udělat, tak přestalo bootovat i to Ubuntu.
Je to prosté.  Po spuštění opravy prohledá disk na přítomné operační systémy a podle toho co najde zvolí "opravu" zavaděče.
Tím pádem si poradí se všemi myslitelnými kombinacemi systémů nainstalovanými na disku. A je jedno jestli tam máš pouze jedny Windows, nebo třeba 3x Windows + 4x linux. Protože stále je tam jenom jeden Grub v MBR = společný zavaděč pro všechny systémy co se nacházejí na disku.  https://sourceforge.net/p/boot-repair/home/Home/
-----------------------------
Zkrátka neřeš to, nekomplikuj to zbytečně, nechej to na něm...
----------------------------
A jenom pro upřesnění - konfigurační soubor Grubu je  /etc/default/grub
ale nedoporučuji ti, aby ses v něm se svými (ne)znalostmi hrabal (Boot-repair jeho editaci umožňuje).  Pro takovéto uživatele je tu právě Boot-repair...
« Poslední změna: 20 Únor 2018, 08:38:50 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #27 kdy: 20 Únor 2018, 11:57:45 »
Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak teď tam na tom disku najde jenom Ubuntu 12.04 a prázdný unallocated prostor tudíž v tabulce ponechá jen Ubuntu 12.04  (modifikuje  /etc/default/grub).
Čili v tabulce zůstane jen Ubuntu 12.04 a to půjde bootovat.

Až se časem rozhodnu do prázdného oddílu unallocated nainstalovat Windows 10 tak mi zase přemáznou boot a opět budu muset spustit boot repar disk. Ten opět detekuje systémy které najde na disku, boot zase opraví a modifikuje  /etc/default/grub tak, že v tabulce GRUB2 kde si volím který OS spustím bude Ubuntu 12.04 a Windows 10 tak že to vlastně celé dá do kupy? Tak chytrý že by byl?

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +242/-32
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #28 kdy: 20 Únor 2018, 12:05:21 »
ještě jinak

GRUB2 je automat a jeho chování můžete mírně modifikovat v /etc/default/grub

konfiguraci si vyrobí automaticky dle toho co najde a nastavení z /etc/default/grub

konfiguraci ukládá pod /boot (nezasahujte do ní ručně!)

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #29 kdy: 20 Únor 2018, 12:34:51 »
Tak jó. Tak já to dnes odpoledne zkusím. Když je tak geniální.

První zkušenost s ním ale pro mě byla dost děsivá. Když takovýhle program, který obhospodařuje disk na úrovni boot začne rejdit na disku a vy kloudně nevíte co dělá a pak vám oznámí že opravil boot který byl bez vady, tak to nebudí dobrý dojem a vy jen čekáte kdy se počítač zhroutí.

Mohl by například vypsat jaké systémy nalezl a vyhodit hlášku něco v tomto smyslu: no BOOT problem, nebo BOOT  O.K.    To by působilo důvěryhodně! Ale tohle?

No a taky to školácké přisvícení položek v menu.
Jsou tam v menu 2 položky a přisvícení se děje tak, že buď je položka světle modrá nebo je bílá a vy nevíte která je vlastně ta přisvícená. Jsou to takový pro někoho možná "drobnosti" ale dělá to image programu.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5999
  • Karma: +438/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #30 kdy: 20 Únor 2018, 12:35:17 »
opět budu muset spustit boot repar disk.
Nie. Po instalacii win. bude stacit spustit prikaz
Kód: [Vybrat]
sudo update-grubten prehlada disky a prida dalsie OS. Rovnako ak by si ho spustil po tom odstraneni win. tak by ho z grub odstranil.
Nemusis grub stale preinstalovavat/opravovat.

Este doplnim ze ak chces grub upravovat(customicovat) na to je dalsia aplikacia grub customizer.
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2016/04/install-grub-customizer-ubuntu-16-04-lts/

Mozes tam nastavit ci sa ma grub pri starte zobrazovat, aka polozka ma byt prva, menit farby pisma, obrazok pozadia, rozlisenie ...
« Poslední změna: 20 Únor 2018, 12:41:53 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #31 kdy: 20 Únor 2018, 12:43:35 »
Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak teď tam na tom disku najde jenom Ubuntu 12.04 a prázdný unallocated prostor tudíž v tabulce ponechá jen Ubuntu 12.04  (modifikuje  /etc/default/grub).
Čili v tabulce zůstane jen Ubuntu 12.04 a to půjde bootovat.

Až se časem rozhodnu do prázdného oddílu unallocated nainstalovat Windows 10 tak mi zase přemáznou boot a opět budu muset spustit boot repar disk. Ten opět detekuje systémy které najde na disku, boot zase opraví a modifikuje  /etc/default/grub tak, že v tabulce GRUB2 kde si volím který OS spustím bude Ubuntu 12.04 a Windows 10 tak že to vlastně celé dá do kupy? Tak chytrý že by byl?

Konečně jsi to pochopil...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #32 kdy: 20 Únor 2018, 12:58:51 »
Mohl by například vypsat jaké systémy nalezl a vyhodit hlášku něco v tomto smyslu: no BOOT problem, nebo BOOT  O.K.    To by působilo důvěryhodně! Ale tohle?
Pokud někdo nemá "BOOT problem", tento nástroj nemá důvod použít.  Čili s touto možností nikdo ani nepočítá..
A je to logické. Auto taky nedávám opravovat pokud jezdí...
Ale i když se najde "pokuston" který to zkusí, stejně o nic nejde protože se akorát zavaděč obnoví..
Nechápu co na tom pořád "řešíš".  A jak už bylo řečeno, nikdo tě nenutí tento nástroj používat pokud ti nevyhovuje.
To ostatně platí o všech aplikacích obecně.
Klidně opravuj/edituj zavaděč pomocí příkazů z Terminálu. A tam, pokud ti to nepůjde, si můžeš stěžovat akorát na sebe..

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #33 kdy: 20 Únor 2018, 13:09:46 »
Já vím program GrubCustomizer jsem právě v tom Ubuntu 12.04 měl a používal.

Ze začátku jsem to editoval ručně ale pak tahle aplikace dělala některé často používané věci rychle a spolehlivě. Umazával jsem tím kernely které mi v aktualizacích Ubuntu přibývaly. Doteď jsem nepochopil proč ty kernely tak často přibývaly? Opravy? Přidávání obsluhy nových zařízení? Nikdy jsem nepozoroval nějaké změny když jsem kernel zaměnil za nový..

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #34 kdy: 20 Únor 2018, 13:25:07 »
Doteď jsem nepochopil proč ty kernely tak často přibývaly? Opravy? Přidávání obsluhy nových zařízení? Nikdy jsem nepozoroval nějaké změny když jsem kernel zaměnil za nový..

Důvody aktualizací kernelů jsou z 99% bezpečnostní.  Aktuálně např. zabezpečení proti hrozbám Meltdown & Spectre.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #35 kdy: 20 Únor 2018, 13:33:56 »
Meltdown & Spectre?   Co je to?
Tak až přijdu, tak dám ten disk s nefunkčním Ubuntu do notebooku a spustím ten boot repair.
« Poslední změna: 20 Únor 2018, 13:37:31 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #36 kdy: 20 Únor 2018, 13:58:41 »
Meltdown & Spectre?   Co je to?

Proč si nedáš vyhledat googlem výraz "hrozby Meltdown & Spectre" ?  https://tinyurl.com/y9muvomd
« Poslední změna: 20 Únor 2018, 14:04:36 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #37 kdy: 20 Únor 2018, 19:33:59 »
Co dokáže Boot Repair Disk 700MB iso

K tomu aby obnovil boot potřebuje internet !!!
Když ho nedostane tak končí.

Ale co víc, modem 4G LTE zasunutý v USB to detekuje, zažádá si o heslo a když ho dostane tak s ním nedokáže pracovat a tváří se že internet prostě nemá. K čertu s takovými utilitami.

Mám pocit že není daleko doba, že když budu potřebovat umýt nádobí, budu potřebovat internetové připojení.

Proboha nač program který zaplní CD 700MB potřebuje ještě internet ???  Vysvětlí mi to někdo..
Je to prostě na komára s kanónem!

Je ale zajímavé že když jsem se na něj jen koukl s jiným zdravým diskem kde byly jen Windows 10 ( jenom pro informaci co to všechno umí), tak internet vůbec, ale vůbec nepotřeboval, prorejdil mi disk a hrdě mi zahlásil že mi obnovil MBR ač disku vůbec nic nebylo!!!

A co mají znamenat ty F2 - F6 No Texts? (Viz foto 1 dole) to už vůbec netuším!

« Poslední změna: 20 Únor 2018, 20:17:34 od járajarda »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #38 kdy: 20 Únor 2018, 19:46:22 »
To je nějaká novinka v nové verzi. Nicméně k opravě zavaděče (ne té pokročilé) opravdu internet potřeba není...
Navíc ty máš ten internet nějaký pošahaný, takže se na něj z linuxových systémů nedostaneš - jsem si vzpomněl...
To už sis měl dát dávno dopořádku. Protože k chodu linux. systémů je internet potřeba, jinak se nedostaneš do repozitářů a nebudeš moct nic nainstalovat ani aktualizovat. Všechny linuxové systémy jsou na internetu závislé. A ano, k opravě Win. MBR internet opravdu třeba není.
------------------------------------
Pokud ti tato utilita nevyhovuje (tohle píšu už počtvrté :-\ :-\ :-\ )
Nabootuj live Ubuntu a proveď opravu zavaděče z Terminálu. Postup máš zde (už jsi ho 16. 2. dostal)
https://www.howtogeek.com/114884/how-to-repair-grub2-when-ubuntu-wont-boot/
(The Terminal Method)
« Poslední změna: 20 Únor 2018, 20:18:50 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #39 kdy: 20 Únor 2018, 20:12:53 »
Udělám to z Terminálu protože od tohodle dávám ruce pryč. To ztratilo moji důvěru.
Na komára s kanónem!

A pošahaný modem? Mají ho tisíce lidí.   D-Link DWM-222  https://www.nordictelecom.cz/podpora/nabidka-pristroju

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #40 kdy: 20 Únor 2018, 20:17:23 »
Takže ti k opravě zavaděče pomocí Terminálu přeji hodně úspěchů, doufám, že se na tom nezasekneš...

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #41 kdy: 20 Únor 2018, 20:23:18 »
Kde jsem ten Boot Repair Disk vzal? No přece ty jsi mi na něj dal odkaz...?

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #42 kdy: 20 Únor 2018, 20:34:39 »
Akorát je tady malý problém. Poškozené Ubuntu je 12.04  jaké použít LIVE CD.

Stáhnul jsem si old verzi 12.04 iso a nebo se nemusím obávat použít nejnovější verzi ?
Já bych to udělal tou old verzí 12.04.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #43 kdy: 20 Únor 2018, 21:04:06 »
Akorát je tady malý problém. Poškozené Ubuntu je 12.04  jaké použít LIVE CD.

Stáhnul jsem si old verzi 12.04 iso a nebo se nemusím obávat použít nejnovější verzi ?
Já bych to udělal tou old verzí 12.04.
V návodu máš napsáno, že máš použít stejnou. Ale mělo by fungovat jakékoli debian distro.

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #44 kdy: 21 Únor 2018, 19:38:30 »
Je to nekonečný příběh. Chci opravit Ubuntu 12.04 GRUB2

Tak jsem si stáhnul a Rufusem udělal bootovací flash:  ubuntu-12.04.5-alternate-i386.iso a dává mi to tyhle možnosti. Vůbec se mi tam nenabízí vyzkoušení Ubuntu z CD. Proboha co jsem zase udělal blbě.
To ..alternate.. je notebook? Nebo co je to?

(pak mám ještě tohle: "  ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso )

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #45 kdy: 21 Únor 2018, 19:52:29 »
Co zase vyvádíš?  Použij běžnou verzi (desktop), žádné "alternate" které možnost "vyzkoušet" nemá.  A proč používáš 32bitovou, máš k tomu nějaký důvod?
A samozř. zvolíš "Vyzkoušet bez instalace"
http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04.5-desktop-amd64.iso
« Poslední změna: 21 Únor 2018, 20:03:58 od juwa2 »

járajarda

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 128
  • Karma: +2/-4
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #46 kdy: 21 Únor 2018, 20:45:23 »
A proč amd? V počítači mám intel. Momentálně mám jen tohle:   ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso
Myslel jsem si že desktop je stolní počítač a to alternate notebook. Co je to to alternate?
 
Kdybych pořád stahoval stovky MB tak mám už dávno po FUP. Na měsíc mám 6,5 GB.

Velký stahovačky chodím dělat tam kde je rychlá Wi - Fi síť. Jedny tyhle ubuntu tam trvaly asi 10 minut.
Ubuntu 12.04 jsem měl 32 bitový.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1977
  • Karma: +141/-34
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #47 kdy: 21 Únor 2018, 20:59:33 »
A proč amd? V počítači mám intel. Momentálně mám jen tohle:   ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso
Myslel jsem si že desktop je stolní počítač a to alternate notebook. Co je to to alternate?
 
Kdybych pořád stahoval stovky MB tak mám už dávno po FUP. Na měsíc mám 6,5 GB.

Velký stahovačky chodím dělat tam kde je rychlá Wi - Fi síť. Jedny tyhle ubuntu tam trvaly asi 10 minut.
Ubuntu 12.04 jsem měl 32 bitový.

No tak použij to 32bitové, snad to projde...
S procesorem který máš to nemá co dělat... To je těžké. Ty se totiž neorientuješ v základních věcech.  A jaký je rozdíl mezi verzemi "alternate" a "desktop" si snad vygooglíš sám - nebo že by snad ne?     https://goo.gl/6Xq479
« Poslední změna: 21 Únor 2018, 21:03:13 od juwa2 »

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +242/-32
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #48 kdy: 22 Únor 2018, 07:11:18 »
kdysi dávno byly 32b procesory z rodiny x86 a Intel si řekl, že takhle to dál nejde a je nutno postavit úplně novou 64b architekturu
 - tak vznikla ia-64 a procesory jako Itanium, která byla zcela jiná a bez zpětné kompatibility - byla to drahá architektura a byl pro ní potřeba jak vyvinout tak i nakoupit zcela nový software => téměř nikdo to nekupoval a tato architektura se nijak neprosadila

AMD vidělo kam to vedlo a řeklo si, že postaví také 64b architekturu, ale jinak - inovací 32b architektury a bude to zpětně kompatibilní => nebylo třeba pořizovat nový software a cena hw nebyla ani zdaleka tak vysoká jako u ia-64
 - tak vznikla architektura amd64

Intel zrevidoval svůj pohled na věc a usoudil, že AMD se vydalo správnou cestou a proto architekturu amd64 adoptoval => dnes bych si dovolil tvrdit, že architektura amd64 je nejpočetněji zastoupena v procesorech Intel

2járajarda: takže pokud máte 64b Intel, tak je _velmi_ pravděpodobné, že je to architektura amd64 - zdá se mi, že vlastně žádnou radu/pomoc nechcete...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1287
  • Karma: +40/-12
    • Zobrazit profil
Re:Něco se nejspíš stalo s GRUB2
« Odpověď #49 kdy: 22 Únor 2018, 08:17:55 »
Jarajarda: Chlape, pisete, ze jste programoval a vubec se neorientujete v zakadnich vecech ohledne HW a SW. Taky jste neochotny si cokoliv najit, precist nastudovat a rady taky odmitate - furt jenom tady hudrujete a plytvate tak casem jinych lidi. Divim se Juwowi (a hodne ho ocenuju), ze s vami ma tolik trpelivosti, protoze vase reakce uz hranici s urazenim. Myslite si, ze jsou tady vsichni takovy tupci, ze by vam radili nejake uplne nesmysly?
« Poslední změna: 22 Únor 2018, 08:20:30 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...